Regisztráció  Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
Latyak és sár a debreceni utakon
  2018-03-21 17:57:11, szerda
 
  Debrecen - Kedden 350 közmunkás vett részt a hó és a jég eltakarításában.
Fotók | Javult a hóhelyzet Hajdú-Biharban

Sokan panaszkodtak hétfőn a legnagyobb internetes közösségi oldalon arra, hogy a havazás nyomán lelassult a közlekedés a megyeszékhelyen. Hétfőről keddre virradó éjszaka újabb 2-3 centiméternyi hó hullott, majd délelőtt időnként még gyengén havazott.
Tapasztalataink szerint a hét második napján a főutakat folyamatosan só és homok keverékével szórták, melynek hatására a hó latyakká, vízzé olvadt. (Sokat segített, hogy a hőmérséklet csúcsértéke elérte a 0 fokot.) A mellékutcák nagy részét viszont senki sem takarította, az autók jártak ki nyomvályúkat. A járdák többségét letisztították, felszórták az ingatlantulajdonosok, de akadtak letaposott hóval, jéggel borított szakaszok is.
A helyi autóbuszok egy része néhány perces késéssel közlekedett, de voltak olyan járatok, amelyek 10-15 perces hátrányt is összeszedtek útvonaluk végére.
Az E.ON közlése szerint a megyében az elmúlt tíz évben csak 2013-ban volt ennél nagyobb károkat okozó vihar az áramszolgáltatásban.
A debreceni polgármesteri hivatal kedden egymás után adta az utak, járdák takarítására vonatkozó megrendeléseket az AKSD Kft.-nek.

Domokos Csilla, a cég szóvivője elmondta: először hajnalban azt kérték tőlük, hogy szórják le a tömegközlekedési járművek útvonalait és a főgyűjtő utakat, melyet 6 nagy géppel végeztek.

Zebrák és megállók
Aztán még ugyancsak hajnalban a körgyűrűn belüli járdák, gyalogátkelőhelyek és a felüljárók szórására, tisztítására érkezett felkérés, melyek rendbetételén 24 kisgéppel, 30 munkatársuk dolgozott.

Reggel a tömegközlekedési megállók takarítására összpontosítottak. A következő, délelőtti, a polgármesteri hivataltól érkezett megrendelés 50, a körgyűrűn kívüli utca járdájára vonatkozott, ahonnan letolták a havat, illetve leszórták a burkolatokat. A debreceni utakon délelőtt az AKSD 6 gépe takarított.

havas2Fotó: Derencsényi István

A lakótelepi utak közül azokat tisztították meg eddig, ahová a parkoló autóktól a nagyobb munkagépeik be tudtak menni - tette hozzá Domokos Csilla. Pethe Tamás, a közmunkásokat foglalkoztató Dehusz Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: Debrecenben kedden 350 közfoglalkoztatott dolgozott elsősorban a nagy forgalmú zebrák, tömegközlekedési megállók, valamint a közterületekre eső járdák hó és jégmenetesítésén. Néhány kerékpárúttal is foglalkoztak már, de ezek nagy részére csak az előbbiek után, a következő napokban kerülhet sor.

Áramszünet sok helyen
Varga Ivett, az E.ON szóvivője a Napló kérdéseire kifejtette: az érintettek az áramszünet miatti kárigényükkel írásban fordulhatnak hozzájuk. Ebben közölniük kell a káresemény leírását, a kárigény tételét és összegét is. A fogyasztók kötbérre való jogosultságát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal döntése határozza meg. Ha úgy ítélik meg, hogy a kötbér jár a fogyasztóknak, akkor azt automatikusan ki is fizeti a szolgáltató.

,,Hiba a trafóháznál"
Megtudtuk azt is, hogy az E.ON emellett folyamatosan karbantartja a vezetékhálózatot, és fejlesztéseket is végeznek, de a szélsőséges időjárás miatt a hatékony hibaelhárításra is felkészülnek.

A Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti területen a transzformátorállomást tápláló hálózat szigetelése miatt még kedden sem volt áram, de folyamatosan dolgoznak a hibaelhárításon, hogy este már minden háznál legyen áram.

OCS-BR

Link
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami Debrecen  
Várás a Tavasz-kunyhóban
  2018-03-21 11:53:50, szerda
 
  Gyep-trónján a Tavasz-kunyhónak,
Öreg csont, újra itt ülök.
Tágult szemekkel és nyugtalanul
Hevülök.

A Tavasz-kunyhó fala: álom.
Szőnyege: mult. Tetője: vágy.
S avarra vetve gúnyosan, puhán
Kész az ágy.

A Zavar, a Tavasz leánya,
Minden sarokból rám nevet
S bedúdolnak ős, trágár dalokat
A szelek.

Ez az a nász, amit igérnek
S amit soha meg nem kapunk.
»Holnap«, súgja a végső Tavasz is
S meghalunk.

De várok a Tavasz-kunyhóban
S a nász-vágy mindig tegnapi:
Elment örökre, vagy sohse jön el
Valaki.

Ady Endre
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Zokogva mondta az orvos: " ma van életem legszomorúbb napja.
  2018-03-21 09:51:31, szerda
 
  Zokogva mondta az orvos: " ma van életem legszomorúbb napja..nők ezt nektek üzenem! " (1. oldal)
2017
SZEPT
29
Orvosként segíteni szoktam a nőknek életük legnehezebb és legszebb pillanatában és amikor a szülőszobában vagyunk, imádkozni szoktam Istenhez, hogy áldja meg az összes édesanyát.

Leírhatatlan a fájdalom, amin átmennek, nem számítva azt a 9 hónapot, miközben türelmesen viselik a terhességet. Sok nehézségen mennek keresztül, hogy új életet hozzanak létre.Ma sírnom kellett. Zokogott a lelkem, mert elvesztettem egy nőt. Mindig arra kérem Istent, hogy ez soha ne történjen meg, de néha Istennek más tervei vannak.Miért annyira fájdalmas ennek a nőnek az esete? Férjével 14 évig küzdöttek, hogy gyermekük születhessen. Mindet kipróbáltak, beleérve a mesterséges megtermékenyítést. Az emberi tudásnak köszönhetően, a petefészek ciszták ellenére végül teherbe esett és úgy tűnt, hogy minden rendven van és éreztem, hogy Isten velünk van.

9 hónap múlva férjével rohantak a kórházba, és én mindent megtettem, hogy segítsek neki a szüléskor. Órákig tartott a vajúdás, a fájdalom pedig intenzíven erősödött, ezért úgy döntöttünk, hogy megcsászározzuk.A nőt elvesztettem, a baba pedig túlélte. Mielőtt utolsó lehelletét kibocsátotta, karjába vette a kisbabát és elmosolyodott, majd így szolt: “Csodálatos Istenünk van", aztán átadta lelkét.Töprengeni kezdtem, nagyon szomorú voltam és nekem kellett közölnöm a szomorú hírt a férjével. Amikor közöltem vele, hogy mi történt, a férfi elájult. Tragédia érte őket életük legboldogabb napján.Ma egy életet veszítettünk el azért, hogy egy másikat megmenthessünk.Mindenkit arra kérek, hogy tartsák tiszteletben a nőket, mert néha a halál völgyén mennek át azért, hogy új életet adhassanak. Tiszteljétek édesanyátokat, feleségeteket, nővéreteket!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Mindegyik növény helyettesít egy-egy gyógyszert -Mentsd el!
  2018-03-21 09:27:52, szerda
 
  Kurkuma

Helyettesíteni tudná a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket.

A kurkuma, az egyik a legjobb természetes gyulladáscsökkentő, segít enyhíteni a fájdalmat és duzzanatokat. Már évszázadok óta használják olyan gyulladásos állapotok kezelésére, mint az arthritis, osteoarthritis és rheumatoid arthritis. A kurkuma egyik összetevője meggátolja a COX-2 enzim megnövekedését. (A COX-2 enzim alapállapotban alig mutatható ki, csak kóros folyamatok hatására keletkezik, és olyan anyagok termelését segíti elő, melyek gyulladást váltanak ki a sérülés helyén, fájdalomkeltő és erősítő hatásuk van, és emelik a test hőmérsékletét, azaz lázat okoznak.)

Pitypang

Helyettesíteni tudná azokat a gyógyszereket, melyek csonterősítésre szolgálnak, valamint kiválthatna jó néhány máj- és vérnyomás gyógyszert is.

A pitypang levelei a legjobbak arra, hogy természetes módon lehessen erősíteni a csontokat és fogakat, valamint a máj méregtelenítésében is hatékonyan segít. Azt sem sokan tudják, hogy a pitypang a napi szükséges K-vitamin érték 535 %-át tudná biztosítani. A K-vitamin szükséges a csontsűrűséghez, és szükséges az osteocalcinhoz, mely csak K-vitamin jelenlétében kerül abba az aktív formába, mely hatékonyan szállítja és köti be a kalciumot a csontállományba, létrehozva ezzel a csontépítés, amely a csontépülést szabályozza.

Emellett a pitypang felturbózza az emésztést és az epe áramlását, segít csökkenteni a vérnyomást, és enyhíti a menstruáció előtti folyadék-visszatartás.

Szőlő

Helyettesíteni tudná a vérnyomás gyógyszereket és vízhajtókat.

A szőlő sokkal több, mint egy finom gyümölcs. A héja olyan jótékony anyagot tartalmaz (rezvertarolt - növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület), mely csökkenti a vérnyomást, hipertóniát. Egy olyan természetes vízhajtó, mely segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges nátriumtól (só) és víztől.

Citrom

Helyettesíteni tudná a vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket.

A citrom egy igen népszerű természetes gyógyszer, amely segít feloldódni az artériákban és a vénákban lévő a nyálkás lepedéket, és csökkenti a vérnyomást. Egy 2010-es tanulmányból kiderül, hogy a citromlé segít alacsonyabb szintre vinni az összkoleszterint, trigliceridet és alacsony sűrűségű lipoproteint (,,rossz" koleszterin) miközben növeli a magas sűrűségű lipoproteint (,,jó" koleszterin).

Emellett serkenti a nyirokrendszer működését, a méreganyagok ,,átöblítését", és segít megszabadulni azoktól a ,,zsírbetétektől", amelyek hozzájárulnak a narancsből kialakulásához. Célszerű minden nap citromos vizet inni.

Koriander

Helyettesíteni tudná számos méregtelenítésre használt gyógyszert.

A koriander híres a nehézfém-tisztító tulajdonságáról. Olyan természetes vegyület van benne, melyhez hozzátapadnak a mérgező fémek, így kilazulhatnak a szövetekből. A nehézfémek számos komoly egészségügyi problémát okozhatnak - beleértve a rákot, szívbetegséget, agyi károsodást, vese- és tüdőbetegséget, csontritkulást.

A koriander a szív- és érrendszeri károsodást is megakadályozza, cukorbetegség elleni is alkalmazható, erős antioxidáns, és az alvás minőségét is képes javítani.

Vízitorma

Helyettesíteni tudná a légúti fertőzésekre használt gyógyszereket.

Ha újra és újra nehézlégzéstől, hörghuruttól, illetve köhögéstől szenvedsz, a vízitorma lehet a kedvenc gyógynövényed. Természetes gyulladáscsökkentő, kitisztítja a légutakat. Ez a nagy teljesítményű kis növény tisztítja a vért, serkenti a nyirokrendszer működését, valamint hozzájárul az általános jó közérzet kialakulásához, megőrzéséhez.

Gyömbér

Helyettesíteni tudná a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, a fájdalomcsillapítókat és a hangulatingadozásra szedett szereket, valamint a reggeli rosszullétre kapott gyógyszereket.

A gyömbér is egy igen hatékony gyulladáscsökkentő zöldség, amely segít enyhíteni a PMS tüneteit, és serkenti a vérkeringést. A benne lévő gyulladáscsökkentő vegyületek segítenek enyhíteni az ízületi fájdalmakat, és a fájdalmas menstruációs görcsöket.

Reggeli rosszullétnél is hatékony segítség: reggelente gyömbér teát elkortyolgatva jelentősen javulnak, vagy megszűnnek a tünetek.

Uborka zeller

Helyettesíteni tudná a vizelethajtó gyógyszereket.

Uborka és a zeller is erős vizelethajtó. Ez a két zöldség segíti a szervezetet megszabadulni a felesleges nátriumtól (sok embernél ez a fő ok a magas vérnyomásra). És ha ez még nem lenne elég, az uborka magas szilícium-dioxid tartalma megszépíti a hajat, a bőrt és a körmöket.

Fokhagyma

Helyettesíteni tudná az egyes antibiotikumokat.

A fokhagyma a legerősebb antibiotikum. A legtöbb antibiotikum sajnos a jó baktériumokat is ,,megtépázza" a szervezetünkben, ezért szükséges velük probiotikus szerek alkalmazása. A fokhagyma azonban csak a rossz baktériumokat likvidálja. A benne található diallil-szulfid pedig 100-shzor hatékonyabb, mint a két legnépszerűbb antibiotikum a bélrendszeri fertőzések elleni küzdelemben.

Cékla

Helyettesíteni tudná a vaspótló készítményeket és vérnyomás gyógyszereket.

A cékla az egyik legjobb élelmiszer, mely segít a szervezet ,,vasraktárainak" feltöltését. Magas vastartalma segít életre kelteni a vörös vérsejteket, melyek a test friss oxigén-ellátásáért felelősek.

Emellett a cékla egy olyan aminosavat is tartalmaz (betodin), mely segíti feloldódni az artériákban lévő szervetlen kalciumot, csökkenteni a vérnyomást, és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, serkenti a nyirokrendszer működését.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mit főzzek ma? 2018.03.21. szerda
  2018-03-21 09:22:23, szerda
 
  eked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hétköznap segít neked eldönteni, hogy mi legyen a mai menü!A mai nap:
Március 21. szerda, Benedek és Bence napja.

Leves: Zöldségleves májgaluskával
galuska

Hozzávalók:

1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek kacsazsír
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 karalábé
1 zeller
1 paprika
1 paradicsom
1 zellerlevél
0,5 csokor petrezselyem
1 kk (csípős) fűszerpaprika
1 púpozott ek finomliszt
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
A recept ide kattintva folytatódik >>>
Főétel A: Hentestokány
hentes

Hozzávalók:

1 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
2-3 ek zsír
20 dkg füstölt szalonna
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors,ételízesítő
1 kis doboz (70 g) sűrített paradicsom
kb. 20-30 dkg csemegeuborka
1 db paradicsom
1 db tv paprika
2 dl alaplé (húsleves vagy víz)
A recept ide kattintva folytatódik >>>
Főétel B: Rakott krumpli sajttal sütve
rakottkrumpli

Hozzávalók:

8 szem nagyobb burgonya
1 szál parasztkolbász
10 db tojás
1 nagy doboz tejföl

30 dkg reszelt trappista sajt
őrölt fehér bors
A recept ide kattintva folytatódik >>>
Desszert: Joghurtos szalagos fánk
fank

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1,5 dl tej
1 dl natúr joghurt
4 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárgája
A recept ide kattintva folytatódik! >>>


Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Választás 2018: a hajdú-bihari jelöltek listája
  2018-03-21 09:20:42, szerda
 
  Hajdú-Bihar - Százöt jelöltet vettek nyilvántartásba Hajdú-Biharban az országgyűlési választásra - nézze meg, kik azok!

Összesen 105 jelöltet vett nyilvántartásba Hajdú-Biharban a területi választási iroda. Ez a szám 21-gyel több, mint 2014-ben, amikor 84-en versengtek a Parlamentbe jutásért.

Hazánkban ezúttal az adott szavazóhelyiségben szavazni 2018. április 8-án 6-tól 19 óráig lehet. A leendő 199 képviselő közül 106-an egyéni választókerületben szereznek mandátumot, 93-an pedig országos listán jutnak be a Parlamentbe. Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, és sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani.

A 2018-as országgyűlési választáson Hajdú-Bihar megye hat választókerületének mostani jelöltjei - ABC szerinti sorrendben - a következők. (A lista még változhat, például visszalépések miatt.)

1. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET

Antal Dániel NEMZET ÉS BÉKE
Dr. Szegedi István EGYÜTT
Farkas Tibor ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Gulyásné dr. Gurmai Zita MSZP-PÁRBESZÉD
Gyányiné Dudás Mária Ildikó MIÉP
Herpergel Róbert JOBBIK
Horváth Zoltán MOMENTUM
Kiss Evelin EMMO
Kósa Lajos FIDESZ-KDNP
Kozma Attila Mátyás MUNKÁSPÁRT
Lakatos-Balog József IMA
Murguly Mátyás LMP
Pásku András IRÁNYTŰ
Szűcs Sándor MEDETE PÁRT

2. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET

Apáti-Gárdonyi Edina ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Fegyverneki László NEMZET ÉS BÉKE
Görög Jenő LMP
Kőszeghy Ábel JOBBIK
Mándi László MOMENTUM
Nyiri László Ernő FKGP
Orosz Attila MIÉP
Dr. Orosz Tamás EGYÜTT
Dr. Pósán László FIDESZ-KDNP
Szabados István MKKP
Szabó Ferenc IRÁNYTŰ
Varga Imre MUNKÁSPÁRT
Varga Zoltán DK

3. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET

Balogh Ákos Istvánné ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Csikai József JOBBIK
Égerháziné Zubály Ibolya NP
Gál József IMA
Gottdiener Éva CSP
Hortó József MCP
Káposznyák István DK
Kiss Tamás Péter LMP
Kosztin Mihály EGYÜTT
Lakatos Árpád MOMENTUM
Lendvai Bátor Zsolt TENNI AKARÁS MOZGALOM
Menyhért Attila EU.ROM
Dr. Nagy Attila MIÉP
Nagy József IRÁNYTŰ
Szepesi Gábor MEDETE PÁRT
Talpas János MISZEP
Tasó László FIDESZ-KDNP
Tóth Sándorné REND PÁRT
Varga Zsolt László KÖZÖS NEVEZŐ

4. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET

Burai Zoltánné EU.ROM
Buzinkay György MOMENTUM
Edelényiné Nagy Mária MUNKÁSPÁRT
Horváth Gyula NEMZET ÉS BÉKE
Keresztesy Gergő JOBBIK
Kovácsné Csatári Éva KÖSSZ
Lencsésné Gál Mária MSZP-PÁRBESZÉD
Dr. Majoros Imre LMP
Megyesi Károly MIÉP
Nagyné Biró Erika IRÁNYTŰ
Oláh Edit NP
Rézmüves Anasztázia SZP
Török Beatrix SZEM PÁRT
Varga Zita KÖZÖS NEVEZŐ
Dr. Vitányi István FIDESZ-KDNP

5. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET

Balogh Lajos Független
Bodó Sándor FIDESZ, KDNP
Budaházy Áron MIÉP
Cseri Melinda NP
Dede Tamás MSZP, PÁRBESZÉD
Drotár Adrienn ÚMF
Glatz János SZEM PÁRT
Horváth Tibor FKGP
Kárai Imre HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
Kovács Imre Krisztián MOMENTUM
Kovács Katalin Független
Kovács Klaudia Éva KÖSSZ
Lakatos János MCP
Makula Krisztián Független
Marosi Mónika Független
Mikula Erzsébet Független
Lakatos Gizella Független
Lakatos Miklós Erik MAGYARORSZÁGÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT
Oláh Dávid SZP
Örvendi Cintia Nóra SEM
Radics Péter LMP
Rigán István JOBBIK
Sipos Sándor MUNKÁSPÁRT
Szemők Zoltán EGYÜTT
Varga Réka Független

6. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET

Andorkó László SZEM PÁRT
Apáti József ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Balogh Bettina MCP
Csige Tamás MSZP-PÁRBESZÉD
Daróczi Sándor A HAZA PÁRTJA
Demeter Pál JOBBIK
Dobány László MUNKÁSPÁRT
Kiss Ferencné MIÉP
Kiss Szabolcs IRÁNYTŰ
Kovács Máté EMMO
Kovács Roland MOMENTUM
Mezei Alex KÖSSZ
Papp Csilla TENNI AKARÁS MOZGALOM
Pintér Zsolt CSP
Támcsu Erzsébet OP
Dr. Tiba István FIDESZ-KDNP
Tóth Tamás LMP
Szitai István EU.ROM
Vadas Erika MISZEP

RÖVIDÍTÉSEK

CSP: Családok Pártja
DK: DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ
EMMO: ELÉGEDETT MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
EU.ROM: EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT
FIDESZ: FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG
FKGP: FÜGGETLEN KISGAZDA-, FÖLDMUNKÁS- ÉS POLGÁRI PÁRT
IMA: MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA
KDNP: KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT
KÖSSZ: KELL AZ ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Lendülettel: LENDÜLETTEL MAGYARORSZÁGÉRT
LMP: LEHET MÁS A POLITIKA
MCP: MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT
MEDETE: MAGYARORSZÁGON ÉLŐ DOLGOZÓ ÉS TANULÓ EMBEREK PÁRTJA
MIÉP: MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA
MISZEP: MINDEN SZEGÉNYÉRT PÁRT
MKKP: MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT
MSZP: MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT
Nemzet és béke: NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS MEGBÉKÉLÉS PÁRT
NP: NET PÁRT
OP: Origó Párt
Rend Párt: REND ÉS ELSZÁMOLTATÁS PÁRT
SEM: SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT
SZEM Párt: SZEGÉNY EMBEREK MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT
SZP: SZEGÉNYEKÉRT PÁRT
ÚMF: ÚJ MAGYAR FRONT MOZGALOM PÁRT

HBN

Link
 
 
0 komment , kategória:   Hírek - Politika -Szavazás -  
Fazekas M Gimn diákjai nyerték a várostörténeti vetélkedőt
  2018-03-21 09:18:52, szerda
 
  A Fazekas Mihály Gimnázium diákjai nyerték a Cívis álom várostörténeti vetélkedőt - fotókkal, videóval

Szerző: Somorjai Soma | somorjai.soma@mcdb.hu Közzétéve: 2018.03.20. 17:30 | Frissítve: 2018.03.20. 18:08

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Cívis álom elnevezésű helytörténeti vetélkedő döntőjét. A nyolccsapatos döntőt végül a Fazekas Mihály Gimnázium nyerte. A győztes csapat tagjai ellátogathatnak Debrecen egyik testvérvárosába.

A Déri Múzeum dísztermében rendezett döntőben hét debreceni és egy nyíradonyi intézmény diákjai mérték össze tudásukat. A versenyt a debreceni tehetséggondozó program 10. évfordulója kapcsán indította el a Debreceni Tankerületi Központ és a város közösen. A három fordulós interaktív várostörténeti vetélkedő rendkívül népszerű volt a diákok körében.

A Fazekas Mihály Gimnázium diákjai nyerték a Cívis álom várostörténeti vetélkedőt - fotókkal, videóval

Fotók: Miskolczi János

- A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott iskolákba közel ötezer diák jár, közülük kétezren vettek rész a versenyben. 106 csapattal indultunk el a startvonalnál, a döntőben nyolc iskola ötfős csapatai vetélkednek - mondta el Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató.

A fináléban a kreatív bemutatkozás után a diákoknak többek között egy prezentációt kellett előadni arról, hogyan is képzelik el a jövő Debrecenét. A zsűri elnöke Papp László volt. A polgármester szerint fontos, hogy a diákoknak erős debreceni identitásuk legyen, mert a fiatalság a jövő sikerének záloga.

Fotók: Miskolczi János

Cívis álom interaktív várostörténeti vetélkedő
Galéria megnyitása (23 kép)
- Nagyon fontos, hogy a fiatalok Debrecent válasszák nemcsak az oktatási, a tanulmányaik helyszíneként, hanem az életpályájuk városaként is. Ez a várostörténeti vetélkedő nagyon nagy segítség abban, hogy a cívis identitás, a debreceni identitás erősödjön a fiatalokban - hallhattuk Papp Lászlót.

A versenyt végül a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte a Tóth Árpád Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium előtt.

Az első helyezett csapat a Campus-belépő mellett

25 fővel ellátogathat Debrecen bármelyik testvérvárosába,

legyen szó akár az Egyesült Államokról, akár Tajvanról.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Szakmák Éjszakája 2018 - Debrecen
  2018-03-21 07:49:32, szerda
 
  Nyilvános · Debreceni SZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma és további 11 ember szervezésében

2018. április 13., 17:30-22:00

Csapó utca, Debrecen 4029, Magyarország
Térkép megjelenítése


Leírás

SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA 2018
Szakmák Éjszakája ebben az évben már harmadik alkalommal kerül megrendezésre, ezennel április 13-àn 18:00 és 22:00 óra között.
A korábbi évektől eltérően a helyszín a Csapó utcai sétáló övezet, mely a fiatalok által kedvelt bevásárló központ közvetlen közelében található, és a Debreceni SzC Vegyipari Szakgimnáziuma mellett.
Sokféle éjszaka van, múzeumok, kutatók éjszakája, miben különbözik ettől a Szakmák Éjszakája? Sokban: mert mi nem csak színes és szórakoztató programokat, hanem ennél sokkal többet: a jövődet, lehetséges életutakat kínálunk. Most egy éjszaka alatt megismerheted a szakképző iskolák képzéseit, a velük együttműködő sikercégek máskor rejtett világát, feltárhatod a menő szakemberek titkait, megnézheted, melyik foglalkozás mit takar! A jövőd lehet ezen az éjszakán kezdődik!
Kevés izgalmasabb dolog van, mint a felfedezés öröme, mindig újat keresni, mindig új dolgokat kipróbálni. A Szakmák Éjszakáján mi ezt az élményt kínáljuk: megmutatjuk azt a kevésbé látható világot, ami mellett a legtöbbször elmegyünk, azoknak az embereknek a munkáját, akik nélkül nem lenne teljes és működőképes világunk. Ezen az éjszakán nem csak megismerhetik mindezt, hanem ki is próbálhatják, hogyan állnának helyt az életükben.
Egy éjszaka, amikor a programozótól a menedzserig minden lehetsz!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
14 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni
  2018-03-21 07:45:37, szerda
 
  Ezúttal olcsó, laktató egytálételeket hoztunk, hogy a körettel se kelljen külön bajlódnotok - érdemes elmenteni, amelyik tetszik!

1 Római csirkemáj
2 Hagymás-csípős bab Bud Spencer módra
4 Agglegénytál
5 Paprikás krumpli kolbásszal
6 Vega rakott burgonya
7 Gyors tepsis burgonya debrecenivel
8 Betyárkrumpli az ősöktől
9 Ludaskása
10 Krumplifészekben főtt tojás
11 Lecsó római tálban
12 Csirkezúzás rizi-bizi
13 Zöldséges aprópecsenye
14 Burgonyatorta Tündér konyhájából


Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
14 házias mennyei levesbetét recept!
  2018-03-20 22:46:19, kedd
 
  14 házias mennyei levesbetét recept! Ne hagyjátok ki!
2016
ÁPR
01
A levesbe leggyakrabban a gyúrt tésztát használjuk. A gyúrt tésztát 1 egész tojással, 25 dkg liszttel és 1/2 tojáshéj mennyiségű vízzel készítjük. Ha szép sárgára akarjuk, még 1 tojássárgáját teszünk bele. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor formázás után gyúródeszkán megszárítjuk, és gézben, hűvös helyre akasztjuk.

Aranykocka
Hozzávalók: 2 zsemle, 1 egész tojás, 1 dl tej, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 4 dkg zsír. A kocka úgy készül, hogy 2 zsemlét kockára vágunk, 1 egész tojást, 2 evőkanál petrezselyemzöldjét 1 dl tejhabarásba teszünk. Addig hagyjuk benne, míg a zsemle a folyadékot felszívja. Forró zsírban sárgára sütjük, és kockára vágjuk.

Burgonyagombóc I.
Hozzávalók: 4 középnagyságú burgonya, 1 evőkanál zsír vagy vaj, 1 egész tojás, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa vagy liszt, 10 dkg zsír a sütéshez, só. Egy edénybe vajat vagy zsírt teszünk, hozzáadjuk a vízben főtt, áttört és kihűlt burgonyát, tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet, sót. Gombócokat formálunk, s belefőzzük a levesbe, vagy zsírban kisütjük.

Burgonyagombóc II.
Hozzávalók: 4 burgonya, 1 evőkanál zsír, 1 egész tojás, 10 dkg maradék darált hús vagy sonka, liszt, kevés tej, 10 dkg zsír a sütéshez, só. A megfőtt burgonyát áttörve, kis zsírral, 1 tojással és kevés tejjel, sóval elgyúrjuk, annyi liszttel, amennyit felvesz. Kinyújtva szögletes darabokat vágunk belőle, megtöltjük a maradék darált hússal, és gombócokat formálunk belőle. Belefőzzük a levesbe.

Cérnametélt
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, só. Jó kemény tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk, mindig alálisztezve, sodrófán felhajtogatjuk, és éles késsel hosszában elvágjuk. A széles csíkokat alálisztezve egymásra tesszük, és éles késsel az ujjunk mellett haladva, minél vékonyabb metéltet vágunk.

Csipet
Nagyon kemény tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, darabokat tépünk belőle, amelyekből kicsi, egyenlő gömbölyű darabkákat csipegetünk.

Csurgatott tészta
Egy egész tojást bögrébe ütünk, megsózzuk, 1 evőkanál tejet adunk hozzá, és 2 evőkanál liszttel simára keverjük, majd beleeresztjük a forró levesbe.

Daragaluska
Hozzávalók: 1 egész tojás, 7 dkg búzadara, törött fekete bors, 1 evőkanál petrezselyemzöld, 3 dkg zsír, só. A habosra kevert zsírba beleütjük az egész tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldet és a darát. Jól elkeverjük, és 20 percig állni hagyjuk. Forrásban levő levesbe vagy sós vízbe beleszaggatjuk.

Daragombóc levesbe
Hozzávalók: 2 dl tej, kevés húslé, 7 dkg vaj, 10-12 dkg búzadara, 1-2 egész tojás, só. A tejet, kevés húslevet vagy vizet a vajjal felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a darát. Ha megduzzadt és kihűlt a dara, 1-2 egész tojást ütünk bele, jól elkeverve gombócokat készítünk. Húslevesben vagy sós vízben kifőzzük.

Darakockák
Hozzávalók 6 személyre: 3 egész tojás, 5 dkg zsír, búzadara, húslé, zsír a sütéshez, kevés só. A 3 egész tojáshoz 1/2 pohár vizet adunk, 5 dkg zsírt és elkeverjük annyi nagy szemű búzadarával, hogy csurgós híg legyen. Palacsintasütőbe 1 kávéskanál zsírt teszünk. Ha a zsír forró, beleöntjük a darafolyadékot, s lassú tűzön megpirítjuk mind a két oldalát. Deszkára tesszük, mikor kissé kihűlt, 2 cm-es nagyságú kockákra vágjuk.

Eperlevél
Az 1 egész tojásból, 25 dkg lisztből készült tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, mindig alálisztezve, pihentetés után a sodrófán felhajtogatjuk, derelyevágóval 2-3 ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle, és a csíkokból ugyancsak derelyevágóval kicsi, négyzet alakú kockákat vágunk.

Eresztett tészta
Hozzávalók: 1 egész tojás, liszt, kevés só. Az egész tojást csészébe törjük, s annyi lisztet habarunk hozzá, hogy a tészta nagyon híg legyen, de vigyázzunk, hogy csomós ne legyen. Tálalás előtt kávéskanállal eregessük a forró levesbe nagyon vékonyan a tésztát. Ha a leves a tésztával felforrt, azonnal tálaljuk, mert ez a tészta rövid idő alatt megfő.

Felvert daragombóc
Hozzávalók: 4 dl búzadara, 10 dkg vaj, 4 egész tojás, húslé, kevés só. A vajat habosra keverjük, lassanként beleadjuk az egész tojásokat és a darát, majd összekeverjük. Kis gombócokat készítünk, amelyeket a húslében megfőzünk, 1/4 óráig állni hagyjuk, azután levesestálba rakjuk, és ráontjük a leszűrt húslevest.

Húsgaluska
Hozzávalók: 15 dkg bármilyen darált hús, 1 egész tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, törött fekete bors, kevés só. Összekeverjük a húst, a tojást, a búzadarát, a lisztet, a sót és a borsot. 1/4 óráig pihentetjük, kávéskanállal kiszaggatjuk, vagy vizes kézzel gombócokat csinálunk. Csendes forrással 10 percig főzzük.

Húsgombócok leveshez
Hozzávalók: 25 dkg darált marhahús, 5 dkg vaj, 1 egész tojás, nagyon kevés őrölt szerecsendió, 2 szelet
Öreg kalács, kevés liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis késhegy törött fekete bors, só. A vaj felét, kis lángon felolvasztjuk, a húslébe beáztatott és kifacsart kalácsot a reszelt hagymával addig sütjük, míg elválik a fazék oldalfalától. A vaj másik felét habosra keverjük az egész tojással, ha kihűlt, hozzáadjuk a kalácshoz. Az egészet Jól összekeverjük a hússal és a fűszerekkel, majd kis gombócokat formálunk, amelyeket lisztbe forgatunk, és a kész levesben puhára főzzük.

Forrás: ketkes.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 299 db bejegyzés
Összes: 18558 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2116
  • e Hét: 9512
  • e Hónap: 53752
  • e Év: 209751
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.