Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jó alvás titkai
  2018-08-13 20:22:46, hétfő
 
   
  A jó alvás titkai


Az emberek egy részének komoly gondjai vannak az elalvással - másoknak pedig azzal, hogy tartós is maradjon az álom, ne ébredjenek fel minduntalan éjjel. Megint másoknak az a problémájuk, hogy nem tudnak ésszerű időben lefeküdni - éjjeli baglyok, akiknek aztán reggel nagy küzdelem kikecmeregni az ágyból.

Akármelyik csoportba is tartozunk, nem vagyunk egyedül. Márpedig alvásra nagy szükség van: segít, hogy frissek, vidámak lehessünk, tudjunk gondolkodni, koncentrálni. Erősen tartja immunrendszerünket, csökkenti esélyünket a szívbetegségekre és a magas vérnyomásra; megvéd a hízástól, bőrünk kellő pihenés mellett fiatalos marad.

Ahhoz, hogy jól aludjunk, helyes étrenddel is hozzá tudunk járulni. Íme néhány alvást segítő élelmiszer. Mit érdemes ennünk, hogy kielégítő legyen az éjszakai pihenés?







- Halat: a legtöbb hal - különösen a tonhal, lazac és a laposhal - tele van B6-vitaminnal. Erre szükségünk van a melatonin-képzéshez. Ez olyan hormon, amely sötét hatására alvásra késztet.

- Jázmin rizst: ha egy nehezen elalvó ember szénhidrátban gazdag ételeket eszik, így zöldségekkel vagy paradicsomszósszal készült rizst, sokkal előbb álomba merül - a magas glikémiás indexel (GI) rendelkező élelmiszernek köszönhetően, mint amilyen a jázmin rizs. Még a tudósok sem tudják igazán, hogyan működik a dolog, de úgy vélik, a magas glikémiás indexű étel nagyobb mennyiségű inzulint eredményez, mindez növeli a vérben az alvás-előidéző triptofán arányát más aminosavakhoz.

- Meggylét: egy tanulmány szerint a melatoninban gazdag meggylé alvást segítő ital. Amikor az álmatlanságban szenvedő felnőtt alanyok napi két alkalommal meggylét ittak, némi enyhülést tapasztaltak álmatlanságuk súlyosságát illetően.

- Joghurtot: a tejtermékek, így a joghurt és a tej egészséges mértékű kalciumhoz juttatnak. Kutatók szerint a kalcium hiánya okozhatja, ha valakinek nehezen megy az elalvás.

- Teljes kiőrlésű gabonát: a bulgur, az árpa és más teljes kiőrlésű gabonák magnéziumban gazdagok. Ha túl kevés magnézium van szervezetünkben, az nehezítheti az alvást. Ha el is alszunk, könnyen felébredünk éjjel és nem tudunk visszaaludni.

- Kelkáposztát: nemcsak a tejtermékek vannak tele kalciummal - a zöld leveles zöldségek, így a kelkáposzta is egészséges adag kalciummal büszkélkedhet. Mint már említettük, a kalciumhiány alvási nehézséget okozhat.

- Banánt: a banán káliumban gazdag, de jó adag B6-vitamint is tartalmaz, mely a melatonin képződéséhez szükséges.

- Csicseriborsót: ez a hüvelyes növény is gazdag B6-vitaminban, ezért fogyasztása igencsak ajánlott az alvással küzdőknek.

- Vitaminnal dúsított gabonapelyheket: szintén a B6-vitamin-tartalom miatt fontos dúsított gabonaféléket enni. Ha a fentiek közül csak néhány élelmiszer fogyasztását beiktatjuk étrendünkbe, máris sokat tettünk a pihentetőbb alvásért!

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Címkék: szívbetegségekre, szervezetünkben, gabonapelyheket, csicseriborsót, álmatlanságban, álmatlanságuk, büszkélkedhet, gabonaféléket, élelmiszernek, aminosavakhoz, szénhidrátban, visszaaludni, kelkáposztát, fogyasztását, kikecmeregni, tapasztaltak, zöldségekkel, koncentrálni, kalciumhiány, köszönhetően, melatoninban, képződéséhez, magnéziumban, tejtermékek, kelkáposzta, gondolkodni, problémájuk, fogyasztása, súlyosságát, étrendünkbe, nehezítheti, minduntalan, felébredünk, vérnyomásra, pihentetőbb, rendelkező, részének komoly, magas vérnyomásra, éjszakai pihenés, nehezen elalvó, magas glikémiás, jázmin rizs, alvás-előidéző triptofán, tanulmány szerint, melatoninban gazdag, álmatlanságban szenvedő, kalcium hiánya, tejtermékek vannak, zöld leveles, kalciumhiány alvási, banán káliumban, melatonin képződéséhez,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Régi emberek, akikre máig büsz...  Ágai Ágnes – Csendélet  Soha ne kedvezz...  Png telefon  Sokan azt tartják  Sokan azt tartják  Nem számIt  Gonosz démon-álarc  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png rózsa csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nem méltó hozzád  Nevem  Hogy lehet megtartani  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Gonosz démon-álarc  A boldog családok mind hasonló...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Minden harmadik...  Albert Einsteinről  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Nem számIt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Jónás Tamás – Végtelen b...  Idő  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Minden harmadik...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png ház  Png kutya  Facebookon kaptam  Reggel van  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nem számIt  Bertolt Brecht -től idézet  Png csokor  Jó éjszakát  Fekete-erdő desszert  Régi emberek, akikre máig büsz...  Garai Gábor - Takarítás  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Png lepke  Facebookon kaptam  képre írva  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 21  Esti kép  Paul David Tripp Április 19  Szabolcska Mihály – Ákác...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png virág  Neked tudnod kell  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác... 
Bejegyzés Címkék
részének komoly, magas vérnyomásra, éjszakai pihenés, nehezen elalvó, magas glikémiás, jázmin rizs, alvás-előidéző triptofán, tanulmány szerint, melatoninban gazdag, álmatlanságban szenvedő, kalcium hiánya, tejtermékek vannak, zöld leveles, kalciumhiány alvási, banán káliumban, melatonin képződéséhez, hüvelyes növény, alvással küzdőknek, fentiek közül, pihentetőbb alvásért, szívbetegségekre, szervezetünkben, gabonapelyheket, csicseriborsót, álmatlanságban, álmatlanságuk, büszkélkedhet, gabonaféléket, élelmiszernek, aminosavakhoz, szénhidrátban, visszaaludni, kelkáposztát, fogyasztását, kikecmeregni, tapasztaltak, zöldségekkel, koncentrálni, kalciumhiány, köszönhetően, melatoninban, képződéséhez, magnéziumban, tejtermékek, kelkáposzta, gondolkodni, problémájuk, fogyasztása, súlyosságát, étrendünkbe, nehezítheti, minduntalan, felébredünk, vérnyomásra, pihentetőbb, rendelkező, akármelyik, egészséges, szükségünk, vitaminnal, kalciumhoz, elalvással, nehézséget, említettük, eredményez, mennyiségű, esélyünket, élelmiszer, ébredjenek, kalciummal, vitaminban, alkalommal, beiktatjuk, étrenddel, szükséges, kielégítő, különösen, zöldségek, joghurtot, enyhülést, magnézium, juttatnak, valakinek, okozhatja, tanulmány, triptofán, melatonin, tartalmaz, káliumban, glikémiás, küzdőknek, képzéshez, csoportba, csökkenti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2772
  • e Hét: 6080
  • e Hónap: 16433
  • e Év: 75686
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.