Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe
  2016-07-04 21:34:17, hétfő
 
   
  Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe zárva

A nyári befőzés hagyománya lassacskán újraéled, jó dolog üvegbe zárni a friss gyümölcs aromáit, akár fűszerekkel kombinálva. Reggelire, uzsonnára, palacsintába, sütihez jó lesz nagyon!

Milyen rubinszín gyümölcsökkel vár a piac?

Itt-ott még kapható eper, közben megjelent a málna, a cseresznye, a meggy, a piros illetve fekete ribizli, a fáról szedhető eper, a josta (ő a fekete szeder és az egres szerelemgyereke), a szeder és az áfonya. Ez utóbbiak nem kifejezetten pirosas színnel bírnak, de mégiscsak joguk van részt venni a felsorolásban.

A teljesen elzöldségesített gyümölcsből a paradicsomból is készíthetünk lekvárt.
Kombinációk





Fűszerekkel, zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk a lekvárokat

A mit mivel házasítsunk kérdéskörben szemben találjuk magunkat a végtelennel. Egyrészt házasíthatók a pirosak egymással, de keverhetőek, kicsit lazíthatóak nem ennyire színes társaikkal. Jó alapot képezhet az alma, a barack, a mangó vagy a banán. Sok esetben az íz mellett a pektintartalom növelése is lehet a cél, bár a ma kapható, pektinnel turbósított befőzőcukrok esetében aki nem szeretne, nem kényszerül ilyen kompromisszumokra.

Készíthetünk erdeigyümölcs-lekvárt málnából, szederből, áfonyából és ribizliből. Kreálhatunk Fekete-erdő dzsemet csokoládéval gazdagított meggyből, összeházasíthatjuk az áfonyát vagy az epret banánnal, esetleg a cseresznyét egy kis almával, az utolsó epreket áfonyával, vagy feldobhatjuk a szokásos kajszilekvárt málnával.

Alkohollal is lehet gazdagítani a befőtteket. Ebben az esetben a már kész, tűzről levett lekvárba keverjük bele az alkoholt. Leggyakrabban rummal dolgozunk, de egy kis Cointreau vagy más gyümölcslikőr is lehet az a kis plusz, amivel egyedivé tesszük a lekvárunkat.
Fűszerek

Klasszikus - desszertekhez, gyümölcsös dolgokkal jól harmonizáló - fűszer a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, illetve a csillagánizs. De egy kis zöldborssal, zöldfűszerekkel is megbolondíthatóak a lekvárok, dzsemek. Bazsalikommal gazdagíthatjuk az epret, bátrabbak egy kis tárkonnyal, kakukkfűvel, citromfűvel is kísérletezhetnek. Aztán persze ott van a klasszikus chili és gyömbér, a szokatlan, de csábító csokoládé, vagy akár a marcipán.

A csokoládéból és a marcipánból a gyümölcs egytizedét érdemes a lekvárba tenni. A csokoládét apró darabokban vagy reszelve jó hozzáadni a gyümölcshúshoz, a marcipánt is jó reszelve adni a lekvárhoz.

Ezekből az extra fűszerezésű lekvárokból érdemes először kisebb mennyiséggel kísérletezni.






Vegyesen is isteniek a lekvárok

Mihez lehet dzsemet enni?

A lekvárokat kenyérhez, kalácshoz, palacsintához használjuk elsősorban. Aztán ott vannak a nyári sütemények, amikhez nagyon jól megy a friss lekvár, a tejberizs is egészen másképp muzsikál, ha valamilyen nyárízű, saját lekvárral bolondítjuk meg.

De például egy-egy grillezős hétvégén is kibonthatunk egy üvegnyi, talán kicsit savanykás lekvárt, sokan szeretik sült krumplihoz vagy magához a grillezett húshoz enni a lekvárt.

Almás cseresznyelekvár

Hozzávalók:
1 kg magozott fekete cseresznye
40 dkg alma
2 citrom leve
70 dkg pektinnel gazdagított főzőcukor

Elkészítés: Egy nagy fazékba teszem az alaposan megmosott, kimagozott cseresznyét, majd a szintén alaposan megmosott, megpucolt, magházától megszabadított almagerezdeket. Ehhez adom a citrom levét. Magas hőmérsékleten maximum 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett 20-25 percig főzöm.

Ha egy kiskanálnyit tálra téve hamar dermed a lekvárom, akkor tisztára mosott üvegbe teszem, celofánnal zárom, végül száraz dunsztba teszem.

Barackos málnalekvár

Hozzávalók:
1 kg kajszibarack
50 dkg málna
1,25 kg befőzőcukor
1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A barackokat forrásba lévő vízbe helyezem néhány másodpercre, majd kikapom, és lehúzom a héjukat. Ezután kimagozom, és a gyümölcshúst egy nagyobb fazékba teszem. Ehhez jön a málna. A gyümölcsöket összefőzöm, majd amikor forr, hozzáadom a cukrot. A cukorral is felforralom, majd még negyed órát főzöm. Kimosott üvegbe töltöm, celofánnal lezárom, és száraz dunsztba teszem.

Cseresznye-egres dzsem

Hozzávalók:
2 kg cseresznye (jó érett, fekete)
1 kg egres
1,5 kg cukor

Elkészítés: A cseresznyét alaposan megmosom, leszárazom és kimagozom. Az egrest is megmosom, levágom a végeit. Egy fazékban a gyümölcsöket a cukorral nagyjából 20 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, majd celofánnal lezárom, száraz dunsztba teszem.





Paradicsommal is kombinálhatjuk a piros gyümölcsöket

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: cseresznyelekvár, kísérletezhetnek, elzöldségesített, szerelemgyereke, zöldfűszerekkel, gyümölcshúshoz, gazdagíthatjuk, kombinálhatjuk, pektintartalom, megszabadított, almagerezdeket, erdeigyümölcs, kajszilekvárt, gyümölcslikőr, hőmérsékleten, paradicsommal, gyümölcsökkel, felsorolásban, gyümölcsökből, desszertekhez, paradicsomból, leggyakrabban, bazsalikommal, palacsintához, kísérletezni, kérdéskörben, házasíthatók, készíthetünk, kifejezetten, kiskanálnyit, gyümölcsöket, kibonthatunk, mennyiséggel, befőzőcukrok, feldobhatjuk, csillagánizs, rubinszín nyár, nyári befőzés, friss gyümölcs, piros illetve, fáról szedhető, fekete szeder, egres szerelemgyereke, teljesen elzöldségesített, pirosak egymással, mangó vagy, pektintartalom növelése, áfonyát vagy, epret banánnal, utolsó epreket, szokásos kajszilekvárt, klasszikus chili, Kreálhatunk Fekete-erdő, WESSELY MÁRTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Csak a fogyatkozás látható  Garai Gábor - Takarítás  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Lóhere  Gonosz démon-álarc  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png fotel  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Alázat  A sors  Nagyon különös  Ágai Ágnes – Csendélet  Makszim Gorkij gondolata  Nagyon különös  Egy bizonyos határt  képre írva  Bounty krémes  Png ház  Png cica  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png férfi  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Fehér virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  A sors  Németh László tollából  Alázat  Szép napot kívánok  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 21  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Bertolt Brecht -től idézet  Png kutya  Julian Brass gondolata  Png virág  Alvó cicák  Akarat  Mi lenne ha  Lóhere  A televizió nem a kultúrát kép...  Png telefon  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Popper Péter szavai  Gonosz démon-álarc  Akik bántanak téged  Garai Gábor - Takarítás  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png cica  Png ház 
Bejegyzés Címkék
rubinszín nyár, nyári befőzés, friss gyümölcs, piros illetve, fáról szedhető, fekete szeder, egres szerelemgyereke, teljesen elzöldségesített, pirosak egymással, mangó vagy, pektintartalom növelése, áfonyát vagy, epret banánnal, utolsó epreket, szokásos kajszilekvárt, klasszikus chili, gyümölcs egytizedét, lekvárba tenni, csokoládét apró, extra fűszerezésű, lekvárokat kenyérhez, nyári sütemények, friss lekvár, grillezett húshoz, nagy fazékba, alaposan megmosott, szintén alaposan, citrom levét, kiskanálnyit tálra, barackokat forrásba, nagyobb fazékba, gyümölcsöket összefőzöm, cseresznyét alaposan, cukorral nagyjából, piros gyümölcsöket, cseresznyelekvár, kísérletezhetnek, elzöldségesített, szerelemgyereke, zöldfűszerekkel, gyümölcshúshoz, gazdagíthatjuk, kombinálhatjuk, pektintartalom, megszabadított, almagerezdeket, erdeigyümölcs, kajszilekvárt, gyümölcslikőr, hőmérsékleten, paradicsommal, gyümölcsökkel, felsorolásban, gyümölcsökből, desszertekhez, paradicsomból, leggyakrabban, bazsalikommal, palacsintához, kísérletezni, kérdéskörben, házasíthatók, készíthetünk, kifejezetten, kiskanálnyit, gyümölcsöket, kibonthatunk, mennyiséggel, befőzőcukrok, feldobhatjuk, csillagánizs, csokoládéval, kajszibarack, gyümölcshúst, szerecsendió, csokoládéból, palacsintába, gyümölcsből, fűszerezésű, kakukkfűvel, kombinációk, zöldborssal, befőzőcukor, másodpercre, harmonizáló, lekvárokból, citromfűvel, málnalekvár, fűszerekkel, marcipánból, végtelennel, lazíthatóak, keverhetőek, gazdagított, házasítsunk, bolondítjuk, cseresznyét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 254
  • e Hét: 9757
  • e Hónap: 23662
  • e Év: 153369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.