Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavaszi finomságok medvehagymával
  2017-04-06 23:58:43, csütörtök
 
   
  Tavaszi finomságok medvehagymával:


A népi gyógyászatban régóta ismert és kedvelt, de a fűszernövényként is mind népszerűbb medvehagyma zsenge leveleit most érdemes begyűjteni - kinek a természetből, kinek a piacról, zöldségestől.

A gyöngyvirágéra igencsak emlékeztető élénkzöld levelek lelőhelyét az intenzív, fokhagymát és valamelyest snidlinget is idéző illat már messziről elárulja.

A hagymafélékhez hasonló a liliomfélék családjába tartozó medvehagyma (tudományos neve: Allium ursinum) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban igen közkedvelt tavaszi csemege. Közkeletű elnevezése számos nyelvben hasonló jelentésű: németül Bärlauch - 'medvehagyma', angolul bear's garlic - 'medve-fokhagyma', franciául ail des ours - 'a medvék fokhagymája', olaszul pedig erba orsina - 'medvefű'. Elnevezésében talán szerepet játszhatott az a népi megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a medve előbújik a barlangjából - ha pedig megérzi ennek a növénynek az illatát, már nem bújik vissza: jön a jó idő, és bizonyára lakmározik is belőle. Ezt azonban a feltételezésen túl nem sok minden támasztja alá.






Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet!

Tény azonban, hogy a magas C-vitamintartalma, étvágyserkentő és vérnyomáscsökkentő hatásai okán is nagy becsben tartott medvehagymát nagyon sokan szeretik - olyannyira, hogy több nyugat-európai országban védelem alá helyezték, természetes élőhelyeik megóvása érdekében. Frissen préselt leve valóságos csodaszer, de szárítva elveszítik a levelek vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Készülhet belőle krémleves, kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt, mártást, húsos ragut is ízesíthet.

Ha pedig az ember szert tett tekintélyesebb mennyiségű medvehagymára, érdemes többféle ételben is kipróbálni a nem túl hosszú szezonban! Könnyű tavaszi előételek - vagy kímélő vacsorafogások is kínálhatók medvehagymával.

Az igen kedvelt, sokféleképp variálható töltött tojás kora tavaszi köntösben Habliliom Könnyed Konyhájában így készül:

Medvehagymás töltött tojás - tavaszi köntösben:






Csupa frissesség!

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
½ csomag zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés: Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, mustárt, majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után továbbízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).







Ínycsiklandóan színes és aromás...


Közismert, hogy medvehagymából kitűnő pesto is készíthető, aki azonban tartózkodna a nagyon intenzív ízektől, kedvét lelheti ebben az aromás, tavaszi pestóban:

Medvehagymás pesto - petrezselyemmel és spenótlevelekkel:






A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek!

Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
6-8 nagyobbacska medvehagyma-levél
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy evőkanál frissen reszelt Grana padano vagy parmezán sajt
2 evőkanál frissen darált dió
2 evőkanál dióolaj
kb. 1 teáskanál tengeri só
½ citrom frissen préselt leve

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, megszárítom, nagyobb darabokra vágom, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítom, keverőpohárba halmozom. Hozzáadom a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixolom. Jól záródó üvegben napokig tárolható hűtőszekrényben, de a tetejére olajat öntve, akár hetekig is.

Könnyű és látványos előétel tölteléke is lehet ez a pesto, melyben duplaszerepet kap a medvehagyma:

Medvehagymás minipalacsinták - medvehagymás pestóval:





Medvehagyma a négyzeten... mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva

Hozzávalók 36 db (kb. 6 cm átmérőjű) minipalacsintához:

A palacsintákhoz:
12,5 dkg finomliszt
3 dl tej
2 közepes méretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
4 nagyobbacska medvehagyma levele

A töltelékhez:
kb. 2 dl medvehagymás pesto

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, beleütöm az egész tojásokat, sózom, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tejet. A csomómentesre kevert palacsintatésztát kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetetem. Közben elkészíthető a pesto a fent leírtaknak megfelelően. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A medvehagyma-leveleket finomra aprítom. A már pihentetett palacsintatésztába keverem az olajat és az aprított medvehagymát.






Minipalacsinták sütés előtt

Tapadásmentes aprósütemény-sütőforma mélyedéseibe 1-1 evőkanálnyi palacsintatésztát merek, forró sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben megemelkedik a tészta, de amint kikerül a sütőből, némiképp visszaesik: középen kis mélyedés formálódik, mely szinte kínálja magát a töltésre, dekorálásra.






Minipalacsinták közvetlenül a sütőből!

Tálalásig meleg helyen tartom (pl. alufóliával lefedett jénai tálon), majd minden minipalacsintára egy teáskanál pestót halmozok. Frissen kínálom.





Csak még egy utolsót...

Néhány hétig tart csupán a medvehagyma zsenge leveleinek szezonja, melyek szinte új életre keltik a vitaminra éhes szervezetünket, érdemes hát minél többször lakmározni belőlük!

Forrás:Mindmegette.hu - habliliom könnyed konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, Habliliom Könnyed Konyhájában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 08:41 Választás 2018 - Az NVB 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba az országgyűlé...
04.01. 08:01 Választás 2018 - Egy hét múlva lesz az országgyűlési választás
04.01. 07:40 Választás 2018 - Kormányszóvivő: összehangolt megtörési kísérlet indult Mag...
04.01. 07:04 Tűz ütött ki egy szarvasi tollfeldolgozóban
04.01. 07:04 Heti makronaptár - Kevés adat jelenik meg április első hetében
04.01. 07:04 Csökkenő forgalomban gyengült a BUX a héten
03.31. 22:33 Férfi vízilabda Eurokupa - Egygólos előnyben a Ferencváros a döntőben
03.31. 22:03 Férfi vízilabda BL - A Szolnok és az OSC is kikapott Olaszországban
03.31. 21:53 Jégkorong Erste Liga - A MAC története első diadalát aratta
03.31. 21:43 Szakértő: tárgyalásokkal meg lehetett volna előzni a katalán válságot
Tudjátok ?
Hogyan tölthetö le müsor a Kossuth rádiorol?
Mi köti össze Gaspazt és Rókát?
Mi a megfejtés nr. 57 ?
Mi a megfejtés nr. 56 ?
Sakk. Nem tartjátok rasszista szabálynak?
még több kérdés
Blog Címkék
Hold horoszkóp  As I Lay Dying - Forced To Die  Tipp! Hogy osztom be én a keve...  A civilizációval együtt  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Ludi Delfino  Páduai Szent Antal nagykilence...  Levél 4.18  Narancsok cégei vasvér népként...  Orosz szelet  Váci Mihály És mi élünk!  Ajánlja fel régi telefonját!  Ami megmaradt---Vilhelem Marga...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Kosztolányi Dezső - Mi ez, mi ...  Benő Attila  NÉZZÜNK BIZAKODVA a JÖVŐBE!  Kosztolányi Dezső - Ódon, óném...  Konyhatechnikai eljárások  Lakozzék az emberi szívekben ...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Látogatóim  Tippek "szűkös napokra/:kevese...  This army is for the Republic  Egy este II. János Pállal 2011...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Régi idők hasznos praktikáiból...  Harmóniakártyám  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Szerda  Fiamnak  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Narancsok cégei vasvér népként...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Boldog és örömteli szép napot ...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Kosztolányi Dezső - Mikor az e...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Jó reggelt kívánok!  Keresztény vers - Fohász  Kosztolányi Dezső - Mi ez, mi ...  A nap végén  Szép napot kívánok!  Az életem nem unalom......  Naggyá lenni  Kosztolányi Dezső - Én félek.  Tegnapi képeslapom  Bögrés-kefires ribizlis süti  Rakovszky József: Krisztus áll...  Napi áhítat- Õ soha el ne...  Kosztolányi Dezső - Este, este...  Al Verna  NÉZZÜNK BIZAKODVA a JÖVŐBE!  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Páduai Szent Antal nagykilence...  Ásgúthy Erzsébet: Az Isten büs...  Április 18.  Hold horoszkóp  Varró Dániel : Kávéház  Keresztény vers - FOHÁSZ  Tavaszi burgonyás ragu főtt so...  Jó reggelt kívánok!  A becsület olyan, mint a gyufa  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Napi áhítat- Õ soha el ne...  Tegnapi képeslapom  2021-ben bocsáthatják fel a vi...  Sztárok, akik elvesztették egy...  Kosztolányi Dezső - Én félek.  Isten oltó-kése  Kajtorné Gitka  A civilizációval együtt  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Horoszkóp  Április 18.  Amióta megtanultam nevetni  Mozogj többet!  Mozogj többet!  Tallóztam  Coca-Cola kocka  Popper Péter idézet  Szerda  Kosztolányi Dezső - A kis mécs...  Tipp! Hogy osztom be én a keve...  Kertem szépségei...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Megérkeztek a bélyegek és nagy...  Magyarország: Republikánus  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  II. János Pál pápa temetése 20...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Látogatóim  Egy este II. János Pállal 2011...  Horoszkóp  Csodapalacsinta 
Bejegyzés Címkék
népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, közepes keverőtálba, félbevágott fehérjéket, lapos tálra, tojássárgájához adom, aprított zöldfűszereket, joghurt mennyisége, sárgarépa nagyobb, retek kisebb, zöldfűszeres keveréket, maradék medvehagymával, nagyon intenzív, pesto tésztaételekhez, spenótleveleket alaposan, többi alkotóelemet, tetejére olajat, lisztet tálba, egész tojásokat, csomómentesre kevert, fent leírtaknak, aprított medvehagymát, teáskanál pestót, medvehagyma zsenge, vitaminra éhes, petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, hajszálvékony, medvehagymára, beköszöntével, csomómentesre, medvehagymás, medvehagymát, zöldfűszeres, barlangjából, elkészíthető, természetből, zöldségestől, mélyedéseibe, alkotóelemet, aprósütemény, , ,
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 148 db bejegyzés
e év: 1211 db bejegyzés
Összes: 31256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 663
  • e Hét: 35098
  • e Hónap: 107812
  • e Év: 569552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.