Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Forralt bor, a tél kötelező kelléke
  2018-03-24 00:48:28, szombat
 
   
  Forralt bor, a tél kötelező kelléke

Havas vidék, hegyoldalban kicsiny faház, bent lágy fény, narancsszín lángokkal hívogató kandalló, előtte egy nagy kanapé, rajta színes párnák, kötött takaró. A kanapén ülünk, szép bögrénkből gőz kunkorodik, mi pedig az ujjunkat ráfonjuk, s beszívjuk a forralt bor édes gőzét.





Narancsos, fahéjas, szegfűszeges forralt bor

Emelje fel a kezét, aki nem szokott akár csak egy pillanatra is valami hasonlót vizionálni. A tél magával hozza a meleg iránti vágyunkat, amit nem csak ruhákkal, fűtött lakással próbálunk elérni, hanem néha belülről is szeretnénk megmelengetni magunkat. Erre a legalkalmasabb egy bögrényi fűszeres forralt bor.

A fűszeres bort már a rómaiak is nagyon kedvelték, így javították fel a nem annyira jó évjáratú hordókat. Részben ez az oka a mai napig az emberiség fűszeres bor iránt elkötelezettségének. A fűszeres bor fogyasztása az ókor után némileg feledésbe merült, ám a keresztes hadjáratok idején visszatért az európai gasztrokultúrába.

A középkori emberek számára Hippocras néven vált ismertté a fűszeres bor, aminek eredetét egészen Hippokratészig vezették vissza, mert úgy gondolták, a meleg ital véd a tél okozta lehetséges nyavalyáktól. Az első középkori írásos recept a Tractatus de Modóból, egy latin nyelvű kéziratból való. Az első angol nyelvű Hippocras (ypocrasse vagy ypocras) recept 1390-ből származik.

A 16. századi francia szakácskönyvekben többféle recept is létezik, amelyeknek az alapja a jó francia bor és a ma is használatos fűszerek: a vanília, a fahéj és a szegfűszeg. Azonban a franciák által készített forralt borokban már a gyümölcsök is megjelentek a fűszerek mellett. Sőt pézsmával és ámbrával is illatosították az italt.





A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz

Angliában, 1723-ban olyan Hippocras recept jelent meg, amelyben tej és egy kis plusz brandy is szerepelt. Sőt a 18. századi Európában gyakorta írták elő az orvosok a forralt bort az emésztés támogatására. A nagyvonalú középkori receptekkel ellentétben, a kor dietetikusai igen pontosan megadták, hogy miből mennyinek kell kerülnie a borba.

A gyógyítás mellett komoly sikereket ért el a forralt bor a különböző szalonokban, bálokon is, Európa-szerte a leggyakrabban felszolgált ital volt a banketteken, még a Napkirály is szívesen ivott belőle.





A forralt bort gazdagíthatjuk gyümölcsökkel is

Amíg Európában hódított a Hippocras, addig a skandináv országokban lakók glöggöt ittak. Ennek az italnak is fő összetevője a vörösbor, a cukor és a fűszerek, de a fahéj és szegfűszeg mellett náluk a kardamom, a gyömbér és narancs is gyakorta kerül az italba, az erősebb gabona- vagy gyümölcspárlatokról nem is beszélve. A glögg egyébként svédül felmelegítést, felmelegedést jelent, és az 1609 óta létező glödlat vin rövidítése. Arrafelé annyira nagy kultusza van ennek az italnak, hogy a legtöbb magára valamit is adó pincészet saját glöggöt is készít az ünnepekre.

A forralt bor leggyakoribb folyékony alkatrésze a bor. Ez lehet száraz, édes, fehér vagy vörös. Minőségi borból is készíthető, de a forralt bor csodája, hogy a gyengébb lőrékből is iható dolog állítható elő, egy kevés fűszerrel és némi édesítéssel. A bor mellett ciderből (cidre, almasör vagy almabor), illetve sörből is készíthető melengető fűszeres ital. Lehet gyümölcslével vagy teával lazítani. Sőt az alkoholmentes forralt ,,borhoz" a fekete tea vagy az alma- és a ribizlilé alap is megfelelő.

Nagyon praktikus ital, mert előre elkészíthető, és a vendégek érkezésekor csak egy kis melegítésre van szükség.





Süteményekhez is illik a forralt bor

Jellemző fűszerei: fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom, narancs, szerecsendió, kardamom. Édesíteni lehet mézzel, cukorral. Lehet gazdagítani gyümölcsökkel, érdemes aszalt gyümölcsöket is belefőzni, de egy-két almát is belekockázhatunk, hogy utána egy kis villával kiszedegessük az édes, illatos borral átitatott falatokat a bögre mélyéről. Sőt akár egy kis tejet is tehetünk bele.

A forralt borhoz jó kísérő a karácsonyi sütemények legjava, hiszen ezek kellően tartalmasak és szárazak a bor felszívásához.

Hippocras

Hozzávalók:
3 liter fehér- vagy vörösbor
20 dkg barna cukor
3 evőkanál méz
2 rúd fahéj
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál szerecsendió-virág
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál kardamom
5-6 szem feketebors

Forralt bor

Hozzávalók 6 főre:
7,5 dl vörösbor
1 rúd fahéjat
1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
½ citrom héja
½ narancs héja
1 narancs
3 evőkanál méz
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 babérlevél

A bort 20-25 percig nem túl nagy lángon főzzük a fűszerekkel (de ne forraljuk). Ha el szeretnénk tenni, akkor hagyjuk egy hetet pihenni, majd szűrjük le, palackozzuk. Nagyjából egy hónapot hagyjuk állni, majd verjük csapra.





Készülhet fehér- és vörösborból is

WESSELY MÁRTA Érdekességek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gasztrokultúrába, belekockázhatunk, illatosították, legalkalmasabb, hippokratészig, gazdagíthatjuk, felmelegítést, gyümölcsökkel, kiszedegessük, gyümölcslével, leggyakrabban, felmelegedést, alkoholmentes, felszívásához, süteményekhez, megmelengetni, szerecsendió, elkészíthető, támogatására, nyavalyáktól, gyümölcsöket, szegfűszeges, leggyakoribb, dietetikusai, hegyoldalban, érdekességek, melegítésre, ellentétben, palackozzuk, narancsszín, vörösborból, tartalmasak, érkezésekor, mindmegette, felszolgált, gazdagítani, nagy kanapé, kanapén ülünk, ujjunkat ráfonjuk, meleg iránti, bögrényi fűszeres, fűszeres bort, emberiség fűszeres, ókor után, keresztes hadjáratok, európai gasztrokultúrába, középkori emberek, meleg ital, első középkori, latin nyelvű, első angol, franciák által, Amíg Európában, WESSELY MÁRTA Érdekességek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Robert Merle tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Bársony székben  képre írva  Jázmin  Facebookon kaptam  Magamnak  Bársony székben  Facebookon kaptam  Ott van  különleges  Kertem  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jázmin  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Bársony székben  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét kedves látogatóimna...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mindig lesz olyan  Jó nap volt  Zilahy Lajos mondta  Andrássy Réka - A bolond Böske  James Allen  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A sorsod  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Magyar költészet napja  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Emlékezz  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Esterházy Péterre emlékezünk  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  különleges  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Krisztinától  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Előfordul, hogy  jó reggelt  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nagy kanapé, kanapén ülünk, ujjunkat ráfonjuk, meleg iránti, bögrényi fűszeres, fűszeres bort, emberiség fűszeres, ókor után, keresztes hadjáratok, európai gasztrokultúrába, középkori emberek, meleg ital, első középkori, latin nyelvű, első angol, franciák által, fűszerek mellett, sokféle fűszer, forralt borhoz, forralt bort, emésztés támogatására, nagyvonalú középkori, gyógyítás mellett, különböző szalonokban, leggyakrabban felszolgált, skandináv országokban, erősebb gabona-, glögg egyébként, legtöbb magára, gyengébb lőrékből, kevés fűszerrel, alkoholmentes forralt, ribizlilé alap, vendégek érkezésekor, bögre mélyéről, karácsonyi sütemények, bort 20-25, hetet pihenni, hónapot hagyjuk, gasztrokultúrába, belekockázhatunk, illatosították, legalkalmasabb, hippokratészig, gazdagíthatjuk, felmelegítést, gyümölcsökkel, kiszedegessük, gyümölcslével, leggyakrabban, felmelegedést, alkoholmentes, felszívásához, süteményekhez, megmelengetni, szerecsendió, elkészíthető, támogatására, nyavalyáktól, gyümölcsöket, szegfűszeges, leggyakoribb, dietetikusai, hegyoldalban, érdekességek, melegítésre, ellentétben, palackozzuk, narancsszín, vörösborból, tartalmasak, érkezésekor, mindmegette, felszolgált, gazdagítani, összetevője, megjelentek, fogyasztása, banketteken, édesítéssel, országokban, használatos, fűszerekkel, receptekkel, szalonokban, hozzávalók, babérlevél, szeretnénk, feketebors, amelyeknek, lehetséges, karácsonyi, sütemények, kéziratból, visszatért, hadjáratok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 1270
  • e Hónap: 6308
  • e Év: 136015
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.