Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavaszi finomságok medvehagymával
  2017-04-06 23:58:43, csütörtök
 
   
  Tavaszi finomságok medvehagymával:


A népi gyógyászatban régóta ismert és kedvelt, de a fűszernövényként is mind népszerűbb medvehagyma zsenge leveleit most érdemes begyűjteni - kinek a természetből, kinek a piacról, zöldségestől.

A gyöngyvirágéra igencsak emlékeztető élénkzöld levelek lelőhelyét az intenzív, fokhagymát és valamelyest snidlinget is idéző illat már messziről elárulja.

A hagymafélékhez hasonló a liliomfélék családjába tartozó medvehagyma (tudományos neve: Allium ursinum) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban igen közkedvelt tavaszi csemege. Közkeletű elnevezése számos nyelvben hasonló jelentésű: németül Bärlauch - 'medvehagyma', angolul bear's garlic - 'medve-fokhagyma', franciául ail des ours - 'a medvék fokhagymája', olaszul pedig erba orsina - 'medvefű'. Elnevezésében talán szerepet játszhatott az a népi megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a medve előbújik a barlangjából - ha pedig megérzi ennek a növénynek az illatát, már nem bújik vissza: jön a jó idő, és bizonyára lakmározik is belőle. Ezt azonban a feltételezésen túl nem sok minden támasztja alá.






Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet!

Tény azonban, hogy a magas C-vitamintartalma, étvágyserkentő és vérnyomáscsökkentő hatásai okán is nagy becsben tartott medvehagymát nagyon sokan szeretik - olyannyira, hogy több nyugat-európai országban védelem alá helyezték, természetes élőhelyeik megóvása érdekében. Frissen préselt leve valóságos csodaszer, de szárítva elveszítik a levelek vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Készülhet belőle krémleves, kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt, mártást, húsos ragut is ízesíthet.

Ha pedig az ember szert tett tekintélyesebb mennyiségű medvehagymára, érdemes többféle ételben is kipróbálni a nem túl hosszú szezonban! Könnyű tavaszi előételek - vagy kímélő vacsorafogások is kínálhatók medvehagymával.

Az igen kedvelt, sokféleképp variálható töltött tojás kora tavaszi köntösben Habliliom Könnyed Konyhájában így készül:

Medvehagymás töltött tojás - tavaszi köntösben:






Csupa frissesség!

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
½ csomag zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés: Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, mustárt, majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után továbbízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).







Ínycsiklandóan színes és aromás...


Közismert, hogy medvehagymából kitűnő pesto is készíthető, aki azonban tartózkodna a nagyon intenzív ízektől, kedvét lelheti ebben az aromás, tavaszi pestóban:

Medvehagymás pesto - petrezselyemmel és spenótlevelekkel:






A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek!

Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
6-8 nagyobbacska medvehagyma-levél
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy evőkanál frissen reszelt Grana padano vagy parmezán sajt
2 evőkanál frissen darált dió
2 evőkanál dióolaj
kb. 1 teáskanál tengeri só
½ citrom frissen préselt leve

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, megszárítom, nagyobb darabokra vágom, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítom, keverőpohárba halmozom. Hozzáadom a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixolom. Jól záródó üvegben napokig tárolható hűtőszekrényben, de a tetejére olajat öntve, akár hetekig is.

Könnyű és látványos előétel tölteléke is lehet ez a pesto, melyben duplaszerepet kap a medvehagyma:

Medvehagymás minipalacsinták - medvehagymás pestóval:





Medvehagyma a négyzeten... mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva

Hozzávalók 36 db (kb. 6 cm átmérőjű) minipalacsintához:

A palacsintákhoz:
12,5 dkg finomliszt
3 dl tej
2 közepes méretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
4 nagyobbacska medvehagyma levele

A töltelékhez:
kb. 2 dl medvehagymás pesto

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, beleütöm az egész tojásokat, sózom, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tejet. A csomómentesre kevert palacsintatésztát kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetetem. Közben elkészíthető a pesto a fent leírtaknak megfelelően. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A medvehagyma-leveleket finomra aprítom. A már pihentetett palacsintatésztába keverem az olajat és az aprított medvehagymát.






Minipalacsinták sütés előtt

Tapadásmentes aprósütemény-sütőforma mélyedéseibe 1-1 evőkanálnyi palacsintatésztát merek, forró sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben megemelkedik a tészta, de amint kikerül a sütőből, némiképp visszaesik: középen kis mélyedés formálódik, mely szinte kínálja magát a töltésre, dekorálásra.






Minipalacsinták közvetlenül a sütőből!

Tálalásig meleg helyen tartom (pl. alufóliával lefedett jénai tálon), majd minden minipalacsintára egy teáskanál pestót halmozok. Frissen kínálom.





Csak még egy utolsót...

Néhány hétig tart csupán a medvehagyma zsenge leveleinek szezonja, melyek szinte új életre keltik a vitaminra éhes szervezetünket, érdemes hát minél többször lakmározni belőlük!

Forrás:Mindmegette.hu - habliliom könnyed konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, Habliliom Könnyed Konyhájában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kislány  Facebookon kaptam  Png cica  Szívem  Próbálj meg ...  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  Nagyi telefonál  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Próbálj meg ...  Éretlen vers  Alázat  Albert Einstein gondolata  Png telefon  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Annuska bar...  Radikális szeretet  Png ház  Hiányzik  Adakozás  Az engedelmesség miért nem vál...  Szívem  Facebookon kaptam  Adakozás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Garai Gábor - Takarítás  Bounty krémes  Varga János Veniam - Fontos sz...  Popper Péter szavai  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Adakozás  Png fotel  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét  Akarat  Idő  Esti kép  Csak a fogyatkozás látható  Png cica  Minden harmadik...  Az igazi szeretetért rendszeri...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Png virág  Mi lenne ha  Szép estét  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kellemes délutánt kívánok  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy bizonyos határt  Sokan azt tartják  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Reggel van  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
népi gyógyászatban, gyöngyvirágéra igencsak, hagymafélékhez hasonló, liliomfélék családjába, medvék fokhagymája, tavasz beköszöntével, medve előbújik, csokor friss, magas C-vitamintartalma, levelek vitamin-, ember szert, igen kedvelt, petrezselymet felaprítom, retket tisztítást, főtt tojásokat, tojások keményre, közepes keverőtálba, félbevágott fehérjéket, lapos tálra, tojássárgájához adom, aprított zöldfűszereket, joghurt mennyisége, sárgarépa nagyobb, retek kisebb, zöldfűszeres keveréket, maradék medvehagymával, nagyon intenzív, pesto tésztaételekhez, spenótleveleket alaposan, többi alkotóelemet, tetejére olajat, lisztet tálba, egész tojásokat, csomómentesre kevert, fent leírtaknak, aprított medvehagymát, teáskanál pestót, medvehagyma zsenge, vitaminra éhes, petrezselyemzöld, spenótlevelekkel, fűszernövényként, minipalacsintára, továbbízesíthető, minipalacsinták, tojássárgájához, összeturmixolom, hűtőszekrényben, spenótleveleket, tojásfehérjéket, vitamintartalma, helyettesítheti, petrezselyemmel, tésztaételekhez, medvehagymából, ínycsiklandóan, zöldfűszereket, feltételezésen, palacsintákhoz, hagymafélékhez, vacsorafogások, tekintélyesebb, tojásfehérjébe, medvehagymával, szervezetünket, gyöngyvirágéra, étvágyserkentő, ízesítőjeként, keverőpohárba, elnevezésében, gyógyászatban, petrezselymet, megszabadítom, duplaszerepet, tapadásmentes, hajszálvékony, medvehagymára, beköszöntével, csomómentesre, medvehagymás, medvehagymát, zöldfűszeres, barlangjából, elkészíthető, természetből, zöldségestől, mélyedéseibe, alkotóelemet, aprósütemény, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3703
  • e Hét: 8284
  • e Hónap: 22189
  • e Év: 151896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.