Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fóliában sült hal spenótsalátával
  2017-08-17 23:50:11, csütörtök
 
   
  Fóliában sült hal spenótsalátával - Zsolttól

A nyár elképzelhetetlen sült hal nélkül. És itt most nem a hekkre gondolok! Grillezéskor feltétlenül próbáljuk ki a zöldfűszerekkel pácolt, fóliában egyben sütött halat. Egyszerű, gyors és szenzációs!

Ha családdal grillezni indulunk, a grillezésre szánt halakat már előre, otthon a konyhában is előkészíthetjük. Befűszerezés után belegöngyöljük a fóliába, és hűtőtáskában könnyen szállítható. Megérkezés után csak elő kell venni, és már dobhatjuk is a parázsra. A köretnek szánt salátákat otthon meg lehet mosni, az öntetet el lehet hozzá készíteni, és a helyszínen már nincs is más dolgunk, mint összekeverni.

Fóliában sült tengeri fogas spenótsalátával és zöldfűszeres tejföllel






Fóliában sült hal spenótsalátával

Hozzávalók:
4 db 300g-os tengeri fogas
2 citrom
4 evőkanál petrezselyem
4 teáskanál kapribogyó
10 dkg zsenge vagy mini spenót
1 szál zöldhagyma
1 szál angolzeller
2 cl olívaolaj
½ citrom leve

A zöldfűszeres-tejfölös szószhoz:
1 szár angolzeller
snidling
petrezselyemzöld
bazsalikom
kapor
25 dkg tejföl
12,5 dkg joghurt
olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: 1. Elkészítjük a tejfölös szószt, ehhez a zöldfűszereket apróra vágjuk, és a tejföllel elkeverjük. Hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A halakat megtisztítjuk (a hal előkészítését a képgalériában láthatod), eltávolítjuk a pikkelyeket, kívül-belül sózzuk. A citromról levágjuk a héját (fehér résszel együtt), majd felkarikázzuk, és a kapribogyóval, valamint a petrezselyemmel együtt a halakba töltjük.

3. Az alufóliát megkenjük olívaolajjal, a halakat becsomagoljuk, és a grillen mindkét oldalát 10-10 percig sütjük. (Sütőben 180-200 fokon ugyanígy süthetjük.)

4. A spenótleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, a zöldhagymát, az angolzellert összevágjuk, jól összekeverjük, olívaolajjal, citromlével, és egy csipet sóval ízesítjük.

5. A grillezett tengeri fogast a spenótsalátával tálaljuk. A tejfölös szószt összeforgathatjuk a salátával, vagy adhatjuk külön is a hal mellé.

A salátát kiegészíthetjük pár szem koktél paradicsommal is.

Elkészítés: 35-40 perc
Fogyasztható: azonnal

A halakról

A piacon általában kedden és szerdán van friss hal, ezért ha tehetjük, ezeken a napokon menjünk vásárolni. A hét elején vagy a végén már nem biztos, hogy igazán friss halat kapunk, de azért mindig érdeklődjünk a halasoknál, a halboltokban vagy az nagyobb áruházak halosztályán az áru minőségéről. Vásárolhatunk fagyasztott halat is, mivel az újfajta fagyasztási eljárásoknak köszönhetően mikrobiológiailag jobb eredményt érnek el, mint a friss halak, de a friss hal mindig szaftosabb, lédúsabb, és a profik mindig meg tudják állapítani, hogy friss vagy fagyasztott halból készült étel van eléjük tálalva.

Fóliában sütés

Ha fóliában sütünk, lehetőség szerint ne válasszunk túl nagy halakat, kb. 20-30 cm nagyság az ideális, és szinte bármilyen édesvízi vagy tengeri hal elkészíthető így. A fóliában sült hal pontosan a fóliában sütés miatt megőrzi az aromát és nedvességet, vagyis az így készült hal szaftos és illatokban gazdag. Ha azonban ropogós halra vágyunk, akkor érdemesebb bő olajban vagy zsiradékban, sűrűn beirdalt vagy vékony szeletekre vágott halat sütni. Így a hal ropogós, de sokkal szárazabb marad. Ez egy más típusú elkészítési mód, ehhez a keszeg, kárász és törpeharcsa jó választás.

Fóliában sütéshez pl. a tengeri fogas (branzino), aranydurbincs vagy királydurbincs (dorade royal) kitűnően választás. Hipermarketekben általában beszerezhető, közepes árfekvésű halak, szálkát nem tartalmaznak, könnyű őket tisztítani, és kaphatóak kisebb-nagyobb méretekben. A tengeri halak többsége nyersen is fogyasztható, akár sütve, gőzölve, főzve, grillezve, rostlapon sütve is készíthetjük. Érdemes sütés közben vagy utána sózni, hogy a víztartalmát ne húzza ki a só.

Fűszerezés

Bátran alkalmazzunk friss fűszereket: petrezselymet, bazsalikomot, zsályát, mentát, citromos kakukkfüvet, fokhagymát. A grillezésre szánt halunk belsejébe tölthetjük a különböző fűszereket és más ízesítőket, ami lehet rozmaring, zöldhagyma, citrom, olívabogyó, kapribogyó.


A spenótról

Közismert tény, hagy a spenót nagyon magas vastartalmú zöldségféle, igen gazdag ásványi sókban is. Leggyakrabban főzelékként használják, amit az óvodások igen kedvelnek. Kevesebben tudják azonban, hogy a spenótnak több fajtája van, ez megmutatkozik méretben és ízben is.

Bébi spenót salátának

A zsenge spenóthajtások vagy a mini spenót, amit nálunk is termesztenek, de a hazai boltokban elsősorban a többnyire Olaszországból importált változatát lehet kapni, igen jól felhasználható friss salátaként. Nem kell főznünk, aprítanunk, elég csak megmosni, lecsepegtetni, és máris fogyasztható. Klasszikus ecetes-olajos öntetet tehetünk rá, vagy például extra szűz olívaolajat citromlével, mogyoróolajat fehérborecettel. De készíthetjük tejföllel, joghurttal, kefirrel is. Kiegészíthető más zöldségfélékkel, pl. zöldhagymával, tavaszi retekkel és más salátafélékkel is. A mini spenót zsenge levelei azonban könnyen összeesnek, törnek, ezért esztétikai értéküket gyorsan elveszítik. Ezért mindig óvatosan tisztítsuk őket, és az önteteket csak tálalás előtt vagy evés közben tegyük rá, így mindig friss és ropogós marad. Ez amúgy érvényes a többi zsenge salátafélére is.

Nem csak főzeléknek...





Dunszt Zsolt

A spenót nagyobb, klasszikus fajtáját ill. leveleit leforrázva akár burkolásra (bardírozás) is alkalmas. Sós, szódabikarbónás vízzel a leveleket leforrázzuk, a vaskos szárát ne vágjuk ki, mert így könnyebben kezelhető. A forró vízből kivéve egyből jeges vízbe tesszük, abból egyenként kivéve, konyharuhára fektetve leszárítjuk a leveleket, és ezután már kivághatjuk a szárát. Ezekkel a levelekkel be is burkolhatjuk, bele is göngyölhetjük a halakat, de akár húst is.

Szintén a ,,nagy zöldlevelűek" családjába tartozik a mangold, hasonlóképpen értékes és hasonlóképpen felhasználható, mint a spenót. Legközelebb Horvátországban találkozhatunk vele gyakrabban, ott általában a halételek mellé burgonyát és fokhagymás mangoldot (blitvát) kínálnak.

Dunszt Zsolt, fotó: Győrfi Viki, syling: Kovács Andrea

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, hipermarketekben, szódabikarbónás, előkészíthetjük, zöldfűszerekkel, hűtőszekrényben, spenótsalátával, kiegészíthetjük, spenótleveleket, fehérborecettel, horvátországban, zöldségfélékkel, petrezselyemmel, lecsöpögtetjük, felhasználható, olaszországból, salátafélékkel, zöldfűszereket, királydurbincs, spenóthajtások, belegöngyöljük, találkozhatunk, leggyakrabban, képgalériában, előkészítését, hasonlóképpen, aranydurbincs, göngyölhetjük, vásárolhatunk, megmutatkozik, paradicsommal, petrezselymet, megtisztítjuk, lecsepegtetni, kiegészíthető, nyár elképzelhetetlen, hekkre gondolok, zöldfűszerekkel pácolt, grillezésre szánt, köretnek szánt, tejfölös szószt, zöldfűszereket apróra, tejföllel elkeverjük, halakat megtisztítjuk, képgalériában láthatod, citromról levágjuk, petrezselyemmel együtt, halakba töltjük, alufóliát megkenjük, halakat becsomagoljuk, grillen mindkét, Dunszt Zsolt, Legközelebb Horvátországban, Győrfi Viki, Kovács Andrea,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.10. 12:32 Az augusztus 8-9-i hétvégén lehetnek az atlétikai országos bajnokságok
04.10. 12:31 Húsvét - Egyházi vezetők ünnepi miséi, istentiszteletei
04.10. 12:31 Koronavírus - Országszerte korlátozó intézkedéseket vezettek be a polgármes...
04.10. 12:31 Koronavírus - Szijjártó: határon túli magyar közösségeket is támogat védőes...
04.10. 12:11 Varsó ismét követeli Moszkvától a szmolenszki géproncs azonnali visszaadásá...
04.10. 12:01 Koronavírus - Operatív törzs: a kijárási korlátozások továbbra is érvényben...
04.10. 12:01 Koronavírus - A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzd...
04.10. 11:51 Koronavírus - Tisztifőorvos: nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek és az elh...
04.10. 11:31 Pályázatot hirdet a Muzsikál az Erdő Alapítvány
04.10. 11:31 Coronavirus - Orbán: la ora actuală, arma cea mai puternică este stăpânirea...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ferenc pápa krizma szentelési ...  Kun Magdolna: Segíts Uram va...  Happy easter  Tojás pofák  Facebookon kaptam  A test némán is árulkodik a vi...  A Krisztussal való találkozás  Állítsd meg a vírust.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Állítsd meg a vírust.  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Koloszár Zsófia: húsvét  Ibolyák pohárban  Hozzon a Húsvét: napfényt, áld...  Pécs város plébániáinak imafel...  A Krisztussal való találkozás  Facebookon kaptam  fejlesztés alatt  Kellemes délutánt  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Rózsafüzér és Szentmise Tihany...  Posertube  Virágvasárnap Jeruzsálemben  Facebookon kaptam  fejlesztés alatt  Keresztút Kertváros utcáin 201...  fejlesztés alatt  Nagyheti beszélgetés Ternyák C...  Facebookon kaptam  Az alacsony káliumszint jelei  Isten mindig méltó a szeretetü...  Magas vérnyomás ellen természe...  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Áldott Húsvéti készülődést!  Hozzon a Húsvét: napfényt, áld...  Velünk lakó Szent Ostya - Szen...  Ferenc pápa katekézise: 04.08  fejlesztés alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Mona Lisa pihen  Hímes tojás ragyogd  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Nagyheti beszélgetés Ternyák C...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  Kellemes kávézást!  Krizma szentelési szentmise Ka...  Idén csak az írásbeli érettség...  Dsida Jenő: Nagycsütörtökön A...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Mona Lisa pihen  Idén csak az írásbeli érettség...  Túrótorta sütés nélkül  Különös húsvét!  Mit miért  Adjunk új esélyt minden napnak...  Happy easter  Vízcseppes rózsa  Jeremiás próféta siralmai  Tamkó Sirató Károly: Bíztató  Álmos talpak  Hímes tojás ragyogd  Posertube  Nincs olyan ember ezen a világ...  Húsvét  Isten mindig méltó a szeretetü...  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Nyári emlékek  Évforduló  Facebookon kaptam  Nyuszi tojást fest  Keresztvíz  Rózsaszín virág  Egyszer talán majd mégis vége ...  Nagyheti beszélgetés Ternyák C...  Álmos talpak  Tojás pofák  Lila káposzta magas vérnyomás ...  Kijárási korlátozás - megszűné...  Adjunk új esélyt minden napnak...  Koloszár Zsófia: húsvét  fejlesztés alatt  Az igazak lakóhelyét megáldja ...  Kun Magdolna: Segíts Uram va...  Minden orvosságnál  Virágvasárnap Jeruzsálemben  Keresztvíz  Facebookon kaptam  Nyuszi csokorral  Facebookon kaptam  Mit miért  Gyógyulások káposztalével 
Bejegyzés Címkék
nyár elképzelhetetlen, hekkre gondolok, zöldfűszerekkel pácolt, grillezésre szánt, köretnek szánt, tejfölös szószt, zöldfűszereket apróra, tejföllel elkeverjük, halakat megtisztítjuk, képgalériában láthatod, citromról levágjuk, petrezselyemmel együtt, halakba töltjük, alufóliát megkenjük, halakat becsomagoljuk, grillen mindkét, spenótleveleket megmossuk, angolzellert összevágjuk, csipet sóval, grillezett tengeri, spenótsalátával tálaljuk, salátát kiegészíthetjük, piacon általában, napokon menjünk, halboltokban vagy, nagyobb áruházak, újfajta fagyasztási, friss halak, profik mindig, fóliában sült, fóliában sütés, tengeri fogas, tengeri halak, különböző fűszereket, spenót nagyon, óvodások igen, spenótnak több, zsenge spenóthajtások, mini spenót, hazai boltokban, többnyire Olaszországból, önteteket csak, többi zsenge, spenót nagyobb, leveleket leforrázzuk, vaskos szárát, forró vízből, halételek mellé, petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, hipermarketekben, szódabikarbónás, előkészíthetjük, zöldfűszerekkel, hűtőszekrényben, spenótsalátával, kiegészíthetjük, spenótleveleket, fehérborecettel, horvátországban, zöldségfélékkel, petrezselyemmel, lecsöpögtetjük, felhasználható, olaszországból, salátafélékkel, zöldfűszereket, királydurbincs, spenóthajtások, belegöngyöljük, találkozhatunk, leggyakrabban, képgalériában, előkészítését, hasonlóképpen, aranydurbincs, göngyölhetjük, vásárolhatunk, megmutatkozik, paradicsommal, petrezselymet, megtisztítjuk, lecsepegtetni, kiegészíthető, felkarikázzuk, összekeverjük, mogyoróolajat, zöldhagymával, becsomagoljuk, kapribogyóval, konyharuhára, salátafélére, grillezéskor, halboltokban, alkalmazzunk, fogyasztható, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 386
  • e Hét: 6775
  • e Hónap: 12011
  • e Év: 144413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.