Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
C-vitamin
  2011-02-13 14:29:33, vasárnap
 
   
  C-vitamin

Ismertetés
A C-vitamin (amihez mi magyarok a felfedezője, Szent-Györgyi Albert miatt, különösen kötődünk) elsősorban mint a megfázás és a nátha elleni természetes gyógyszer szerzett széleskörű ismertséget. A sportolóknak azonban az immunerősítő hatása mellett az újabban előtérbe került izületekre gyakorolt pozitív hatása miatt is fontos lehet ez a kiegészítő.
Miért használjuk
Az intenzív edzés egészséges, igaz? Öööö. Hát igen. De azért a stressz az stressz. Az edzés olyan megterhelést jelent a szervezetnek, amit ha fokozatosan is vezetjük be, megerősítve és felkészítve a szervezetet az elviselésére, még akkor sem árt az immunrendszerünket ellátni azokkal az anyagokkal (vitaminok, ásványi anyagok, fehérje, stb.), amikkel fel tud készülni ennek a megnövekedett terhelésnek az elviselésére.
Itt kerül a C-viatmin a képbe. Sportolók számára az RDA (orvosok) által ajánlott mennyiségeknél nagyobb adagokra is szükség van, főleg abban az esetben, ha a szedésével kapcsolatos semmilyen kockázati tényező nem áll fenn (itt a közhiedelemben elterjedt vesekőre gondolunk pl.). A C-vitamin kiegészítés nagyon fontos ahhoz, hogy a sportoló vagy az aktív életet élő rekreációként edző egyén immunrendszere tökéletesen működhessen.







További hatásai

Javítja az izmok regenerálódását
A C-vitamin kulcsszerepet játszik a többi antioxidáns mellett az izmokban edzések alatt keletkező mikrosérülések gyorsabb és hatékonyabb "gyógyulásában", azaz az izomzat regenerálódásában. Edzések előtt 1000-2000mg C-vitamin az Onset Delayed Muscle Fatigue (az izomban napok múltán is érezhető fáradtság - izomláz) tünetének csökkentésében.
Növeli a stressz-toleranciát
Legyen fizikai vagy pszichikai a stressz előbb-utóbb kikezdi a szervezetünk egészséges, normális működését. Ez ellen a C-vitamin rendszeres szedése védelmet nyújt.

Fáradtságcsökkentő
A pajzsmirigy működésében betöltött szerepe miatt a C-vitamin képes a fáradtság érzését csökkenteni.
Segíti a szervezetet leküzdeni a fertőzéseket
A sérülések útján szerzett külső, vagy a mikroorganizmusok okozta belső fertőzések leküzdésében segíti a szervezetünket. Szinte az összes immun-sejt működését javítja.

Méregtelenítő hatású
A szervezetben felhalmozódnak a környezeti ártalmakból adódóan az ún. szabad gyökök. Ezek olyan agresszív molekulák, melyek a szervezet sejtjeit károsítják, oxidálják. Az antioxidánsok megkötik ezeket az agresszív molekulákat, és segítenek a szervezetből eltávolításukban - a méregtelenítésben.
További hatások
- Erősíti a hajszálereket
- Elengedhetetlen a kötőszövet (kollagén) fehérjéinek képződéséhez
- Segít a vörösvértesteknek a hemoglobin bioszintézisében, és a vas felszívódásában
- Véd a szívinfarktus ellen
- Véd a látásrontó szürke hályog ellen




Hogyan használjuk
Mennyiség: A C-vitamin (hivatalosan) ajánlott napi adagja mindössze 60mg. Ez a mennyiség olyan kevés, hogy ekkora mennyiségben a C-vitamin jóformán még az emésztőrendszeren sem jut át :( Sajnos a gyógyszer-lobbi olyan erős elnyomást gyakorol erre az egyszerű és olcsó, mégis mérhetetlenül hatékony anyagra, hogy azt elképzelni is nehéz. A C-vitamin számos naturopraktor orvosi kutatás szerint mindennapos használatban 1000-3000 mg-os napi adagban biztonságosan használható, és IGEN, csak ekkora adagban fejti ki a pozitív hatásait. Egyes betegségekben a terápiás adagja eléri az 5-10.000 mg-ot is (Chron betegség, Colitis, AIDS, rákos betegségek, stb.).
Ha napi 10 mg C-vitaminnál kevesebbet fogyaszt, az skorbutot okozhat, 50 mg-nál kisebb adag pedig növeli a szívbetegségek kockázatát, a szürke hályog kialakulásának gyakoriságát és az idő előtti halálozás veszélyét.







Az ajánlott napi C-vitamin mennyiség 40-60 mg, dohányosoknak 60-100 mg, de még a konzervatív szakemberek is elfogadják, hogy a mai szennyezett világban városi embereknél, erős stressznek kitéve az optimálisnak tekinthető C-vitamin bevitel: napi 200 mg.

Ennél nagyobb adagok különböző betegségek kezelésére szolgálnak, illetve olyan egyéneknek lehet rá szükségük, akiknek a szervezete NEM átlagos megterhelésnek van kitéve - pl. sportolók, testépítők.
Linus Pauling (a két nem megosztott Nobel díjas egyike), Szent-Györgyi Albert és Szilárd Leó (aki az atombomba kifejlesztésében is részt vett, majd saját rákos betegségén kísérletezett a C-vitaminnal) szerint is a C-vitaminnak a cukorhoz és a liszthez hasonlóan por formájában minden háztartásban alapélelmiszerként jelen kellene lennie, és "kanállal" kellene fogyasztanunk!
Dr. Michael Colgan, a világ egyik legelismertebb sportorvosa, könyveiben és publikációiban 12 gramm C-vitamin bevitelét is javasolja az élsportolók számára!!!
Sajnos minket, átlagembereket az egészségügyi vezetés azzal sújt, hogy ezt a kiváló és fontos hatóanyagot csak nyomokban használhassuk - mivel Magyarországon és az EU-ban is a tablettánkénti adagját nevetséges 60 mg-ban maximálták, ami még egereknek is KEVÉS!!!
Időzítés: A C-vitamin gyorsan felszívódik, és a felesleg gyorsan (kb. 2 óra leforgása alatt) kiürül a vizelettel, ezért érdemes a nap folyamán egyenletesen elosztani, a legjobb ha 3-4 óránként vesszük be.
Szinergikusan erősíti a hatását

; Az E-vitamin és A C-vitamin szinergikusan együtt dolgoznak, és erősítik egymás antioxidáns hatását.

; Az 1000 mg C-vitamin, 500 mg E-vitamin és 30 mg béta-karotin kombináció drámai módon megnöveli a szervezet legerősebb antioxidáns enzimjének, a szuperoxid-diszmutáz(SOD)-nak a szintjét, kiemelkedően magas védelmet nyújtva ezáltal a szervezetnek a különféle lebontó és károsító folyamatokkal szemben.
-A bioflavonoidok (csipkebogyó) segítik a C-vitamin jobb hasznosulását. Ez az oka annak, hogy a természetes forrásokból származó C-vitamin készítmények hatásosabbak.
-A heszperidin segíti a C-vitamin antioxidítív működését.
Természetes előfordulása
Sok C-vitamin található a citrusfélék gyümölcsében, narancsban, citromban, grapefriuit-ban. De sok C-vitamin van több zöldségben is: a paprikában, a brokkoliban, a paradicsomban, és a savanyú káposztában.
Megjegyzés: A C-vitamin nagyon sérülékeny vegyület (mivel antioxidáns, levegőn állva reakcióba lép "mindennel"), hő hatására is gyorsan elbomlik. A C-vitamin a főzéssel szinte teljesen megsemmisítjük. A piacon napokig álló gyümölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma drasztikusan lecsökkenhet. A déli gyümölcsöket zölden szedik, és mesterségesen érlelik, így a vitamin tartalmuk nem lesz olyan magas, mint az a közhiedelemben él. A C-vitamint természetes forrásból tehát csak nyers, és frissen szedett növényekből tudjuk hatékonyan biztosítani.
Esetleges mellékhatásai
Biztonság: Hasmenés és gyomorpanaszok (haspuffadás, felfúvódás) jelentkezhetnek ha egyszeri alakommal több mint 5000 mg C-vitamin fogyasztunk. Terhes nők esetében nem javasolt a napi 5000 mg feletti C-vitamin bevitel.
Napi 2000 mg feletti adagok rendszeres használatakor arra ügyelni kell, hogy a vitamin akadályozhatja a réz és a szelén felszívódását, ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy elegendő ásványi anyag jusson a szervezetbe.
Arról, hogy a hosszú ideig tartó nagy dózisú C-vitamin használat okozhat-e vesekövet, esetleg növelheti-e a kialakulás kockázatát megoszlanak a vélemények az orvosok között is. Egyesek szerint a C-vitamin véd a vesekő ellen, mások szerint pedig segíthet az arra hajlamosaknál az oxalát- és húgysavkövek kialakulásában. A kutatások ezen a téren nem egyértelműek. Az bizonyos, hogy ha valakinek haemochromatosisa van (egy ritka veleszületett vesebetegség, ami a vas lerakódásával jár), akkor ne szedjen nagy adag C-vitamint, mert az lényegesen javítja a vas felszívódását.
Egy kutatásban 12 oxálköves vesekőbeteget vizsgáltak. A kérdés az volt, hogy vajon a 2000 mg aszkorbinsav hogyan hat a vizelet ph értékére, és a kőképződésben szerepet játszó oxalátok koncentrációjának alakulására. A kutatás eredménye az volt, hogy a vizelet ph-ja nem változik, a kockázati tényezőt jelentő oxalátok koncentrációja pedig 20%-kal (ezt statisztikailag szignifikánsnak, de nem magasnak nevezték) emelkedett. Aki tudja magáról, hogy hajlamos oxalátos vesekőképződésre, az ezt a kockázati tényezőt vegye figyelembe. A kutatás arról nem szólt, hogy más tényezők (a fogyasztott víz ásványi anyag tartalma, mennyisége, stb.) vajjon milyen mértékben befolyásolja a kockázati tényező alakulását?...
Forrás: Effect of ascorbic acid consumption on urinary stone risk factors.
Traxer O, Huet B, Poindexter J, Pak CY, Pearle MS.
Department of Urology, The University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, 75390-9110, USA.
Figyelem: A C-vitamin befolyásolhatja a vizeletcukor; a széklet vér- és hemoglobinszint vizsgálatának pontosságát, ezért ilyen vizsgálat előtt tájékoztassa orvosát arról, hogy C-vitamint szed.
Toxicitás: nem ismert.
Tiltólista: a C-vitamin nincs rajta semmilyen tiltólistán.









A C-vitamin története
A citromlevet már 1742-ben úgy ismerték, mint a hosszú utakon lévő tengerészeket gyakran megtámadó skorbut (a szervezetet legyengítő betegség) ellenszerét. A citromlében található hatóanyagot, a C-vitamint azonban egészen 1928-ig nem azonosították. Ekkor fedezte fel Szent-Györgyi Albert az aszkorbinsavat, és különítette el a mellékveséből, valamint azonosította a C-vitaminnal. Ezért a munkájáért kapta 1937-ben a fiziológiai Nobel-díjat. A C-vitamin skorbut ellen védő szerepéről kapta tudományos nevét: aszkorbinsav. Napjainkban a vitamin jelentőségét már kevésbé a skorbutot gyógyító tulajdonságának, mint inkább sejtvédő hatásának köszönheti. Vízben oldódó antioxidánsként a C-vitamin véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben, különösen olyan nagy víztartalmú helyeken, mint amilyen a sejtek belseje.
Kérdések és válaszok a C-vitaminról
Milyen tudományos kutatások igazolják a C-vitamin hatásosságát?
Felsorolni is nehéz lenne, de vegyük át a legfontosabb eredményeket: a C-vitamin kiegészítés lerövidíti a nátha lefutását (nem előzi meg, nem gyógyítja, de a tüneteket enyhíti, a gyógyulást gyorsítja), csökkenti a hisztamin termelését, így alkalmas az allergia vagy az edzés által előidézett asztma tüneteinek enyhítésére, de az orrfolyás és a "vizes-szem" tüneteit is enyhítheti.
Kutatások igazolták hatását a csontok, az ízületek, inak és szallagok egészségének védelmében. Ha csökkenteni nem is képes az ízületi gyulladással járó fájdalmat, de megfelelő gyógyszeres kezelés mellett lerövidítheti a gyógyulás folyamatát. A napozás során tapasztalható "leégés" tüneteit is enyhíti. És itt csak a legfontosabb hatásait említettük meg...
A C-vitamin nem csodaszer, csak tőle gyógyulást senki ne várjon. Viszont olyan alapvető fontosságú anyag, mely segíti számos betegség gyógyulását, tüneteinek enyhítését.
Növelhető-e valamivel a C-vitamin hatásossága?
A helyzet az, hogy inkább a C-vitamin az az anyag, amivel más anyagok hatásossága növelhető. Pl. béta karotinnal és E-vitaminnal szedve még erősebb lesz e két anyag antioxidáns hatása, glüközaminnal vagy MSM-mel szedve erősíti azok gyulladáscsökkentő hatását, szőlőmag-kivonattal szedve erősíti annak rákos sejtek gyógyulására kifejtett hatását, stb.
A kutatások azt mutatták ki, hogy a szervezetünkben a C-vitamin hatékonyabban tud beépülni bioflavonoidok kíséretében. A természetes forrásból kivont C-vitamin készítményekben megmaradnak a bioflavonoidok is.
Mekkora adagokban szabad használni a C-vitamint?
Az átlagember szükséglete napi 1000-2000 mg körüli. Ezzel a kijelentéssel az orvos- és dietetikus társadalom nagy része nem ért egyet. Az emberi szervezet életveszélyes hiánytünetek nélkül elviseli a napi 60 mg-os bevitelt. Nem kötelező elfogadni, de számos tapasztalati tény és orvosi kutatás igazolta, hogy nagyobb fizikai vagy pszichikai stressz esetén ez a mennyiség messze nem elegendő, és a leírásban vázolt pozitív hatások napi 1-5000 mg használata mellett voltak érezhetők. Dr. Michael Colgan, a világ egyik legelismertebb sportorvosa, egyes élsportolóknak akár napi 120000 mg C-vitamint is javasol.
Azt olvasni, hogy a túlzott C-vitamin fogyasztás vesekövet okoz. Igaz ez?
Nem. A vesekövek kalcium-oxalát, húgysav- vagy struvit-kövek lehetnek. C-vitamin kövek nincsenek. A vesekő kialakulásának egyik oka a vesetestecskék gyulladása (glomerulonephritis) vagy a vesemedence gyulladás. A C-vitamin nem árt, hanem véd a gyulladások ellen! A glomerulonephritis kialakulásának egyik okozója a felhalmozódó szabad gyökök. Ezek ellen az antioxidánsok, köztük a C-vitamin védelmet nyújtanak.
Ennek ellenére léteznek olyan (más orvosok által erősen vitatott - szinte minden kutatásnak léteznek kritikusai) kutatások, melyek összefüggést véltek felfedezni az oxalát- és húgysav kövek kialakulása valamint a C-vitamin fogyasztás között. Mindenki döntse el maga, mi ebben az esetben a kétkedő orvosoknak hiszünk...
Feltételenül szükséges C-vitamin kiegészítő szedése? Nem lehet a C-vitamint természetes forrásból bevinni?
Természetesen be lehet. Sőt! A legjobb és legegészségesebb az lenne, ha megfelelő mennyiségű friss és nyers gyümölcsből és zöldségfélékből vinnénk be a szükséges mennyiséget, az összes felszívódást és hasznosulást segítő anyaggal együtt. Sajnos a C-vitamin főzés, hő, sőt, a növények polcon történő állása közben is gyorsan elbomlik. A narancs 3 nap állás alatt a C-vitamin tartalmának akár 30%-át is elveszíti (különösen meleg helyen). Mint mindent, ezt is a felgyorsult, modernizált életvitelünk gátolja meg...


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Címkék: vesekőképződésre, bioszintézisében, legegészségesebb, kifejlesztésében, eltávolításukban, felszívódásában, befolyásolhatja, hemoglobinszint, szignifikánsnak, antioxidánsként, jelentkezhetnek, statisztikailag, elengedhetetlen, tulajdonságának, zöldségfélékből, szervezetünkben, készítményekben, regenerálódását, mennyiségeknél, élsportolóknak, átlagembereket, legelismertebb, publikációiban, közhiedelemben, magyarországon, tablettánkénti, kialakulásának, vesetestecskék, megsemmisítjük, gyomorpanaszok, szervezetünket, megterhelésnek, koncentrációja, felhalmozódnak, szívbetegségek, csökkentésében, nátha elleni, sportolóknak azonban, immunerősítő hatása, újabban előtérbe, intenzív edzés, edzés olyan, megnövekedett terhelésnek, szedésével kapcsolatos, közhiedelemben elterjedt, sportoló vagy, aktív életet, izmok regenerálódását, többi antioxidáns, izmokban edzések, izomzat regenerálódásában, izomban napok, Szent-Györgyi Albert, Onset Delayed Muscle Fatigue, Linus Pauling, Szilárd Leó, Michael Colgan, Traxer, Huet, Poindexter, Pearle MS, Texas Southwestern Medical Center,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alázat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam Mírjam barát...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Lóhere  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy maradéktalanul uralt világ  Erdőn  Ne kapaszkodj magasabbra,  Irgalom és ítélet  Irgalom és ítélet  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Ágai Ágnes – Csendélet  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép napot kívánok  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A kételkedés kezelése  Egy lelki imádság  Tanuld meg ezt a versemet  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Julian Brass gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Örülök, hogy látlak!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Sose bánj semmit  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png virág  Hazára minden embernek szükség...  Fehér virág  Nem számIt  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Tavaszi kép  Kaffka_Margit  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Szép álmokat!  Őrizkednünk kell...  Reggel van  Kerüld el az evangélium örömén...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tanuld meg ezt a versemet  Éretlen vers  Németh László tollából  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png ház  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Albert Einstein gondolata 
Bejegyzés Címkék
nátha elleni, sportolóknak azonban, immunerősítő hatása, újabban előtérbe, intenzív edzés, edzés olyan, megnövekedett terhelésnek, szedésével kapcsolatos, közhiedelemben elterjedt, sportoló vagy, aktív életet, izmok regenerálódását, többi antioxidáns, izmokban edzések, izomzat regenerálódásában, izomban napok, stressz előbb-utóbb, szervezetünk egészséges, pajzsmirigy működésében, fáradtság érzését, szervezetet leküzdeni, sérülések útján, mikroorganizmusok okozta, összes immun-sejt, szervezetben felhalmozódnak, környezeti ártalmakból, szervezet sejtjeit, antioxidánsok megkötik, agresszív molekulákat, szervezetből eltávolításukban, hemoglobin bioszintézisében, szívinfarktus ellen, látásrontó szürke, mennyiség olyan, gyógyszer-lobbi olyan, pozitív hatásait, terápiás adagja, skorbutot okozhat, szívbetegségek kockázatát, szürke hályog, ajánlott napi, konzervatív szakemberek, optimálisnak tekinthető, atombomba kifejlesztésében, liszthez hasonlóan, világ egyik, élsportolók számára, egészségügyi vezetés, tablettánkénti adagját, felesleg gyorsan, szervezet legerősebb, különféle lebontó, természetes forrásokból, citrusfélék gyümölcsében, savanyú káposztában, főzéssel szinte, piacon napokig, déli gyümölcsöket, vitamin tartalmuk, napi 5000, vitamin akadályozhatja, szelén felszívódását, hosszú ideig, kialakulás kockázatát, orvosok között, vesekő ellen, arra hajlamosaknál, kutatások ezen, ritka veleszületett, lényegesen javítja, kőképződésben szerepet, kutatás eredménye, vizelet ph-ja, kockázati tényezőt, kutatás arról, kockázati tényező, széklet vér-, hosszú utakon, szervezetet legyengítő, citromlében található, munkájáért kapta, fiziológiai Nobel-díjat, vitamin jelentőségét, skorbutot gyógyító, szabad gyökök, sejtek belseje, legfontosabb eredményeket, nátha lefutását, tüneteket enyhíti, gyógyulást gyorsítja, hisztamin termelését, allergia vagy, edzés által, ízületi gyulladással, gyógyulás folyamatát, napozás során, legfontosabb hatásait, természetes forrásból, átlagember szükséglete, emberi szervezet, mennyiség messze, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1059
  • e Hét: 2730
  • e Hónap: 13083
  • e Év: 72336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.