Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
125 éves a Dobos torta
  2011-01-05 21:55:52, szerda
 
   
  Nemrég volt 125 éves a Dobos torta

125 év, egy és negyed század! Nagy idő! Ennyi idős hazánk egyik, a világot meghódító terméke, egy mára már szinte hungarikumnak számító gasztronómiai csodája, a Dobos torta. Ma ismét múltat idézünk: gasztrotörténeti kirándulásra invitálunk.

A Gundel név nem az egyetlen a legfinomabb, nemzetközileg is ismert, elismert magyar ételek történetében, az ételek megalkotóinak körében. Hasonló ismertségnek örvend Dobos C. József, neves magyar cukrász mester, aki a XIX. század derekán született. Összehasonlításul ugyanebben az időben alkotta gasztronómiai remekeit a francia Georges Auguste Escoffier, akit a francia konyhaművészet egyik alapítójaként tartanak számon.





Dobos C. József

Dobos C. József (Pest, 1847. január 18. - Budapest, 1924. október 10.) magyar cukrász, szakácsmester, szakíró, szakácsdinasztia leszármazottja, apja mellett, majd az Andrássy-családnál tanult. 1878-ban nyitotta meg csemegeüzletét Budapesten, ahol saját készítésű ételeket is árult. 1884-ben alkotta és az 1885-ös kiállításon mutatta be a Dobos tortát, mely azóta világszerte ismertté vált. Az 1885-ös és 1896-os kiállításon pavilonja volt, üzletét 1906-ban adta fel. Vagyona nagy részét hadikölcsönbe fektette, s így szegényen halt meg. Műveltsége révén közmegbecsülésnek örvendett, sok neves barátja volt. Gazdag könyvtárral rendelkezett. (Forrás: Wikipédia)

Honnan indult a történet?
Dobos hírnevét - Gundelhez hasonlóan - egy édesség megalkotásával, kitalálásával alapozta meg, melynek receptjét 1906-os nyugdíjba vonulásáig megtartott magának. A Dobos torta, hisz mi másról is lenne szó, a magyar cukrászatban a sütik sütije, a legek lege! Nem csak egy egyszerű torta, ma már fogalom.

Dobos C. József tortájával egy teljesen új készítési módot talált ki az akkor szokásos eljárások helyett, mely világviszonylatban hatalmas gasztronómiai újításnak számított. Amikor először elkészítette, célja az volt, hogy olyan tortát alkosson, amely az akkori kor kevésbé fejlett hűtési technikája mellett is hosszú ideig eltartható és élvezhető maradjon.

A tortát a nagyközönségnek először 1985-ben az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatták be, persze óriási sikerrel. Az újdonság első kóstolói között ott volt az akkori magyar uralkodó pár, Sissi, azaz Erzsébet királyné és I. Ferenc József, osztrák császár, magyar király is.





Ropogós karamell, csokoládés vajkrém és könnyű piskóta...


Ropogós karamell, csokoládés vajkrém és könnyű piskóta...

A torta bemutatása lázba hozta egész Budapestet, annak ínyenceit, cukrászait, vendéglőseit egyaránt. Még a nagyhírű Gerbeaud-t is megelőzte vajkrémes tortájával. Sokan próbálták utánozni, sikertelenül!
Dobos egyébként az 1885-ös kiállításon egy borsos árakkal működő vendéglőt üzemeltetett, mely a tortán kívül más, újdonságnak számító tartósított ételeket, készítményeket is felvonultatott kínálatában, például spárgát, cukorborsót, szarvasgombát, lúdmájat, balatoni fogast, tokaji ecetet és vadhús ecetet.


A siker


Nem a karamelldob miatt Dobos... A Dobos torta ezután vált ismertté itthon és külhonban egyaránt, és nyugodtan mondhatjuk, meghódította szinte egész Európát. Más volt, mint a kor hagyományos, emeletes, felcicomázott tortái. Kitűnt azok közül egyszerű eleganciájával. Másik titka a vajkrém volt, amit abban a korban még nem ismertek, a kor édességei főzött krémekkel és tejszínhabbal készültek. A vajkrém volt hát Dobos nagy találmánya.

Mind a tortában lévő csokoládés vajkrém, mind pedig a tészta különleges piskótája Dobos újítása volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá a mestert (érdekes, a fiú neve nem maradt meg a köztudatban), aki só helyett véletlenül cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az így elrontott vajból alkotta meg remekét.




Nem a karamelldob miatt Dobos...

Dobos C. József remekművével beutazta egész Európát. Mindenhol bemutatta, de receptjét szigorú titokként féltve őrizte. Bármerre próbálkoztak a cukrászok a torta elkészítésével, sikertelenül próbálták megfejteni a torta titkát. A tortákat Dobos cukrászüzeméből társzekereken, sózott jég között szállították Nyugat-Európa jelentősebb nagyvárosaiba.


Közkinccsé vált


A cukrászmester szakácskönyve Dobos 1906-ban nyugdíjba vonult. Tortája receptjét ekkor átadta a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a kikötéssel, hogy azt bármelyik ipartestületi tag szabadon felhasználhatja. Önzetlen gesztus volt.

Dobos, túl azon, hogy nagyműveltségű és nagyhírű cukrász, szakács volt, szakíróként is remekelt. Talán legismertebb műve az 1881-ben napvilágot látott Magyar-francia szakácskönyve, mely hű tükre korának, ízig-vérig franciás. Szerepel benne az ételek párolása, a zöldségfélék kifinomult használata, előkészítési és tárolási módokat tartalmaz. A receptek mindkét nyelven szerepelnek benne, így szinte észrevétlenül honosodtak meg nálunk is, a rolád, kotlett, pommes-frites kifejezések, valamint váltak konyhánk részeivé például a szószok, mártások.

A Dobos torta eredeti receptje:

,,1 db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vaniliáscukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaniliáscukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk. "





Jöhet egy szelet?

Jöhet.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gasztrotörténeti, szakácsdinasztia, felhasználhatja, nagyközönségnek, táblacsokoládét, cukrászüzeméből, ipartestületnek, eleganciájával, elkészítésével, konyhaművészet, készítményeket, nagyműveltségű, felvonultatott, csemegeüzletét, vaniliáscukrot, megalkotásával, leszármazottja, megalkotóinak, összeállítása, nemzetközileg, társzekereken, felmelegített, cukrászmester, hadikölcsönbe, gasztronómiai, vaniliáscukor, alapítójaként, szarvasgombát, összekeverjük, tejszínhabbal, szakácsmester, kitalálásával, felcicomázott, szakácskönyve, ipartestületi, hungarikumnak, világot meghódító, ételek megalkotóinak, időben alkotta, francia Georges, francia konyhaművészet, 1885-ös kiállításon, édesség megalkotásával, magyar cukrászatban, sütik sütije, legek lege, egyszerű torta, akkor szokásos, nagyközönségnek először, első Budapesti, újdonság első, akkori magyar, Dobos, Georges Auguste Escoffier, Budapesti Országos Általános Kiállításon, Ferenc József, Fővárosi Cukrász, Mézeskalácsos Ipartestületnek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 18:53 Koronavírus - Újabb vidéki városokban lehet mobiltelefonnal közlekedési jeg...
03.31. 18:43 Épül az új kerékpáros híd a Dera-patak felett
03.31. 18:43 Koronavírus - Különböző módon próbálnak alkalmazkodni a vállalkozók a helyz...
03.31. 18:43 Devizapiac - Újabb történelmi mélypontra gyengült a forint
03.31. 18:33 Tőzsde - Mérsékelt nyereségekben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék
03.31. 18:23 Koronavírus - Jelentősen romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokba...
03.31. 18:13 Mese is lehetne: internetes könyvbemutató a soproni női kosárcsapat történe...
03.31. 18:13 Koronavírus - Varga Judit az ARD-nek: demokratikus a védekezésről szóló tör...
03.31. 18:13 BÉT - Erősödtek a vezető részvények
03.31. 18:03 Koronavírus - Gazdasági mentőcsomagot jelentett be a szerb kormány
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szent Pio atya imája a gyermek...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Biztonság  XI. ker. Újbuda - Vigyázat CS...  Útravaló – 2020. március...  Szemeimet a hegyekre emelem, o...  Olga szelet  Szent Pio atya imája a gyermek...  Cica virág koszorúval  Tavaszi kép  Békebeli ropogós kifli  Sárga rózsák  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM  Giovanni Bocaccio  Isten szabadítása  Szèp napot kívánok  Png rózsa  Betty Boop  Imádság  Facebookon kaptam  Ne sírjál nagymama  5. nagyböjti hét hétfő 03.30  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Imádság  Png nő  Énekelj, míg szenvedsz  Bordó rózsa  Ferenc pápa globális és azonna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kis GIF képek  Pio atyától szentíráshoz hason...  Aranyosi Ervin: A holnap-terem...  50 éve szabadult  Png rózsa  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanulni kellene ebből a helyze...  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Gondolatok  Imádság  Beszéltem Istennel  Facebookon kaptam  Szörnyű titok  Betty Boop  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Férfiak  Nyári emlék  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Koronavírus Magyarországon: 40...  Png rózsa  Férfiak  Bizonytalanság és bizonyosság  Harmónia......  Tanulni kellene ebből a helyze...  Pio atyától szentíráshoz hason...  Diadalmas dicsőítés  Tulipánok  Facebookon kaptam  A járvány legyűrte a globalizm...  Jézus élete  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Hagyd, hadd nyugodjanak meg a ...  Facebookon kaptam  Png nő  Dsida Jenő: Egyszerű vers a ke...  A falak . . .  Bíboros atya üzenete!- Lázár f...  Esti kép  Margaretta csokor  Kutyus sállal  Imádság  Óra átállítás  Ugye, Uram, most is sírsz?  Ugye, Uram, most is sírsz?  Gondolatok  Reggeli ima  Csokor kancsóban  Beszéltem Istennel  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Mi ketten  Mi ketten  Jó kívánságom !  Jézus élete  Margaretta csokor  Imádság  Búntudat  Ferenc pápa rózsafüzér üzenete  Facebookon kaptam  Igazság  Az egészségügyi dolgozókért vi...  SZABÓ LŐRINC - MADARAK Hogy l...  Érdekes házak  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Bíboros atya üzenete!- Lázár f...  Gondolatok  Tanulni kellene ebből a helyze... 
Bejegyzés Címkék
világot meghódító, ételek megalkotóinak, időben alkotta, francia Georges, francia konyhaművészet, 1885-ös kiállításon, édesség megalkotásával, magyar cukrászatban, sütik sütije, legek lege, egyszerű torta, akkor szokásos, nagyközönségnek először, első Budapesti, újdonság első, akkori magyar, torta bemutatása, nagyhírű Gerbeaud-t, borsos árakkal, tortán kívül, karamelldob miatt, vajkrém volt, tortában lévő, tészta különleges, hagyomány szerint, édes vajkrémre, vajat köpülő, köpülő edénybe, torta elkészítésével, torta titkát, tortákat Dobos, cukrászmester szakácskönyve, 1881-ben napvilágot, ételek párolása, zöldségfélék kifinomult, receptek mindkét, kikevert sárgáját, tortához szükséges, gázról levéve, hideg tojásos, hatodikat áthúzzuk, gasztrotörténeti, szakácsdinasztia, felhasználhatja, nagyközönségnek, táblacsokoládét, cukrászüzeméből, ipartestületnek, eleganciájával, elkészítésével, konyhaművészet, készítményeket, nagyműveltségű, felvonultatott, csemegeüzletét, vaniliáscukrot, megalkotásával, leszármazottja, megalkotóinak, összeállítása, nemzetközileg, társzekereken, felmelegített, cukrászmester, hadikölcsönbe, gasztronómiai, vaniliáscukor, alapítójaként, szarvasgombát, összekeverjük, tejszínhabbal, szakácsmester, kitalálásával, felcicomázott, szakácskönyve, ipartestületi, hungarikumnak, mézeskalácsos, nagyvárosaiba, tojásfehérjét, tojássárgáját, észrevétlenül, cukrászatban, zöldségfélék, vendéglőseit, rendelkezett, meghódította, legismertebb, elkészítette, ismertségnek, előkészítési, összetöltünk, sikertelenül, üzemeltetett, történetében, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 835
  • e Hét: 3079
  • e Hónap: 33583
  • e Év: 132184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.