Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vagyonosodási vizsgálat: Te sem lehetsz nyugodt, itt a példa
  2013-08-05 09:36:48, hétfő
 
   
  Írta:Végh Orsolya webhir.com

Vagyonosodási vizsgálat: Te sem lehetsz nyugodt, itt a példa

Új ellenőrzési módszert vetett be az adóhatóság a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálatára: "az egyes adókötelezettségek ellenőrzése" címszó alatt indít eljárást, s annak keretében a revizorok szóban nyilatkoztatják a gyanútlan adózókat arról, hogy az elmúlt három-öt évben milyen bevételeik, és azzal szemben milyen kiadásaik voltak, vagy az orruk alá nyomják a vagyonosodási kérdőívet, amit azon nyomban ki akarnak velük töltetni - értesült a Pénzcentrum.hu. Csakhogy "az egyes adókötelezettségek ellenőrzése" során ezt nem tehetné meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Webhir.com információja szerint.
Reklám


Továbbra is kiemelt figyelmet kíván fordítani az adóhatóság a költségvetésnek szándékosan kárt okozó magánszemélyek vizsgálatára, az eltitkolt jövedelmek feltárására - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még februárban közzétett ellenőrzési irányelvéből. A dokumentum szerint a személyi jövedelemadó ellenőrzések körében a költségvetésnek szándékosan kárt okozó magánszemélyek vizsgálata a hangsúlyos. Az eltitkolt jövedelmek feltárása érdekében vizsgálandó a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának, illetve életvitelre fordított kiadásainak összhangja.

Elsődlegesen a működésükre, adózói kapcsolataikra tekintettel jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjai, - az egyéb ellenőrzések alapján rendelkezésre álló információk szerint - a vállalkozások pénzforgalmi számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes, az adócsalás gyanús ügyletekkel érintett magánszemélyek, valamint a csőd-, a felszámolási és a kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek kerülhetnek célkeresztbe - olvasható az irányelvben.

Tapasztalatok szerint azonban senki nem dőlhet hátra kényelmesen a karosszékében, aki úgy ítéli meg, nem tartozik a fent említett körbe. Nemrégiben egy nyugdíjas házaspárnál állapította meg az adóhatóság, hogy a nyugdíjukból nem tudták fedezni az életviteli kiadásaikat, amikor arról nyilatkoztak, hogy kölcsönadtak a fiúknak.

Ezen a ponton kapnak plusz jelentőséget a Központi Statisztikai Hivatal által nemrégiben közölt létminimum adatok. Az adóhatóság ugyanis a létminimumadatokat veszi alapul, amikor megállapítja, hogy valakinek volt-e elég pénze a kiadásainak fedezetére. Kiderült: 2012-ben egy két nyugdíjasból álló háztartásnak havonta több mint 133 ezer forintra van szüksége a tisztes megélhetéshez.KATTINTS! Ennyi pénzből lehet megélni Magyarországon: Te mennyit keresel?

A statisztika nem számol a háztáji gazdaságban előállított javakkal. Az adóhatóság a KSH létminimum adatai alapján azt állapította meg, hogy az ellenőrzésben érintettek a nyugdíjukból nem tudták fedezni az életvitelükhöz szükséges kiadásokat, pláne nem tudtak kölcsönadni a fiúknak, noha háztájiból fedezik az élelmiszerszükségletük jelentős részét. Az élelmiszerekre fordított kiadások a statisztika szerint nagyjából a harmadát teszik ki a létminimumértéknek.

Ezek alapján felmerül a kérdés, vajon hogyan tudják fedezni például a közmunkások az életviteli kiadásaikat, ha a jövedelmük messze a létminimumérték alatt van... Vajon mennyire életszerű ez a kérdésfelvetés - elmélkedik Angyal József okleveles adószakértő.

Tapasztalatai szerint a legnagyobb problémát az okozza a magánszemélyeknek vagyonosodási vizsgálatoknál, hogy nem ismerik azok pontos jogszabályi alapjait. Pedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól jöhessünk ki egy esetleges ellenőrzésből.

Korábban úgy szereztek tudomást a magánszemélyek a vagyonosodási vizsgálatról, hogy a személyi jövedelemadó bevallás utólagos vizsgálatának ellenőrzéséről szóló értesítés mellé megkapták a vagyonosodási kérdőívet is. Majd az adóhatóság szakított ezzel a gyakorlattal, és már nem küldte ki a kérdőívet. A kiválasztott magánszemélyek elmentek az ellenőrzésre, ahol a revizorok letámadták őket, hogy 3-5 évre visszamenőlegesen azon nyomban nyilatkozzanak a bevételeikről. Azok sem jártak jól, akik emlékeztek, honnan szereztek pénzt, a jegyzőkönyvekben ugyanis azzal a megállapítással szembesültek, miszerint "az adózó nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy" miből származott bevétele.

Nagyon fontos tudni, hogy az adóellenőrzések során az okiratokkal alátámasztott bizonyításnak van elsődleges szerepe, a szóbeli nyilatkozat nem pótolja a dokumentumokat - húzza alá Angyal József. Mit tegyél, ha például valóban a szüleidtől kapsz kölcsön, de arról korábban nem készítettek írásos szerződést? A Polgári törvénykönyv nem tiltja a szóbeli szerződést. Adóellenőrzés esetén el kell menni egy közjegyzőhöz, és írásba kell foglalni a szóbeli megállapodást - tanácsolja az okleveles adószakértő.

Vagyonosodási vizsgálatkor a legfontosabb, amit meg kell jegyezni: az adózó az eljárás legelső, a tényállást tisztázó szakaszában tehet a legtöbbet azért, hogy a lehető legjobban jöjjön ki az ellenőrzésből. Minden, nem bevallásköteles bevételét, amit csak tud, teljes bizonyító erejű magánokirattal, közokirattal támasszon alá! Azokkal szemben az adóhatóságot terheli a bizonyítási kötelezettség, ha nem hiszi el a bennük foglaltakat.

A NAV legújabb módszere, hogy egyes adókötelezettségek ellenőrzése címszó alatt indít vizsgálatot. Az adózás rendjéről szóló törvény (art.) szerint ennek keretében azt lehetne ellenőrizni az adózónál fellelhető iratok vizsgálatával, hogy az adózó eleget tett-e a törvényekben előírt egyes adókötelezettségeinek, azokat határidőben, illetőleg az adó megállapítására, bevallására és megfizetésére alkalmas módon teljesíti-e. Az adóhatóság különösen a bejelentésre, bevallásra, adatszolgáltatásra, nyilvántartásra, bizonylat kiállítására, megőrzésére, könyvvezetésre, az adó-, adóelőleg levonására, beszedésére vonatkozó előírások megtartását ellenőrzi. Hibák, hiányosságok esetén ezek megszüntetését, a mulasztás pótlását - megfelelő határidő tűzésével - az ellenőrzés megállapításairól hozott határozatában írja elő az adóhatóság. Az ellenőrzést lezáró határozatban az adóhatóság mulasztási bírság kiszabásáról is rendelkezhet. Az egyes adókötelezettségek ellenőrzése során tett megállapítások alapján az adóhatóság elrendelheti a bevallás utólagos ellenőrzését is - fogalmaz az art.

Ne szólj szám, nem fáj fejem!

Ehelyett tapasztalatok szerint az történik, hogy "az egyes adókötelezettségek ellenőrzése" eljáráson belül nyomják a magánszemélyek orra alá a vagyonosodási kérdőívet a revizorok. Ezt azonban az ilyen típusú adóellenőrzés keretében nem tehetné meg az adóhatóság, jogszerűtlenül alkalmazza ezt a fajta a módszert - hangsúlyozza Angyal József.

Mint az art. korábban idézett szabályaiból kiderül, az "egyes adókötelezettségek teljesítése" eljárás keretében nem állapíthat meg az adóhatóság adóhiányt (forráshiányt), s nem alkalmazhat becslést sem. Ezt az ellenőrzési formát például arra találták ki, hogy a vállalkozások mutassák be az áfa-elszámolásukat, a szigorú számadású nyomtatványokat, vigyék be a pénztárgép-szalagot. Magánszemélyek esetében egyebek között az adóbevallásban bevallott jövedelmekről kiállított igazolások meglétét lehet vizsgálni. Az adóhatóság legfeljebb mulasztási bírságot szabhat ki, ha például valaki nem őrizte meg az M30-as munkáltatói igazolást az adott évi jövedelméről - magyarázza Angyal József.

Mi állhat vajon a háttérben? Ha egyes adókötelezettség teljesítésére irányul a vizsgálat, akkor a magánszemély nem élhet azzal a jogával, hogy egy alkalommal - legfeljebb 60 napig - kérhesse az ellenőrzés megkezdésének halasztását, vagy az ellenőrzési cselekmények szüneteltetését arra hivatkozva időre van szüksége, hogy több évre visszamenőlegesen összeszedje a bevételeit igazoló okiratokat.

Ebben az esetben akkor járnak el helyesen az adózók, ha élnek a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól (Ket.) szóló törvény 51. § (1) bekezdésében foglalt jogukkal, és megtagadják a nyilatkozattételt. Az említett rendelkezés szerint "az ügyfélnek joga van ahhoz, hogy az eljárás során nyilatkozatot tegyen, vagy a nyilatkozattételt megtagadja". Alapszabály: semmiképpen ne nyilatkozz szóban az adórevizornak ilyen eljárás keretében arról, milyen forrásból származott bevételed az elmúlt években! Nem megijedni kell ilyenkor, hanem megnyugodni, kérni, hogy az adóhatóság írásban tegye fel a kérdéseit, hazamenni, és az adózási ügyekhez értő adótanácsadó, okleveles adószakértő segítségét kérni - nyomatékosítja Angyal József.

Ha a vizsgálat bevallás utólagos ellenőrzésére irányul, és azt terjeszti ki az adóhatóság a vagyongyarapodás vizsgálatára, akkor élhetnek a magánszemélyek az említett halasztáskérési jogukkal. Mindenképpen érdemes kihasználni ezt a lehetőséget a vagyonosodási vizsgálatoknál, hiszen adott esetben 5 évre visszamenőlegesen kell számot adniuk a magánszemélynek a bevételeik forrásáról. Az adóellenőrök ezzel szemben azt akarják elérni, hogy a magánszemélyek megrettenjenek, és azonnal nyilatkozzanak évekre visszamenőlegesen, honnan jutottak bevételhez, ráadásul még az életvitelükre fordított kiadásaikkal is számoljanak el.

Taapsztalatok szerint az adóhatóság előszeretettel próbálja meg elhitetni az adózókkal azt, hogy csak 3 napjuk van a megfelelő iratok csatolására. Mindezt az adózás rendjéről szóló (Art.) törvény 47. paragrafus (2) bekezdésével próbálják meg alátámasztani a revizorok. Az említett rendelkezés szerint az iratokat a könyvelés, feldolgozás időtartamára más helyre lehet továbbítani, az adóhatóság felhívására azonban azokat 3 munkanapon belül be kell mutatni. Ez a szabály azonban nem a magánszemély adózókra, hanem a vállalkozások bizonylat-megőrzési szabályaira vonatkozó rendelkezések között szerepel.

Adóügyekben szinte mindig személyes megjelenésre idézik a revizorok a magánszemélyeket. Tudni kell azonban, hogy már az ellenőrzésre való felszólításkor is lehetőségünk van arra, hogy képviselőt fogadjunk, nem kötelező személyesen megjelennünk a vizsgálaton. A Ket. 40.§ (1) bekezdése szerint "ha törvény nem írja elő az ügyfél személyes eljárását, helyette törvényes képviselője vagy az általa vagy törvényes képviselője által meghatalmazott személy, továbbá az ügyfél és képviselője együtt is eljárhat.". Nincs olyan jogszabály, amelyik kötelezően előírná, hogy adóügyben az ügyfél csak személyesen járhat el - hívja fel a figyelmet az okleveles adószakértő. Tapasztalatok szerint a magánszemélyeknek egyedül nagyon nehéz dolguk van adóellenőrzéskor, pontosan amiatt, hogy nem ismerik annak pontos jogszabályi alapjait.

Forrás: http://webhir.com/1436_nav.html#ixzz2b4tlSFnC
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adóellenőrzéskor, magánszemélyeket, jegyzőkönyvekben, adókötelezettség, vagyongyarapodás, létminimumérték, elengedhetetlen, bevallásköteles, szüneteltetését, magánszemélynek, költségvetésnek, nyomtatványokat, halasztáskérési, nyilatkoztatják, megállapítására, kényszertörlési, nyilvántartásra, megállapítással, adóellenőrzések, életvitelükhöz, magánszemélyek, meghatalmazott, vizsgálatoknál, megrettenjenek, dokumentumokat, ellenőrzéséről, könyvvezetésre, nyilatkozzanak, élelmiszerekre, felhasználását, kapcsolataikra, elszámolásukat, adóbevallásban, nyomatékosítja, jogszerűtlenül, megállapítások, revizorok szóban, gyanútlan adózókat, elmúlt három-öt, vagyonosodási kérdőívet, költségvetésnek szándékosan, eltitkolt jövedelmek, dokumentum szerint, személyi jövedelemadó, magánszemélyek jövedelmeinek, egyéb ellenőrzések, vállalkozások pénzforgalmi, adócsalás gyanús, kényszertörlési eljárások, fent említett, nyugdíjas házaspárnál, életviteli kiadásaikat, Végh Orsolya, Nemzeti Adó-, Központi Statisztikai Hivatal, Angyal József,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.29. 14:21 OPSZ-elnök: a határvédelem továbbra is kiemelt szempontja a lovas tagozatna...
02.29. 13:51 Aniversare Trianon - Preşedintele parlamentului ungar: trauma poate fi depă...
02.29. 13:41 Bangó Margit 70. születésnapja alkalmából ad koncertet októberben a Budapes...
02.29. 13:31 Újabb razziát tartottak Budapest belvárosában
02.29. 13:31 Koronavírus - V4 kormányfői csúcstalálkozó lesz Prágában
02.29. 13:21 Szíria - Szijjártó: magyar nemzeti érdek, hogy a Törökországban lévő szírek...
02.29. 13:01 Koronavírus - Elhalasztották Kurz washingtoni látogatását, Stájerországban ...
02.29. 13:01 AM-államtitkár: értékmentő az Orosházi hagyományok, ízek versenye
02.29. 12:51 M1: Magyarországra látogat Ferenc pápa
02.29. 12:41 Légfegyveres Eb - Bronzért lőhet a Tátrai, Major pisztolyos vegyespáros
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt kívánok!  Kislány csokorral  George Clooney  Gyárfás Endre: Ébresztő Ébres...  Kislány az ablaknál  Ügyeleti központot működtet a ...  KÉZMOSÁS - oktatóvideó linkj...  Liliomok  Jézus és Nikodémus  Jöjj a kereszthez  Posertube  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Szocska Ábel püspök tanácsai a...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Március 7-én, első szombaton ...  Kislány masnival  Rózsa csokor  Posertube  2020. február 26-án, hamvazósz...  Kislány csokorral  Lelki bajok testi tünetekben -...  Gyermek  Nemzetközi Nőnap alkalmából so...  Kislány az ablaknál  A szédülésről és a kézzsibbadá...  Tövis koszorú  Béke galamb  Madarak kalitkában  Dobszay-Meskó Ilona és Láng Is...  Találjuk meg önmagunk belső vi...  Facebookon kaptam  Igaza van a kritikusnak  Kislány masnival  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Imádságban Istennel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Katica a hóvirágon  Sárga virágok  Napraforgó  Rózsa csokor kávéval  Lila rózsa  Kutya cicával  Katica a hóvirágon  Menyasszonyi csokrok  Virág csendélet  Jó reggelt,szép napot!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak egyszer élsz  Találjuk meg önmagunk belső vi...  A világot, a példamutatásod vá...  Korzenszky Richárd OSB nagyböj...  Ady Endre Hamvazószerdán  Krókuszok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Igaza van a kritikusnak  Facebookon kaptam  Png nő  Hóesés gif  Szeretlek  Jézus és Nikodémus  Fatimai engesztelés a toronyi ...  Útravaló – 2020. február...  Kellemes kávézást  Ferenc pápa: Kapcsolódjunk le ...  Pihenő kutyus  2020. február 26-án, hamvazósz...  Vártalak!  Gyermek  Igaza van a kritikusnak  Gerberák  Facebookon kaptam  Szocska Ábel püspök tanácsai a...  Orchidea  Ugróiskola  Nagyböjti ráhangoló: Mi értelm...  A világot, a példamutatásod vá...  Lourdes- zarándokok videója  Posertube  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Éjt nappallá t...  Mihail Lermontov: Imádság  Találjuk meg önmagunk belső vi...  Facebookon kaptam  Csokor kancsóban  Png nő  Szentírás idézetek Nagyböjtre  Ferenc pápa homíliája hamvazós...  A lemenő Nap . . .  Igaza van a kritikusnak  Kislány kutyus  Virág csendélet  Png kalap 
Bejegyzés Címkék
revizorok szóban, gyanútlan adózókat, elmúlt három-öt, vagyonosodási kérdőívet, költségvetésnek szándékosan, eltitkolt jövedelmek, dokumentum szerint, személyi jövedelemadó, magánszemélyek jövedelmeinek, egyéb ellenőrzések, vállalkozások pénzforgalmi, adócsalás gyanús, kényszertörlési eljárások, fent említett, nyugdíjas házaspárnál, életviteli kiadásaikat, ponton kapnak, adóhatóság ugyanis, kiadásainak fedezetére, tisztes megélhetéshez, háztáji gazdaságban, ellenőrzésben érintettek, életvitelükhöz szükséges, élelmiszerekre fordított, statisztika szerint, harmadát teszik, jövedelmük messze, létminimumérték alatt, legnagyobb problémát, magánszemélyeknek vagyonosodási, esetleges ellenőrzésből, vagyonosodási vizsgálatról, adóhatóság szakított, kiválasztott magánszemélyek, revizorok letámadták, jegyzőkönyvekben ugyanis, megállapítással szembesültek, adóellenőrzések során, okiratokkal alátámasztott, szóbeli nyilatkozat, szüleidtől kapsz, szóbeli szerződést, szóbeli megállapodást, okleveles adószakértő, eljárás legelső, tényállást tisztázó, legtöbbet azért, lehető legjobban, adóhatóságot terheli, bizonyítási kötelezettség, bennük foglaltakat, adózás rendjéről, adózónál fellelhető, adózó eleget, törvényekben előírt, adóhatóság különösen, mulasztás pótlását, ellenőrzés megállapításairól, ellenőrzést lezáró, adóhatóság mulasztási, adóhatóság elrendelheti, bevallás utólagos, magánszemélyek orra, ilyen típusú, adóhatóság adóhiányt, ellenőrzési formát, vállalkozások mutassák, szigorú számadású, adóbevallásban bevallott, adóhatóság legfeljebb, ellenőrzés megkezdésének, ellenőrzési cselekmények, bevételeit igazoló, esetben akkor, közigazgatási hatósági, említett rendelkezés, ügyfélnek joga, eljárás során, nyilatkozattételt megtagadja, adórevizornak ilyen, elmúlt években, adóhatóság írásban, adózási ügyekhez, vizsgálat bevallás, vagyongyarapodás vizsgálatára, említett halasztáskérési, vagyonosodási vizsgálatoknál, bevételeik forrásáról, adóellenőrök ezzel, magánszemélyek megrettenjenek, életvitelükre fordított, adóhatóság előszeretettel, megfelelő iratok, adóhatóság felhívására, szabály azonban, magánszemély adózókra, ellenőrzésre való, ügyfél személyes, általa vagy, ügyfél csak, magánszemélyeknek egyedül, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 16959
  • e Hónap: 77890
  • e Év: 180244
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.