Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt a medvehagyma!
  2018-04-22 01:44:30, vasárnap
 
   
  Itt a medvehagyma!

A végsőkig lecsupaszított piacon végre megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.






Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!

Hol juthatunk hozzá?

A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!






Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.

Hogyan használhatjuk fel?

A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.






Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves

Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.






Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.

Medvehagymás-sajtos rúd





Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2-3 evőkanál tejföl
5-6 levél medvehagyma

őrölt bors
sajt

Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd vékonyra kinyújtjuk, ha előnyújtott tésztát használunk, azt már nem kell nyújtani.
A tejfölt ízlés szerint sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, és jól összekeverjük. A medvehagymát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A vékonyra nyújtott leveles tészta egyik felét megkenjük az ízesített tejföllel, majd ízlés szerint megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. A tészta másik felét ráhajtjuk, hogy teljesen befedje a tölteléket. Ezután éles késsel vagy derelyevágóval ízlés szerinti méretű rudakra vágjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a töltött rudakat, majd mindegyik tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd pár perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
Tálalás előtt hűlni hagyjuk, majd akár egy finom krémleves mellé, vagy sós ropogtatni valóként kínáljuk.

Medvehagyma-krémleves





Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
1 db póréhagyma
1 nagyobb krumpli

színes bors
szerecsendió
1 db zöldségleveskocka
3 dkg margarin
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
7 dl víz

Elkészítés: A póréhagymát vékonyra szeleteljük. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra.
Egy edényben hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt pórét, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. Ezután adjuk hozzá a medvehagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk tovább, hogy a medvehagyma is kicsit összeessen. Végül adjuk hozzá a krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.
Amikor a krumpli megfőtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk ki, de főzni már nem kell tovább.





Friss, üde íz az első tavaszi levelekben!


WESSELY MÁRTA - Zöldség

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: spenótlevelekkel, nokedlitésztába, lecsepegtetjük, derelyevágóval, fokhagymaillat, lecsupaszított, megfonnyasztom, gasztronómiába, marhaszeletnek, medvehagymával, lefagyasztani, népszerűségét, előmelegített, legegyszerűbb, összekeverjük, használhatjuk, fűszerolajnak, medvehagymát, vérnyomásnak, felszeletelt, ízesíthetünk, bonyolultabb, medvehagymás, bioboltokban, sütőpapírral, tenyerünkről, tévesztettük, olívaolajban, készíthetünk, mennyiségben, fűszerolajat, olívaolajjal, szerecsendió, feltétlenül, medvehagyma, ráhelyezzük, végsőkig lecsupaszított, tavasz első, magyar gasztronómiába, pionír szerep, ébredő erdő, erőre kapó, snidling ügyes, medvehagyma erdőkben, buzogányt formázó, levelek formája, gyöngyvirág leveleire, kezünk között, tejük kellemes, szeletnyi sajtkrémes, kevés olívaolajjal, kevéske parmezánnal, WESSELY MÁRTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
39 ígéret  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Dóró Sándor: Embernek maradni  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyámról való emlékek  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Egyszerű  IGEN így  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos gondolata  Jan Twardowski - Siessünk  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Anyámról való emlékek  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Magamnak  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  IGEN így  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Robert Merle tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  39 ígéret  Dóró Sándor: Embernek maradni  Paul David Tripp Április 15  képre írva  Márai Sándor tollából  Anyák napjára  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Egy tavasz  A pitypang legendája  ajándék, mellyel meglepem  Sorsunk miatt...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  különleges  Jó nap volt  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Vannak emberek  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Csend  Pitypang szökőkút  Alvó cica  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  39 ígéret  A Magyar Költészet napja alkal...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Megígért békesség  40 felett  Hamvas Béla  Esterházy Péter: Harmonia c...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Az ember  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Pitypang szökőkút  James Allen  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal 
Bejegyzés Címkék
végsőkig lecsupaszított, tavasz első, magyar gasztronómiába, pionír szerep, ébredő erdő, erőre kapó, snidling ügyes, medvehagyma erdőkben, buzogányt formázó, levelek formája, gyöngyvirág leveleire, kezünk között, tejük kellemes, szeletnyi sajtkrémes, kevés olívaolajjal, kevéske parmezánnal, medvehagyma ekkora, medvehagyma leveleket, spenótlevelekkel együtt, medvehagymát vajon, köretek esetében, tört krumplihoz, megmosott medvehagyma, medvehagyma szezonnak, növénnyel ízesíteni, leveles tésztát, tejfölt ízlés, medvehagymát alaposan, vékonyra nyújtott, ízesített tejföllel, apróra vágott, tészta másik, tepsit kibélelünk, töltött rudakat, finom krémleves, póréhagymát vékonyra, krumplit vágjuk, medvehagymát vágjuk, edényben hevítsük, vékonyra felszeletelt, krumpli megfőtt, első tavaszi, spenótlevelekkel, nokedlitésztába, lecsepegtetjük, derelyevágóval, fokhagymaillat, lecsupaszított, megfonnyasztom, gasztronómiába, marhaszeletnek, medvehagymával, lefagyasztani, népszerűségét, előmelegített, legegyszerűbb, összekeverjük, használhatjuk, fűszerolajnak, medvehagymát, vérnyomásnak, felszeletelt, ízesíthetünk, bonyolultabb, medvehagymás, bioboltokban, sütőpapírral, tenyerünkről, tévesztettük, olívaolajban, készíthetünk, mennyiségben, fűszerolajat, olívaolajjal, szerecsendió, feltétlenül, medvehagyma, ráhelyezzük, botmixerrel, csodanövény, felengedjük, területeken, fűszerekkel, előnyújtott, mindmegette, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 414
  • e Hét: 3286
  • e Hónap: 8324
  • e Év: 138031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.