Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavaszi finomságok medvehagymával
  2017-04-06 23:58:43, csütörtök
 
   
  Tavaszi finomságok medvehagymával:


A népi gyógyászatban régóta ismert és kedvelt, de a fűszernövényként is mind népszerűbb medvehagyma zsenge leveleit most érdemes begyűjteni - kinek a természetből, kinek a piacról, zöldségestől.

A gyöngyvirágéra igencsak emlékeztető élénkzöld levelek lelőhelyét az intenzív, fokhagymát és valamelyest snidlinget is idéző illat már messziről elárulja.

A hagymafélékhez hasonló a liliomfélék családjába tartozó medvehagyma (tudományos neve: Allium ursinum) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban igen közkedvelt tavaszi csemege. Közkeletű elnevezése számos nyelvben hasonló jelentésű: németül Bärlauch - 'medvehagyma', angolul bear's garlic - 'medve-fokhagyma', franciául ail des ours - 'a medvék fokhagymája', olaszul pedig erba orsina - 'medvefű'. Elnevezésében talán szerepet játszhatott az a népi megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a medve előbújik a barlangjából - ha pedig megérzi ennek a növénynek az illatát, már nem bújik vissza: jön a jó idő, és bizonyára lakmározik is belőle. Ezt azonban a feltételezésen túl nem sok minden támasztja alá.






Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet!

Tény azonban, hogy a magas C-vitamintartalma, étvágyserkentő és vérnyomáscsökkentő hatásai okán is nagy becsben tartott medvehagymát nagyon sokan szeretik - olyannyira, hogy több nyugat-európai országban védelem alá helyezték, természetes élőhelyeik megóvása érdekében. Frissen préselt leve valóságos csodaszer, de szárítva elveszítik a levelek vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Készülhet belőle krémleves, kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt, mártást, húsos ragut is ízesíthet.

Ha pedig az ember szert tett tekintélyesebb mennyiségű medvehagymára, érdemes többféle ételben is kipróbálni a nem túl hosszú szezonban! Könnyű tavaszi előételek - vagy kímélő vacsorafogások is kínálhatók medvehagymával.

Az igen kedvelt, sokféleképp variálható töltött tojás kora tavaszi köntösben Habliliom Könnyed Konyhájában így készül:

Medvehagymás töltött tojás - tavaszi köntösben:






Csupa frissesség!

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
½ csomag zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés: Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, mustárt, majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után továbbízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).







Ínycsiklandóan színes és aromás...


Közismert, hogy medvehagymából kitűnő pesto is készíthető, aki azonban tartózkodna a nagyon intenzív ízektől, kedvét lelheti ebben az aromás, tavaszi pestóban:

Medvehagymás pesto - petrezselyemmel és spenótlevelekkel:






A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek!

Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
6-8 nagyobbacska medvehagyma-levél
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy evőkanál frissen reszelt Grana padano vagy parmezán sajt
2 evőkanál frissen darált dió
2 evőkanál dióolaj
kb. 1 teáskanál tengeri só
½ citrom frissen préselt leve

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, megszárítom, nagyobb darabokra vágom, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítom, keverőpohárba halmozom. Hozzáadom a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixolom. Jól záródó üvegben napokig tárolható hűtőszekrényben, de a tetejére olajat öntve, akár hetekig is.

Könnyű és látványos előétel tölteléke is lehet ez a pesto, melyben duplaszerepet kap a medvehagyma:

Medvehagymás minipalacsinták - medvehagymás pestóval:





Medvehagyma a négyzeten... mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva

Hozzávalók 36 db (kb. 6 cm átmérőjű) minipalacsintához:

A palacsintákhoz:
12,5 dkg finomliszt
3 dl tej
2 közepes méretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
4 nagyobbacska medvehagyma levele

A töltelékhez:
kb. 2 dl medvehagymás pesto

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, beleütöm az egész tojásokat, sózom, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tejet. A csomómentesre kevert palacsintatésztát kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetetem. Közben elkészíthető a pesto a fent leírtaknak megfelelően. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A medvehagyma-leveleket finomra aprítom. A már pihentetett palacsintatésztába keverem az olajat és az aprított medvehagymát.






Minipalacsinták sütés előtt

Tapadásmentes aprósütemény-sütőforma mélyedéseibe 1-1 evőkanálnyi palacsintatésztát merek, forró sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben megemelkedik a tészta, de amint kikerül a sütőből, némiképp visszaesik: középen kis mélyedés formálódik, mely szinte kínálja magát a töltésre, dekorálásra.






Minipalacsinták közvetlenül a sütőből!

Tálalásig meleg helyen tartom (pl. alufóliával lefedett jénai tálon), majd minden minipalacsintára egy teáskanál pestót halmozok. Frissen kínálom.





Csak még egy utolsót...

Néhány hétig tart csupán a medvehagyma zsenge leveleinek szezonja, melyek szinte új életre keltik a vitaminra éhes szervezetünket, érdemes hát minél többször lakmározni belőlük!

Forrás:Mindmegette.hu - habliliom könnyed konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, Habliliom Könnyed Konyhájában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Parmezános tepsis krumpli
Sajtos,sonkás buci
Kemencés harcsa egészben
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
még több recept
Véleményezd!
10.21. 19:33 Pályakerékpáros Eb - Lovassy hatodik a pontversenyben
10.21. 19:32 LMP: a Fidesz víziókkal foglalkozik és nem a dolgával
10.21. 19:12 Katalán válság - Szakértő: Madrid teljesen a "gyámsága alá vonja" Katalóniá...
10.21. 19:12 Férfi röplabda NB I - Hazai siker Pécsen
10.21. 19:02 Öt éremmel zártak a magyarok az öttusázók U24-es Európa-bajnokságán
10.21. 18:52 Alekszejev Tamara 12. lett a Bajnokok bajnoka versenyen
10.21. 18:52 Rétvári: akkor erősödhet egy ország, ha a kistelepülési iskoláit is fejlesz...
10.21. 18:42 Vívó-vk - Szász-Kovács Emese bronzéremmel kezdte az idényt
10.21. 18:22 Horvátország nemzetközi elfogatóparancsot adott az Agrokor tulajdonosa elle...
10.21. 18:02 Férfi vízilabda ob I - Szolnoki KO a Kaposvár ellen, péntek után szombaton ...
Tudjátok ?
Nektek melyik csodás természeti képződmény tetszik?
Kijött tavaly ez az elektromos trabant?
Mi a véleményetek egy ilyen cikkről?
Láttátok a szellemvárosokat?
A múlt heti fradi-bíró szégyen után mit tippeltek a mai meccsre?
még több kérdés
Blog Címkék
Donnáról kaptam  Heti útravaló Müller Pétertől ...  Palócleves csirkehússal  halloween  Heti útravaló Müller Pétertől ...  Hát elváltunk mi is...  Tamás Sári  Indián nyár vasárnapig  Ragyogó hervadás...  Amikor meghalunk  Donnáról kaptam  Ludi Delfino  A hónap témája: Ha valamit nag...  A hónap témája: Ha valamit nag...  Balla D. Károly: Őszi tor  Vágy...  One Last Scream Into....  Donnáról kaptam  Az ölelés...  Vicc  Őszi kép  Beleszakadhat  Kevert cseresznyés-meggyes lep...  Vicc  Az Ősz dicsérete  Vicc  Ludi Delfino  Vágy...  Ha egy harcos  Indián nyár vasárnapig  Zsefy Zsanett: Érintése innen ...  Szép jó éjszakát kívánok Mind...  Esti fények a Báger tó felett....  Mit hoz a holnap....  Sexy nő  Régi emlék...  bozontos felhők felettem  Donnáról kaptam  Kitty barátnőmtől kedden kapta...  Komolyzene  Spenótos-pulykás rizottó  Eső gif  Isten szava  Szép reggelt, kellemes ébredé...  Tóth Árpád - Széthullt légiókk...  Az Életben mindenki követ el h...  Megbántani nem akarlak...  Őszi kép  ebédfőzés  Kiakadtak a nézők a Mokka műso...  Kellemes napot kívánok!  Tóth Árpád - Május éjén a régi...  Őszi kép  Meg kell tanulnunk  Ludi Delfino  5 üzenet a bolygónktól, melyek...  Az Ősz dicsérete  Tóth Árpád – Sóhajféle  Madarász Erzsébet Terézia  Nem veheted el...  Szép gondolatok...  Találkozás és búcsúzás...  Tóth Árpád - Széthullt légiókk...  Donnáról kaptam  Eső gif  Palócleves csirkehússal  Vicc  Donnáról kaptam  Ludi Delfino  Szép őszi estét !  Donnáról kaptam  Ahány méz, annyi hatóanyag  Balázsik-Szeder Anita Mert ig...  Jó reggelt!Legyen szép a napod...  Ismeretlen:Angyalhívás.  Vasárnapig tart a kellemes ősz  Vicc  Donnáról kaptam  Hát elváltunk mi is...  Bandi esti hízelgése...  Tóth Árpád - Elég volt a vágta  Donnáról kaptam  A lélek nem felejt.  halloween  Donnáról kaptam  Ludi Delfino  Még süt a nap...  Spenótos-pulykás rizottó  Jó reggelt!Legyen szép a napod...  bozontos felhők felettem  Szokatlan anyagokból készített...  2017. október 19., csütörtöki ...  Spenótos-pulykás rizottó  Ragyogó hervadás...  Várnai Zseni  Rózsa csokor meggyel  Sajtos-cukkinis omlett  Áldottszédület...  Vicc  Magyarország. 
Bejegyzés Címkék
népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, közepes keverőtálba, félbevágott fehérjéket, lapos tálra, tojássárgájához adom, aprított zöldfűszereket, joghurt mennyisége, sárgarépa nagyobb, retek kisebb, zöldfűszeres keveréket, maradék medvehagymával, nagyon intenzív, pesto tésztaételekhez, spenótleveleket alaposan, többi alkotóelemet, tetejére olajat, lisztet tálba, egész tojásokat, csomómentesre kevert, fent leírtaknak, aprított medvehagymát, teáskanál pestót, medvehagyma zsenge, vitaminra éhes, petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, hajszálvékony, medvehagymára, beköszöntével, csomómentesre, medvehagymás, medvehagymát, zöldfűszeres, barlangjából, elkészíthető, természetből, zöldségestől, mélyedéseibe, alkotóelemet, aprósütemény, , ,
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 3636 db bejegyzés
Összes: 29295 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4727
  • e Hét: 34872
  • e Hónap: 107086
  • e Év: 1217842
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.