Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cukorbetegség és az alvászavar
  2018-09-25 20:16:44, kedd
 
   
  A cukorbetegség és az alvászavar

Időszakosan jelentkező, visszatérő alvászavar az emberek 30-40%-ánál fordul elő, a krónikus vagyis gyakorlatilag állandóan fennálló alvászavar gyakorisága pedig 14%! Az alvászavar a cukorbetegek között nem ritka probléma. Maga a cukorbetegség megnöveli az alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma kialakulásának kockázatát. A cukorbetegséggel együtt járó egyéb egészségügyi problémák, mint például a szívbetegség, a krónikus fájdalom vagy a depresszió szintén jelentősen befolyásolják az alvást.

A legtöbb dolgot, amit az alvással kapcsolatban tudunk az elmúlt 25 évben derítették ki a tudósok, de a java még hátravan. Mindenesetre az eddigi felfedezésekből számos meglepő dolog derült ki.

Tudta-e, hogy
- az emberek 12%-a teljesen fekete-fehérben álmodik? Ez főleg az idősebbek körében van így, a fiatalok nagyobb arányban álmodnak színesen.
- az ember életének egyharmadát alvással tölti? Természetesen kortól függ, de az átlag az egyharmad.
- napi 7 óránál kevesebb alvás csökkenti a várható élettartamot? Szépségünk megőrzése mellett az egészségünk érdekében is jó, ha megadjuk szervezetünknek a kellő éjszakai pihenést.
- dysaniának hívjuk azt az állapotot, amikor képtelenek vagyunk felkelni reggel az ágyból? Ez a helyzet bizonyára mindenkivel előfordult már az élete során, azonban az ezzel a problémával küzdők helyzete leginkább a krónikus fáradság szindrómájához hasonlít.
- a hold állapota jelentősen befolyásolja az alvást? Újhold ideje alatt javulást tapasztalhatunk, teliholdkor pedig nehezebben jön álom a szemünkre és az alvás minősége is romlik.
- mielőtt feltalálták az ébresztőórákat, kopogtató emberek jártak az ügyfeleket felkelteni? A kopogtatók - angolul “knocker-up"- a kirendelt helyszínnél az ablakon kopogtattak hosszú botokkal, amíg az illető fel nem kelt.

Az elegendő és megfelelő minőségű alvás hiánya befolyásolhatja egészségünket, kedvünket és életminőségünket. Bár az alvásigény mindenkinél más, sőt bizonyos élethelyzetekben, életkorban is változhat, a napi nyolc óra alvás tekinthető ideálisnak. Sajnos azonban tény, hogy felgyorsult világunkban nagyon kevesen mondhatják el, hogy elegendő időt tudnak minőségi alvással tölteni.

Mi történik alvás közben?

Az alvás rendkívül fontos a fizika és mentális egészségünk valamint életminőségünk szempontjából is. Alvás közben agyunk és szervezetünk is ,,pihen", felkészül a következő napra. A stresszhormonok szintje alvás közben alacsony, ami csökkenti a vérnyomást, így a szív is tud pihenni. A nap folyamán jelentkező terhelések után az izmok helyreállítását a növekedési hormon segíti, amely szabadon működhet a mély alvás során.Ha néhány éjszakán keresztül nem alszunk eleget vagy nem elég jól, akkor

fáradtak vagy álmosak leszünk,
ingerlékenyebbekké válunk,
nem tudunk koncentrálni és új dolgokat megtanulni,
magasabb lesz a vérnyomásunk,
magasabb lesz a vércukorszintünk.A több éven át alvászavarral küzdők között nagyobb a kockázata

a hízásnak,
a cukorbetegség kialakulásának,
a szívbetegség kialakulásának,
a gyakoribb megbetegedéseknek,
a rövidebb élettartamnak.

Mindezen felül a nem elegendő alvás befolyásolja a saját és mások biztonságát, főleg, ha gépjárművet vezet vagy bármilyen gépet üzemeltet.

Az alvászavar okai

A cukorbetegeknél számos oka lehet az alvászavar kialakulásának. Okozhatja többek között alvási apnoe szindróma, nyugtalan láb szindróma, perifériás neuropátia, túlzottan magas vagy alacsony vércukorszint, depresszió, nyugtalanság, stressz.
Obstruktív alvási apnoe szindróma

Obstruktív alvási apnoéról akkor beszélünk, ha a torok vagy a felső légutak elzáródása miatt a légzés az alvás alatt többször is ideiglenesen kimarad. Az agy érzékeli a problémát, ezért a beteg többször is felébred az éjszaka folyamán. Ébredést követően a légzés visszaáll a normál ütemre. Az alvási apnoe fontosságát bizonyítja, hogy most már a jogosítvány meghosszabbításánál erre fokozottabban odafigyelnek az orvosok.

Az alvási apnoe leggyakoribb tünetei

horkolás
gyakori megébredések az éjszaka folyamán
reggeli fejfájás
ingerlékenység, depresszió
fáradságérzés a nap folyamán
magas vérnyomás

A legtöbb alvási apnoeval küzdő ember nem is tudja, hogy ilyen problémája van, hiszen a probléma alvás közben jelentkezik, és gyakran egy családtag veszi észre a tüneteket először. A szokásos vizsgálatok során sem igazán szokott kiderülni a probléma és vérvizsgálattal sem lehet kimutatni.

Az alvási apnoe miatt az oxigénszint lecsökken, ami nagyobb megterhelést okoz többek között a szív számára. Emiatt az alvási apnoeval küzdőknél nagyobb a sztrók és a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Az alvási apnoe kialakulását segítő tényezők

túlsúly
40 feletti kor
dohányzás
már volt alvási apnoe a családban
gyomorégés vagy emésztési zavar okozta reflux betegség (GERD)
orr-vagy homloküregi probléma

Az alvási apnoe kezelése

egészséges étkezés
rendszeres testmozgás
szükség esetén fogyás
alkoholtartalmú italok mellőzése lefekvés előtt
hason vagy oldalt fekvés a háton történő alvás helyett

Súlyosabb esetben az alvási apnoet egy olyan készülék segítségével kezelik, amely alvás alatt az orra helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat be a légutakba. A készülék segítségével a légutakban uralkodó nyomás mindig egy kicsivel magasabb, mint a környező levegő nyomása, ezáltal nyitva tartja a felső légutakat, megakadályozza az apnoet és a horkolást.
restlesslegNyugtalan láb szindróma

Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti, és bizonyos tényezők hajlamosíthatnak is a tünetegyüttesre. A nőknél nagyobb arányban jelentkező probléma nem tartozik a könnyen beazonosítható és kezelhető alvási rendellenességek közé, hiszen nem olyan feltűnő, mint például a horkolás. A nyugtalan láb szindrómások maguk is nehezen tudják leírni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat.

A nyugtalan láb szindróma legjellemzőbb tünete, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek a reggeli időszakban általában nem jelentkeznek, azonban a nap folyamán elsősorban nyugalmi helyzetben egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak a legintenzívebbé, megakadályozva a pihenést, alvást.

Mi okozza a nyugtalan láb szindrómát?

A pontos kiváltó okok nem ismertek. Lehet örökletes, és előfordul, hogy a dopamin nevű anyag által az agyban és az idegrendszerben okozott probléma váltja ki. Bizonyos gyógyszerek szintén előidézhetik vagy éppen súlyosbíthatják a tüneteit. Cukorbetegeknél gyakrabban alakul ki, főleg, ha már szövődményként jelentkezik perifériás neuropátia vagy vesebetegség.

A nyugtalan láb szindróma kezelése

Vannak életmódbeli és gyógyszeres kezelési lehetőségek a nyugtalan láb szindróma enyhítése érdekében:

koffein, alkohol és dohányzás csökkentése
a lábak nyújtása lefekvés előtt
torna napközben
a tünetek súlyosbodását okozó gyógyszerek lecserélése

Amennyiben az életmódbeli változások ill. az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szomnológus feladata.
Perifériás neuropátia

A cukorbetegség egyik igen gyakori szövődménye a perifériás neuropátia elnevezésű idegkárosodás, amely a leggyakrabban a kezeknél és a lábaknál érzéketlenséggel, remegéssel és fájdalommal jelentkezik. Kialakult neuropátia esetén olyan dolgok is fájdalmat okozhatnak, amelyek normális esetben semmilyen érzést nem váltanak ki. Ilyen például, ha a lepedőhöz ér a láb. A perifériás neuropátia nagyon megnehezíti az elalvást és magát az alvás folyamatát is. A neuropátia gyógyszeres kezeléssel enyhíthető.
Magas és alacsony vércukorszintdcont

A jól kezelt cukorbetegeknél is előfordulhat időnként, hogy az ideálistól eltérő vércukorértéke van. Problémát jelenthet a magas, de az alacsony vércukor is.

A magas vércukorszint egyik legjellemzőbb tünetei a folyamatos szomjúság, a feltűnően sok folyadékfogyasztás és ennek hatására a nagyon gyakori vizelési inger. Ez a folyamat alaposan megzavarja az éjszakát és a többszöri ébredés megakadályozza a nyugodt alvást.

Az alacsony vércukorszint (3.9mmol/L) is megzavarhatja az alvást. Bár előfordulhat, hogy az alacsony vércukorszintnél nehezen ébreszthető - súlyos esetben ébreszthetetlen - a beteg, ami ,,túl jó, túl mély alvásnak tűnhet a hozzátartozó számára! Bizonyos, a diabétesz kezelésében alkalmazott gyógyszerek (inzulin, szulfanylureák) növelhetik a túlzottan alacsony vércukorszint kockázatát. Az alacsony vércukorszintre jellemző tünetek lehetnek az idegesség, izzadás, zavartság, remegés. Ezek a tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek és megakadályozzák a nyugodt alvást. A tünetek jelentkezésekor azonnal meg kell mérni a vércukorszintet és szükség esetén gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú ételt/italt (pl. tej, 100%-os gyümölcslé) kell fogyasztani.
Depresszió, idegesség, stressz

A depresszió, idegesség és a stressz gyakori a cukorbetegek között, amely jelentősen befolyásolhatja vércukorszintjüket. A diabétesz kezelésével kapcsolatos folyamatos odafigyelés, szorongás alvászavarhoz vezethet, amely tovább fokozza az idegességet, a stresszes állapotot és jelentősen rontja a cukorbetegséget. A stressz az élet velejárója, a túl sok stressz viszont felborítja a vércukorszintet, állandó idegességhez, depresszióhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.

A stresszkezelés módjai:

Egészséges étkezés és rendszeres testmozgás
Elegendő alvás
Rendszeres és élvezetes kikapcsolódás
Rendszeres beszélgetés barátokkal, családtagokkal

Az egészség és a jó életminőség nélkülözhetetlen része a megfelelő alvás. A legtöbb ember számára 7-9 órányi alvásra van szüksége minden éjszaka. Az alábbiak segítségével magunk is elősegíthetjük a nyugodt alvást:

Minden nap - még szabadnapon és ünnepnapokon is - keljünk fel ugyanabban az időben. A túl sokáig történő alvás megváltoztathatja a belső óránkat és megnehezítheti az elalvást.
Ne használjuk már a számítógépet, telefont legalább két órával lefekvés előtt.
Ne tornázzunk közvetlenül lefekvés előtt.
Ne szunyókáljunk túl sokat napközben.
Aludjunk hűvös, sötét szobában, és szükség esetén használjunk füldugót és szemtakarót.
Feküdjünk le, amikor álmosnak érezzük magunkat.

 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Címkék: hajlamosíthatnak, rendellenességek, cukorbetegséggel, vércukorszintnél, élethelyzetekben, érzéketlenséggel, vércukorszintünk, életminőségünket, nélkülözhetetlen, legintenzívebbé, megakadályozzák, vérvizsgálattal, idegrendszerben, befolyásolhatja, felfedezésekből, alkoholtartalmú, cukorbetegséget, tapasztalhatunk, szervezetünknek, cukorbetegeknél, ébreszthetetlen, helyreállítását, stresszhormonok, vércukorszintre, súlyosbíthatják, vércukorszintet, jelentkezésekor, tünetegyüttesre, kialakulásának, megnehezítheti, stresszkezelés, megakadályozza, alapbetegségek, megmozgatására, vércukorértéke, ingerlékenység, emberek 30-40%-ánál, krónikus vagyis, cukorbetegek között, cukorbetegség megnöveli, alvási apnoe, cukorbetegséggel együtt, krónikus fájdalom, depresszió szintén, legtöbb dolgot, alvással kapcsolatban, eddigi felfedezésekből, emberek 12%-a, idősebbek körében, fiatalok nagyobb, ember életének, várható élettartamot,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.17. 23:52 Fehér Ház: Donald Trump egészségi állapota "nagyon jó"
11.17. 23:42 Brazil Nagydíj - Módosított végeredmény, a vb-pontversenyek állása
11.17. 23:02 Női kosárlabda Eb-selejtező - Győzelem Szlovákia ellen
11.17. 22:22 Curling Eb - A magyar férfi csapat legyőzte Észtországot
11.17. 21:21 A várakozásokat felülmúlva kelt el több kép a Virág Judit Galéria árverésén
11.17. 21:02 Férfi kézilabda BL - Egy góllal nyert idegenben a Szeged
11.17. 21:01 Jégkorong Erste Liga - Legyőzte a Hokiklubot a Csíkszereda
11.17. 20:51 Brazil Nagydíj - Végeredmény, a vb-pontversenyek állása
11.17. 20:42 Alkotmányjogász: törvényben kellene előírni a politikusok számára a nemzeti...
11.17. 20:32 Brazil Nagydíj - Verstappen nyert, Gasly a második
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Újjászületés  Orchidea  Facebookon kaptam  Táncosok  Png kislány  Kellemes kikapcsolódást  Feszítem a határt, hogy lépjem...  Facebookon kaptam  Test és lélek , formába hozása  Boldogság számomra a létezésed...  Ne aggodalmaskodj a holnap fel...  Png nő  Almák zsákban  Nyisd meg előttem Istenem . ....  Gyilkos illat  Png kislány  Bálványimádás  Png nő  Körlevele Árpád-házi Szent Erz...  Esőben  Útravaló – 2019. novembe...  Szép estét  Facebookon kaptam  Png kislány  Ébresztő  Szép estét  Naplemente  Táncosok - a hölgy pirosban  Kossuth kifli  Ősz színei  Útravaló – 2019. novembe...  Mai harmónia kártyám  Szèp estét  Test és lélek , formába hozása  Őszi kép  Azt mondják, a ruha teszi az e...  Nem vagyok én költő  Kávéra van szükségem  Újjászületés  Böjte Csaba OFM szentbeszéde ...  Árpád-házi Szent Erzsébet 11.1...  Kávéra van szükségem  Őszi kép  Azt mondják, a ruha teszi az e...  Függetlenül attól...  Szív az ablakomon  Őszi kép  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Van, kinek gyereket nem ad az ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hit  Png nő  Szép estét  Romantikus párok  Helytörténeti- néprajzi hagyom...  32. évközi hét szombat 11.16  Dáliák  Csokor vázában  Őszi kép  Elmúlt a nyár  Őszi csokor  Szombati üdvözlet, és sok fino...  Facebookon kaptam  Hóember lámpással  Facebookon kaptam  Keresztyénség  Vidám, szép napot  Esernyő  Kandalló  Csillagszív  Őszi kép  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Png virág  Őszi kép  Hóemberek  Hitetlenség  A feltámadott Krisztus  Ferenc pápa üzenete a szegénye...  Romantikus párok  Ne aggodalmaskodj a holnap fel...  Posertube  Esik a hó  Romantikus párok  Őszi kép  Szombati üdvözlet, és sok fino...  A gazdagság, nem házakban laki...  Facebookon kaptam  Elmúlt a nyár  Facebookon kaptam  Útravaló – 2019. novembe...  Mikulás  Szép estét  Elmúlt a nyár  Azt mondják, a ruha teszi az e...  Png virág  Pihenő jégmadár Hűvös, párás ...  Őszi csokor  Esőben 
Bejegyzés Címkék
emberek 30-40%-ánál, krónikus vagyis, cukorbetegek között, cukorbetegség megnöveli, alvási apnoe, cukorbetegséggel együtt, krónikus fájdalom, depresszió szintén, legtöbb dolgot, alvással kapcsolatban, eddigi felfedezésekből, emberek 12%-a, idősebbek körében, fiatalok nagyobb, ember életének, várható élettartamot, egészségünk érdekében, kellő éjszakai, helyzet bizonyára, élete során, problémával küzdők, krónikus fáradság, hold állapota, alvás minősége, ügyfeleket felkelteni, kopogtatók &#8211, kirendelt helyszínnél, ablakon kopogtattak, alvásigény mindenkinél, napi nyolc, alvás rendkívül, következő napra, stresszhormonok szintje, izmok helyreállítását, növekedési hormon, mély alvás, több éven, cukorbetegség kialakulásának, szívbetegség kialakulásának, gyakoribb megbetegedéseknek, rövidebb élettartamnak, alvászavar okai, cukorbetegeknél számos, alvászavar kialakulásának, torok vagy, felső légutak, alvás alatt, beteg többször, éjszaka folyamán, légzés visszaáll, normál ütemre, legtöbb alvási, probléma alvás, családtag veszi, tüneteket először, szokásos vizsgálatok, oxigénszint lecsökken, szív számára, alvási apnoeval, szívbetegségek kialakulásának, háton történő, alvási apnoet, olyan készülék, orra helyezett, készülék segítségével, légutakban uralkodó, kicsivel magasabb, környező levegő, felső légutakat, felnőtt lakosság, nőknél nagyobb, könnyen beazonosítható, panaszok mögött, lábakban kellemetlen, végtag megmozgatására, reggeli időszakban, pontos kiváltó, dopamin nevű, idegrendszerben okozott, lábak nyújtása, tünetek súlyosbodását, életmódbeli változások, alapbetegségek kezelése, betegség alakulásának, cukorbetegség egyik, perifériás neuropátia, lábaknál érzéketlenséggel, alvás folyamatát, neuropátia gyógyszeres, ideálistól eltérő, alacsony vércukor, magas vércukorszint, folyamatos szomjúság, nagyon gyakori, folyamat alaposan, többszöri ébredés, nyugodt alvást, alacsony vércukorszint, alacsony vércukorszintnél, hozzátartozó számára, diabétesz kezelésében, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 141
  • e Hét: 1888
  • e Hónap: 27789
  • e Év: 460473
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.