Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagycsütörtök
  2019-04-18 23:10:24, csütörtök
 
   
  Nagycsütörtök

A szeretet kenyere
Nagycsütörtök estéjén Jézus utolsó vacsorájára emlékezünk a szentmisében. Földi életének utolsó estéjét tanítványaival tölti az Úr. Együtt fogyasztja el velük a húsvéti vacsorát, amelyen szeretetének jeleként megmossa tanítványai lábát, majd a kenyeret és a bort, mint Testét és Vérét adja nekik. Az étkezés után együtt mennek ki az Olajfák-hegyére, ahol a Getszemáni-kertben elfogják az Urat, s ezzel megkezdődik szenvedése. A lábmosás nem csak egy gesztus Jézus részéről, hanem a szolgálat életformája. A kenyértörésben se csupán a szeretet jelét lássuk, hanem a szeretet életmódját. Jézus példát ad nekünk, hogy kövessük őt a szolgálatban és a szeretetben.

Minden szentmisében megjelenítjük ezt az utolsó vacsorát és megismételjük, jelenvalóvá tesszük Jézus szeretetből hozott áldozatát, a kenyértörést, de a mai estén bemutatott szentmisénkben különösen is szeretnénk odafigyelni a szeretet e csodálatos jelenlétére. Krisztus szeretetét ugyanis nem csak az apostolok tapasztalhatták meg az egykori közös étkezés alkalmával, hanem ugyanennek a szeretetnek a jelenlétét éljük át mi is minden alkalommal, valahányszor részt veszünk a szentmisén és Krisztus Testét magunkhoz vesszük a szentáldozásban. Ez a találkozás arra indít bennünket, hogy továbbadjuk Krisztus szeretetét embertársainknak. Az Oltáriszentség nem pusztán kenyér, hanem az isteni szeretet kenyere számunkra, amellyel minden nap lehetőségünk van táplálkozni, s amelyet nap mint nap megosztunk másokkal. Boldogok vagyunk, ha a földi eledel mellett erre a lelki kenyérre is vágyakozunk.

A híres magyar író, Móra Ferenc a ,,Mindennapi kenyerünk" című novellájában saját gyermekkorára emlékszik vissza, olyan időkre, amikor igen nagy volt a szegénység és ezt az ő családjuk is megérezte. A történet szerint, amikor egy este édesanyja imádkozott és éppen ott tartott, hogy ,,mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma", a kisgyerek megkérdezte tőle, hogy mi lesz a vacsora? Édesanyja azt felelte neki, hogy háromfélét esznek: kenyeret, a héját és a kenyérbélet. A kisfiú elkeseredetten annyit mondott erre, hogy ő bizony jobban szeretne csak kétfélét enni, mint korábban: kenyeret meg szalonnát. A nagy szegénység miatt azonban nem volt se szalonna, se más, s még annak is örültek, hogy a jó Isten megadta a mindennapi kenyeret. Aztán még szegényebb idők jöttek, és sokszor már csak egyféle jutott vacsorára, egy kis kenyérhéj. Egy nap a kisgyerek segített egy asszonynak a faluban és a munkájáért egy karéj kenyeret kapott fizetségként. Meg sem várta, hogy mézet is kenjenek rá, mindjárt bele is harapott és már indult is haza, amikor hirtelen eszébe jutott édesanyja. Szerette volna visszaragasztani a kiharapott darabot a kenyérbe, és az egészet odaadni anyjának, de már nem lehetett. Otthon aztán édesanyja persze könnyes szemmel adta vissza a gyereknek a kenyeret, hogy inkább mégiscsak ő egye meg. A kisfiú ekkor hirtelen ötlettel a következőt mondta: ,,Én már megettem a másik karéj kenyeret." Ez ugyan nem volt igaz, de nagyon szerette volna, ha szintén éhező édesanyja enné meg a kenyeret. Az egy szelet kenyérnek végül az lett a sorsa, hogy másnap bekerült a munkába induló édesapa tarisznyájába, hogy legyen mit ennie. Ő pedig este hazahozta és örömmel adta a madárlátta kenyeret fiának.

Bár mostanában nehéz elképzelnünk azt a nagy szegénységet, amelyet talán csak a legidősebbek élték át gyermekkorukban a háború idején, azért a történet mondanivalóját könnyen megérthetjük. A megosztott, az odaajándékozott kenyér a szeretetről tanúskodik. A gyerek szeretetből adja édesanyjának, az édesanya szeretetből adja az apának, és ő is szeretetből hozza haza fiának. Mindannyian nélkülöznek és éhesek, de mégis inkább odaadják a kenyeret annak, akit szeretnek. Nem az elfogyasztott, hanem a másik emberrel megosztott kenyér tanúskodik az igazi szeretetről.

Krisztus saját Testeként nyújtja nekünk a kenyeret, s e cselekedetével nekünk adja szeretetét is. Éppen ezért az átváltoztatott és megosztott kenyér a ,,szeretet szentsége", ahogyan Aquinói Szent Tamás nevezte az Oltáriszentséget. XVI. Benedek pápa legújabb apostoli levelének címében szintén ezt a kifejezést használja az Eucharisztiára (Sacramentum caritatis). Abból, hogy az Oltáriszentséget a szeretet szentségének nevezzük egyenesen következik, hogy amikor szentáldozáshoz járulunk, akkor elfogadjuk Isten szeretetét és egyesülünk azzal a Krisztussal, aki ebben a keresztáldozat titkát is magába foglaló áldozatban állandóan felajánlja magát értünk az Atyának. Krisztus megváltó halála és üdvösségszerző feltámadása szintén Isten szeretetéről tanúskodik számunkra és szintén benne foglaltatik minden szentmisénkben.

Az utolsó vacsora szentmiséje még egy dologra figyelmeztet minket, tudniillik arra, hogy a Krisztustól tanult szeretetet tovább kell adnunk másoknak, azaz el kell sajátítanunk a szeretet életformáját. Az utolsó vacsorán a következő szavakat mondta a mi Urunk: ,,Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre". Nem volna helyénvaló, ha ezt csupán úgy értenénk, hogy ismételjük meg azon cselekedetét és szavát, amellyel átváltoztatta a kenyeret Testévé és a bort Vérévé, de közben megfeledkezünk az odaadásról. Az átváltoztatás cselekedetét ugyanis az odaadás cselekedete követte, és ebben is utánoznunk kell Jézust. Arról van tehát szó, hogy miután megtapasztaltuk a szentmisében és főként a szentáldozásban Isten szeretetét, ezt a szeretetet továbbsugározzuk környezetünkre, hogy ez hassa át az egész világot. Így válunk Isten minden ember felé megnyilvánuló szeretetének igaz tanúivá.
Forrás:Horváth István Sándor
Jn 13,1-15




 
 
1 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Címkék: oltáriszentséget, visszaragasztani, továbbsugározzuk, embertársainknak, megtapasztaltuk, odaajándékozott, szentáldozásban, gyermekkorukban, szentáldozáshoz, tapasztalhatták, megfeledkezünk, oltáriszentség, szentmisénkben, kenyértörésben, mondanivalóját, keresztáldozat, cselekedetével, eucharisztiára, üdvösségszerző, elkeseredetten, környezetünkre, átváltoztatott, tanítványaival, elfogyasztott, nagycsütörtök, cselekedjétek, megnyilvánuló, megjelenítjük, tarisznyájába, átváltoztatta, emlékezetemre, átváltoztatás, gyermekkorára, megismételjük, novellájában, elképzelnünk, szeretet kenyere, húsvéti vacsorát, étkezés után, gesztus Jézus, szolgálat életformája, szeretet jelét, szeretet életmódját, utolsó vacsorát, apostolok tapasztalhatták, egykori közös, jelenlétét éljük, találkozás arra, isteni szeretet, földi eledel, lelki kenyérre, híres magyar, Krisztus Testét, Móra Ferenc, Aquinói Szent Tamás, Horváth István Sándor,
menusgabor (#1)   2019-04-19 23:04:31

Áldott, napfényben tündöklő, testben és lélekben újjászülető BOLDOG HÚSVÉTOT kívánok!



Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A bab gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Remy Bellau - Április  Nagyi süt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 10  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Paul David Tripp Április 9  Remy Bellau - Április  Steel - Május festmény  40 felett  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Molnár Ferenc: imádom!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Levél öregségemre  Egyszer mindannyian hazatérünk  Hatványozott áldások  Facebookon kaptam  Szép estét  Latinovits Zoltán tollából  Nagyi süt  Paul David Tripp Április 8  Szép estét  Egyszer mindannyian hazatérünk  Márai Sándor, eredeti nevén  Dóró Sándor: Embernek maradni  Az ember  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áldások a terhekből  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  És van a rabság.  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mosoly  Az ember  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Levél öregségemre  40 felett  Alvó cica  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Laczkó Sándor - A bizalom....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áldás  Hálás vagyok  Facebookon kaptam  Tavaszi szél vizet áraszt  Mosoly  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esti kép  Facebookon kaptam  A Balaton-felvidék tanúhegye  A női sziv  40 felett  Laczkó Sándor - A bizalom....  József Attila – Keresek ...  Az ideges katicabogár  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mindig lesz olyan  Mi volt e hatalom értelme  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Kitaszítva 
Bejegyzés Címkék
szeretet kenyere, húsvéti vacsorát, étkezés után, gesztus Jézus, szolgálat életformája, szeretet jelét, szeretet életmódját, utolsó vacsorát, apostolok tapasztalhatták, egykori közös, jelenlétét éljük, találkozás arra, isteni szeretet, földi eledel, lelki kenyérre, híres magyar, történet szerint, este édesanyja, kisgyerek megkérdezte, kisfiú elkeseredetten, nagy szegénység, mindennapi kenyeret, kisgyerek segített, karéj kenyeret, kiharapott darabot, egészet odaadni, kisfiú ekkor, következőt mondta, másik karéj, munkába induló, madárlátta kenyeret, nagy szegénységet, legidősebbek élték, háború idején, történet mondanivalóját, odaajándékozott kenyér, szeretetről tanúskodik, gyerek szeretetből, édesanya szeretetből, kenyeret annak, másik emberrel, igazi szeretetről, kifejezést használja, szeretet szentségének, keresztáldozat titkát, utolsó vacsora, dologra figyelmeztet, szeretet életformáját, utolsó vacsorán, következő szavakat, kenyeret Testévé, bort Vérévé, átváltoztatás cselekedetét, odaadás cselekedete, szentáldozásban Isten, szeretetet továbbsugározzuk, egész világot, oltáriszentséget, visszaragasztani, továbbsugározzuk, embertársainknak, megtapasztaltuk, odaajándékozott, szentáldozásban, gyermekkorukban, szentáldozáshoz, tapasztalhatták, megfeledkezünk, oltáriszentség, szentmisénkben, kenyértörésben, mondanivalóját, keresztáldozat, cselekedetével, eucharisztiára, üdvösségszerző, elkeseredetten, környezetünkre, átváltoztatott, tanítványaival, elfogyasztott, nagycsütörtök, cselekedjétek, megnyilvánuló, megjelenítjük, tarisznyájába, átváltoztatta, emlékezetemre, átváltoztatás, gyermekkorára, megismételjük, novellájában, elképzelnünk, lehetőségünk, fizetségként, sajátítanunk, szentségének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 233
  • e Hét: 1008
  • e Hónap: 6046
  • e Év: 135753
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.