Regisztráció  Belépés
vg999.blog.xfree.hu
Az ÉLET a lényeg! xxx xxx
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Disznótoros
  2010-11-10 19:07:23, szerda
 
 


Disznótor hajdanán A sikeres disznóvágás feltételét, mindenkor a gondos előkészületek jelentették és jelentik ma is. Arra törekedjünk - írja továbbá az ismeretlen böllér - hogy fiatal és jó hízott disznót kapjunk, mert csak az ad bőséges zsírt. (A múlt század derekáig a disznózsírt nem csak étkezés céljára, hanem a népi gyógyászatban is használták.) Ha nyugodtan és pontosan akarjuk a disznóöléssel járó nagy munkát elvégezni, már egy nappal előbb tegyük meg az előkészületeket.

Azt a helyiséget, ahol dolgozni fogunk, szépen kitakarítjuk.
Az edényeket, amelyre szükségünk van, előkészítjük, gondoskodunk jó éles késekről, és tiszta deszkákról a húsok részére.
Az üstöt melyben a hurkához való húsokat kifőzzük, már előre kisúroljuk, a zsíros bödönöket kiforrázzuk és szódás vízzel vagy hamulúggal kisúroljuk.
Vigyázzunk, hogy a bödön szélén semmi zsiradék ne maradjon, mert az könnyen megronthatja az új zsírt.
Egy jó csomó fokhagymát előre megtisztítunk, összezúzzuk és üvegbe, vagy porcelánedénybe rakva, vízzel leöntjük.
Vöröshagymát finomra vágjuk és zsíron szép, rózsaszínűre pirítjuk.
Zsemlyés hurkához fehér kenyér kockákat kevés zsíron megpirítjuk.
Fűszereket; sót, borsot, paprikát, salétrom sót, majoránnát, babérlevelet, stb. készítsük kézhez.
A kész sózott belet, legalább egy éjszakára, áztassuk be langyos enyhén sós, ecetes, langyos vízbe.

Mielőtt kiadjuk az utasítást a hentesnek, vagy a böllérnek, határozzuk el, miként akarjuk a húst felhasználni. A disznót kétféle képen lehet letisztítani; forrázva, vagy perzselve. A perzselt disznónak a szalonnája és a sonkája ízletesebb, mint a forrázotté. Továbbá a disznót kétféle módon darabolhatjuk széjjel; lehet kétfelé hasítani, akkor a gerincén vágjuk végig. Előnye, hogy igen szép karajokat kapunk, amelyeket füstre tehetünk, és sokkal hamarabb nyerünk belőle füstölt húst, mint a sonkából.

Lehet orjára vágni, amikor is a gerinc két oldalán vágják, a fehérpecsenyét leszedik és a gerinccsont, egyben marad. Ebből lehet a híres orjalevest készíteni. Ha úgy határozunk, hogy a két első lapockát a szalámihoz vagy a kolbászhoz használjuk fel, akkor gondoskodjunk előre a hozzávaló bélről.

Pácoláshoz tanácsolja

A húsokat a böllér lesózza, a többi feladat a ház asszonyára marad. A sonkák mindkét végét salétrom sóval bedörzsöljük és az arra a célra előkészített, fadézsába lerakjuk, legaljára kerülnek a sonkák, erre a húsok és legfelülre a szalonnák. Mindennap meg kell forgatni, hogy egyszer a bőrős felük, másszor a húsos oldaluk kerüljön alulra. Naponta meglocsolgatjuk az összegyűlt sós lével és majd a nyolcadik napon, a húsokat bepácoljuk.

A páclé készítése

A sonkának bőrős felét, a karajnak és tarjának csontos oldalát, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, valamint 2 dkg fenyőmag, 2 dkg koriander, 1 dkg majoránna őrölt keverékével. A szalonnáknak a bőrős oldalát csak egy kis fokhagymával dörzsöljük meg, ez nem érzik rajta, de mégis nagyon finommá teszi. Még 2-3 napig továbbra is ugyanúgy gondozzuk az egészet, mint eddig és akkor a szalonnákat és az oldalasokat füstre tesszük, mert azokat a só már ennyi idő alatt jól átjárta.

Most annyi vizet öntünk a dézsába, hogy kellemes ízű sós levet kapjunk. Néhány napig ebben a lében hagyjuk még állni a többi húsokat, majd ezeket is füstre tehetjük. Ezután már csak a sonkák maradnak a dézsában. Ezeket továbbra is naponta forgatjuk és öntözzük a lével. Ha összesen négy hét letelt kiakasztjuk pár órára, hűvös helyre a sonkákat, hogy lecsepegjen a víz róluk, majd azt is felakasztjuk a füstre.

Az abálás

A fejet, a tüdőt, a májat és mindazokat a kövérjéket és húsdarabokat, melyeket a hurkában óhajtunk felhasználni, beletesszük egy nagy edénybe, vagy üstbe. Bő vízben só nélkül, olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljon. A levét, az úgy nevezett abáló levet, használjuk majd fel a hurka töltéséhez és a zsemlekocák áztatásához.

Májas hurka

A belső részeket, amelyeket a hurkához megfőztünk, úgy választjuk széjjel, hogy a legszebb darabok a májas hurkához kerüljenek. A májnak felét főzve, felét nyersen ledaráljuk, hozzáadjuk a válogatott húsokat, szintén megdarálva, puhára főtt, kockára vágott szalonnát és zsírban pirított vöröshagymát. Teszünk bele sót, borsot, majoránnát ízlés szerint, azután az egészet jól összedolgozzuk és szép fehér, egyenes hurkabelekbe töltjük, jól elkötjük, majd kifőzzük. Hidegen, vagy megsütve fogyasztjuk. Ha enyhén megsütjük, akkor akár pár hétig is hűvös kamrában eltarthatjuk.

6 -7 kg májas hurkához szükséges töltőanyagok
Kövérjés disznóhús és tüdő fele-fele arányban - 2 kg
Disznómáj - 2 kg
Só ízlés szerint
Rizskása (ha nem szeretik helyette abált belsőség) - 80 dkg
Vöröshagyma zsírban lepirítva - 4 fej
Őrölt bors - 4 evőkanál
Majoránna - 2 púpozott evőkanállal
Fehér hurkabél - 6 m
A mennyiségek körülbelül értendők, a fűszerezés ízlés szerint változhat.

Rizses hurka (régebben gyakran készítették)

A fodorhájat kisütjük, töpörtyűjét abált húsdarabokkal együtt ledaráljuk, hozzáadunk pirított vöröshagymát puhára főtt rizskását, borsot, sót, és az abáló lével jól összedolgozzuk. Középvastagságú belekbe töltjük. Ugyan ezt más vidékeken rizs helyett kukoricával készítették. A kukoricát darabosra őröljük, a lisztes részét kiszitáljuk, hogy csak a legnagyobb darabok maradjanak. Leöblítjük, majd az abáló lében megfőzzük. Adjunk hozzá néhány babérlevelet és folytonos keverés közben, puhára főzzük. Ebbe a töltelékbe nagyon kevés kövérjét tegyünk - a kisütött fodorháj töpörtyűjét - mert a hozzáadott abáló lé már amúgy is elég zsíros. Aki szereti a kukoricás hurkába egy kevés vért is szűrhet. Végeit elkötjük, majd az abáló lében megmerítjük. Hidegen és sütve egyaránt laktató étel.

Véres hurka

A zsemlét, vagy fehér lisztből készült kenyeret, nem túl nagy kockákra vágjuk, zsíron megpirítjuk, aztán szítában megáztatjuk az abáló lében. Hozzáadjuk a főtt tüdőt, főtt szalonnát, egyéb főtt belsőség darabokat és húsokat, mind ezeket megdarálva. Összedolgozzuk a pirított vöröshagymával, sóval, borssal, majoránnával és annyi abáló levet adunk hozzá, hogy abból könnyen tölthető masszát kapjunk, legvégül szűrjük hozzá a vért és a legvastagabb fodros bélbe, töltsük. Végeit elkötjük, ezután megabáljuk.

6 -7 kg véres hurkához szükséges töltőanyagok

Disznóvér - 5-6 l
Só ízlés szerint, de legalább 2 marékkal
Vastag abált szalonna - 3 kg
Zsemle- vagy fehérkenyér kocka - 20 db zsemlének megfelelő
őrölt bors - 1 evőkanál
őrölt majoránna - 1 evőkanál
Fodros bél - 8-10 db
A mennyiségek csak körülbelül értendők, fűszerezés ízlés szerint történik.

Kolbász

A kolbászhoz szánt húst, tetszés szerinti finomságban ledaráljuk. Az előre összezúzott fokhagymát vízbe áztatjuk, és a lét ráöntjük a húsra, paprikát, sót, borsot keverünk belé, és jól összedolgozzuk, hogy könnyen tölthető legyen. A szép tisztára mosott vékony belekbe töltjük, és egyenletes hosszúságúakra elosztjuk. Legcélszerűbb 50 cm-es darabokra, mert így a füstölésnél nem törnek el. A végeket elkötjük, negyed órára hideg vízbe rakjuk, azután kiakasztjuk egy rúdra, lehetőleg hűvös helyen. Másnap füstre tesszük, és szép rózsaszínűre füstöljük. Ha füstölés nélkül szeretjük sütőben, pirosra sütjük, porcelánedénybe tesszük, és annyi zsírral leöntjük, hogy elfödje. Hűvös helyen hetekig eltartható.

10 kg kolbászhoz szükséges töltőanyagok

Disznóhús sovány és zsíros vegyesen - 10 kg
Só - kb. 25 dkg
Őrölt bors - kb. 5 dkg
Pirospaprika - kb. 15 dkg
Fokhagyma leve - kb. 2-3 fej
Kálisalétrom - 1 kiskanál
Vékonybél - kb. 20 fm
A tölteléket igyekezzük levegőmentesen betölteni a bélbe! Fűszerezés ízlés szerint módosítható.

Hurkafőzés

Mikor a hurkát és a fejsajtot kifőzzük, ügyeljünk, hogy a víz soha ne forrjon, csak csendesen főjön. A hurkát és a sajtot addig főzzük, míg ha a kötőtűt belészúrjuk, szép tiszta lé szivárog belőlük.

Disznósajt

A disznófejet levágás után azonnal bő vízbe áztatjuk, aztán puhára főzzük, hogy a hús a csontról könnyen leváljon. Akkor kockára vágjuk a zsírnak való szalonna puhára főtt bőrével együtt. Hozzáadunk az abáló és a fokhagyma léből, ízlés szerint. Sót, borsot, paprikát teszünk bele, és azután az egészet jól összekeverjük, és a tiszta jól kimosott gyomorba töltjük. Középen elhelyezzük benne a főtt nyelvet, bekötözzük, és kifőzzük. Kötőtűvel megszurkáljuk majd hűvös helyen két deszka között, kipréseljük. Préselés közben kihűtjük, és azonnal füstre akasztjuk. Füstölve a kamrában hetekig eltartható.

5 kg disznósajthoz való töltőanyag szükséglet

Disznófej hús, bőrke, szív, nyelv - 5 kg
Só - kb. 10 dkg
Zúzott fokhagyma leve - kb. 2 fej
Őrölt bors - kb. 3 dkg
Pirospaprika - kb. 5-6 dkg
Majoránna - kb. 3 dkg
Disznógyomor - 2 db
A tölteléket lehet disznóhólyagba is tölteni. Fűszerezés ízlés szerint változhat.

Abált szalonna

A toka - és hasaalja szalonnát egy - két napra besózzuk, majd a levébe zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókamagot keverünk ízlés szerint, és ebben a lében pácoljuk 3-4 napig. A félretett és leszűrt abáló lében megfőzzük, majd lecsepegtetjük, és tányérra rakva pirospaprikával, vagy őrölt borssal bekenjük. Hűvös kamrában hetekig eltartható.

Töpörtyű

A zsírnak való szalonnát egyenletes kockákra vágjuk, és szép tiszta vasbográcsba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és hagyjuk lassú tűzön jól átmelegedni. Mikor a zsír már jó leveses, akkor erősebb tűzet adunk alá, és apródonként fél liter nyers tejet öntünk hozzá. Azután hirtelen tűznél ropogós pirosra sütjük, és ha kész azonnal leemeljük a tűzről és leszűrjük.
Ha a töpörtyűt hosszabb ideig óhajtjuk eltartani, kihűlés után nyomkodjuk szorosan üvegekbe, tetejére kevés zsírt öntünk, azután lekötjük, és hűvös kamrába eltesszük. Gondosan eltett töpörtyű a következő torig biztonsággal eltartható. A töpörtyűt mindig csak evés előtt szabad megsózni! A zsírt soha ne öntsük azonnal a bödönbe! Először hagyjuk egy zománcos edénybe kihűlni, majd csak ezután átszűrve öntsük a végleges helyére.

Toros kocsonya

Fűlét, farkát és a szalonnáról lehúzott bőröket, csülköt és egy darab tiszta húst, kevés sóval és borssal, egy kis fej vöröshagymával, egy kis fej fokhagymával, egy szál gyökérrel, egy szál sárgarépa hozzáadásával jó puhára főzzük, kellő mennyiségű vízzel. A kifőtt húsokat szépen tányérra rendezzük, és a levet rászűrjük. A leven hagyjuk a zsírt megdermedni, majd kanállal leszedjük, és helyébe pirospaprikát szórunk díszítésnek. A kocsonya leve főzés közben csak gyöngyözve forrhat, különben megzavarosodik!

Toros káposzta

Lerakunk nagy lábosba jó vastagon egy sor káposztát, teszünk rá néhány kövérkés húsdarabot, azután ráhelyezzük sorban a töltelékeket, a tetejére pedig ismét káposztát, és finomra vágott vöröshagymát, meg 3-4 db babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, hogy az 3-ig felérje, és így megfőzzük. Közben gyakran rázogatjuk ügyelve, hogy az alja le ne kapjon.

Töltelék készítése: A húst ledaráljuk, zsíron futatott rizzsel, vagy tarhonyával, kevés sóval, borssal, paprikával, majoránnával és finomra vágott vöröshagymával, meg két tojással jól összekeverjük, és a káposzta levelébe hajtogatjuk, két végét visszatűrjük. Ezeknél finomabbat a Lajtán túl sem igen esznek.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Címkék: előkészületeket, középvastagságú, meglocsolgatjuk, porcelánedénybe, pirospaprikával, vöröshagymával, összedolgozzuk, megzavarosodik, disznóhólyagba, levegőmentesen, lecsepegtetjük, hosszúságúakra, fehérpecsenyét, megtisztítunk, gondoskodjunk, előkészületek, disznóöléssel, pirospaprikát, összekeverjük, megszurkáljuk, disznósajthoz, hozzáadásával, darabolhatjuk, legcélszerűbb, gyógyászatban, húsdarabokkal, rózsaszínűre, babérlevelet, előkészítjük, vöröshagymát, pirospaprika, töltőanyagok, majoránnával, gondoskodunk, disznógyomor, kitakarítjuk, sikeres disznóvágás, gondos előkészületek, ismeretlen böllér, múlt század, népi gyógyászatban, disznóöléssel járó, nappal előbb, húsok részére, üstöt melyben, hurkához való, zsíros bödönöket, bödön szélén, könnyen megronthatja, kész sózott, húst felhasználni, disznót kétféle,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Kókuszkrémes kockák
Panna cotta, az olasz csodadesszert
Borzas pogácsa
Vaníliás-barackos túrótorta
Mentás sárgabarack-krémleves
Turmixolj! - Gazpacho
Cukkini stefánia recept
Kekszes-pudingos kocka
Capuccino szelet
Kandírozott dinnyehéj
még több recept
Véleményezd!
08.02. 09:41 Szeptemberben rendezik meg a XV. lakiteleki filmszemlét
08.02. 09:41 Szlovén kapcsolat - Szlovén témájú kiállítások nyílnak a Műcsarnokban
08.02. 09:01 A szabad felhasználású diákhitel kamata 4,9 százalék
08.02. 08:51 Kiskereskedelmi és ipari adatok a jövő heti makrogazdasági naptárban
08.02. 08:41 Torlódás a röszkei autópálya-határátkelőhely mindkét oldalán
08.02. 08:31 Illegális bevándorlás - Több mint ezeregyszáz határsértőt tartóztattak föl ...
08.02. 07:30 Többfelé heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
08.02. 07:05 Nő a kereslet a garanciacégek készfizető kezességével biztosított folyószám...
08.02. 07:05 Harmadával növelte kapacitását a HungaroPasta
08.02. 07:05 Banki elszámolás - A forinthitelek elszámolásában 1,2 millió érintett ügyle...
Tudjátok ?
Végre, valami jó ötlet?
A lúgos PH értéket semlegesíti egy savas PH értékű anyag?
Miért pont 45 személyes az étkészlet?
Melyik a legfinomabb McDonald's hamburger?
Szerintetek melyik a legfinomabb húskonzerv?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép napot  mozgó gif képek  Misztikus varázslat  virág szobrok  Ez pompás érzés volt  Ám az életjátékban is elérjük ...  Liliom  Vers  Boldog szülinapot  virág szobrok  Egy baba küzdelme.....  donnárol kaptam  Álmodni jó.....  Isteni színjáték  Kizkalesi vár  Szép napot mindenkinek!  Isteni színjáték  Pillangó......  mozgó gif képek  I. Szulejmán mecset  Holdfényes szép estét.  donnárol kaptam  Marcsitól ...  Png virág  Kis történetek a vasútról  Szép napot  Kényszerközmunkával építi a sz...  Jó éjt kívánok !!!!!  Árvácskák a nap fényében  Álmodni jó.....  Változó ízlés  Engedd megtörténni  Tánc  Kónya -Aleaddin dzsámi  Videó a nyaralásomról  Vidám leány - tetkós karral  Árvácskák a nap fényében  Ludi Delfino  Meleg  Biztosíts magadnak időt  Vers  Vers  donnárol kaptam  A részeget igazoltatják a rend...  Csirkés rizses ragu a sütőből  Szerelmesek dallama  Bohóc  Várni rád egy éjen át.........  angyalkás  Lefkosa-Bedesten  Mond mi a szeretet  Bohóc  Másként  Boci szelet recept  Cicák  Lefkosa-Bedesten  Engedd megtörténni  Müller Péter: A természettel á...  Pacsi gif  Eljött az idő a változásra!  Móricz Zsigmond nvellái  Misztikus szarvas  Elmondom majd........  Szép napot  Vidám leány - tetkós karral  szép szives kép  Marcsitól ...  Emlékezünk Zenthe Ferenc halá...  Vers  Vigyázz a szívre  Rubin: Baráti üzenet  I. Szulejmán mecset  Törpék  virág szobrok  A mai napi évfordulól  mozgó gif képek  Túl sok terem a kertben? Így t...  donnárol kaptam  Marcsitól ...  Szeder  hoppááááááááá  Le akarok fogyni  Péntek van, kezdődhet a buli  Sirályok sírnak.....  Állatok között  Lala Mustafa pasa dzsámi  Vers  donnárol kaptam  Törpék  Szép női kép  Kónya -Aleaddin dzsámi  Ez pompás érzés volt  I. Szulejmán mecset  angyalkás  Biztosíts magadnak időt  Misztikus varázslat  Isteni színjáték  szép szives kép  Ideje Lenne!!!  Nagy dolgok 
Bejegyzés Címkék
sikeres disznóvágás, gondos előkészületek, ismeretlen böllér, múlt század, népi gyógyászatban, disznóöléssel járó, nappal előbb, húsok részére, üstöt melyben, hurkához való, zsíros bödönöket, bödön szélén, könnyen megronthatja, kész sózott, húst felhasználni, disznót kétféle, perzselt disznónak, sonkája ízletesebb, gerincén vágjuk, fehérpecsenyét leszedik, híres orjalevest, szalámihoz vagy, kolbászhoz használjuk, hozzávaló bélről, böllér lesózza, többi feladat, sonkák mindkét, célra előkészített, bőrős felük, húsos oldaluk, nyolcadik napon, húsokat bepácoljuk, páclé készítése, sonkának bőrős, bőrős oldalát, oldalasokat füstre, lében hagyjuk, többi húsokat, sonkák maradnak, hurkában óhajtunk, nagy edénybe, csontról leváljon, hurka töltéséhez, zsemlekocák áztatásához, belső részeket, hurkához megfőztünk, legszebb darabok, májas hurkához, májnak felét, válogatott húsokat, mennyiségek körülbelül, fűszerezés ízlés, fodorhájat kisütjük, abáló lével, kukoricát darabosra, lisztes részét, legnagyobb darabok, abáló lében, töltelékbe nagyon, kisütött fodorháj, hozzáadott abáló, kukoricás hurkába, kevés vért, főtt tüdőt, pirított vöröshagymával, legvastagabb fodros, mennyiségek csak, kolbászhoz szánt, előre összezúzott, szép tisztára, végeket elkötjük, tölteléket igyekezzük, fejsajtot kifőzzük, sajtot addig, kötőtűt belészúrjuk, disznófejet levágás, csontról könnyen, zsírnak való, fokhagyma léből, főtt nyelvet, kamrában hetekig, tölteléket lehet, levébe zúzott, lében pácoljuk, töpörtyűt hosszabb, következő torig, töpörtyűt mindig, zsírt soha, zománcos edénybe, végleges helyére, szalonnáról lehúzott, darab tiszta, szál gyökérrel, szál sárgarépa, kifőtt húsokat, levet rászűrjük, leven hagyjuk, zsírt megdermedni, kocsonya leve, tetejére pedig, 3-ig felérje, , ,
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1756 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 430
  • e Hét: 430
  • e Hónap: 1406
  • e Év: 309425
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.