Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kakaó, az istenek eledele
  2018-03-22 01:14:22, csütörtök
 
   
  Kakaó, az istenek eledele

A kakaófa tudományos elnevezése - Theobroma cacao - pontosan megfelel a címben jelzettnek, amely görög theósz (isten) és broma (étel) szóösszetételből ered.

Igaz ugyan, hogy Carl von Linné svéd botanikus csak a 18. században alakította ki kettős nevezéktanát, számos közkeletű vélekedéssel ellentétben ekkortól és neki köszönheti a trópusi fa jól csengő nevét. A kakaó azonban már jóval Kr. e. 1500 előtt valódi kincsnek számított őshazájában, magja fizetőeszközként is szolgált. Maga a kakaó szó a közép-amerikai mixe-zoque nyelvek valamelyikéből került át előbb a maják, majd az aztékok nyelvébe, és terjedt el világszerte.

A kakaófa termését egész évben szüretelik

Az amerikai kontinensről, az Amazonas és Orinoco ártéri erdeiből még néhány megfelelő klímájú termőterületre vándorolt az akár 12-15 méteres magasságot is elérő kakaófa (a kisebb cserjék 4-5 méterre nőnek), amely a gazdag táptalajt és a sok esőt kedveli. Ma a világ kakaótermelésének legnagyobb része a 19. században telepített ültetvényekről, Elefántcsontpartól származik, de a kakaóbab exportjában Indonézia és Ghana is dobogós helyen áll.

Kakaókalandok a fától a csészéig

A kakaó kalandos története és sokrétű felhasználása olyan, akár egy mindig új elemmel gazdagodó mese, amelyet nem lehet megunni!

A kakaófa a mályvafélék családjának tagja. Az értékes magok a 15-20 cm hosszú, akár ½ kg-ot is elérő, éretten aranysárga vagy vöröses termésben találhatók, egy-egy termés 40-60 magot foglal magában. Európában a legkedveltebb a Venezuelában őshonos kakaófajta, a criollo ('kreol'), de az Amazonas-esőerdeiben termő forastero is igen jó minőségű és népszerű - gyakorlatilag minden egyéb fajta e kettőre vezethető vissza. Addig azonban, amíg kakaóporrá vagy csokoládévá alakul a bab, hosszú és bonyolult eljárások sokaságán megy keresztül.

A friss kakaóbab gyakorlatilag fogyasztásra alkalmatlan. Ezért az érett termésből kinyert magokat termőterületén jobbára banánlevelek alatt vagy lefedett, lyukakkal ellátott ládákban napokig izzasztják, ennek során nem csupán a felesleges folyadék távozik, de beindul az erjedés is. Az így fermentált kakaóbabokat ezt követően közel két hétig szárítják, miközben folyamatosan forgatják, elkerülve a meleg trópusi éghajlaton könnyen bekövetkező károsodást, romlást. A már száraz bab eredeti méretének a felére csökken. Ezután zsákokba mérik, és minél gyorsabban eljuttatják a világ számos részére, ha 3-4 hónapnál többet várakozik a meleg trópusi éghajlaton, jelentősen veszít a minőségéből, és akár tönkre is mehet.

Jutazsákokban indul további útjára a kakaóbab

A további feldolgozás során kakaómasszává alakul, amely a csokoládé alapját is képezi. A kakaóbabról pörköléssel távolítják el a héjat, ezáltal a színe is sötétedik, de ennél is fontosabb, hogy ekkor nyeri el jellegzetes aromáját. A tisztított magokat még melegen őrlik, így lesz a babból képlékeny kakaómassza. Ebben az állapotában a kakaó rendkívül magas zsírtartalommal rendelkezik, amelynek jó részét további sajtolással távolítják el.

Az értékes kakaóvaj nem csak a csokoládékba kerül

A kinyert zsiradék maga a kakaóvaj (a fehér csokoládék egyetlen kakaótartalmú alkotórésze!), amelyet nem csupán az élelmiszeriparban, de kozmetikai szerek előállításánál is hasznosítanak. A megmaradt, pogácsává préselt massza zsírtartalma még mindig 20% körüli, és közel 14% fehérjét tartalmaz. Ezt aztán tovább szárítják, majd őrlik. Így készül a kakaópor.

Az eljárást a termőhelyétől távol, a 19. századi Európában találta fel egy holland csokoládégyáros-dinasztia egyik tagja - nem véletlen, hogy a holland kakaópor ma is világhírű.

A kakaó értékes összetevője a teobromin, amely a koffeinhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező, élénkítő hatású vegyület, de a kakaó tápanyagokban gazdag, tartalmaz ásványi anyagokat, zsírt, vizet, fehérjét, kevés sót és kis mértékben koffeint, valamint egyéb élénkítő hatású vegyületeket (elsősorban szerotonint és dopamint) - ezért is tekintenek a kakaóra, csokoládéra boldogsághormon-forrásként, ugyanakkor nem tanácsos az esti órákban komolyabb kakaó- vagy csokoládéfogyasztásba bocsátkozni.

A cukor, vanília és számos ízesítőanyag hozzáadásával készülő csokoládé vagy a kakaóból készült ital világszerte közkedvelt - talán meglepő, de egy időben a brit haditengerészet bizonyult a legnagyobb kakaó-felvevőpiacnak rendkívül magas tápértéke miatt.
Kakaótörténet

Dél-Amerika őslakói több mint 3000 éve ismerik, sőt termesztik a kakaófát. Hondurasban régészek számos olyan leletre bukkantak, amelyek ezt igazolják is. A köztudatban mégis az aztékok találmányaként él tovább, akik valójában a 14. századtól termesztették. Ketzalkóatl (spanyolul: Quetzalcóatl), az azték mitológiában szereplő első istenpár harmadik fia ajándékának tartották, aki a tudás istene volt. Az aztékok a pörkölt vagy pirított kakaóbabból lisztté őrölt kukorica, vanília, cayenne-bors, némi só és víz hozzáadásával készítették fűszeres, de a mai ízlés számára igen különös ünnepi italukat, a csokoládét.

A fűszeres forró csokoládé átalakult, de ma is népszerű

A 16. század elején, mikor az első spanyol konkvisztádorok megérkeztek Mexikóba, gyorsan felismerték a ,,barna aranyban" rejlő óriási lehetőséget. Máig vitatott, hogy Európába Kolombusz vagy az aztékokat leigázó Hernan Cortés hozta-e magával. Tény azonban, hogy a mexikói csokoládéital előbb a dél-amerikai kontinensen, majd Európában is elterjedt. Igaz, hogy a századokig luxuscikknek számító folyékony csokoládé akkor lett igazán élvezetes, amikor nádcukor hozzáadásával édesíteni kezdték - szélesebb körben azonban csak a répacukor ipari gyártását követően, a 19. század elejétől kezdett elterjedni a világ számos országában.

A kakaó fogyasztása az öreg kontinensen először a 16. századi spanyol arisztokráciája körében lett igen kedvelt, aztán eljutott Olaszországba, majd a 17. században a Napkirály (XIV. Lajos) udvarában is hódoltak az ekkor már tejjel és cukorral készült sűrű kakaóitalnak. Rövidesen aztán Európa-szerte elterjedt, de a kakaót a 17. század végéig csak folyékony formában fogyasztották.

A 18. század kiváló képességekkel rendelkező velencei születésű figurája, a szerelmi kalandjairól elhíresült Giacomo Casanova pl. olyannyira szerette a forró csokoládét, amelyet szülővárosában sokáig gyógyszerként és nem reggeli italként kínáltak a kávéházak, hogy utazásaira is magával vitte az ital alapját (szigorúan tej nélkül itta, híresen érzékeny volt a minőségre), és abból főzetett magának csokoládét.

A kakaópor alig 200 éves újdonság

Jóllehet Angliához elsősorban mindenki a teafogyasztás szokását köti, a kakaó a teával együtt érkezett a szigetországba 1650 táján - és sokáig népszerűbb volt a teánál, hamarosan étlapokra is felkerült. Alig több mint fél évszázaddal később pedig már ,,kakaóklubok" vagy csokoládé-házak nyíltak Európa több országában is, ahol a sűrű, kubai nádcukorral édesített italért sokáig arannyal fizettek a tehetős fogyasztók.

Egy holland gyógyszerész és vegyész azonban forradalmi találmánnyal jelentkezett a 19. század első felében. Coenraad Johannes van Houten (a híres amszterdami csokoládégyáros Casparus van Houten fia) egy hidraulikus prés használatával képes volt a képlékeny kakaómassza nedvesség- és zsírtartalmának jelentős redukálására - ezzel feltalálta a kakaóport, amellyel immár süteményeket, kekszeket is tudtak készíteni.

A találmány nem csupán azért volt óriási jelentőségű, mert a porból immár édességek sokasága készülhetett, valamint sokkal ízletesebbek lettek a kakaóitalok, de elkezdődött annak forgalmazása, valamint jelentős fejlődésnek indult a csokoládégyártás is. A polgárosult Európában a kakaóporból tejjel vagy vízzel készült forró ital aztán kis- és nagykorúak kedvenc reggeli itala lett - és maradt napjainkban is.

1838-ban van Houten szabadalmi jogának lejártával mind Angliában, mind Svájcban komoly kísérletek kezdődtek. A Joseph Storrs Fry által alapított családi vállalatnál 1847-ben elkészült az első szilárd csokoládészelet - a céget később a ma is működő Cadbury vette át.

1826-ban a svájci csokoládékészítő, Philippe Suchard feltalálta a cukor és kakaó elegyítésére alkalmas szerkezetét, amelyet Rodolphe Lindt, a Lindt csokoládégyár alapítója továbbfejlesztett. Ennek segítségével több folyékony hozzávalót tudott a csokoládéhoz adagolni. A kenőgyúrásnak (konsolásnak) nevezett technológia lehetővé tette a finomítást, a korábban gyártott igen porózus szerkezetű, törékeny csokoládészeletek helyett ízében és állagában is sokkal ízletesebb, finoman krémes csokoládékat kezdett gyártani.

A könnyen formálható, aromákkal gazdagított csokoládék ma is Lindt találmányához hasonló szerkezetek segítéségével és módszerrel készülnek. A svájci cég termékei pedig mit sem vesztettek kiváló minőségükből.

Az első szilárd állagú tejcsokoládészelet kifejlesztése szintén Svájchoz, a Nestlé fivérekhez köthető.

A minőségi csokoládéhoz nemcsak alapanyagra, de professzionális technológiára is szükség van

A csokoládé fogyasztásának népszerűsítésében azonban a reklámnak is hatalmas szerep jutott. A 19. század folyamán valóságos afrodiziákumként hirdették különböző újságok hasábjain. A tömeggyártás elterjedésével, és a drága kakaóvaj kiváltására alkalmazott egyéb adalékanyagok hozzáadásával a csokoládék minősége sokat romlott - nem is szólva az alacsony kakaótartalmú tejcsokoládék és fehér csokoládék elterjedéséről, amelyek cukortartalma igen magas. Vásárlásnál mindig érdemes megnézni az összetevőket!

A 20. században kerültek piacra az instant kakaóporok is, amelyek szintén bőségesen tartalmaznak cukrot, aromákat és számos mesterséges anyagot, ellenben hideg tejben is remekül oldódnak.

A 21. században ismét reneszánszát élik a kézműves műhelyekből kikerülő, valamint a megbízható, természetes alapanyagokkal készített csokoládék, illetve minőségi kakaóporok.
Kakaó - nem csak desszerthez

A jó minőségű cukrozatlan kakaópor minden háztartásban megtalálható a kamrapolcon vagy a konyhában, kávé és tea helyett sokan kezdik a napot egy csésze kakaóval, de délutáni italként is népszerű - nem csak cukrászdákban.

Jaj de jó a habos kakaó - hát még csokoládéreszelékkel szórva!

A klasszikus kakaóhoz nem is kell más, mint jó minőségű kakaópor, forró tej és némi cukor. A forró csokoládék sokféle ízesítéssel készülhetnek. A már klasszikusnak számító vanília és fahéj mellett érdemes kipróbálni egy kevés chilivel vagy kardamommal, esetleg kevés reszelt narancshéjjal is, a kakaóport pedig kiegészítheti vagy felválthatja néhány szelet magas kakaótartalmú csokoládé!

Bár a kakaó elsősorban édességeket ízesít, ha nem cukor társul hozzá, különleges főételek is megbolondíthatóak vele. Előfordul, hogy frissen gyúrt tésztát ízesítenek vele, amelyhez aztán rokfortos sajtmártást kínálnak, de sütőben sült zöldségekre is kerülhet belőle egy kevés.

A dél-olasz és azték konyha fúziójának is tekinthető recept igazi ínyenc fogás.

Gnocchi sajttal és kakaóval

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg gnocchi (saját készítésű vagy félkész termék)
5 dkg frissen reszelt kemény sajt (parmezán, pecorino vagy grana padano) + 3-4 dkg a tálaláshoz
5 dkg reszelt Anikó sajt
3 dkg nagy szemű mazsola
2 dkg jó minőségű olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
késhegynyi fahéj
tengeri só és bors - ízlés szerint

Elkészítés: A gnocchit lobogó sós vízben kifőzzük. A kétféle sajtot, kakaót és a többi hozzávalót egy tálban alaposan elkeverjük. A leszűrt, még forró gnocchit beleforgatjuk. Kevés reszelt sajttal megszórva azonnal kínáljuk.

Aki persze a hagyományos ízeket kedveli, a sokféle kakaós desszert között is talál kedvére valót. Se szeri, se száma a kakaóval ízesített kevert tésztáknak, piskótáknak, tortáknak, muffinoknak, brownie-knak, nem is szólva a krémes süteményekről, fagylaltokról, pudingokról és pohárkrémekről.

Villámgyorsan készíthető főzés nélküli pohárkrém az elegáns nevű Chantilly krém kakaós változata.

Chantilly krém - kakaóval és idénygyümölccsel

Hozzávalók 4 személyre:
4 dl hideg habtejszín
2 csapott evőkanál vaníliás porcukor
1 csapott evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
20 dkg idénygyümölcs (málna, cseresznye, meggy, körte, szőlő - aminek épp szezonja van)

Elkészítés: A hideg tejszínt elektromos habverővel verni kezdjük, mikor szilárdulni kezd, óvatosan beleszitáljuk a kakaóport és a vaníliás porcukrot. Folyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt kemény habbá verjük.
4 szép gyümölcsöt félreteszünk a díszítéshez.
4 öblös pohárban elosztjuk a gyümölcs felét, majd rákanalazzuk a krém felét, ezt még egyszer megismételjük. Minden pohár tetejét gyümölccsel díszítünk. Ha van rá lehetőségünk, érdemes 15-20 percet pihentetni a hűtőszekrényben.
Önálló desszertként vagy édes teasüteménnyel kínáljuk.

Változat: Ez a krém gyümölcs nélkül kitűnő képviselőfánk vagy omlós tésztakosárka töltésére is!

Ma már elképzelhetetlenek a desszertjeink kakaó nélkül!

HL Fűszerek és ízesítők

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: csokoládégyártás, tulajdonságokkal, idénygyümölccsel, szóösszetételből, csokoládékészítő, afrodiziákumként, fizetőeszközként, csokoládégyáros, csokoládészelet, arisztokráciája, haditengerészet, hűtőszekrényben, boldogsághormon, konkvisztádorok, zsírtartalommal, zsírtartalmának, professzionális, találmányaként, felvevőpiacnak, termőterületre, szigetországba, elterjedésével, valamelyikéből, fogyasztásának, ültetvényekről, termőterületén, teasüteménnyel, alapanyagokkal, szülővárosában, előállításánál, elterjedéséről, pohárkrémekről, kakaótartalmú, hasznosítanak, fogyasztották, kifejlesztése, istenek eledele, kakaófa tudományos, címben jelzettnek, kakaó azonban, közép-amerikai mixe-zoque, aztékok nyelvébe, kakaófa termését, amerikai kontinensről, akár 12-15, kisebb cserjék, gazdag táptalajt, világ kakaótermelésének, kakaóbab exportjában, kakaó kalandos, mályvafélék családjának, értékes magok, Európába Kolombusz, Hernan Cortés, Giacomo Casanova, Jóllehet Angliához, Coenraad Johannes, Joseph Storrs Fry, Philippe Suchard, Rodolphe Lindt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.05. 23:22 A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az ola...
12.05. 22:42 Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt úgy véli, jó elnöke lett volna a...
12.05. 22:32 Ökölvívó ob - Nem lesz Harcsa-Cservenka döntő
12.05. 21:32 Premier League - Menesztették az Everton edzőjét
12.05. 21:23 Női kosárlabda EK - Csoportelső lett a Szekszárd
12.05. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Debrecenben győzött a Csíkszereda
12.05. 21:22 Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohu...
12.05. 20:42 Rövidpályás úszó-Eb - A csütörtöki eredmények
12.05. 20:32 Putyin: Moszkva kész előfeltételek nélkül meghosszabbítani az Új START egye...
12.05. 20:32 Új médiaszabályozási rendszer készül Németországban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
A hölgy csónakázik  Kellemes teázást  Színházasdi játszás  Szeretettel teli Adventi készü...  Harangok  Nő hóemberrel  Gyertyák  Kislány macival  Jegesmedve  Lovász Marika adventi képe  Advent  Ne íjesztgess  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Töltőtoll  Kellemes délutánt kívánok!  Lovász Marika adventi képe  Karácsony  Jó reggelt , szép napot  Nő hóemberrel  Advent  ...akik békét teremtenek  A hölgy csónakázik  Facebookon kaptam  Harangok  Barát  Minden kedves Látogatómnak! Sz...  Téli kép  Reggeli  Kellemes délutánt kívánok!  Advent második angyala  ADVENT 2. VASÁRNAPJA Irgalmas...  A második gyertyaláng legyen a...  Karácsonyi puncs Finom...  Népszabadság és szólásszabadsá...  Karácsony  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyuszi a hóban  Facebookon kaptam  Hóesés  XIII. hét: 3. Parancsolat : Az...  Ünnepi gyertya  Orchideák  Rózsaszín rózsa  Téli ablak  Facebookon kaptam  Mikulás virág  Karácsonyi dekoráció  ...akik békét teremtenek  Színházasdi játszás  Lovász Marika adventi képe  Békés, boldog 2. gyertyagyújt...  Facebookon kaptam  Igazságot gyorsan  Hazugság és tanú  Png nő  Karácsonyi előzetes - hangulat...  Hóember és a gyerekek  Mikulás virág  Rokka  Ismeretlen veszély  Png nő  Téli kép  Posertube  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Karácsonyi előzetes - hangulat...  Hóember  Ne íjesztgess  ADVENT 2. VASÁRNAPJA Irgalmas...  Advent második vasárnapja  Reinhard Bonnke hazaköltözött ...  Mikulás virág  Png nő  Kellemes új hetet  Tanulás  ...akik békét teremtenek  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  ADVENT 2. VASÁRNAPJA Irgalmas...  Korcsolyázó nők  Téli kép  Png nő  Facebookon kaptam  Téli kép  Téli képek  kÖszönöm  Édes és savanyú  Várakoztunk a hóesésre, a pata...  Téli képek  Béka tánc a vízen  Kellemes teázást  Népszabadság és szólásszabadsá...  Ne kérdezt, ki voltam - 109 év...  Korcsolyázó nők  Karácsonyi előzetes - hangulat...  Adventi koszorú  Sárga rózsa  Vidám, szép napot - nyári fotó  Vádló  Advent 
Bejegyzés Címkék
istenek eledele, kakaófa tudományos, címben jelzettnek, kakaó azonban, közép-amerikai mixe-zoque, aztékok nyelvébe, kakaófa termését, amerikai kontinensről, akár 12-15, kisebb cserjék, gazdag táptalajt, világ kakaótermelésének, kakaóbab exportjában, kakaó kalandos, mályvafélék családjának, értékes magok, friss kakaóbab, érett termésből, felesleges folyadék, meleg trópusi, felére csökken, világ számos, további feldolgozás, csokoládé alapját, kakaóbabról pörköléssel, tisztított magokat, babból képlékeny, kakaó rendkívül, értékes kakaóvaj, csokoládékba kerül, kinyert zsiradék, fehér csokoládék, termőhelyétől távol, holland kakaópor, kakaó értékes, koffeinhez hasonló, kakaó tápanyagokban, esti órákban, kakaóból készült, brit haditengerészet, köztudatban mégis, aztékok találmányaként, azték mitológiában, tudás istene, pörkölt vagy, fűszeres forró, első spanyol, aztékokat leigázó, mexikói csokoládéital, dél-amerikai kontinensen, századokig luxuscikknek, répacukor ipari, kakaó fogyasztása, öreg kontinensen, szerelmi kalandjairól, forró csokoládét, ital alapját, kakaópor alig, teafogyasztás szokását, teával együtt, szigetországba 1650, tehetős fogyasztók, holland gyógyszerész, híres amszterdami, hidraulikus prés, képlékeny kakaómassza, porból immár, polgárosult Európában, kakaóporból tejjel, első szilárd, céget később, svájci csokoládékészítő, csokoládéhoz adagolni, korábban gyártott, könnyen formálható, minőségi csokoládéhoz, csokoládé fogyasztásának, tömeggyártás elterjedésével, drága kakaóvaj, csokoládék minősége, alacsony kakaótartalmú, instant kakaóporok, kézműves műhelyekből, kamrapolcon vagy, csésze kakaóval, habos kakaó, klasszikus kakaóhoz, forró csokoládék, kevés chilivel, kakaóport pedig, kakaó elsősorban, gnocchit lobogó, kétféle sajtot, többi hozzávalót, tálban alaposan, hagyományos ízeket, sokféle kakaós, kakaóval ízesített, krémes süteményekről, elegáns nevű, hideg tejszínt, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 309 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 364
  • e Hét: 1175
  • e Hónap: 9864
  • e Év: 390381
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.