|
2018-05-29 23:42:51, kedd
|
|
|
|
|
|
Itt az ellenállhatatlan cseresznye! Tuti tippek, mire használd
Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.
A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.
Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!
Lucullus tudta
A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.
A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).
A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...
Tanács vásárláshoz
Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!
Sok-sok ásványi anyag és vitamin van benne
Csupa egészség
A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.
Túrótortához is jól illik a cseresznye
A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.
Salátától pálinkáig
Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.
Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot
Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.
A cseresznyés pite a nyár sztárdesszertje
Fontos!
Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.
Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.
Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...
Cseresznyeleves nagykorúaknak
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só
Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.
Sült hús cseresznyés vöröskáposztával
Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor
Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Minden idők legfinomabb fülbevalója! :)
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: kavicscseresznye, keresztallergiás, vöröskáposztával, lefagyaszthatjuk, sertésszeleteket, cukorbetegségben, ellenállhatatlan, hűtőszekrényben, sztárdesszertje, élesztőgombákat, fehérjetartalma, madárcseresznye, alkotóelemeként, húgysavszintjét, cseresznyeleves, tartósíthatjuk, elkészítésénél, immunrendszert, káliumtartalma, izomműködésért, gyümölcssaláta, beleszórhatjuk, érelmeszesedés, nemesítéseknek, tavaszköszöntő, megbetegedések, gyümölcsléként, településekről, összedolgozzuk, érzékenyeknél, pohárkrémekbe, szívritmusért, cseresznyének, gyümölcsökben, természetesen, gyümölcscukor, ellenállhatatlan cseresznye, első nyári, ropogós cseresznye, gyümölcsnek közel, termés színe, fehéres sárgától, mély bordóig, kicsi kerektől, nagy szív, közel-keleti származású, ókorban termesztették, legenda szerint, nagyobb szemű, perzsa hadjáratról, szomjoltó gyümölcsöt, nemesített fajták, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat,
|
|
|
|
Segítsük barátainkat, hogy meg... Az engedelmesség miért nem vál... Png virág Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Krisztinától A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam Mírjam barát... Németh László tollából Zilahy Lajos gondolata A televizió nem a kultúrát kép... Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Alázat Soha ne kedvezz... Paul David Tripp Április 19 Akarat Gyerekként sokat küzdöttünk az... Facebookon kaptam Png rózsa csokor A másik dolog, Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... Sokan azt tartják Facebookon kaptam Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Facebookon kaptam Kellemes délutánt kívánok Hazára minden embernek szükség... Leonardo da Vinci gondolata Egy hatékony szolga Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Png rózsa csokor Garai Gábor - Takarítás Facebookon kaptam Png cica A kételkedés kezelése Elköszönt Mai harmónia kártyám Elköszönt Facebookon kaptam Png rózsa csokor Facebookon kaptam Facebookon kaptam Gonosz démon-álarc Sose bánj semmit A kételkedés kezelése Facebookon kaptam George Byron - Ahogy itt jár -... Png lepke Facebookon kaptam Egy hatékony szolga Garai Gábor - Takarítás Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Png fotel Paul David Tripp Április 20 Éretlen vers Örülök, hogy látlak! Paul David Tripp Április 20 Zilahy Lajos gondolata Mai harmónia kártyám Illyés Gyula - Milyen hamar. Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mírjam barát... Akik bántanak téged Png kislány s immár én is felragyogva, ért... Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Illyés Gyula - Milyen hamar. Jó reggelt, jó napot mindenkin... Fehér virág A sors Png nő Facebookon kaptam képre írva Illyés Gyula - Milyen hamar. Png rózsa csokor Facebookon kaptam Facebookon kaptam Szívem tiéd Gyerekként sokat küzdöttünk az... Facebookon kaptam Png férfi Egy bizonyos határt Hazára minden embernek szükség... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam Akarat képre írva s immár én is felragyogva, ért... Minden harmadik... Fekete-erdő desszert Hazára minden embernek szükség... Png csokor Png lepke
|
|
|
|
ellenállhatatlan cseresznye, első nyári, ropogós cseresznye, gyümölcsnek közel, termés színe, fehéres sárgától, mély bordóig, kicsi kerektől, nagy szív, közel-keleti származású, ókorban termesztették, legenda szerint, nagyobb szemű, perzsa hadjáratról, szomjoltó gyümölcsöt, nemesített fajták, török uralom, japánok tavaszköszöntő, éréséhez köthető, szedd magad, piacra kell, szár élénkzöld, cseresznye 78−, római katonák, pattanások ellen, ízületi megbetegedések, köszvény megelőzésében, cukorbetegségben szenvedőknek, vitaminok közül, daganatos elváltozások, zavartalan izomműködésért, normál vérnyomásért, megfelelő szívritmusért, bogyós gyümölcsökben, érelmeszesedés kialakulását, cseresznyének gyulladást, nátha kezelését, friss gyümölcs, kandírozott cseresznye, arab világban, italokat tekintve, fekete fajtákból, egri cseresznyepálinka, erjedő cseresznyéhez, összetört magok, mandulához hasonlatos, magot összetörve, keserű mandulaolaj, cseresznyés pite, nyár sztárdesszertje, gyümölcs héján, tömény gyomorsav, felhígított emésztőnedvek, élesztőgombák erjesztő, égerfa pollenjére, darabka citromhéj, gyümölcsöt megmossuk, levet visszaöntjük, tejszínből habarást, fűszerezett lébe, citrom kicsavart, tejszínes habarást, káposztát csíkokra, kockára vágott, káposztás almát, egészet lassú, sertésszeleteket sóval, kavicscseresznye, keresztallergiás, vöröskáposztával, lefagyaszthatjuk, sertésszeleteket, cukorbetegségben, ellenállhatatlan, hűtőszekrényben, sztárdesszertje, élesztőgombákat, fehérjetartalma, madárcseresznye, alkotóelemeként, húgysavszintjét, cseresznyeleves, tartósíthatjuk, elkészítésénél, immunrendszert, káliumtartalma, izomműködésért, gyümölcssaláta, beleszórhatjuk, érelmeszesedés, nemesítéseknek, tavaszköszöntő, megbetegedések, gyümölcsléként, településekről, összedolgozzuk, érzékenyeknél, pohárkrémekbe, szívritmusért, cseresznyének, gyümölcsökben, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3967
- e Hét: 8548
- e Hónap: 22453
- e Év: 152160
|
|
|