Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ilyen országnak ilyen miniszterelnök
  2013-07-22 19:48:00, hétfő
 
   
 
Ilyen országnak ilyen miniszterelnök

2013. július 22., hétfő, 10:35 • Utolsó frissítés: 8 órája
Szerző: Tokfalvi Elek

Orbán Viktor nem hazudik, csak nincs viszonyban a valósággal. Legutóbb ez a The Wall Street Journalnak adott interjújából derülhetett ki.

Orbán Viktor interjút adott a The Wall Street Journal európai kiadásának, pontosabban az Emerging Europe Real Time blognak. Többen azonnal fölhördültek, hogy mekkorákat hazudik.

Például az ,,adófizetők" 2010-es számáról (rejtélyes az emlegetett 1,8 millió, valószínűleg a versenyszférában foglalkoztatottak számával keverte össze vagy ő, vagy a tanácsadója, talán a Pöttyösfenekű személyesen). Például a ,,külkereskedelem szárnyalásáról" (a baj az, hogy a KSH adatai szerint még az autógyárak beindulásával együtt sem szárnyal). Például az államadósság csökkenéséről (a katasztrófa az, hogy a nyugdíjpénztárak elrablásával és az alkotmányos szintre emelt paranccsal együtt is majdnem pontosan visszaállt a 2009-es szintre; 2010-11-ben pedig nőtt is).

Érdekes, azt kevésbé fájlalták a kritikusok, hogy az interjúalany közben milyen bődületes baromságokat hord össze, bár ebben politikát sejtek. Az országnak rendkívül kínos, hogy ilyen miniszterelnöke van, és vagy nem vették észre, mert ők is az országhoz tartoznak, vagy nem akarták a ,,középről" (tehát Orbán 2010-es szavazói közül) megnyerendő honfitársak tudomására hozni, hogy politikailag legföljebb kiszámíthatóak, de nem be-.

Valójában ugyanannak a dolognak a két oldaláról van szó. Egyáltalán nem biztos, hogy Orbán Viktor tudatosan hazudik, és biztosan nem akar bődületes baromságokat mondani. Csak ténynek veszi azt, amit szeretne, és senki sem szól neki, hogy nincs úgy. Vagy elhiszi azt, ami az eszébe jut, esetleg a vajákos tanácsadói mondanak neki, azok pedig csak olyat súgnak, amit szívesen hall. És mivel ő egy a népével, mármint azzal a körülbelül kétmillió emberrel, aki mindenképp rászavaz, a népe is ezt hallja szívesen, és rá fog szavazni.

Utóbbi tény nem véletlen, mert az így keletkező nyelvi-kommunikációs termék ránézésre nagyon logikus és a hű népnek vonzó. Mint azonban látható, ebből az információs ciklusból a valóság ki van zárva. Orbán Viktor nem hazudik, csak nincs viszonyban a valósággal.

Ilyenkor mindig előkerül az a megértő politológusi magyarázat, hogy a démonian ravasz és profi politikus nem a nyugatiknak, hanem hazabeszél, és ennek olykor meg is volna a logikája, például amikor kiutazik Strasbourgba, hogy ,,megvédje Magyarországot" (ez a cél sem vetíthető rá a valóságra). Felszólalásainak eredménye Magyarország haszna szempontjából nulla, a saját hatalmának megtartása szempontjából azonban nagyon is hasznos, mert a következő hónapokra kijelölte az ellenséget és azokat a fal témákat, amelyekben - hű népe vérszomjas szurkolásától kísérve - meg kell vívnia a külső ellenséggel.

De most erről nem lehet szó, ilyen terjedelmű interjúnak még az MTI-kivonata is leginkább csak kormánypropagandistákat és felháborodni szerető ellenzékieket érdekel idehaza, nekik meg nem mond újat. Az agitprop hozadék eltörpül ahhoz az információmennyiséghez képest, amelyet Orbán a WSJ című elitlap olvasóinak - kormányzati és üzletembereknek, egyéb konzervatív szakértőknek - szolgáltat magáról. Valamint az országról, amelyiknek ez - a demokratikus választások tanúsága szerint - tetszik, és ahogy a dolgok most állnak, még sokáig el fogja tűrni.

Először is lássuk, milyen miniszterelnök képe rajzolódhat ki az interjúból a felkészült külföldi olvasónak még akkor is, ha nem ismeri a statisztikákat, amelyek állításait cáfolják, sem a magyar valóság szagosabb, közgépes, trafikos rétegét?

1. Vallási fundamentalista.

Félreértés ne essék, vannak mélyen vallásos demokrata politikusok, köztük egészen kiválóak, sőt korszakosak, Charles de Gaulle-tól Joachim Gauckig. Legutóbb az újjászületett keresztény George W. Bush lepte meg hitének sűrű megvallásával nemcsak a liberális közvéleményt, de a másféle valláspolitikai etiketthez szokott európai kereszténydemokratákat is. De van egy határ.

Bush sem vont le következtetéseket a Szentírásból a kívánatos politikai rendszer - vagyis, nyugati összefüggésben, a demokrácia - tartalmára nézve. Ezt hívnák ugyanis fundamentalizmusnak. Az amerikai elnök nemegyszer hangoztatta, hogy ,,a szabadság Isten ajándéka mindenkinek", beleértve a vallásszabadságot, ám ebben az is benne van, hogy a szabadság vallássemleges, és nem függ attól, hogy ki milyen írást tart szentnek.

Ezzel szemben Orbán a következőt mondja: ,,Ideológiailag nézve, a demokrácia, ahogy mi ismerjük, két kulturális alapvetésen alapul: az egyik, hogy Isten a maga hasonlatosságára teremtett bennünket, a másik, hogy ezt [sic] éppen ezért bűn elpusztítani. Az ázsiaiaknál ez nincs meg, ők másféle mintát követnek. Érdekes és izgalmas, de számunkra nem lehet minta." Vagyis miniszterelnökünk szerint a nyugati demokrácia alapja egy ószövetségi vers és a belőle levont homályos következtetés. Attól, hogy hindu, buddhista vagy muszlim többségű országokban nem vélik az embert Isten képmásának, az elpusztítása ugyanúgy bűn, ez nem a keresztény Nyugat különleges morális igényességéből következik. És főleg a demokrácia (,,ahogy mi ismerjük") intézményrendszere, a szabad és tisztességes választás vagy a hatalmi ágak megosztása sehogy sem vezethető le az 1 Móz 1:26-27. versből. És végül a keleti demokráciák nem más lényegűek, ugyanis nem vallási eredetűek, hanem bizony a nyugati (világi) mintát vették át, olykor nem is szelíd erőszak hatására, mint Japánban. De hát Orbán nincs viszonyban a valósággal.

2. Fogalma sincs a demokrácia alapelemeiről. Lásd az előbbieket.

3. Fogalma sincs a gazdaságról. Ennek annyi bizonyítéka van, mint réten a fűszál, most nézzünk csak egy példát, amit, mondom, a felkészült WSJ-olvasó akkor is észlelhet, ha nem ismeri a mélymagyar valóságot, sem a KSH adatait

Ilyet bír mondani miniszterelnökünk: ,,Az adósság komoly kihívás marad a jövőben, úgyhogy azok az országok, ahol az adósság szintje meghaladja a GDP 50 százalékát, veszélyben vannak, ahol 60 százaléknál nagyobb, ott azonnali veszély fenyeget, ahol pedig több mint 90 százalék, ott jobb, ha imádkoznak."

Ezzel indokolja a gazdaságbénító különadók beláthatatlan ideig való fenntartását. Na most, belső használatra ez kiválóan megteszi. Ott, ahol el kell födni a tényt, hogy az Orbán-kormány nem hogy folytatta volna a 2010-ben megkezdett kilábalást, de 2011-12-ben egy teljesen fölösleges, csakis magyar, második válságot generált. Mivel Orbán nincs viszonyban a valósággal, ezt a pokoli hungarikumot, amiért elsőrendűen ő a felelős, nem letagadja - egyszerűen nem tud róla.

Az adósság elleni harc abszolút központba állítása ebben a valóságtól független világban ismeretelméleti célt szolgál. Minden jelen- és jövőbeli gazdasági bajt a 2002 és 2010 közötti kormányok nyakába lehet varrni. Azonkívül úgy feltüntetni, mintha a gazdaság gyógyulása csakis attól függene, hogy a mostani kormány minél kevesebb ellenállással tudja érvényesíteni Isten kegyelméből való kétharmados akaratát. Még akkor is betölti ezt a funkcióját, ha a harc sikertelen - ha nem tudunk róla, nincs sikertelenség.

Az európai, jól szituált WSJ-olvasó azonban fejből tudja, amit Orbán nem (akar tudni): az Európai Unió átlagos adósságszintje megközelíti, az euróövezeté meghaladja a 90 százalékot. A GDP kb. 100 százaléka alatt a gazdaság egészsége és az eladósodás mértéke között elég laza az összefüggés. Németország (82) vagy Nagy-Britannia (90) adóssága százalékosan nagyobb, mint Magyarországé (79). Orbán nekik tesz javaslatot: lassan kezdhetnek imádkozni (míg mi bezzeg). A neoliberális mintadiák Észtország után viszont nem máshol mint Bulgáriában a legkisebb az adósság (18 százalék) - és lám, milyen pompás náluk a helyzet.

A balti államoknál maradva: Észtország adóssága 10 százalék, Lettországé és Litvániáé 40, miközben a rohamos GDP-növekedés (a válság alatt a zuhanás) adatai hasonlóak. Ami azt jelenti, hogy az utóbbi két országnak valamikor a távoli jövőben sokkal többe fog kerülni a mostani felzárkózás, de kezelhető méretekben - a felzárkózás mostani ütemét viszont az adósságráta egyáltalán nem befolyásolja.

Az már csak finomság, hogy Orbán szerint: ,,Három évvel ezelőtt az IMF és az EU pénzétől függtünk. Most a piacról tudjuk finanszírozni magunkat. A magyarok kötvényeket vesznek." Visszafelé haladva: ,,a magyarok" azelőtt is vettek kötvényeket, de ,,a magyarok" bármilyen megtakarításai manapság riasztóan alacsony szinten vannak, befektetéseik sokat nem osztanak-szoroznak a külföldiek kötvényvásárlásaihoz képest. Mivel az ellenséges, összeesküvő hitelminősítők (is) galádul befeketítették hazánkat, az államkötvényeket elég rossz feltételekkel tudjuk kibocsátani. Tehát végül: természetesen nem magunk finanszírozzuk magunkat, hanem azok a befektetők, akik államkötvényeket vásárolnak, és azt ugyanúgy - illetve rosszabbul ki kell majd fizetni, mint ha IMF-hiteleket vennénk fel. Mondom, ez egy WSJ-olvasónak pusztán Orbán szavaiból is nyilvánvaló. Orbán nem tud róla, azért mondja. (És igenis függünk az uniós pénzektől; Orbán jobban, mintsem gondolná.)

4. Hogy is mondjuk udvariasan: egy kicsit jobban szereti a hatalmat, mint az elegáns volna. Ha a Zipf-törvényre támaszkodva vizsgáljuk a szavak gyakoriságát az adott szövegben, nagy valószínűséggel arra jutunk, hogy Orbánt mindennél jobban foglalkoztatja a vezetés (leadership).

Amióta ő van kormányon Magyarországon (szerinte) az emberek ,,egyre jobban bíznak a nemzeti intézményekben" (a valóság megint csak nem számít), és ha hiányzik ez a bizalom, ,,az vezetési probléma, és végső soron a demokrácia problémája". Továbbá: ,,Az emberek bírálják a kormányt. De senki sem állítja, hogy Magyarország híján van a vezetésnek. Válságos időkben ez fontos. A 2010-es választásokon kétharmados többségre tettünk szert. Ez az előfeltétele, hogy a válságban legyen vezetés." A valóságnak kuss, ne foglalkozzunk vele, hogy máshol nem volt kétharmad, viszont az egyezkedni kényszerülő, nem kétharmados kormányok jobban ki tudták vezetni országukat a válságból, mint a miénk.

Továbbá: ,,Szerintem a vezetés számít. Három évvel ezelőtt az volt a benyomás, hogy a balliberális kormány a vezetés hiánya miatt esett szét." (Emlékezetem szerint nem esett szét, végigszolgálta a vállalt egy évet, aztán volt egy választás, és új kormány került a helyébe.) ,,Az embereknek érezniük kell, hogy a vezetőik gondoskodnak róluk, és az ő problémáikra összpontosítanak." A kormány feladata tehát nem a létező gazdaság felfuttatása, hanem a ,,gondoskodás az emberekről" a létező gazdaság ellenében, mert az embereknek csak a létező gazdasággal lehetnek problémáik, a kormánnyal nem. (Ha viszont van olyan kormány, amelyik a létező gazdaság kikerülésével, sőt annak ellenében meg tudja oldani az emberek problémáit, akkor minek a választás?)

5. Nem tudja, mit beszél. Ha egy felkészült olvasó ezzel az etatista hiszekeggyel veti össze az az elképesztő kijelentést, hogy ,,kísérletet teszünk arra, az alanyi jogokon alapuló társadalmat érdemeken alapuló társadalommá tegyük", akkor még a trafikügyek vagy Fekete György ismerete nélkül és leszűrheti azt a következtetést, hogy valamelyik nem igaz. Vagy eltökélten gondoskodó állam, vagy meritokratikus társadalom, ahol nem a kormány osztályozza az érdemeket.

Orbán valóságtól független gondolkodásában viszont tökéletesen megfér a kettő, így egyik sem sikerülhet.

Így kell értelmezni azt a szövegét, amin sokan meghökkentek: ,,Vezetőként mindig történelmi kihívások értek. Amikor a dolgok jól mennek, olyankor úgy tűnik, választásokat vesztek, mivel az embereknek már nincs szükségük rám." Itt a vezető mint áldozat szerepel. Orbánnak nyilván fáj, hogy 2002-ben a Fidesz elvesztette a választásokat, és ezt az akkori helyes politikának tulajdonítja (hogy mennyire volt helyes, az más kérdés, de határozottan kevésbé volt unortodox, mint a mostani).

Most tehát bebiztosítja magát: ha netalántán, esetleg elveszítené a választást, az azt jelenti, hogy a mostani politikája helyes volt. Ha megnyeri, az azt jelenti, hogy a politikája nem helyes, ellenben kártékony, hiszen kormányzása alatt egyre mélyebb válságban vergődik az ország. Ebből viszont csak azt következhet, hogy az országnak továbbra is szüksége van egy olyan igazi vezetőre, mint ő. Kártékonyra, de akkor már mindegy lesz.

Nagy esélye van rá, hogy meg fogja nyerni. Sokan csodálkozni fognak, de a The Wall Street Journal intelligensebb olvasói nem. Ha ilyen az ország, akkor ilyen is marad.


http://hvg.hu/velemeny/20130722_Ilyen_orszagnak_ilyen_miniszterelnok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hasonlatosságára, összpontosítanak, nyugdíjpénztárak, államkötvényeket, felszólalásainak, versenyszférában, külkereskedelem, valószínűséggel, üzletembereknek, gondolkodásában, miniszterelnöke, ismeretelméleti, valláspolitikai, fundamentalista, következtetést, adósságszintje, gazdaságbénító, magyarországot, végigszolgálta, összefüggésben, meritokratikus, kiszámíthatóak, szárnyalásáról, miniszterelnok, miniszterelnök, igényességéből, megtakarításai, befeketítették, hitelminősítők, magyarországon, statisztikákat, foglalkoztatja, vallássemleges, intelligensebb, intézményekben, finanszírozzuk, versenyszférában foglalkoztatottak, autógyárak beindulásával, államadósság csökkenéséről, nyugdíjpénztárak elrablásával, alkotmányos szintre, 2009-es szintre, interjúalany közben, országnak rendkívül, országhoz tartoznak, vajákos tanácsadói, körülbelül kétmillió, információs ciklusból, démonian ravasz, saját hatalmának, következő hónapokra, külső ellenséggel, Tokfalvi Elek, Orbán Viktor, Wall Street Journalnak, Wall Street Journal, Emerging Europe Real Time, Gaulle-tól Joachim Gauckig, George, Mivel Orbán, Európai Unió, Fekete György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Vízcseppes tulipánok  Csak itt vagyok  Png autó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Engedelmességben - békében gaz...  Lehet pályázni  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Posertube  Betty Boop  Kovács Sándor - Hívogató Ne za...  Pihenő cica  Facebookon kaptam  A különleges mag  Rózsaszín rózsák  Az egyik legboldogabb pillanat  Margaretták vázában  Kisfiú kutyával  Igazság  Szabó M. Gita: Én még hittem ...  Igazság  Évközi 7. vasárnap Csaba testv...  Kávézó nő  Piros rózsa  Szent II. János Pál pápa gondo...  Png virág  Zöld almák  Facebookon kaptam  Szent Mátyás apostol 02.24  Png autó  Png autó  Menyasszonyi csokrok  Posertube  Dr Csont  Aranyosi Ervin: Kalandozás a m...  Facebookon kaptam  Almák kosárban  Piros rózsa  Plüss maci  Kávézó nő  Png nő  Szilágyi Domokos : Titok  Törőcsik Mari 80. szülimapjár...  Áprily Lajos: Tavaszt hozok  Igazság  Orchideák  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Kisfiú kutyával  Fehér rózsa  Png cica  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Orchidea  Kellemes délutánt  Csokor kaspóban  Menyasszonyi csokrok  A valódi barátságról  Igazság  Szèp estét kedves látogat...  Lufik  Posertube  A hit és a szeretet helye  Png alma  Tél temető virágok  Tedd rá  Facebookon kaptam  Szent Mátyás apostol 02.24  Facebookon kaptam  Virág csendélet  Igazság  Betty Boop  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Tacskó kutya  Minden fókalelkű induló átúszt...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Ady Endre : Jóság síró vágya  Rózsa csokor  Lufik  Csokor papír zacskóban  Gerbera  Png könyv  Kellemes hetet  Orchidea  Jó éjszakát  Gerberák  Jön a mikulás  Szèp estét kedves látogat...  Png könyv  Png könyv  Szèp estét kedves látogat...  Vörös rózsa  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Lufik  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Igazság  Mai harmónia kártyám  Png cica  Rózsa csokor  Vízcseppes tulipánok  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
versenyszférában foglalkoztatottak, autógyárak beindulásával, államadósság csökkenéséről, nyugdíjpénztárak elrablásával, alkotmányos szintre, 2009-es szintre, interjúalany közben, országnak rendkívül, országhoz tartoznak, vajákos tanácsadói, körülbelül kétmillió, információs ciklusból, démonian ravasz, saját hatalmának, következő hónapokra, külső ellenséggel, agitprop hozadék, demokratikus választások, dolgok most, felkészült külföldi, magyar valóság, újjászületett keresztény, liberális közvéleményt, másféle valláspolitikai, kívánatos politikai, demokrácia &#8211, amerikai elnök, szabadság Isten, szabadság vallássemleges, következőt mondja, maga hasonlatosságára, nyugati demokrácia, ószövetségi vers, belőle levont, embert Isten, elpusztítása ugyanúgy, keresztény Nyugat, hatalmi ágak, keleti demokráciák, demokrácia alapelemeiről, felkészült WSJ-olvasó, mélymagyar valóságot, adósság komoly, adósság szintje, gazdaságbénító különadók, 2010-ben megkezdett, teljesen fölösleges, pokoli hungarikumot, adósság elleni, valóságtól független, gazdaság gyógyulása, mostani kormány, harc sikertelen, euróövezeté meghaladja, gazdaság egészsége, eladósodás mértéke, neoliberális mintadiák, balti államoknál, rohamos GDP-növekedés, válság alatt, távoli jövőben, mostani felzárkózás, felzárkózás mostani, adósságráta egyáltalán, piacról tudjuk, magyarok kötvényeket, államkötvényeket elég, uniós pénzektől, kicsit jobban, elegáns volna, szavak gyakoriságát, adott szövegben, emberek &#8222, valóság megint, vezetési probléma, demokrácia problémája&#8221, emberek bírálják, 2010-es választásokon, válságban legyen, valóságnak kuss, egyezkedni kényszerülő, vezetés számít, balliberális kormány, vezetés hiánya, embereknek érezniük, vezetőik gondoskodnak, kormány feladata, létező gazdaság, embereknek csak, létező gazdasággal, emberek problémáit, felkészült olvasó, etatista hiszekeggyel, alanyi jogokon, trafikügyek vagy, kormány osztályozza, vezető mint, akkori helyes, mostani politikája, országnak továbbra, olyan igazi, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1860
  • e Hét: 7709
  • e Hónap: 68640
  • e Év: 170994
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.