Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Forró csoki - a megunhatatlan
  2018-03-24 00:41:20, szombat
 
   
  Forró csoki - a megunhatatlan

Amikor zúzmarás reggelen az ablakon kitekintve már előre fázunk, vagy nap végén végre meleg otthonunkba lépünk, egy bögre forró csokoládé csodát művelhet. Egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen ízesítheted, megunhatatlan!

A csokoládé - azon kívül, hogy finom - sok ezer éve ismert vágyfokozó, afrodiziákum: állítólag Casanova is forró csokit kortyolgatott szexuális étvágyának fokozásáért. Sokan pedig azzal mentegetjük magunkat csokimajszolás közben, hogy egy kis ,,boldogsághormonra" vágyunk. S egy kedves filmélményem is az eszembe jut: a Csokoládé című romantikában Juliette Binoche csokoládéboltot nyit egy unalmas kistelepülésen - a célközönséget is felrázza (meg is osztja), és a szerelmi szál sem marad el.

Spanyolok a misén

A Dél-Amerikában honos növényt a maják i.sz. 600 körül már bizonyítottan termesztették. Az indiánok a magvakon kívül (amiből az italon kívül gyógyszert is készítettek) a termés egyéb részeit is felhasználták: a terméshúst csemegeként ették, a héjból kanalat, poharat, edényt faragtak, a leveleket pedig lakóhelyeik építésekor használták fel. A mag fizetőeszköznek is számított, és ez a szokás az európai invázió után is csak lassan tűnt el.

A monda szerint Montezuma azték uralkodó 1519-ben megkínálta Fernando Cortez spanyol hódítót a kakaóból, vízből és kukorica- vagy maniókalisztből főzött, mézzel, fahéjjal, ánizzsal vagy chilivel ízesített "sokoatl"-lal. Az 1600-as években a Mexikóban élő spanyolok a hosszú misék alatt, a templomban is csokoládét iszogattak - frissítőre van szükségük, mentegették magukat , Chiapas püspöke azonban e gyalázatos cselekedetért kiközösítette őket. A történet pikantériája, hogy nemsokára a püspök felderíthetetlen körülmények között meghalt: a pletyka szerint mérgezett csokoládét ivott. V. Pius pápa azonban a keserű csokoládéital ízét olyan kellemetlennek találta, hogy kimondta: böjt idején is szabad fogyasztani.





Forró, édes, tejszínhabos

Meghódította Európát

A XVI−XVII. században Spanyolország kakaóimportőr monopólium volt. A hajókon általában porrá őrölt kakaó, ánizs, szegfűszeg és fahéj összetételű kakaómasszát szállítottak. Spanyolországban 1580-ban nyílt az első csokoládéfőző. A francia és az osztrák nemesség a spanyol udvarból vette át divatot. A kakaó körülbelül a tea elterjedésével párhuzamosan hódított, és csakis ital formájában. A londoni Chocolate House vendéglő 1657-ben nyílt meg, a csokoládéital divatja II. Károly idején (1660-85) élénkült meg Nagy-Britanniában.

Csak a XVIII. században kezdtek kísérletezni szilárd csokoládéval. A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtoló gépe (a kakaóbabból kivonta a nehezen emészthető zsír egy részét) a minőség ugrásszerű javulását hozta. A csokoládészeletet "hivatalosan" csak 1847-ben találták fel; a svájci Nestlé fivérek 1876-ban dobták a piacra az első csomagolt tejcsokoládé-szeleteket. Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában 1880-ban fedezte fel a mai élelmiszeriparban kenőgyúrás (konsolás) néven ismert csokoládéfinomítást, illetve a csokoládé fondant. A francia és az angol gyarmatokon csak a XIX. században kezdtek kakaótermesztésbe. Ma Afrika országaiból érkezik a világ kakaójának kétharmada.





A kakaóbabtól a csokoládéig

A csokoládét az eredetileg csak Dél-Amerikában honos kakaófa, a Theobroma cacao magjából készítik. A latin névadás (theobroma = istenek eledele) jellemző a kor emberének elragadtatására. A kakaó fő hatóanyaga a teobromin (100 grammban 100 mg). Afrodiziákum hatása is részben ennek köszönhető, illetve élénkít, emeli a vérnyomást.

A húsos hüvelyben lévő kis sárga magokat kiszedik, a nyers kakaót először fermentálják (speciális erjesztés, füllesztés), majd 140-150 fokon pörkölik, az így megbarnult, törékennyé vált héjat leszedik, s a kakaót folyékony masszává őrlik, amit a benne lévő zsír tesz lehetővé. A masszát kisajtolják. A kakaóvaj a kiváló zsíranyag, a kakaóporban nincs zsír. A csokoládé kakaópor és kakaóvaj keveréke. Ha a masszához kevés cukrot és újabb kakaóvajat kevernek, abból étcsokoládé lesz, tejcsokoládé gyártásakor sűrített tejet adnak a masszához.

A forró csokoládé alapanyaga mindig jó minőségű, általában magas kakaótartalmú étcsokoládé. Magasabb zsírtartalmú tejjel és tejszínnel készítve természetesen töményebb lesz, mint alacsony zsírtartalmúval, sőt több recept a könnyítésért vizet is tartalmaz. Mindig a felmelegített tejhez add az apróra tört csokit, és ne forrald fel, csak melegítsd! A végén turmixolhatod is, akkor habosabb, krémesebb lesz. Az alapital sokféleképpen ízesíthető: fahéjas-szerecsendiós, vaníliás, chilis, gyömbéres, többféle alkoholos (rumos, whiskys, likőrös stb.) változat is készíthető.





Hidegben esik a legjobban

Egyszerű forró csokoládé

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál (barna)cukor, 20 dkg 60-70% kakaótartalmú étcsokoládé, csipet só, őrölt fahéj, tejszínhab, csokireszelék

Elkészítés: A tejszínt, a vaníliás cukrot és 1 csipet sót keverj össze egy nagy lábosban, és kis lángon melegítsd. Egy másik edényben az apróra tört csokit egy bögre tejjel addig melegítsd és kavargasd, amíg krémes állagú lesz (van, aki ezt tej helyett vízzel teszi, gőz fölött). A csokis krémet keverd a tejszíneshez, és együtt melegítsd tovább. A végén tedd bele a fahéjat, s az italt turmixgépben habosíthatod. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal - vagy csokireszelékkel - tálald!

Csilis-gyömbéres csoki

Hozzávalók: 4 dl forró tej, 4 dl tejszín 1 dl forró víz, 20 dkg 60-65% kakaótartalmú étcsokoládé, negyed kávéskanál chilipor és ugyanennyi gyömbérpor

Elkészítés: A csokit vízgőz fölött olvaszd meg, keverd hozzá a fűszereket, s ha teljesen sima, kevergetés mellett apránként keverd hozzá a forró vizet és a meleg tejet, tejszínt. Csípős, ütős italt kapsz.

Szegfűszeges-mandulás csokoládé

Hozzávalók: 8 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, 2 fahéj rudacska, 2 szegfűszeg, 1 csomag vaníliás cukor, 2 csepp mandulaaroma

Elkészítés: Lassú tűzön melegítsd fel a tejet a fűszerekkel és a vaníliás cukorral, majd add hozzá az apróra tört csokoládét, s kevergesd simára. A csokis tejet öntsd turmixgépbe, add hozzá a mandulaaromát, és turmixold kb. fél percig. Az italt öntsd bögrékbe, és azonnal tálald!

Csíkos-rumos forró csoki

Hozzávalók: 6 dl tej, 1 dl tejszín, 1,5 dl rum, 1 kávéskanál kristálycukor, 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg fehér csokoládé, tejszínhab, csokireszelék

Elkészítés: A kétféle csokoládét vízgőz fölött külön-külön olvaszd fel. A poharakba egyenként alulra a világos, majd a sötét csokikrémet csorgasd bele, és hagyd megdermedni. A forró tejbe keverd bele a cukrot, öntsd bele a rumot, és minden bögrét tölts tele. A tetejét tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel díszítheted.

Ír forró csokoládé

Hozzávalók: 6 dl tej, 2 dl tejszín, 16 dkg tejcsokoládé, 4 kávéskanál kakaópor, 8 cl whisky, csokoládéreszelék

Elkészítés: A tejet melegítsd fel, add hozzá a csokoládét és a kakaóport, lassú tűzön melegítsd tovább, amíg teljesen sima lesz. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a whiskyt és a tejszín felét. A csokoládét öntsd tűzálló, kisebb poharakba, tetejét a tejszín másik felének felvert habjával és csokoládéreszelékkel díszítsd.

Mogyorókrémes ital

Hozzávalók: 6 dl tej, 2 dl tejszín, 20 dkg mogyorós csokoládé, 1 dl mogyorókrémlikőr, 2 evőkanál cukor, 5 dkg mogyoró

Elkészítés: Kevés tejben gőz fölött olvaszd meg a csokoládét, majd kevergetés mellett add hozzá a többi tejet és a likőrt. Egy másik lábosban a tejszínt a cukorral keverd simára. A mogyorót kicsit pörköld meg, tedd csészék aljára, csorgasd rá a meleg csokoládét, aztán a sűrű tejszínt. Mentalikőrrel is készíthető, ebben az esetben mogyorós csoki helyett étcsokoládéból, fele tej, fele tejszínnel, és 0,5 dl mentalikőr elég. Narancsos változatban a tej és a víz keverékét melegítéskor narancshéjjal ízesítsd (aztán vedd ki), ebben étcsokoládét olvassz fel, és 0,5 dl narancslikőrt keverj bele a végén.





R. E. Érdekességek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: spanyolországban, felderíthetetlen, csokireszelékkel, mogyorókrémlikőr, zsírtartalmúval, csokoládéboltot, elragadtatására, maniókalisztből, fizetőeszköznek, kistelepülésen, étcsokoládéból, elterjedésével, csokimajszolás, kellemetlennek, kakaótartalmú, bizonyítottan, termesztették, kristálycukor, tejszínhabbal, csokireszelék, felhasználták, célközönséget, mandulaaromát, turmixolhatod, csokoládéital, kiközösítette, cselekedetért, spanyolország, kakaóimportőr, csokoládéfőző, természetesen, előmelegített, szerecsendiós, sokféleképpen, felmelegített, kortyolgatott, ablakon kitekintve, bögre forró, kedves filmélményem, unalmas kistelepülésen, szerelmi szál, magvakon kívül, italon kívül, termés egyéb, terméshúst csemegeként, héjból kanalat, leveleket pedig, európai invázió, monda szerint, 1600-as években, hosszú misék, történet pikantériája, Juliette Binoche, Fernando Cortez, Meghódította Európát, Chocolate House, Rodolphe Lindt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.19. 22:12 Líbia - Merkel: a résztvevők megállapodtak a fegyverembargó betartásában
01.19. 22:02 IHRA: hangsúlyt kell fektetni a nácizmus és a fasizmus áldozatainak emlékén...
01.19. 21:31 Major és Péni is kiemelkedően lőtt az utolsó Eb-válogatón
01.19. 21:11 Az Otthonunk Szentmiklós Egyesület jelöltjét választották önkormányzati kép...
01.19. 21:01 A korábbi polgármester nyerte az időközi választást Gyulajon
01.19. 20:42 Ukrán repülő - Kijev: nehéz tárgyalások zajlanak Iránnal a feketedobozok át...
01.19. 20:42 Csenár Mátyás József lett a Győr-Moson-Sopron megyei Szakony polgármestere
01.19. 20:41 Újraválasztották a korábbi polgármestert a Vas megyei Döröskén
01.19. 20:22 Erdő Péter: a keresztények egységéhez kevés az emberi erőfeszítés
01.19. 20:21 Férfi kézilabda Eb - Továbbra is százszázalékos a norvég válogatott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Fehér rózsák  Png virág  Egy haldokló tanya  Minden lehetséges annak aki hi...  Mese torta  Kaktuszos-rózsás-kagyló díszít...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Posertube  A mérgező emberek  Téli kép  5 táplálék, amely felgyorsítja...  Rózsa almával  Facebookon kaptam  A szőlőmunkások példázata  Kék rózsa  Téli kép  Posertube  Facebookon kaptam  Szamár fűl  Deres környezetben a Máriagyűd...  Facebookon kaptam  A nap képe.......  Kaktuszos-rózsás-kagyló díszít...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Haiku  Facebookon kaptam  Zsírégető, C-vitaminban dús tá...  Facebookon kaptam  Kutyus szemüvegben  Vonaton  A nap képe.......  Téli gif képek  Az élet igazságai  Készüljünk együtt testben és l...  Ámbér erőd Indiában  Létem  Fekete png cica  Kávészemek  Facebookon kaptam  Téli este  Virágos torta  Isten báránya -Gondolatok évkö...  Rózsa almával  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Facebookon kaptam  Téli kép  Aranyosi Ervin: Barátodtól (Sz...  Kávészemek  Hi hi hi  Facebookon kaptam  A szőlőmunkások példázata  Évközi 2. vasárnap 01.19 Csíks...  Fatörzs gyertyák  Kókusz  Kaktuszos-rózsás-kagyló díszít...  Isten báránya -Gondolatok évkö...  Png nő  Png virág  Chillon vára Svájcban  Facebookon kaptam  Napraforgók  A jó viszonyt, elsősorban önma...  Ilyen is van  Eged hegy - természeti fotó  A jó viszonyt, elsősorban önma...  Szeretlek  Facebookon kaptam  Szép téli, havas napokat! Elvé...  Az emberi szív . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Téli este  Havas fenyő  Téli este  Hmmm  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Isten báránya -Gondolatok évkö...  Út szélén áll egy szobor - va...  Női vízilabda E.B. mérkőzése...  9. parancsról szóló elmélkedés...  Készüljünk együtt testben és l...  Vonaton  Orchídea  Téli kép  Szép téli, havas napokat! Elvé...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Dr. Székely János megyéspüspök...  Virágos torta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina...  Az emberi szív . . . 
Bejegyzés Címkék
ablakon kitekintve, bögre forró, kedves filmélményem, unalmas kistelepülésen, szerelmi szál, magvakon kívül, italon kívül, termés egyéb, terméshúst csemegeként, héjból kanalat, leveleket pedig, európai invázió, monda szerint, 1600-as években, hosszú misék, történet pikantériája, püspök felderíthetetlen, pletyka szerint, keserű csokoládéital, hajókon általában, első csokoládéfőző, osztrák nemesség, spanyol udvarból, kakaó körülbelül, londoni Chocolate, csokoládéital divatja, kakaóbabból kivonta, nehezen emészthető, minőség ugrásszerű, svájci Nestlé, első csomagolt, csokoládé fondant, angol gyarmatokon, világ kakaójának, eredetileg csak, latin névadás, húsos hüvelyben, nyers kakaót, kakaót folyékony, benne lévő, masszát kisajtolják, kiváló zsíranyag, kakaóporban nincs, csokoládé kakaópor, masszához kevés, forró csokoládé, könnyítésért vizet, felmelegített tejhez, apróra tört, végén turmixolhatod, alapital sokféleképpen, vaníliás cukrot, nagy lábosban, másik edényben, bögre tejjel, csokis krémet, végén tedd, italt turmixgépben, csokit vízgőz, forró vizet, meleg tejet, vaníliás cukorral, csokis tejet, italt öntsd, kétféle csokoládét, poharakba egyenként, sötét csokikrémet, forró tejbe, tetejét tejszínhabbal, tejet melegítsd, tejszín felét, csokoládét öntsd, tejszín másik, többi tejet, másik lábosban, cukorral keverd, mogyorót kicsit, meleg csokoládét, sűrű tejszínt, esetben mogyorós, spanyolországban, felderíthetetlen, csokireszelékkel, mogyorókrémlikőr, zsírtartalmúval, csokoládéboltot, elragadtatására, maniókalisztből, fizetőeszköznek, kistelepülésen, étcsokoládéból, elterjedésével, csokimajszolás, kellemetlennek, kakaótartalmú, bizonyítottan, termesztették, kristálycukor, tejszínhabbal, csokireszelék, felhasználták, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 78
  • e Hét: 2557
  • e Hónap: 32090
  • e Év: 32090
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.