2018-10-24 20:00:06, szerda
|
|
|
|
|
|
Leghatékonyabb ételek a hajhullás ellen
Milyen ételekkel tudunk a leghatékonyabban küzdeni a hajhullás ellen? Lássuk, mi a megfelelő étrend!
A nem megfelelő táplálkozás, a stressz vagy éppen a krónikus betegségek első tüneteit gyakran a hajunkon vehetjük észre, de az is jól érzékelhető, ha változtatunk az étrendünkön. A dús, fényes és egészséges hajhoz számos vitaminra és ásványi anyagra van szükség, de ha ezekből kevesebb kerül a szervezetünkbe, a testünk inkább a ,,fontos" sejtjeinkhez juttatja ezeket a tápanyagokat, a haj ilyen szempontból hátrébb kerül rangsorban.
A hajunknak szüksége van A-, C-, E- és B-vitaminokra, vasra, cinkre, fehérjékre és esszenciális zsírsavakra is, de más tápanyagok is hozzájárulhatnak a haj szépségéhez.
Milyen ételeket érdemes rendszeresen enni ahhoz, hogy biztosíthassuk a hajunk számára a fontos tápanyagokat?
Fehérjék
A jó minőségű fehérjék a szervezetünk - így a hajunk - létfontosságú ,,építőanyagai", érdemes ezekből megfelelő mennyiséget fogyasztani.
A tojás nemcsak jó proteinforrás, de esszenciális zsírsavakat, biotint és más B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a haj növekedését és csökkentik a hajhullást, ráadásul a hajszálaink erősek és egészségesek lesznek. A tojás ráadásul kedvező árú, könnyen elérhető és igen változatosan elkészíthető.
Béta-karotin
A narancssárga színű zöldségekben, például a sárgarépában, a sütőtökben vagy éppen az édesburgonyában béta-karotin, vitaminok, ásványi anyagok egyaránt vannak, melyek nemcsak hajszálak, de a fejbőr egészségét is biztosítják. Ráadásul ezek a színes zöldségek különösen előnyösek lehetnek a hidegebb, őszi-téli hónapokban, mert a bennük található mikrotápanyagok az immunrendszerünk működését is támogatják, így segíthetnek a betegségek megelőzésében is!
Esszenciális zsírsavak
A zsírosabb húsú halak, például a lazac nemcsak fehérjéket tartalmaznak, de esszenciális zsírsavakat is, melyek a hajnövekedés serkentése mellett például az agyműködéshez is szükségesek, de a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhatnak. A lazacban, a makrélában, a heringben vagy a szardíniában emellett vitaminok és ásványi anyagok is vannak.
Cink
A hüvelyesek, így a babfélék vagy a csicseriborsó nemcsak fehérjékben, vitaminokban, cinkben és egyéb ásványi anyagokban gazdagok, de értékes rostok és vas is található bennük. Ezek a mikrotápanyagok nemcsak a bőrünk, hajunk egészségéhez fontosak, de az egészséges emésztéshez is nélkülözhetetlenek. A hüvelyeseket elkészíthetjük levesnek vagy főzeléknek, de salátákat, sőt kenyérre kenhető krémeket is csinálhatunk belőlük!
Még a nasik közül is van, amelyik képes erősebbé tenni hajunkat!
A nassolnivalók közül is választhatunk olyanokat, melyeknek köszönhetően szebb, egészségesebb és dúsabb lesz a hajunk! Sok értékes mikrotápanyagot tartalmaznak például az olajos magvak, így a dió, a mandula, a kesudió vagy a napraforgómag. Ráadásul ezekből elegendő kisebb mennyiség is ahhoz, hogy előnyös hatásaikat élvezhessük. A különböző magokat ehetjük az étkezések közötti csemegeként, de keverhetjük őket salátába, joghurtba, desszertekbe is.
|
|
|
0 komment
, kategória: BIOBODY |
|
Címkék: leghatékonyabban, hozzájárulhatnak, immunrendszerünk, mikrotápanyagot, mikrotápanyagok, édesburgonyában, biztosíthassuk, elkészíthetjük, leghatékonyabb, szervezetünkbe, egészségesebb, létfontosságú, proteinforrás, agyműködéshez, csicseriborsó, napraforgómag, nassolnivalók, megelőzésében, választhatunk, szardíniában, tápanyagokat, tartalmaznak, szervezetünk, köszönhetően, hüvelyeseket, sejtjeinkhez, desszertekbe, egészségéhez, rendszeresen, vitaminokban, esszenciális, változtatunk, építőanyagai, elkészíthető, hajnövekedés, változatosan, hajhullás ellen, leghatékonyabban küzdeni, megfelelő étrend, stressz vagy, krónikus betegségek, hajunkon vehetjük, testünk inkább, hajunknak szüksége, hajunk számára, fontos tápanyagokat, szervezetünk –, hajunk –, tojás nemcsak, hajszálaink erősek, tojás ráadásul, narancssárga színű,
|
|