Regisztráció  Belépés
tunkiss.blog.xfree.hu
,,Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene." HEINRICH HEINE Kiss Tünde
2014.04.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Néha jó lenne
  2017-11-19 09:17:34, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Vidám hétvégét kívánok!
  2017-11-19 09:16:51, vasárnap
 
  
 
0 komment , kategória:  Humor  
Vidám estét!
  2017-11-14 17:30:51, kedd
 
 
Egy szőke bemegy a boltba és rámutat egy tárgyra. Kérdi az eladót mi
az?
- Termosz - feleli az eladó.
- Mire jó? - A meleget melegen, a hideget pedig hidegen tartja.
Megveszi, és másnap bemegy vele a munkahelyére. Előveszi a
termoszt. Kérdi tőle a kollégája: mi az?
- Termosz.
- Mire jó?
- A meleget melegen, a hideget hidegen tartja, ezért raktam bele egy
csésze forró teát, meg két gombóc fagyit.

 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Vidám estét!
  2017-11-12 17:13:23, vasárnap
 
 
Eredményesen szerepel a magyarországi csapat a London külvárosában rendezett kisebbségi olimpián is. A megmérettetések ugyan csak holnap kezdődnek, hazánk fiai már 3 aranyat, 4 ezüstöt, 2 bronzot, 50 kiló vasat és fél tonna rezet szereztek." Nem mink vótunk" - szerénykedett Kolompár Géza szövetségi edző a sajtótájékoztatón. Az összesített éremtáblázaton jelenleg első helyen állunk a nagy rivális Románia előtt, akik egyelőre nem érkeztek meg a helyszínre, mert az őket szállító vasúti kocsi Bukarestet elhagyva köddé vált.


,,,,,


Egy hapsi kiküldetésbe megy és filózik
- Repülővel megyek, azon hányni szoktam, tehát Deadalont vennem kell...
Az asszony otthon marad, nő meg kell, tehát kotonra is szükségem lesz.
Bemegy a gyógyszertárba és mondja a patikusnak
- Kérek egy levél Deadalont és egy csomag kotont!
Megkapja, fizet és kimegy, de közben morfondírozik tovább
- Lehet, hogy ott is röpködnöm kell még, és hát nők mindenhol vannak,
kevés lesz a készlet.
Visszamegy és mondja újból
- Lesz szíves még egy levél Deadalont és még egy doboz kotont adni!
Mire a patikus
- Uram, kérdezhetek valamit?
- Hogyne, parancsoljon!
- Ha hányingere van a hölgytől, minek kefélgeti?

 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Áldott, szép vasárnapot!
  2017-11-12 09:15:01, vasárnap
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Szép napot!  
Szép hétvégét
  2017-11-11 09:34:20, szombat
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2017-11-05 16:50:01, vasárnap
 
  
 
0 komment , kategória:  Szép estét, jó éjszakát!  
November 4. Nemzeti gyásznap
  2017-11-05 16:39:20, vasárnap
 
 
November 4-én, hajnali négy órakor kezdődött meg a szovjet csapatok támadása a magyar kormány és a magát függetlennek tekintő Magyarország ellen.


A szovjet vezérkar úgy készítette fel a magasabb rangú tiszteket a várható összecsapásra, hogy ez a második világháború folytatása. Maga a hadművelet a Vihr (Forgószél) nevet viselte, a támadás megindítására pedig a Grom (Mennydörgés) volt a jelszó.

A magyar vezetés valójában már napokkal előbb észlelt komolyabb csapatmozgásokat a szovjet-magyar határ túloldalán, sőt a Vörös Hadsereg egyes alakulatai be is léptek magyar területre a már itt levő kötelékeik megerősítésére. Előre rögzített tervek alapján folytak a műveletek. A Magyar Néphadsereg körülbelül 120 ezer katonát számlált 1956 októberében, a csapatok azonban olyan parancsot kaptak, hogy ne álljanak ellen a szovjet előrenyomulásnak, s ne üljenek fel semmilyen provokációnak. Ehhez jön még az is, hogy november 3-án a KGB Tökölön tőrbe csalta, s letartóztatta a legfelsőbb magyar katonai vezetést.
Másnap hajnalban összesen tizenhét szovjet, korszerűen felszerelt hadosztály lendült támadásba hatvanezer katonájával. A terveknek megfelelően körbefogták a fontosabb magyar vidéki katonai bázisokat, mindenekelőtt a repülőtereket, a nagyobb laktanyákat, majd el is foglalták ezeket. Horváth Miklós hadtörténész szerint volt, hogy minden felszólítás nélkül tüzet nyitottak a magyar katonákra. Ez történt Záhonyban is, ahol öt magyar katona meghalt, nyolc pedig megsebesült. Más források szerint a szovjetek Komáromban, Békéscsabán, Szombathelyen és Székesfehérváron is tüzet nyitottak magyar laktanyákra. Igen keményen jártak el ott, ahol az ellenállás bármiféle jelét tapasztalták, csak november 4-én hatvannégy magyar katonát végeztek ki. A BBC-s Nick Thorpe filmrendező '56-ról készült alkotásában több egykori szovjet katonát is megszólaltak, akik elmondták, hogy volt eset, amikor a parancsnokuk nem akart a harcban elfogott magyar felkelőkkel bíbelődni, félrevitette s a helyszínen kivégeztette őket.

Budapestet három irányból támadták meg az erre kijelölt szovjet csapatok. Nagyon sok értékes információt kaptak már előzőleg is a civilbe öltözött ÁVH-soktól, akik a támadás alkalmával beültek a szovjet harckocsikba is, hogy a tankokat a felkelők bázisai­hoz, gyülekezési pontjaihoz irányítsák. A harcban nemcsak nehézfegyvereket, de repülőgépeket is bevetettek, visszaemlékezések szerint bombázták például a felkelők Corvin közi állásait is. Összefüggő védelmi vonalak nem alakultak ki, a magyar fegyveresek elszigetelt gócokban küzdöttek. A Vörös Hadsereg nem számított ilyen kemény ellenállásra a fővárosban, vezetése feltétlenül hitt technikai-fegyverzeti fölényében, s elkövette azt a katonai hibát, hogy a harckocsijait és a páncélkocsijait gyalogsági támogatás nélkül küldte be a budapesti utcákba, ott jelentős veszteségei voltak. Még akkor is, ha a hadtörténészek szerint csak a T-34-es tankokat lehetett a híres Molotov-koktélokkal ártalmatlanná tenni, a jóval modernebb T-55-ösöket nem.

Budapesten a felkelők gócpontjai a túlerővel szemben is igyekeztek kitartani. A Corvin köziek, a Boráros tériek, a Thököly útiak, a Széna tériek és a Móricz Zsigmond körtér, valamint a kőbányai Éles sarok felkelői is szívósan harcoltak. Akárcsak az esztergomi honvéd tüzéralakulat, amely több mint egy napig állt ellen a szovjeteknek a főváros külső részén, a híres Juta-dombi összecsapásban. Legtovább Csepel és Újpest tartott ki. Csepelen a honvédek, nemzetőrök s a felkelők szervezett együttműködése sok fejtörést okozott a szovjeteknek. Efféle együttműködés alakult ki Dunapentelén is, ahol több forrás szerint is végül csak a légierővel tudták megtörni a magyar ellenállást a szovjetek. Ami a vidéket illeti, talán Veszprémben alakultak ki a leghevesebb összecsapások. Pécs határában egy nagyatádi honvéd alakulat foglalt védőállást. Egy visszaemlékező katona, Horváth Ferenc szerint fel is vették volna a harcot a felbukkanó szovjet oszloppal szemben, akik viszont azzal fenyegetőztek, ha lőni mernek a magyarok, harckocsiágyúikkal porrá zúzzák a várost. Iskolástól, óvodástól, kórházastól, mindenestől...

Katonai értelemben november végére törte meg a magyar ellenállást a Vörös Hadsereg. Bár lehet, hogy több helyütt akadt rá ellenpélda, de a szovjet katonák második világháborúból ismert zabrálása és erőszakoskodása ezúttal elmaradt. Egyesek valóban azt hitték a Dunát látva, hogy Szueznél vannak. Mások meg zavarodottan néztek körbe, mert egy-egy elfogott magyar szakmunkástanuló vagy egyetemista nem tűnt annak a kiköpött fasisztának, mint akiről a politikai tisztjeik beszéltek nekik a támadás előtt.

A szabadságharcot a szovjet agresszió leverte, az összecsapásokban 2500 felkelő halt meg, a Vörös Hadsereg vesztesége pedig 2260 katona volt. Főleg a budapesti polgárok reménykedtek abban a harcok alatt, hogy egyszer csak megjelenik a város felett az amerikai 82. légi szállítású hadosztály. Mert erről szóltak a hírek. De hiába kémlelték az eget.

A fegyverek elhallgattak, de a harc korántsem ért véget. Csak más dimenzióba helyeződött. A KGB máris vad hajszát kezdett a felkelők kézre kerítésére. Magyar hadtörténészek, akik Oroszországban jártak, arról számoltak be, hogy az ottani katonai levéltár illetékesei készségesek, már ha például az első világháború iratairól van szó. A magyar forradalom szovjet katonai iratait azonban továbbra is hét lakat alatt őrzik.

Hány magyart meggyilkoltak, utána is?! Mennyi családot tönkretett az új hatalom?!
A magyar főbűnös majd' 40 évig üldözhette a keresztényeket, papokat, papok családját, és sokan még ma is őt dicsőítik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Reformáció
  2017-11-02 18:53:42, csütörtök
 
 
Nekünk evangélikusoknak a Reformáció az ünnep


1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció

A világ fejlődésének több fontos tényezője, egymással szoros együtthatásban indította be ezt a folyamatot. Ilyen tényezők voltak a könyvnyomtatás feltalálása, a nagy földrajzi felfedezések, a világnézet bővülése, de mindennél fontosabb volt a tudományok és művészetek 15. századi újjáéledése. Az egyházi reformok igényét a középkori eretnekmozgalmak és a koldulórendek alapítása már korán jelezte. Fontos szerepet játszott a folyamatban a konstanzi és a bázeli egyetemes zsinat, amelyeken a katolikus egyház főpapjai és hittudósai erélyesen kiálltak az egyház megreformálásának fontossága mellett. A John Wycliffe és Husz János által hirdetett vallásjavítási tanok szintén igen nagy hatással voltak a vallásos alapeszmék átalakítására.


Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én Wittenbergben a hagyomány szerint kiszögezte a vártemplom kapujára, 95 pontból álló vitairatát amelyben közhírré tette saját álláspontját, hitet téve az egyedül hit általi üdvözülés tana mellett, és elítélve a búcsúcédulák (feloldozó levelek) árusítását. A kitűzés időpontján és tényén is tudósok évszázadok óta vitatkoznak, de mindig előkerül valamilyen ellenkező adat. A tételeknek rendkívüli hatásuk volt: futótűzként terjedtek a Német-római Birodalomban, és számtalan hívet szereztek maguknak.
Ezzel egy időben Ulrich Zwingli, majd Kálvin János Svájcban is elindította új, független vallási mozgalmát. E mozgalmak tagjait a pápasággal szembeni tiltakozás (,,protestálás") miatt protestánsoknak nevezték, a kereszténységnek ekkor kialakuló nagy ága a protestantizmus. A reformáció egyes irányzatainak szétválása a különböző protestáns egyházak, felekezetek kialakulásához, majd megerősödéséhez vezetett. Ezek közül az evangélikus egyház (más néven lutheránus egyház) és a református egyház a legismertebbek.


Hallgassuk Bach csodálatos kantátáját melyben Luther Erős vár a mi Istenünk egyházi énekét dolgozza fel: Link

1. Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk? Az Úr a mi oltalmunk. Az ős ellenség Most is üldöz még, Nagy a serege, Csalárdság fegyvere, Nincs ilyen több a földön.

2. Erőnk magában mit sem ér, Mi csakhamar elesnénk, De küzd értünk a hős vezér, Kit Isten rendelt mellénk. Kérdezed: ki az? Jézus Krisztus az, Isten szent Fia, Az ég és föld Ura, ő a mi diadalmunk.

3. E világ minden ördöge Ha elnyelni akarna, Minket meg nem rémítene, Mirajtunk nincs hatalma. E világ ura Gyúljon bosszúra: Nincs ereje már, Reá ítélet vár, Az ige porba dönti.

4. Az ige kőszálként megáll, Megszégyenül, ki bántja. Velünk az Úr táborba száll, Szentlelkét ránk bocsátja. Kincset, életet, Hitvest, gyermeket Mind elvehetik, Mit ér ez őnekik! Mienk a menny örökre!

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Emlékezés
  2017-11-02 18:34:12, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 573 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 633
  • e Hónap: 3761
  • e Év: 42128
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.