Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavaszi finomságok medvehagymával
  2017-04-06 23:58:43, csütörtök
 
   
  Tavaszi finomságok medvehagymával:


A népi gyógyászatban régóta ismert és kedvelt, de a fűszernövényként is mind népszerűbb medvehagyma zsenge leveleit most érdemes begyűjteni - kinek a természetből, kinek a piacról, zöldségestől.

A gyöngyvirágéra igencsak emlékeztető élénkzöld levelek lelőhelyét az intenzív, fokhagymát és valamelyest snidlinget is idéző illat már messziről elárulja.

A hagymafélékhez hasonló a liliomfélék családjába tartozó medvehagyma (tudományos neve: Allium ursinum) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban igen közkedvelt tavaszi csemege. Közkeletű elnevezése számos nyelvben hasonló jelentésű: németül Bärlauch - 'medvehagyma', angolul bear's garlic - 'medve-fokhagyma', franciául ail des ours - 'a medvék fokhagymája', olaszul pedig erba orsina - 'medvefű'. Elnevezésében talán szerepet játszhatott az a népi megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a medve előbújik a barlangjából - ha pedig megérzi ennek a növénynek az illatát, már nem bújik vissza: jön a jó idő, és bizonyára lakmározik is belőle. Ezt azonban a feltételezésen túl nem sok minden támasztja alá.






Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet!

Tény azonban, hogy a magas C-vitamintartalma, étvágyserkentő és vérnyomáscsökkentő hatásai okán is nagy becsben tartott medvehagymát nagyon sokan szeretik - olyannyira, hogy több nyugat-európai országban védelem alá helyezték, természetes élőhelyeik megóvása érdekében. Frissen préselt leve valóságos csodaszer, de szárítva elveszítik a levelek vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Készülhet belőle krémleves, kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt, mártást, húsos ragut is ízesíthet.

Ha pedig az ember szert tett tekintélyesebb mennyiségű medvehagymára, érdemes többféle ételben is kipróbálni a nem túl hosszú szezonban! Könnyű tavaszi előételek - vagy kímélő vacsorafogások is kínálhatók medvehagymával.

Az igen kedvelt, sokféleképp variálható töltött tojás kora tavaszi köntösben Habliliom Könnyed Konyhájában így készül:

Medvehagymás töltött tojás - tavaszi köntösben:






Csupa frissesség!

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
½ csomag zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés: Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, mustárt, majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után továbbízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).







Ínycsiklandóan színes és aromás...


Közismert, hogy medvehagymából kitűnő pesto is készíthető, aki azonban tartózkodna a nagyon intenzív ízektől, kedvét lelheti ebben az aromás, tavaszi pestóban:

Medvehagymás pesto - petrezselyemmel és spenótlevelekkel:






A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek!

Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
6-8 nagyobbacska medvehagyma-levél
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy evőkanál frissen reszelt Grana padano vagy parmezán sajt
2 evőkanál frissen darált dió
2 evőkanál dióolaj
kb. 1 teáskanál tengeri só
½ citrom frissen préselt leve

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, megszárítom, nagyobb darabokra vágom, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítom, keverőpohárba halmozom. Hozzáadom a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixolom. Jól záródó üvegben napokig tárolható hűtőszekrényben, de a tetejére olajat öntve, akár hetekig is.

Könnyű és látványos előétel tölteléke is lehet ez a pesto, melyben duplaszerepet kap a medvehagyma:

Medvehagymás minipalacsinták - medvehagymás pestóval:





Medvehagyma a négyzeten... mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva

Hozzávalók 36 db (kb. 6 cm átmérőjű) minipalacsintához:

A palacsintákhoz:
12,5 dkg finomliszt
3 dl tej
2 közepes méretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
4 nagyobbacska medvehagyma levele

A töltelékhez:
kb. 2 dl medvehagymás pesto

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, beleütöm az egész tojásokat, sózom, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tejet. A csomómentesre kevert palacsintatésztát kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetetem. Közben elkészíthető a pesto a fent leírtaknak megfelelően. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A medvehagyma-leveleket finomra aprítom. A már pihentetett palacsintatésztába keverem az olajat és az aprított medvehagymát.






Minipalacsinták sütés előtt

Tapadásmentes aprósütemény-sütőforma mélyedéseibe 1-1 evőkanálnyi palacsintatésztát merek, forró sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben megemelkedik a tészta, de amint kikerül a sütőből, némiképp visszaesik: középen kis mélyedés formálódik, mely szinte kínálja magát a töltésre, dekorálásra.






Minipalacsinták közvetlenül a sütőből!

Tálalásig meleg helyen tartom (pl. alufóliával lefedett jénai tálon), majd minden minipalacsintára egy teáskanál pestót halmozok. Frissen kínálom.





Csak még egy utolsót...

Néhány hétig tart csupán a medvehagyma zsenge leveleinek szezonja, melyek szinte új életre keltik a vitaminra éhes szervezetünket, érdemes hát minél többször lakmározni belőlük!

Forrás:Mindmegette.hu - habliliom könnyed konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, Habliliom Könnyed Konyhájában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Parmezános tepsis krumpli
Sajtos,sonkás buci
Kemencés harcsa egészben
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
még több recept
Véleményezd!
12.14. 09:01 Illegális bevándorlás - Migrációkutató Intézet: "változik a széljárás" az E...
12.14. 08:51 NGM: az utóbbi hat évben körülbelül 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek szám...
12.14. 08:51 Meghalt egy ember lakástűzben Bátonyterenyén
12.14. 08:51 BÉT - Emelkedésre számít a tőzsdén a szakértő
12.14. 08:41 Nőtt Japán ipari termelése októberben
12.14. 08:41 Asztalitenisz World Tour - Pótáék kiestek az asztanai döntőben
12.14. 08:31 Karácsony Gergely: az együttműködésre képtelen ellenzéki pártok a választók...
12.14. 08:21 Tőzsde - Csökkenéssel indíthatnak a nyugat-európai piacok
12.14. 08:21 Török puccskísérlet - Ismét korábbi és jelenlegi minisztériumi alkalmazotta...
12.14. 08:11 NFM: 63 ezren pályáztak az Otthon melege programra
Tudjátok ?
Melyik szigetelés a hatékonyabb?
Miért akarják megváltoztatni egy ima szövegét?
Meddig mehet el egy müfordito ?
Létezik a földön olyan lakatlan sziget ami nincs semelyik ország tulajdonában?
Ki mondta, negyedik kérdés ?
még több kérdés
Blog Címkék
Az első csésze  Boda Magdolna  H. Czékmány Ilona festménye  Az ember lelke lát.  karácsony  Mit tanultam “a mennyei ...  Betlehem  Adventünk, - 2017. 9. este  Képes idézetek  A vidámságnak megvan az ereje ...  Képek  Ludi Delfino  Sajátszerkesztésű képem  ADVENT 2 gyertya ég  Tarjáni Imre  Képek  Ludi Delfino  Adventünk, - 2017. 9. este  Jékely Zoltán: A tél elé  Advent 2  Tompa Mihály: Pusztuló erdő.  Tóth Árpád - A rab  Képek, bejegyzések betegségem ...  Ne takard el az arcod...  Juhász Gyula: Karácsony felé  Várakozás...  Kata......SZERETETTEL  Hibrid háború: az infrastruktú...  Az egész világ  Tóth Árpád - Van, aki sír̷...  Képes idézetek  Ne takard el az arcod...  Tóth Árpád - Van, aki sír̷...  Karácsonyi álom----Vilhelem Ma...  karácsonyi mézes gyümölcskenyé...  Lévay József: Mit zúg a fenyve...  Szép napot mindenkinek!  Jékely Zoltán: A tél elé  A nevem HIT  Mindenütt jelenvaló Schvalm Ró...  Művészetről  Művészetről  Macska nő  Simonyi Imre  H. Czékmány Ilona festménye  Máté 2:2  Az antiküthérai szerkezet  Az Úr legyen veletek - békés e...  Jó éjszakát!  Máté 2:2  Film Börtönregény (Teljes film...  karácsony  Tompa Mihály: Pusztuló erdő.  ADVENT 2 gyertya ég  karácsonyi mézes gyümölcskenyé...  Belépett a hungarikumok előszo...  Ludi Delfino  Kata......SZERETETTEL  Ludi Delfino  tul sok adrenalin..  Belépett a hungarikumok előszo...  Amikor a szeretet uralkodik  Kormányos Sándor  karácsony  Kissé rágós  Képek, bejegyzések betegségem ...  Karácsonyi álom----Vilhelem Ma...  Kuliffay Ede: Szomorú temetés.  Bornemisza Attila: Karácsonyi ...  Az Úr legyen veletek - békés e...  Adventünk, - 2017. 9. este  Tóth Árpád - Van, aki sír̷...  Jó reggelt! Örömteli hetet!  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Az ember lelke lát.  Nyilas Samu: Fény és homály.  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Film Börtönregény (Teljes film...  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Az Úr legyen veletek - békés e...  Ludi Delfino  karácsony  Áldott vasárnapot kívánok szer...  Képes idézetek  2017. december 9., szombati Na...  Várakozás...  Miként homokórán a homokszemek  Ludi Delfino  Lévay József: Mit zúg a fenyve...  Advent 2  Karácsonyi álom----Vilhelem Ma...  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Advent Második Vasárnapja  Adventünk, - 2017. 9. este  Tóth Árpád - Gyorsírásos verst... 
Bejegyzés Címkék
népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, közepes keverőtálba, félbevágott fehérjéket, lapos tálra, tojássárgájához adom, aprított zöldfűszereket, joghurt mennyisége, sárgarépa nagyobb, retek kisebb, zöldfűszeres keveréket, maradék medvehagymával, nagyon intenzív, pesto tésztaételekhez, spenótleveleket alaposan, többi alkotóelemet, tetejére olajat, lisztet tálba, egész tojásokat, csomómentesre kevert, fent leírtaknak, aprított medvehagymát, teáskanál pestót, medvehagyma zsenge, vitaminra éhes, petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, hajszálvékony, medvehagymára, beköszöntével, csomómentesre, medvehagymás, medvehagymát, zöldfűszeres, barlangjából, elkészíthető, természetből, zöldségestől, mélyedéseibe, alkotóelemet, aprósütemény, , ,
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 124 db bejegyzés
e év: 4178 db bejegyzés
Összes: 29837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1938
  • e Hét: 21401
  • e Hónap: 66217
  • e Év: 1482362
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.