|
2018-05-15 11:17:26, kedd
|
|
|
|
|
|
Epres-tejberizses torta
Hozzávalók
Hozzávalók egy 28 cm-es tortához:
A tésztához:
5 db tojás
5 evőkanál finomliszt
1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
5 evőkanál cukor
1 csipet só
A krémhez:
15 dkg rizs
2 dl víz
5 dl tej
3 dkg vaj
4 dl habtejszín
1 csomag zselatin fix (20 g)
5 evőkanál cukor
2 evőkanál vanília-aroma
4-5 evőkanál eperlekvár
A tetejére:
30 dkg eper
1 csomag tortazselé (piros vagy színtelen)
3 dl víz
2 evőkanál cukor
1 teáskanál citromlé
Elkészítés
Elkészítés: A tésztához a sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig, habosra keverjük. A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot, és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.
Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!) Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez 2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk, és kis lángon kevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet, és azt is hozzáadjuk a rizshez a vajjal együtt, és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vanília-aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk, és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fix-szel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)
A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral.
A tejszínhabos rizst rásimítjuk a tésztára, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk néhány órán át.
A díszítéshez a megmosott és kicsumázott epret vékony szeletekre vágjuk, és legyezőszerűen, szorosan a torta tetejére rakosgatjuk. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 evőkanál cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén. |
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
Címkék: hűtőszekrényben, kettéválasztjuk, körbefuttatunk, hozzászitáljuk, legyezőszerűen, előmelegítjük, felmelegíteni, tejszínhabbal, előmelegített, eperlekvárral, hozzákeverjük, fehérjehabot, felforralunk, rákanalazzuk, felforraljuk, légkeveréses, tejszínhabos, tojássárgába, megpuhuljon, nyitogassuk, kicsumázott, díszítettem, tejberizses, díszítéshez, rakosgatjuk, fehéredésig, tortaformát, kikenéséhez, tortazselét, citromlevet, folyadékhoz, kivajazunk, elektromos, elkészítés, eperlekvár, habverővel, forma kikenéséhez, sütőt előmelegítjük, tojásokat kettéválasztjuk, fehérjét csipet, sárgáját pedig, cukros tojássárgába, kapcsos tortaformát, tésztát beleöntjük, sütő ajtaját, megmosott rizst, forrásban lévő, másik lábasban, vajjal együtt, fedőt ráteszünk, tejszínt kemény, kihűlt rizshez,
|
|
|
|
forma kikenéséhez, sütőt előmelegítjük, tojásokat kettéválasztjuk, fehérjét csipet, sárgáját pedig, cukros tojássárgába, kapcsos tortaformát, tésztát beleöntjük, sütő ajtaját, megmosott rizst, forrásban lévő, másik lábasban, vajjal együtt, fedőt ráteszünk, tejszínt kemény, kihűlt rizshez, zselatin fixet, rizses krémhez, zselatin fix-szel, hideg folyadékhoz, kihűlt tésztát, tejszínhabos rizst, torta tetejére, kést körbefuttatunk, torta peremén, peremet leemeljük, hűtőszekrényben, kettéválasztjuk, körbefuttatunk, hozzászitáljuk, legyezőszerűen, előmelegítjük, felmelegíteni, tejszínhabbal, előmelegített, eperlekvárral, hozzákeverjük, fehérjehabot, felforralunk, rákanalazzuk, felforraljuk, légkeveréses, tejszínhabos, tojássárgába, megpuhuljon, nyitogassuk, kicsumázott, díszítettem, tejberizses, díszítéshez, rakosgatjuk, fehéredésig, tortaformát, kikenéséhez, tortazselét, citromlevet, folyadékhoz, kivajazunk, elektromos, elkészítés, eperlekvár, habverővel, hozzáadjuk, tortazselé, sütőpapírt, hozzávalók, rásimítjuk, kevergetve, habtejszín, szeletekre, finomliszt, beleöntjük, használok, teáskanál, leemeljük, felváltva, tésztához, tojásokat, édesítjük, színtelen, megmosott, apránként, letakarva, forrásban, ráteszünk, megkenjük, levesszük, cukorral, lábasban, pároljuk, óvatosak, tetejére, szorosan, zselatin, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
18977 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 204
- e Hét: 2401
- e Hónap: 6434
- e Év: 65687
|
|
|