|
2011-06-23 10:48:46, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Ribizli: megéri a munkát!
Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért. Ha számba vesszük az élettani szempontból egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk tulajdonságait, a második csoporthoz fogunk csatlakozni!
A ribizli (népies nevén ribiszke) fehér vagy piros bogyókat termő cserje, a feketeribizlivel közeli rokonságban van. Európa nyugatabbik részén őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Számos vad változata megtalálható bolygónk északi féltekéjének mérsékelt égövében. A XV. században szerzetesek kezdték termeszteni, aztán a világi földeken is elterjedt az egy-másfél méter magasra növő, júniusban gyümölcsöt hozó cserje. A hazai kertekben a bőtermő gyöngyösi és nagymarosi Fay-féle, valamint a sárgásfehér bogyójú Blanka a leggyakoribb. A nagyobb piacokon ma már többféle import ribizlifajta is kapható.
Fanyar, üde nyári gyümölcs a ribizli
Edd egészségedre!
Nagyon gazdag C-vitaminban (régen a skorbut megelőzéséért ették), a benne található A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin is jelentős, kiemelkedő a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, fontos ásványi anyagai még a nátrium, a kalcium, a foszfor és a mangán. Gyulladásgátló hatású, fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.
Fehér színű ribizli
A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos, serkenti a nyálképződést, ezért torokszárazság és torokfájás ellen is jó; pektintartalma miatt természetes megoldás székrekedés esetén. Fokozza a sejtanyagcserét, rákmegelőző hatású, és a kemikáliáknál jobb vízhajtó. A ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrnek speciális védelmet nyújt.
A ribizli növényi rostban igen gazdag, zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak. Energiatartalma 100 grammban 29 kcal/121 kJ.
A fekete még inkább:
Feketeribizli
A fehér és a piros bogyóknak enyhébb ízük van, a fekete igen markáns, ezért azt kevésbé szokták nyersen fogyasztani. Még magasabb a C-vitamin-, a kálium- és a vastartalma; 100 gramm érett gyümölcsben 120 mg C-vitamint vehetünk magunkhoz, ami megelőzi a citrusfélék arányszámát! A feketeribizli a pirosnál több fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Szörpje az immunrendszert erősítő védőital.
Kúraszerűen fájdalomcsillapító, a pirosnál is jobb meghűlések természetes gyógyszereként. Még magasabb a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emeli a hemoglobin-mennyiséget, vashiányos vérszegénység esetén fogyasztása fokozottan ajánlott. A népi gyógyászat régen szívesen ajánlotta ízületi bántalmak (reuma, köszvény) ellen, vérsavasodás, sárgaság és nemi problémák esetén. A szárított leveléből készült tea magas vérnyomás, vesebaj, húgyúti panaszok, herpesz ellen jó. Igazi méregtelenítő.
Keverjetjük más bogyós gyümölccsel is
Mit csináljunk belőle?
A ribizli két-három napig tárolható hűtőszekrényben. Átmosás után tisztítsuk meg a fürtöktől és a kis száracskáktól, majd újból mossuk át folyó vízben! Bár sok embernek túl fanyarkás, a ribizlit a legjobb nyersen fogyasztani, hogy a gyümölcs minden előnyös alkotóelemét változatlan formában vegyük magunkhoz. Kis tálkában, porcukrozva önmagában friss, pikáns desszert. Savai miatt kicsit több cukrot igényel, de fanyarkás íze a jellegzetessége, tehát a túlcukrozást nem ajánljuk! S éppen savai miatt a gyomorégésre hajlamos emberek módjával fogyasszák!
Ribizliből készülhet lekvár, dzsem, zselé, gyümölcslé, gyümölcskocsonya, bólé, szörp, mártás, leves, bor, adható köretként húsokhoz, adalékként fanyar gyümölcslevesekbe, salátákba, tortára...
Akit a magok zavarnak, felhasználás előtt passzírozza át a gyümölcsöt apró szemű szűrőn, hogy csak a leve maradjon meg! Ám megjegyezzük, hogy a magok plusz jótékonyan hatnak a bélműködésre.
Szardíniás-ribizlis saláta:
Hozzávalók: 15 dkg ribizli, 1 doboz szardínia, 5 dkg vaj, 2 főtt tojás, 4-5 friss salátalevél, só
Elkészítés: A halat csöpögtessük le, majd törjük össze villával. Adjuk hozzá a megtisztított, megmosott ribizlit, a vajat és a felvágott tojásokat, sózzuk ízlés szerint, majd jól keverjük össze. Hűtőszekrényben tároljuk, salátaleveleken tálaljuk.
Részeg ribizli-eper szósz:
Hozzávalók: 70 dkg megtisztított földieper, 35 dkg megtisztított ribizli, 2 dl fehérbor, 20 dkg cukor
Elkészítés: Mossuk meg a földiepret és a ribizlit, az epret vágjuk apróra. A gyümölcsöket tegyük egy főzőedénybe, adjuk hozzá a bort és a cukrot, és jól dolgozzuk el. Állandó keverés mellett forraljuk fel nagy lángon, és passzírozva-kevergetve forraljuk tovább legalább 3 percig. Azonnal töltsük előkészített üvegekbe, zárjuk le, majd 5 percre fordítsuk fejjel lefelé. A kamrában tárolhatjuk, húsok mellé tálaljuk. Piros ribizli helyett fekete használata esetén még pikánsabb a mártás.
Vaddisznódagadó ribizlimártással:
Hozzávalók: 80 dkg vaddisznódagadó vagy zsírosabb lapocka, 5 dl húsleves, 1 fej hagyma, 1 evőkanál színes bors, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 2 db babérlevél, vékony borban áztatott kenderzsineg. A mártáshoz: 40 dkg ribizli, 2 dl víz, 0,5 dl rosé bor, 15 dkg barnacukor
Elkészítés: A megmosott és áttörölt húst egyenletesen szórjuk meg sóval és őrölt színes borssal (legyen benne rózsabors!), majd szorosan göngyöljük fel, és zsineggel jól kötözzük meg. A göngyölt húst helyezzük olajjal kikent tűzálló tálba, szórjunk köré felszeletelt hagymát és babérlevelet, majd öntsük rá a húslevest, és lefedve, előmelegített sütőben közepes lángon süssük körülbelül 3 órán át. Közben készítsük el a mártást: a ribizlit tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, forráskor adjuk hozzá a barnacukrot, és feloldódásig kevergessük. Öntsük hozzá a rosét, keverjük, vegyük le a tűzről. Ha a hús megpuhult, fedő nélkül pároljuk el a húslevest, majd 10-15 perc pihentetés után szabadítsuk meg a húst a zsinegtől, és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. A mártással megöntözve, burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.
Ribizlis kocka:
Hozzávalók: 30 dkg ribizli, 25 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 4 tojás, 6-7 evőkanál tej, 15 dkg darált mandula, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, vaj, zsemlemorzsa
Elkészítés: A megmosott ribizliből néhány fürtöt tegyünk félre a díszítéshez, a többit szemezzük le. 12 dkg kristálycukrot vajjal keverjünk habosra, adjunk hozzá 2 egész tojást és 2 tojásnak csak a sárgáját, öntsük hozzá a tejet. Ezután a darált mandula, majd apránként a sütőporral elkevert liszt következik, és az egészbe reszeljük bele egy citrom héját. Kenjünk ki vajjal egy tortaformát, szórjunk rá zsemlemorzsát, majd öntsük rá a csomómentes tésztát, azon pedig egyenletesen terítsük el, és nyomkodjuk bele a ribizliszemeket. Előmelegített sütőben 25-30 percig süssük 180 fokon. Közben a megmaradt tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral. Amikor a tészta átsült, a cukros tojásfehérje-masszát kenjük rá, és még 15 percre tegyük vissza sütőbe. A végén a szeleteléssel várjuk meg, míg kihűl. Tálaláskor a fürtökkel díszítsük.
Bátrabbak magában is ehetik, de porcukorral meghintve az igazi
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: feketeribizlivel, hormonháztartást, ribizlimártással, gyümölcskocsonya, ribizliszemeket, gyomorbántalmak, vaddisznódagadó, jellegzetessége, tojásfehérjéket, hűtőszekrényben, energiatartalma, sejtanyagcserét, fogyókúrázóknak, burgonyapürével, salátaleveleken, tulajdonságait, kristálycukrot, immunrendszert, gyógyszereként, torokszárazság, pektintartalma, gyulladásgátló, előmelegített, vérszegénység, anyagcseréjét, kristálycukor, kemikáliáknál, méregtelenítő, feketeribizli, nyálképződést, megelőzéséért, száracskáktól, zsemlemorzsát, megtisztított, száracskáiról, szeleteléssel, fürtök száracskáiról, élettani szempontból, második csoporthoz, feketeribizlivel közeli, világi földeken, egy-másfél méter, hazai kertekben, bőtermő gyöngyösi, sárgásfehér bogyójú, nagyobb piacokon, skorbut megelőzéséért, benne található, sejtek anyagcseréjét, ribizli bakteriális, kemikáliáknál jobb, ribizli növényi,
|
|
|
|
fürtök száracskáiról, élettani szempontból, második csoporthoz, feketeribizlivel közeli, világi földeken, egy-másfél méter, hazai kertekben, bőtermő gyöngyösi, sárgásfehér bogyójú, nagyobb piacokon, skorbut megelőzéséért, benne található, sejtek anyagcseréjét, ribizli bakteriális, kemikáliáknál jobb, ribizli növényi, piros bogyóknak, fekete igen, citrusfélék arányszámát, pirosnál több, immunrendszert erősítő, népi gyógyászat, szárított leveléből, ribizli két-három, legjobb nyersen, gyümölcs minden, gyomorégésre hajlamos, magok zavarnak, gyümölcsöt apró, leve maradjon, magok plusz, halat csöpögtessük, felvágott tojásokat, epret vágjuk, gyümölcsöket tegyük, kamrában tárolhatjuk, göngyölt húst, ribizlit tegyük, mártással megöntözve, megmosott ribizliből, többit szemezzük, darált mandula, sütőporral elkevert, egészbe reszeljük, citrom héját, csomómentes tésztát, megmaradt tojásfehérjéket, maradék cukorral, tészta átsült, szeleteléssel várjuk, fürtökkel díszítsük, feketeribizlivel, hormonháztartást, ribizlimártással, gyümölcskocsonya, ribizliszemeket, gyomorbántalmak, vaddisznódagadó, jellegzetessége, tojásfehérjéket, hűtőszekrényben, energiatartalma, sejtanyagcserét, fogyókúrázóknak, burgonyapürével, salátaleveleken, tulajdonságait, kristálycukrot, immunrendszert, gyógyszereként, torokszárazság, pektintartalma, gyulladásgátló, előmelegített, vérszegénység, anyagcseréjét, kristálycukor, kemikáliáknál, méregtelenítő, feketeribizli, nyálképződést, megelőzéséért, száracskáktól, zsemlemorzsát, megtisztított, száracskáiról, szeleteléssel, legértékesebb, egészségedre, gyomorégésre, megjegyezzük, felszeletelt, előkészített, megtalálható, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1099
- e Hét: 3313
- e Hónap: 17218
- e Év: 146925
|
|
|