Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A barátság mágiája
  2018-03-03 23:49:02, szombat
 
   
  A barátság mágiája.

Aki barátságra szomjazik, annak először jó baráttá kell válnia a barátság fogalmának legmagasabb értelmében. Mert amit az emberek általában barátságnak neveznek, az rendszerint nem egyéb átmeneti cinkosságnál, s csaknem minden esetben egyensúlytalan érdek kapcsolatokat rejt akkor is, ha nem pusztán anyagi érdekről van szó.

Úgynevezett barátságok egész skáláját végigtanulmányozva alig találunk egyet is közülük, amelynek ne valamely hevenyészett benső vagy külső aktualitás adná a kötőanyagát. S ha ez elenyészik, a barátság is szétbomlik, rögzíthetetlenül szétúszik az időben .

Gyerek-kori pajtásságaink, forrongó, ifjú szellemünk társai, érzelmi életünk kibicei, utat kereső gondolataink visszhangzói vagy megtermékenyítői sorra elmerültek a múltba, velük való kapcsolatunk sokszor érthetetlenül megmérgeződött, esetleg kényelmetlenné vált, mint a kinőtt ruha. Régi szavakkal szólítjuk e kísérteteket, de a közös szavak is kiszáradt, hervadt fa leveleknek tűnnek.

A nagy, időálló barátságok éppolyan ritkák, mint az egész életre szóló szerelmek. Az adottságoknak ugyanolyan különleges találkozása szükséges hozzá. A különféle társulások, amelyekre a barátság elnevezést aggatják, az emberi együttélés konfliktusainak bonyolításához szükségesek, s a szolidaritás törvényét teljesítik be. Mert míg a ritka nagy barátságoknál mindkét fél ad és kap, addig e társulások rendszerint olyan egymásra utaltságon alapulnak, amelyben gyengeségek keresnek támaszt, hátteret, igazolást a másikban. Szép nő csúnya, okos barátnőt választ például hatásosabb háttérül és nyomorék szelleme kiegészítéséül. Ravasz, gyönge, számító férfi fizikailag erős, gyanútlan, befolyásolható baráthoz kapcsolódik, hogy a maga eszközévé tegye. Szenvedélyek, kicsapongások mind társakat kívánnak, mentő tanúknak a benső bíró előtt. A gyerek együtt játszik és rosszalkodik, a süldőlány együtt vihog, a kamaszfiú együtt hősködik, malackodik pajtásaival. De ezek nem barátságok, mert születésük pillanatában telítve vannak bomlasztó elemekkel, s ha betöltik szerepüket, elhalnak, kicserélődnek, mint szervezetünk sejtjei.

A barát legmélyebb értelmében annyit jelent, hogy nem ellenfél. Valaki, aki e harcos világ örvényén kívül, a csillagok háborújának ütközetei fölött kibékült velünk. Nem pusztán szövetséges egy-egy szerencsés aspektus kegyelme folytán, mert a szövetségesből, a kettő fejlődésének valamely más pontján újra ellenség válhatik. A baráti kapcsolat lényege a tat tuam asi. Előfeltétele az, hogy ne a hús érdekeinek pillanatnyi aktualitásán vagy az érzelem világ átmeneti hiány érzetein, hanem az ideák bázisán épüljön. Egyedül a közös szellemi érdeklődés az, amely a földi érdekeknél sokkal távolabbra: végtelen perspektívák felé mutat. Az ilyenfajta barátságot elixír tartja életben. Nem öregszik. Nem hervad. Az ember legmisztikusabb, de legerősebb igényét teljesíti: feloldja benne a magány halálos nyavalyáját. Az ilyenfajta egyesülés és megosztódás nem a görcsös összefonódás és csömörös széthullás ritmusát rejti, hanem a szenvedély nélküli egymásba nyugvás békéjét. Barát az, akinek megmutatkozunk, akinek részvevő érdeklődése hozzásegít bennünket ahhoz, hogy legkibeszélhetetlenebb dolgainkat megfogalmazzuk, s általa megszabaduljunk a szavaktól, amelyek nehezek, mint a kövek. Barát az, akinek segítségével megszabadulhatunk az önmagunkat marcangoló gondolatoktól.

A barátságnak e magas eleme nélkül azonban a leghalálosabb szerelem sem maradhat tartós, mert a közös érdeklődés, a fizikai céloknál sokkal emelkedettebb ideálok jelentik mindenféle emberi kapcsolat mágikus kötőanyagát. De az értékes barátságnak éppúgy a szerelemnek, házasságnak, rokonokkal, üzlet társakkal, kollégákkal, feljebbvalókkal és alárendeltekkel való viszonylatnak megvannak a feltételei és benső törvényei, amelyeket nem tanácsos figyelmen kívül hagyni. Kiindulásunk az volt, hogy aki barátságra szomjazik, annak először jó baráttá kell válnia. �haja, törekvése irányába neki magának kell kiárasztania azokat a hívó jeleket, amelyek a rokon rezgésű társat megidézik. Ha a kapcsolat létrejött, konzerválása nagy áldozatkészséget, tapintatot és mérték tartást igényel. Éppen ezért néhány axiómában megkíséreljük összefoglalni azokat a hibákat, amelyeket sem barátságban, sem szerelemben, sem házasságban nem szabad elkövetnünk akkor, ha azt akarjuk, hogy a másikkal való viszonylatunk kiegyensúlyozott, mindkét félre egyformán inspiratív maradjon mindaddig, amíg élünk.

I. Soha ne engedjünk a csábításnak, hogy az együttlétek idejét egyedül saját ügyeinkkel töltsük ki, még akkor sem, ha társunk gyöngéd figyelme és önzetlen érdeklődése erre ösztönöz bennünket! Ha a másikat állandóan a megnyilatkozás kielégülése nélkül hagyjuk, a legtürelmesebb egyéniségben is felforrnak az erők, s tompa nehezteléssé, végül lázadássá alakulnak át. Az ilyen egyoldalú viszonylatokból erednek azután az ingerült kirobbanások, amelyek szétvetik a kapcsolat már megszilárdult konstrukcióját.

II. A létrejött viszonylatot ne tekintsük csereüzletnek, amelyben mi áldozatokat hozunk ugyan, figyelmet, gyöngédséget adunk, de ennek ellenértékét a legmagasabb árfolyamon megköveteljük. S ha társunk azután nem képes az általunk megkívánt módon és mértékben e kívánságunknak eleget tenni akkor a világért se zúdítsunk rá keserű szemrehányásokat, sértődött, jeges hallgatást vagy sebzett gúnyt, mert ezzel szepszist fecskendezünk barátságunk élő szervezetébe. Jegyezzük meg, hogy minden követelés ellenkezést szül. Minden birtoklás, kisajátítás a diktatúra egy formája, amelynek forradalom vet véget. Legbiztosabb módja annak, hogy elveszítsünk valakit, ha tűzzel-vassal biztosítani akarjuk. De minden póráz fenyegető tilalom, szerelmi kapcsolat esetén pedig jelképes erény öv nélkül is elveszíthetetlenül magunkhoz láncoljuk társunkat, ha az ő érdekét és érdeklődését szolgálva, misztikus magányát feloldva, ideáljait megosztva nélkülözhetetlenné válunk számára. Ebben az esetben, ha küldenénk, sem tudna elmenni, mert életszükségletévé lettünk. Mégpedig lénye egyedül fontos relációjában, amelyben egyébként kielégületlen maradna a legnépesebb társaság, legforróbb sikerek, legintenzívebb nemi és érdek kapcsolatok közepette is.

III. Ne terheljük túl barátságunkat egyoldalú szívességekkel! Ha elfogadunk egy szolgálatot, viszonozzuk legalább valami ideális értékkel, különben az áram, amely a kapcsolatot telíti, gyengül, elhasználódik, sőt teljesen ki is merülhet.

IV. Mindenfajta versengés és közös anyagi érdek veszélyes tűzpróbái a barátságnak. Ha lehet, függetlenítsük tőle e két motívumot, még áldozatok árán is. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges, tegyük vezér motívumává a kozmikus morál egyik aktivizált axiómáját, amely lényegében így hangzik: Ne tedd a másiknak azt, amit magadnak nem kívánsz! Dinamikus formájában cselekvővé változtatva ugyanez a következőképpen fogalmazható meg: Azt tedd a másiknak, amit magadnak kívánsz.

V. Tempírozzuk fizikai együttléteinket! A túl gyakori és túl hosszas együttlétek dogmatizálják, egészségtelenül összefüllesztik, végül felőrlik a barátságot. Minden véglet az ellentétébe lendül át. Abból, ami szoros kötéssé, kötelezettséggé vált, a lélek reflexszerűen szabadulást keres.

VI. Ne éljünk vissza barátság adta jogunkkal egy úgynevezett "őszinte kritikát" illetően! Ez a jog semmi esetre sem jelenti azt, hogy barátunkat most már minden gátlás nélkül csipkedhetjük, gáncsolhatjuk, agresszívan bírálhatjuk és irányíthatjuk, ugyanakkor teljesen eltekinthetünk erényei, jó képességei dicséretétől. Veszedelmes sérüléseket okozhatunk így. Nemcsak szerencsétlen barátaink önérzetét torpedózzuk meg esetleg, hanem magát a barátságot is. Kritizálni, terelni, figyelmeztetni csak úgy helyes és konstruktív dolog, még a legszorosabb viszonylatokban is, ha egyidejűűleg nem fukarkodunk a bátorítással, sőt a megérdemelt dicsérettel sem. Egészen téves és gyanúsan szadisztikus felfogás az, hogy ami rendben van, jól működik, és úgyis megteszi a magáét, arról nem érdemes beszélni. Csak arra a részre kell ráengedni a csiszolókorongot, ahol érdes felületek vannak. Ha mindenáron hasonlítani akarjuk az embert, lelkisége leginkább a titokzatos, kényes drágakövekhez hasonlít. A legnagyobb, legértékesebb briliáns, csodálatos tömörsége ellenére is, szétesik, elpusztul akkor ha nem a megfelelő helyen és módon koppant rá a mester kalapácsa.

VII. Barátunk magatartását illetően ne állítsunk fel olyan erkölcsi szabályokat, amelyeket az karakteréből folyóan nem tud teljesíteni! Bármilyen üdvösnek gondoljuk ránézve saját felfogásunkat, ne éreztessük vele egy vélt morális magasságból, hogy megbukott előttünk és önmaga előtt. "Megméretett és könnyűnek találtatott." Talán éppen ezzel az ítélettel taszítjuk a mélységbe, mialatt gyöngeségében küszködve támaszt keres. Soha ne fáradjunk bele abba, hogy lényének pozitív oldalaiban mentséget, vigaszt keressünk megtántorodásaira. Ha megértést és reményt adunk neki, minden válságából talál kiutat. E válságos mozzanatok nagy próbák, amelyekben acélossá edződik vagy elég a barátság.

VIII. Barátságunkat ne tegyük összeesküvéssé az egész világ ellen! Az ilyen boszorkány kört, amelyet kifelé irányuló lekicsinylés, gúny, ember szólás, gőgös elkülönülés fekete erői töltenek meg, hamarosan szétzúzzák a felidézett démonok. A barátság örök elixírjét egyedül olyan szövetség termeli ki, amely mások szolgálatára, pozitív célok érdekében kötődik.

IX. A barátság tartalma határozza meg tartamát. Vigyázzunk, miféle témák és inspirációk töltik ki barátainkkal való együttlétünk idejét. Minél több időt fordítunk viccek, hétköznapi események, aktualitások, napi szükségletek, esetleg pletykák őrlésére, annál több erőt és kötőanyagot vonunk el a rejtélyes szövedéktől, amely barátságunkat a mulandóság fölé emeli. Minél több figyelmet fordítunk örök értékű témák, magasrendű problémák közös megtárgyalására, minél több asztromentális élmény vegyíti össze szellemi és lelki erőinket, barátságunk annál különösebbé, mélyebbé válik.

X. A barátság célja az adás öröme. Az áldozat, ön feladás, önfeláldozás. Ugyanúgy, ahogy a transzcendens fejlődés célja egyedül a Mű, nem pedig a gyümölcse, az én előtt a Te.

Forrás: Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Címkék: szemrehányásokat, kiegyensúlyozott, áldozatkészséget, csiszolókorongot, rögzíthetetlenül, megtermékenyítői, viszonylatokban, következőképpen, legmisztikusabb, konfliktusainak, viszonylatokból, kötelezettséggé, alárendeltekkel, egészségtelenül, összefüllesztik, együttléteinket, megtárgyalására, megszabaduljunk, feljebbvalókkal, kívánságunknak, megmérgeződött, eltekinthetünk, figyelmeztetni, kényelmetlenné, függetlenítsük, szívességekkel, legintenzívebb, egyensúlytalan, kiegészítéséül, összeesküvéssé, legtürelmesebb, befolyásolható, megnyilatkozás, megmutatkozunk, asztromentális, szövetségesből, barátság mágiája, barátság fogalmának, emberek általában, kinőtt ruha, közös szavak, egész életre, adottságoknak ugyanolyan, különféle társulások, barátság elnevezést, emberi együttélés, szolidaritás törvényét, ritka nagy, maga eszközévé, benső bíró, gyerek együtt, süldőlány együtt, Szepes Mária,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kislány  Alázat  Png fotel  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Lóhere  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  A kételkedés kezelése  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png nő  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Akarat  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Reggel van  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy bizonyos határt  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Mi lenne ha  Varga János Veniam - Fontos sz...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png kislány  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Bounty krémes  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Idő  Fekete István - Akác  Nagyi telefonál  Bertolt Brecht -től idézet  Png lepke  Tavaszi kép  Egy maradéktalanul uralt világ  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szívem  Jó éjszakát  Minden harmadik...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Soha ne kedvezz...  Alvó cicák  Rátalálsz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyon különös  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Elköszönt  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése 
Bejegyzés Címkék
barátság mágiája, barátság fogalmának, emberek általában, kinőtt ruha, közös szavak, egész életre, adottságoknak ugyanolyan, különféle társulások, barátság elnevezést, emberi együttélés, szolidaritás törvényét, ritka nagy, maga eszközévé, benső bíró, gyerek együtt, süldőlány együtt, kamaszfiú együtt, barát legmélyebb, csillagok háborújának, kettő fejlődésének, baráti kapcsolat, érzelem világ, ideák bázisán, közös szellemi, földi érdekeknél, ilyenfajta barátságot, ember legmisztikusabb, magány halálos, ilyenfajta egyesülés, görcsös összefonódás, szenvedély nélküli, önmagunkat marcangoló, leghalálosabb szerelem, közös érdeklődés, fizikai céloknál, értékes barátságnak, hívó jeleket, rokon rezgésű, kapcsolat létrejött, másikkal való, együttlétek idejét, másikat állandóan, megnyilatkozás kielégülése, legtürelmesebb egyéniségben, ilyen egyoldalú, ingerült kirobbanások, létrejött viszonylatot, legmagasabb árfolyamon, általunk megkívánt, legnépesebb társaság, kapcsolatot telíti, kozmikus morál, következőképpen fogalmazható, ellentétébe lendül, lélek reflexszerűen, legszorosabb viszonylatokban, megérdemelt dicsérettel, részre kell, megfelelő helyen, mester kalapácsa, karakteréből folyóan, vélt morális, ítélettel taszítjuk, egész világ, ilyen boszorkány, felidézett démonok, barátság örök, barátság tartalma, rejtélyes szövedéktől, mulandóság fölé, barátság célja, adás öröme, transzcendens fejlődés, mindennapi élet, szemrehányásokat, kiegyensúlyozott, áldozatkészséget, csiszolókorongot, rögzíthetetlenül, megtermékenyítői, viszonylatokban, következőképpen, legmisztikusabb, konfliktusainak, viszonylatokból, kötelezettséggé, alárendeltekkel, egészségtelenül, összefüllesztik, együttléteinket, megtárgyalására, megszabaduljunk, feljebbvalókkal, kívánságunknak, megmérgeződött, eltekinthetünk, figyelmeztetni, kényelmetlenné, függetlenítsük, szívességekkel, legintenzívebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 714
  • e Hét: 2928
  • e Hónap: 16833
  • e Év: 146540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.