|
2018-04-22 01:44:30, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Itt a medvehagyma!
A végsőkig lecsupaszított piacon végre megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.
Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.
Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!
Hol juthatunk hozzá?
A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!
Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát
Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.
Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.
Hogyan használhatjuk fel?
A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.
Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.
Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves
Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.
Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.
A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.
Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával
A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.
Medvehagymás-sajtos rúd
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2-3 evőkanál tejföl
5-6 levél medvehagyma
só
őrölt bors
sajt
Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd vékonyra kinyújtjuk, ha előnyújtott tésztát használunk, azt már nem kell nyújtani.
A tejfölt ízlés szerint sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, és jól összekeverjük. A medvehagymát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A vékonyra nyújtott leveles tészta egyik felét megkenjük az ízesített tejföllel, majd ízlés szerint megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. A tészta másik felét ráhajtjuk, hogy teljesen befedje a tölteléket. Ezután éles késsel vagy derelyevágóval ízlés szerinti méretű rudakra vágjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a töltött rudakat, majd mindegyik tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd pár perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
Tálalás előtt hűlni hagyjuk, majd akár egy finom krémleves mellé, vagy sós ropogtatni valóként kínáljuk.
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
1 db póréhagyma
1 nagyobb krumpli
só
színes bors
szerecsendió
1 db zöldségleveskocka
3 dkg margarin
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
7 dl víz
Elkészítés: A póréhagymát vékonyra szeleteljük. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra.
Egy edényben hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt pórét, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. Ezután adjuk hozzá a medvehagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk tovább, hogy a medvehagyma is kicsit összeessen. Végül adjuk hozzá a krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.
Amikor a krumpli megfőtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk ki, de főzni már nem kell tovább.
Friss, üde íz az első tavaszi levelekben!
WESSELY MÁRTA - Zöldség
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: spenótlevelekkel, nokedlitésztába, lecsepegtetjük, derelyevágóval, fokhagymaillat, lecsupaszított, megfonnyasztom, gasztronómiába, marhaszeletnek, medvehagymával, lefagyasztani, népszerűségét, előmelegített, legegyszerűbb, összekeverjük, használhatjuk, fűszerolajnak, medvehagymát, vérnyomásnak, felszeletelt, ízesíthetünk, bonyolultabb, medvehagymás, bioboltokban, sütőpapírral, tenyerünkről, tévesztettük, olívaolajban, készíthetünk, mennyiségben, fűszerolajat, olívaolajjal, szerecsendió, feltétlenül, medvehagyma, ráhelyezzük, végsőkig lecsupaszított, tavasz első, magyar gasztronómiába, pionír szerep, ébredő erdő, erőre kapó, snidling ügyes, medvehagyma erdőkben, buzogányt formázó, levelek formája, gyöngyvirág leveleire, kezünk között, tejük kellemes, szeletnyi sajtkrémes, kevés olívaolajjal, kevéske parmezánnal, WESSELY MÁRTA,
|
|
|
|
végsőkig lecsupaszított, tavasz első, magyar gasztronómiába, pionír szerep, ébredő erdő, erőre kapó, snidling ügyes, medvehagyma erdőkben, buzogányt formázó, levelek formája, gyöngyvirág leveleire, kezünk között, tejük kellemes, szeletnyi sajtkrémes, kevés olívaolajjal, kevéske parmezánnal, medvehagyma ekkora, medvehagyma leveleket, spenótlevelekkel együtt, medvehagymát vajon, köretek esetében, tört krumplihoz, megmosott medvehagyma, medvehagyma szezonnak, növénnyel ízesíteni, leveles tésztát, tejfölt ízlés, medvehagymát alaposan, vékonyra nyújtott, ízesített tejföllel, apróra vágott, tészta másik, tepsit kibélelünk, töltött rudakat, finom krémleves, póréhagymát vékonyra, krumplit vágjuk, medvehagymát vágjuk, edényben hevítsük, vékonyra felszeletelt, krumpli megfőtt, első tavaszi, spenótlevelekkel, nokedlitésztába, lecsepegtetjük, derelyevágóval, fokhagymaillat, lecsupaszított, megfonnyasztom, gasztronómiába, marhaszeletnek, medvehagymával, lefagyasztani, népszerűségét, előmelegített, legegyszerűbb, összekeverjük, használhatjuk, fűszerolajnak, medvehagymát, vérnyomásnak, felszeletelt, ízesíthetünk, bonyolultabb, medvehagymás, bioboltokban, sütőpapírral, tenyerünkről, tévesztettük, olívaolajban, készíthetünk, mennyiségben, fűszerolajat, olívaolajjal, szerecsendió, feltétlenül, medvehagyma, ráhelyezzük, botmixerrel, csodanövény, felengedjük, területeken, fűszerekkel, előnyújtott, mindmegette, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 414
- e Hét: 3286
- e Hónap: 8324
- e Év: 138031
|
|
|