Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavaszi finomságok medvehagymával
  2017-04-06 23:58:43, csütörtök
 
   
  Tavaszi finomságok medvehagymával:


A népi gyógyászatban régóta ismert és kedvelt, de a fűszernövényként is mind népszerűbb medvehagyma zsenge leveleit most érdemes begyűjteni - kinek a természetből, kinek a piacról, zöldségestől.

A gyöngyvirágéra igencsak emlékeztető élénkzöld levelek lelőhelyét az intenzív, fokhagymát és valamelyest snidlinget is idéző illat már messziről elárulja.

A hagymafélékhez hasonló a liliomfélék családjába tartozó medvehagyma (tudományos neve: Allium ursinum) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban igen közkedvelt tavaszi csemege. Közkeletű elnevezése számos nyelvben hasonló jelentésű: németül Bärlauch - 'medvehagyma', angolul bear's garlic - 'medve-fokhagyma', franciául ail des ours - 'a medvék fokhagymája', olaszul pedig erba orsina - 'medvefű'. Elnevezésében talán szerepet játszhatott az a népi megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a medve előbújik a barlangjából - ha pedig megérzi ennek a növénynek az illatát, már nem bújik vissza: jön a jó idő, és bizonyára lakmározik is belőle. Ezt azonban a feltételezésen túl nem sok minden támasztja alá.






Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet!

Tény azonban, hogy a magas C-vitamintartalma, étvágyserkentő és vérnyomáscsökkentő hatásai okán is nagy becsben tartott medvehagymát nagyon sokan szeretik - olyannyira, hogy több nyugat-európai országban védelem alá helyezték, természetes élőhelyeik megóvása érdekében. Frissen préselt leve valóságos csodaszer, de szárítva elveszítik a levelek vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Készülhet belőle krémleves, kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt, mártást, húsos ragut is ízesíthet.

Ha pedig az ember szert tett tekintélyesebb mennyiségű medvehagymára, érdemes többféle ételben is kipróbálni a nem túl hosszú szezonban! Könnyű tavaszi előételek - vagy kímélő vacsorafogások is kínálhatók medvehagymával.

Az igen kedvelt, sokféleképp variálható töltött tojás kora tavaszi köntösben Habliliom Könnyed Konyhájában így készül:

Medvehagymás töltött tojás - tavaszi köntösben:






Csupa frissesség!

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
½ csomag zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés: Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, mustárt, majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után továbbízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).







Ínycsiklandóan színes és aromás...


Közismert, hogy medvehagymából kitűnő pesto is készíthető, aki azonban tartózkodna a nagyon intenzív ízektől, kedvét lelheti ebben az aromás, tavaszi pestóban:

Medvehagymás pesto - petrezselyemmel és spenótlevelekkel:






A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek!

Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
6-8 nagyobbacska medvehagyma-levél
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy evőkanál frissen reszelt Grana padano vagy parmezán sajt
2 evőkanál frissen darált dió
2 evőkanál dióolaj
kb. 1 teáskanál tengeri só
½ citrom frissen préselt leve

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, megszárítom, nagyobb darabokra vágom, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítom, keverőpohárba halmozom. Hozzáadom a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixolom. Jól záródó üvegben napokig tárolható hűtőszekrényben, de a tetejére olajat öntve, akár hetekig is.

Könnyű és látványos előétel tölteléke is lehet ez a pesto, melyben duplaszerepet kap a medvehagyma:

Medvehagymás minipalacsinták - medvehagymás pestóval:





Medvehagyma a négyzeten... mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva

Hozzávalók 36 db (kb. 6 cm átmérőjű) minipalacsintához:

A palacsintákhoz:
12,5 dkg finomliszt
3 dl tej
2 közepes méretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
4 nagyobbacska medvehagyma levele

A töltelékhez:
kb. 2 dl medvehagymás pesto

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, beleütöm az egész tojásokat, sózom, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tejet. A csomómentesre kevert palacsintatésztát kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetetem. Közben elkészíthető a pesto a fent leírtaknak megfelelően. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A medvehagyma-leveleket finomra aprítom. A már pihentetett palacsintatésztába keverem az olajat és az aprított medvehagymát.






Minipalacsinták sütés előtt

Tapadásmentes aprósütemény-sütőforma mélyedéseibe 1-1 evőkanálnyi palacsintatésztát merek, forró sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben megemelkedik a tészta, de amint kikerül a sütőből, némiképp visszaesik: középen kis mélyedés formálódik, mely szinte kínálja magát a töltésre, dekorálásra.






Minipalacsinták közvetlenül a sütőből!

Tálalásig meleg helyen tartom (pl. alufóliával lefedett jénai tálon), majd minden minipalacsintára egy teáskanál pestót halmozok. Frissen kínálom.





Csak még egy utolsót...

Néhány hétig tart csupán a medvehagyma zsenge leveleinek szezonja, melyek szinte új életre keltik a vitaminra éhes szervezetünket, érdemes hát minél többször lakmározni belőlük!

Forrás:Mindmegette.hu - habliliom könnyed konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, Habliliom Könnyed Konyhájában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
Húsgombóc Leves
Wokban pirított zöldségek spagettivel
Paradicsomsaláta
még több recept
Véleményezd!
05.22. 23:13 Brit választások/Brexit - Theresa May: a rossz EU-megállapodásnál az is job...
05.22. 22:53 Krónika 13. rész (vita a vidék felemeléséről, napirend után)
05.22. 22:53 Magyar labdarúgó-válogatott - Fiola Attilára három hónapos kihagyás vár
05.22. 21:52 Cannes - Nagy tapssal jutalmazta a közönség Kristóf György első filmjét
05.22. 21:43 Orbán: a négy évvel ezelőtti támadás ismétlődik meg Brüsszelben, csak konce...
05.22. 21:43 Krónika 12. rész (vita a vidék felemeléséről)
05.22. 21:32 A katalán elnök szerint a spanyol kormány nem tudja meggátolni a népszavazá...
05.22. 21:13 Nyilvános vételi ajánlat lesz az FHB Jelzálogbank részvényeire
05.22. 21:13 Bemutatták választási programjuk tervezetét a német szociáldemokraták
05.22. 21:12 Kontrát Károly: még fontosabb most kiállni Magyarország mellett
Tudjátok ?
Sok torrentoldalnál miért keresnek feltöltőket? Hova tűntek a régi feltöltők?
Tárhely szolgáltatoknak hamarosan ellenőrizni kell mint töltenek fel a felhasználok?
Melyik a kedvenc levesetek? Ami könnyen is elkészíthető?
Most komolyan, ki hogyan főzi a csirkepörköltöt, marhapörköltöt vagy a sertéspörköltöt?
Szerintetek az m1-m99 -ig és az origo hiteles hírforrás? Akik nézik őket, miért nem néznek ...
még több kérdés
Blog Címkék
Hihetetlen : A FRIGYLÁDA ŐRZŐJ...  Szeretetben eltöltendő hétvégé...  Csokor vázában  Szerelem  Sajátszerkesztésű képem  Egészségedre!  Szűz Mária Szívéhez  Idő felett  Kiss Jenő: Egyszerű szeretet v...  Maga a békesség Ura adjon nekt...  Maga a békesség Ura adjon nekt...  kocsmában1877  Szalmakrumpli, újkrumpli  keert virágok  Mélységben  Életünk csónakja  "Hadd éljen szegény..." /Gyóni...  Ludi Delfino  Május 20. szép estét, jó éjt!  Holnap vasárnap! (húsvét 6. va...  Videó  Egy nagyon okos ember, azt írt...  Látogatóim  Hangulatos esti órákat!  Életünk csónakja  Nézz utánam!  Május 20. szép estét, jó éjt!  Ludi Delfino  Nagymama gombóca  Árvai Attila: Érted jöttem Lec...  Üdvösség  Jézus imája  A gyengédséged győzött le  Jézus kiválasztotta övéit a vi...  "Ő engesztelő áldozat a mi vét...  Marcsitól ...  Jó reggelt kívánok!  Szeretnék egy meseerdőt  Borospincében lévő  Videó  Egy nagyon okos ember, azt írt...  Bérósszosz, a babiloni Marduk-...  Tavasz varázsa  Jézus kiválasztotta övéit a vi...  Csak  Kiss Jenő: Egyszerű szeretet v...  Nézz utánam!  Gyóni Géza tíz év után  hol, hová?  Üdvösség  Videó  Kosztolányi Dezső: A verseim e...  A momentumos Conchita az Origó...  Na, kiteregettem...  Videó  Három követő  „Mivel Isten alkotott té...  Magukra hagyott kisöregek - De...  Esti ima  Jó reggelt kívánok!  Nagymama gombóca  "Hadd éljen szegény..." /Gyóni...  De ti szeretteim...  Ludi Delfino  Csak  Diego Valeri : Virágzás  Lila orgonák  Nincs Cím  Jó éjszakát  Lelkem átölel  Ludi Delfino  hol, hová?  Három dolog van, amit nem lehe...  Ha nem vagy itt  Holnap vasárnap! (húsvét 6. va...  Ludi Delfino  Spárgás rizottó fogassal  Ludi Delfino  Jézus kiválasztotta övéit a vi...  Örök hazánk  Herrick Robert :Miért siettek ...  „Mivel Isten alkotott té...  Capri  Ludi Delfino  Mindig éreznünk kell  Elifáz és Jób  Ludi Delfino  Jó éjszakát  Találj önmagadra!  Paulo Coelho: A ceruza meséje  Cseri Kálmán - HŰ ÉS OKOS SÁF...  Ludi Delfino  Nincs Cím  Bűvöletben  Egészségedre!  Kellemes hétvégét kívánok  Ha nem vagy itt  Annyira szeretlek...  Uram, Imádkozom...  Videó 
Bejegyzés Címkék
népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, közepes keverőtálba, félbevágott fehérjéket, lapos tálra, tojássárgájához adom, aprított zöldfűszereket, joghurt mennyisége, sárgarépa nagyobb, retek kisebb, zöldfűszeres keveréket, maradék medvehagymával, nagyon intenzív, pesto tésztaételekhez, spenótleveleket alaposan, többi alkotóelemet, tetejére olajat, lisztet tálba, egész tojásokat, csomómentesre kevert, fent leírtaknak, aprított medvehagymát, teáskanál pestót, medvehagyma zsenge, vitaminra éhes, petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, hajszálvékony, medvehagymára, beköszöntével, csomómentesre, medvehagymás, medvehagymát, zöldfűszeres, barlangjából, elkészíthető, természetből, zöldségestől, mélyedéseibe, alkotóelemet, aprósütemény, , ,
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 331 db bejegyzés
e év: 1597 db bejegyzés
Összes: 27256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1288
  • e Hét: 12052
  • e Hónap: 82488
  • e Év: 465018
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.