Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Halak a grillen
  2017-08-17 23:41:20, csütörtök
 
   
  Halak a grillen

Halfogyasztásunk ugyan még mindig messze elmarad az európai átlagtól, de az utóbbi időben - ha lassan is, de - évről évre növekszik. Ehhez a karácsonyi hal és a konzervek fogyasztása mellett a nyári szezonban készített grillezett halak is hozzájárulnak.

A halak grillezése sokban eltér a húsok grillezésétől, de néhány alapvető szabály figyelembevételével könnyen a grill hal készítésének mesterei lehetünk.





A halakat is érdemes bepácolni sütés előtt

A halakat sokféle módon elkészíthetjük a grillen. Süthetünk egyben kisebb és nagyobb halakat, a hal húsát grillezhetjük bőrén, használhatunk filét, süthetünk halszeleteket, s fóliába rejtve is elkészíthetjük a halat.

Grillezésre nagyon alkalmas többek között az afrikai harcsa, a naphal, a keszeg, a makréla, a pisztráng, a durbincs, a busa, a tonhal, a kardhal, a harcsa, a tőkehal, a ponty, a csuka, a lazac is, s akkor még nem is beszéltünk a különféle tengeri herkentyűkről.

Egyben sült halak
Az egyben sütött hal esetén a kizsigerelt, pikkelyeitől megszabadított példányt beirdaljuk, hasüregét a megálmodott ízvilágnak megfelelően megtöltjük, majd rövid idő alatt megsütjük. A hal grillezésénél ugyanis mindig szem előtt kell tartani, hogy viszonylag gyorsan átpárolódik, így nem szabad sokáig a tűzön hagyni, mert akkor kiszárad.




Az omlós húsú halakat érdemes fóliára téve sütni a grillen

Mivel a legtöbb hal húsa meglehetősen omlós, és a bőre hajlamos rátapadni a rácsra, ezért célszerű úgynevezett halsütő rácsot venni. A halsütő egy olyan szerkezet, amely közrefogja a halat, segítségével könnyen egyben tarthatjuk, és a tűzön történő forgatása, mozgatása sem okoz gondot. Mivel a hal könnyen rátapad a rácsra, ezért használat előtt a halsütőt is alaposan kenjük meg olajjal vagy vajjal.

Az egyben sütött halak közül a legkönnyebben a fél kilogramm környéki halakkal van dolgunk. Az egyben sütött halat könnyedén ízesíthetjük úgy, hogy a hasüregébe friss fűszernövényeket, citrusféléket teszünk, szárított fűszerekkel, fűszervajjal is bekenhetjük, vagy akár egy kis szalonnát is tehetünk bele.





Praktikus szerkezet a halak sütésére az összcsukható rács, ezzel egy mozdulattal megfordíthatjuk a sülő halakat

Halfilék, szeletek a grillrácson
Ha nem szeretnénk egy egész halat elkészíteni, akkor választhatjuk a bőrén sütött halszeleteket is. Ez a módszer a létező legegyszerűbb, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint a rácsra ráfektetni a hal olajjal alaposan bekent bőrös oldalát, s hagyni, hogy a hal szépen átpárolódjon. Forgatni nem kell, csupán annyit érdemes megtenni, hogy a halhúst valamilyen fűszerrel megszórjuk, vagy páccal megkenjük, amíg a hő hatására tökéletesen megpárolódik.

A halat filézve is rácsra tehetjük, de mivel ilyenkor már nincs csont és szálka, ami megtartsa a húst, feltétlen használjunk valamilyen halrácsot, esetleg grilltálcát, vagy tegyük fóliába a húst. A fóliát vajjal vagy olajjal kikenve használjuk, vagy tehetünk bele sütőpapírt vagy akár szőlőlevelet, netán banánlevelet is, hogy ne ragadjon bele a hal. A fóliába tekert hal mellé fűszereken kívül zöldségeket is tehetünk, de arra figyeljünk, hogy a batyuban nagyjából minden egyszerre legyen kész.

A halfilénél érdemes bepácolni a húst, amivel könnyedén és teljes körűen ízesíthetjük a sütésre váró darabokat. A pácolás persze nem csak erre szolgál. Az egyben sütött halszeletek esetében például a megfelelő zsiradék hozzáadásának is jó módja lehet a pácolás. Míg a lazacszeletek nem igénylik az extra mennyiségű zsiradékot, például a tonhal vagy a kardhal esetében nem árt olajos pácot alkalmazni a hús sütése előtt.




Ne fukarkodjunk a fűszerekkel, a zöldfűszerek és a fokhagyma minden halhoz illik

A húsimádók számára javasolt a tonhalból készített steak, amely vetekszik a klasszikus steakekkel. Az egyben sütött halszeleteknél a zsiradék mellett nagyon fontos szempont, hogy milyen vastagságú a szelet, így ha igazán jó steakre vágyunk, akkor másfél centiméter körüli vastagságúra érdemes vágni a hal húsát.

Grill köret a hal mellé
A hal mellé tökéletes köret a zöldség. A zöldséget adhatjuk saláta formájában, vagy ugyanúgy grillezve, mint a halat. A batyuban együtt készülhet a köret a hallal, de ha elég nagy a grillező felületünk, akkor a rácson is könnyedén egy időben sülhet a hal és a körete.

Tengeri kincsek
A halak mellett a különféle tengeri herkentyűket is grillre rakhatjuk. Ha apró vegyes herkentyűkkel van dolgunk, akkor a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha az egészet hagyjuk egy éjszakán át pácolódni - amire például ideális a fokhagymás olaj alapú pác -, majd lecsöpögtetve grilltálcán sütjük át. Így nem szárad ki, kellően fűszeres lesz, a grilltálcának hála nem potyog le a rácsok között, nem ég meg és nem sül rá a rácsra.





A rákokat érdemes nyársra húzni, így egyszerűbben forgatható a grillen

Ha nagyobb rákokkal van dolgunk, akkor a páncéljától megszabadított, kierezett rákot nem csak grilltálcán készíthetjük el, hanem pálcára, nyársra fűzve is. A rákokat nem csak olajban pácolhatjuk, hanem akár baconbe csavarva is megsüthetjük. A rákok mellett nagyon jól grillezhető a kalamári, azaz a tintahal, a fésűkagyló, illetve más kagylók is, amelyeket akár a héjukban hagyva is megsüthetünk. A kagyló héja jó indikátor is, a kisebb kagylókat pont addig kell sütni, amíg a korábban már picit szétnyitott kagylóhéjak teljesen szétnyílnak.

Bőrén sült lazacszeletek
Hozzávalók:
1 kg bőrös lazacfilé
1 fej vöröshagyma
1 citrom leve
olívaolaj

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát vékony karikákra vágom. A lazacot kétujjnyi szeletekre vágom, egy tálba rendezem, megszórom a hagymakarikákkal. Az olajhoz hozzáadom a citromlevet, és a halat meglocsolom vele. A tálat lefedem, s egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A marinádból kiszedett halat lecsöpögtetem, majd a tiszta grillrácsra helyezem, s hagyom, hogy átpárolódjon. Tálaláskor sózom, borsozom.





A citrom sose maradjon el a hal mellől, grillezéskor sem!

Szalonnás durbincs
Hozzávalók:
4 kisebb durbincs (50-70 dkg)
10 dkg zsírszalonna
1 szál friss oregano

frissen őrölt feketebors
1 lime

Elkészítés: A durbincsot megpucolom, uszonyait levágom, kizsigerelem, majd mindkét oldalát beirdalom egészen a csontig. A szalonnát vékony csíkokra vágom. A hal hasüregébe egy szál friss oreganót teszek, az oldalvágatokba szalonnacsíkokat nyomkodok.
A halakat a halsütő rács közé fogom, majd 6-8 percet sütöm oldalanként. Tálaláskor a halat sózom, borsozom, és kevés lime lével meglocsolom.





A legtöbb hal húsa sovány, könnyű és egészséges, érdemes grillezve is fogyasztani!

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: fűszernövényeket, halfogyasztásunk, hagymakarikákkal, szalonnacsíkokat, megfordíthatjuk, oldalvágatokba, elkészíthetjük, megszabadított, halszeleteknél, választhatjuk, legegyszerűbb, grillezhetjük, herkentyűkről, hozzájárulnak, citrusféléket, legkönnyebben, halszeleteket, grillezésétől, lazacszeletek, grilltálcának, herkentyűkkel, lecsöpögtetve, lecsöpögtetem, használhatunk, hozzáadásának, grillezésénél, zsírszalonna, egyszerűbben, vastagságúra, segítségével, fűszervajjal, kizsigerelem, átpárolódjon, ízesíthetjük, készíthetjük, grillezéskor, európai átlagtól, utóbbi időben, konzervek fogyasztása, nyári szezonban, halak grillezése, húsok grillezésétől, halakat sokféle, afrikai harcsa, különféle tengeri, egyben sütött, megálmodott ízvilágnak, tűzön hagyni, omlós húsú, bőre hajlamos, olyan szerkezet, tűzön történő,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 23:12 Illegális bevándorlás - Szakértő: egyre több migráns érkezik
01.18. 22:32 Férfi kézilabda Eb - Csak percekig vezettek, mégis nyertek a horvátok
01.18. 22:12 UDMR şi-a sărbătorit 30 de ani de existenţă la Cluj-Napoca
01.18. 22:02 Vízilabda Eb - Szerb siker
01.18. 21:32 Jégkorong Magyar Kupa - Az FTC legyőzte a MAC-ot az elődöntőben
01.18. 21:02 Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz rész...
01.18. 20:52 Női kézilabda EHF Kupa - Először nyert az Érd
01.18. 20:42 Adunarea delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Partidu...
01.18. 20:22 Férfi röplabda Extraliga - Öt szettben nyert a MAFC
01.18. 20:22 Vízilabda Eb - Gálamérkőzésen lett csoportelső a magyar férfi válogatott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Cica kérés.........  Facebookon kaptam  Posertube  Bundástorta  Gyümölcslevekkel a betegségek ...  Visegrádi vár......  Hóember  Kellemes délutánt kívánok  Havas rózsa  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Férfi vízilabda E.B. mérkőzése...  Sexy nő  Ausztráliai tűzvész......  Szép napot kedves barátaim ! ....  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Halál  Facebookon kaptam  Pénztorta  Amikor valaki autóbaleset áldo...  Jó reggelt  Kombucha külsőleg  Facebookon kaptam  Csend kell ahhoz  Acadia Nemzeti Park, Maine -Eg...  Kellemes teázást  A karalábé gyógyhatásairól  Szèp napot kívánok!  Facebookon kaptam  Halál  Facebookon kaptam  Halál  Acadia Nemzeti Park, Maine -Eg...  Szép estét  Aranytorta  Halló Január!  Halál  Szép estét  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Halál  Halló Január!  Visegrádi vár......  Kellemes teázást  Alvó kutya  Macska -egér játék......  Marcellus Hesperus A BÖLCS  Orchidea  Aranytorta  Aranytorta  Deres virág  Isten győzelmi útja  Útravaló – 2020. január ...  Az Atlanti-óceáni út Norvégiáb...  Mikler Roland férfi kézilabda ...  Facebookon kaptam  Halló Január!  Halál  Kombucha külsőleg  Tudom a célomat..............  Szèp napot kívánok!  Facebookon kaptam  A történelmi tények elhallgatá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Mézmaszk pattanásra  Feloldódás  Harmónia......  Macska -egér játék......  Facebookon kaptam  Sárga rózsa csokor  Marcellus Hesperus A BÖLCS  Aranyosi Ervin: Éjjeli bagoly ...  Nők téli öltözékben  Vajda Pál: Az alázatosság útja  Facebookon kaptam  Fázós január  Facebookon kaptam  A karalábé gyógyhatásairól  Az ekcéma, a pikkelysömör és a...  Akárhová  Ejnye , anyu ! ........  Facebookon kaptam  Akárhová  Szèp estét kedves látogat...  Kombucha külsőleg  Nő téli öltözékben  Kombucha külsőleg  Tudtad e?  Anyámat is felkeresem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Rózsa csokor  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Feloldódás  Sárga rózsa csokor  Hálával áldozzunk Istennek  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
európai átlagtól, utóbbi időben, konzervek fogyasztása, nyári szezonban, halak grillezése, húsok grillezésétől, halakat sokféle, afrikai harcsa, különféle tengeri, egyben sütött, megálmodott ízvilágnak, tűzön hagyni, omlós húsú, bőre hajlamos, olyan szerkezet, tűzön történő, hasüregébe friss, halak sütésére, összcsukható rács, mozdulattal megfordíthatjuk, sülő halakat, egész halat, bőrén sütött, létező legegyszerűbb, rácsra ráfektetni, halhúst valamilyen, halat filézve, fóliát vajjal, fóliába tekert, batyuban nagyjából, halfilénél érdemes, sütésre váró, pácolás persze, megfelelő zsiradék, extra mennyiségű, tonhal vagy, kardhal esetében, fokhagyma minden, húsimádók számára, tonhalból készített, klasszikus steakekkel, zsiradék mellett, zöldséget adhatjuk, batyuban együtt, grillező felületünk, időben sülhet, halak mellett, egészet hagyjuk, fokhagymás olaj, grilltálcának hála, rácsok között, rákokat érdemes, páncéljától megszabadított, rákok mellett, héjukban hagyva, kagyló héja, kisebb kagylókat, hagymát vékony, lazacot kétujjnyi, tálba rendezem, olajhoz hozzáadom, halat meglocsolom, tálat lefedem, hűtőbe teszem, marinádból kiszedett, tiszta grillrácsra, citrom sose, durbincsot megpucolom, szalonnát vékony, szál friss, oldalvágatokba szalonnacsíkokat, halsütő rács, halat sózom, fűszernövényeket, halfogyasztásunk, hagymakarikákkal, szalonnacsíkokat, megfordíthatjuk, oldalvágatokba, elkészíthetjük, megszabadított, halszeleteknél, választhatjuk, legegyszerűbb, grillezhetjük, herkentyűkről, hozzájárulnak, citrusféléket, legkönnyebben, halszeleteket, grillezésétől, lazacszeletek, grilltálcának, herkentyűkkel, lecsöpögtetve, lecsöpögtetem, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 434
  • e Hét: 434
  • e Hónap: 29967
  • e Év: 29967
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.