Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így nézhet ki a kormány legújabb adója: tényleg kell ez nekü
  2013-08-12 22:44:16, hétfő
 
   
  Így nézhet ki a kormány legújabb adója: tényleg kell ez nekünk?
2013. augusztus 12., hétfő 5:26 Pénzcentrum.huNem tett le a miniszterelnök a luxusáfa bevezetéséről. Szakértők viszont elképzelhetetlennek tartják az extra magas, 35 százalékos áfakulcs bevezetését. Így marad az újabb vagyoni típusú adó lehetősége. Nagy kérdés azonban, hogy luxusnak számít-e például az esküvői jegygyűrű, vagy a ballagásra ajándékozott ékszer. Az egyes vámtarifaszámokhoz tartozó termékcsoportokon belül pedig nem lehet érték alapján különféle áfakulcsokkal sújtani az egyes árucikkeket. A jelenlegi áfarendszeren belül is megvalósul az, hogy a nagyobb értékű termékek után több adót kell fizetni, hiszen a magasabb nettó árra nagyobb összegű forgalmi adó rakódik.

Fut még egy kört a kormány az Európai Bizottságnál a luxusáfa bevezetésének ügyében - közölte július végén a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök utalva ezzel arra, hogy az ötlettel már 2011-ben is előhozakodtak. Az uniós testület ugyan 2011-ben nem zárkózott el mereven Matolcsy György, volt nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésétől, miszerint a közösség vegye fontolóra egyes termékek esetében a 35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetőségét, a felvetés végül nem került be az áfarendszer reformját taglaló javaslatcsomagba. Így a bizottság válasza lényegében egy udvarias "nem"-ként értékelhető - emlékeztet Földes Balázs, a KPMG tanácsadó cég igazgatója.

A konzultációt összefoglaló bizottsági dokumentum mindössze annyit említ, hogy néhányan felvetették, az alapvető szükségletek kielégítését szolgáló termékek és szolgáltatások (így például az élelmiszerek, újságok, tömegközlekedés, lakásbérlés, egészségügy és oktatás) áfakulcsának 0 százalékosnak kellene lennie, míg a luxustermékeket magasabb adókulccsal kellene sújtani. Mindezek után Földes Balázs szerint nagyon nehezen elképzelhető, hogy az áfarendszeren belül be lehessen vezetni a 35 százalékos luxusáfát. Ahhoz ugyanis az Európai Unió tagállamainak egyhangú döntésére lenne szükség. Az unió törekvései azonban épp ellentétes irányba, az áfakulcsok számának csökkentése, illetve egységesítése irányába mutatnak.

Egyértelműen elutasító válaszra számít Angyal József okleveles adószakértő is, vagyis nincs minek nekirugaszkodni. Az általános forgalmi adóról szóló megnyilvánulásokban két téma keveredik. Valóban van olyan kérdés, amelyben az Európai Bizottság engedélyére van szükség, ilyen például a fordított áfa, amelynek az alkalmazását megengedi az uniós áfa irányelv, amennyiben ahhoz a bizottság hozzájárul. Az elmúlt időszakban két esetben kérte Magyarország, hogy fordított adóztatást alkalmazhasson, a gabonatermékeknél engedélyezte ezt az unió, míg a sertés esetében elutasító választ kaptunk.

Egészen más az áfakulcs kérdése. Az áfa irányelv három kulcsot enged meg: egy általános, illetve két kedvezményes kulcsot. A normál áfakulcs Magyarországon jelenleg 27, míg a két kedvezményes 18, illetve 5 százalékos. Az áfa irányelv megváltoztatása nem lehetséges az Európai Bizottság engedélyével, az uniós tagállamainak egyöntetű jóváhagyására van hozzá szükség - magyarázza Angyal József.

Tudni kell, hogy az egyes termékeket úgynevezett vámtarifaszám alapján sorolják be a különböző áfakulcsok alá. Tehát egyes csoporton belül árkategória alapján nem más-más adómértéket alkalmazni - teszi hozzá az okleveles adószakértő.

Véleménye szerint egyszerű példával megvilágítható, hogy valójában már létezik az eltérő mértékű adóztatás. Gondoljuk csak el, hogy ha egy rántott szeletet egy kiskocsmában eszünk meg, annak sokkal kisebb az áfatartalma, mintha egy első osztályú étteremben fogyasztunk el egy szelet rántott húst, hiszen utóbbi esetben magasabb a nettó ár, így magasabb összegű a rárakodó áfa is.

A luxusfogyasztás megadóztatásának egyértelműen politikai üzenete van a lakosság alacsonyabb keresetű többsége felé. Kérdés azonban, valójában mi is számít luxusfogyasztásnak? A luxus a minőséget jelenti vajon? Luxus-e például az, ha valaki vesz egy márkás női táskát, amit nem csak egy évig tud használni, hanem öt évig, és csak azután vesz egy újat, amíg más öt olcsó táskát elkoptat? A miniszterelnök konkrét példaként említette az ékszereket, mint luxuscikkeket. Felmerül a kérdés, valóban luxusfogyasztásnak minősül, ha valaki házasságkötése alkalmából jegygyűrűt vásárol? Vagy, ha a nyugdíjas az unokája ballagására, esküvőjére egy szép arany ékszert ajándékoz? - sorolja a megfontolandó kérdéseket Angyal József. Véleménye szerint luxusnak inkább a pazarló költekezést lehet nevezni. A korábban említett példánál maradva luxusnak számíthat az, ha valaki első osztályú étteremben eszik rántott húst. Ebben az esetben azonban - mint korábban említettük - a magasabb ár miatt ugyanakkora áfakulcs mellett összegszerűen több adót is kell fizetni.

A luxusfogyasztás határát ugyanakkor nem lehet értékhatárhoz kötni. Ha a magyar kormány esetleg az ár alapján különböztetné meg a termékeket a rájuk rakódó áfakulcs szempontjából, akkor megsértené az EU egyik fontos, a termékek, szolgáltatások szabad áramlására vonatkozó alapelvét, és beavatkozna a piaci folyamatokba - ecseteli az okleveles adószakértő.

Véleménye szerint a luxusáfától semmivel sem lesz igazságosabb a magyar adórendszer. Továbbra sem ért egyet azzal az adókoncepcióval, hogy a forgalmi adóztatást kívánja előnyben részesíteni a kormány a munkát terhelő adókkal szemben. Az adózási rendszer évek alatt kialakult, amiben volt egy egészséges egyensúly a jövedelemadók, forgalmi, illetve vagyoni típusú, valamint a helyi adók között. A forgalmi típusú adók - egyebek között az áfa, vagy akár a telefonadó, illetve a tranzakciós illeték - óriási hátránya, hogy az inaktív rétegeket, így például a munkanélkülieket, a rokkantakat, a tartósan betegeket, a tinédzsereket és a nyugdíjasokat is sújtja.

"Lehet ugyan a tervezett új adónemet luxusáfának nevezni a kommunikáció terén, de forgalmi adó formájában ezt biztosan nem lehet megvalósítani" - mondta el az Adó Online-nak Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adóüzletág vezetője. Kézenfekvőnek tűnik, hogy akár a telekomadó példájára különadót vezessenek be egy-egy megadott termékre, megadott értékekkel és egy megadott kereskedelmi ponton.

Vélhetően csak a kereskedelmi lánc végén adóztatna a kormány. A gépkocsi esetében például az autóértékesítőkre vetnének ki plusz adóterhet. Ez a megoldás véleménye szerint nem sérti az európai jogokat. Az Európai Bíróságnak a korábban a helyi iparűzési adóval kapcsolatos döntése nyomán egyértelművé vált, mit számít az uniós normák szerint forgalmi adónak. Az európai direktíva csak egy forgalmi adót engedélyez, az pedig az áfa. A forgalmi adóra vonatkozó négy ismérv a következő: általánosan a termékek, szolgáltatások széles körére kivetik, összege arányos a termékek, illetve a szolgáltatások árával, az értékesítés minden fázisában megjelenik a láncban, az előző szakaszban megfizetett adó a következőben levonhatóvá válik. Ha tehát a "luxusáfát" úgy vezetik be, hogy csak az utolsó fázisban teszik rá az adófizetési kötelezettséget, akkor az vélelmezhetően nem ütközne az európai jogba.

Adótechnikailag tehát be lehet ezt vezetni, azonban adóbevételi szempontból a döntés aligha érné meg, hiszen már a 27 százalékos áfa mértéke is olyan magas, hogy a fogyasztókat arra készteti, hogy amennyiben lehetséges, inkább az országhatáron kívülről vásárolják meg a nagy értékű termékeiket - jegyzi meg Hegedüs Sándor.

Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers tanácsadó társaság cégtársa is elképzelhetően tartja, hogy az ágazati különadók mintájára hoznák létre a luxusáfát, de hngsúlyozza: érdemben csak a konkrétumok és a jogszabály ismeretében lehet majd többet mondani. Annyi azonban bizonyos, hogy - bár nem tudni a pontos szabályozást -, ha áfa típusú adó lenne az új közteher, akkor "aggályok merülhetnek fel" - fogalmaz a szakértő.

A politikai szándék világos - szögezte le az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője. Emlékeztetett arra, hogy a mostani Fidesz-kormány első intézkedései között törölte el a nagy értékű vitorlásokra, jachtokra, más gépjárművekre fizetendő vagyonadót, így az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer mellett csak a fogyasztást terhelő adókkal tud operálni. Ennek az állambevételi funkciója azonban erősen megkérdőjelezhető.

http://www.penzcentrum.hu/adozas/igy_nezhet_ki_a_kormany_legujabb_adoja_tenyleg_k ell_ez_nekunk.1037356.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_cam paign=hirlevel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: javaslatcsomagba, megadóztatásának, munkanélkülieket, luxustermékeket, kötelezettséget, adótechnikailag, luxusfogyasztás, nemzetgazdasági, megváltoztatása, nyilatkozatában, adókoncepcióval, nekirugaszkodni, tömegközlekedés, vélelmezhetően, alkalmazhasson, miniszterelnök, szolgáltatások, elképzelhetően, magyarországon, megvilágítható, házasságkötése, vámtarifaszám, áfarendszeren, tinédzsereket, jövedelemadók, tagállamainak, százalékosnak, megvalósítani, kézenfekvőnek, áfakulcsokkal, jóváhagyására, nyugdíjasokat, országhatáron, emlékeztetett, adószakértője, megfontolandó, kormány legújabb, luxusáfa bevezetéséről, extra magas, újabb vagyoni, esküvői jegygyűrű, ballagásra ajándékozott, egyes árucikkeket, jelenlegi áfarendszeren, nagyobb értékű, magasabb nettó, luxusáfa bevezetésének, uniós testület, közösség vegye, felvetés végül, áfarendszer reformját, bizottság válasza, Európai Bizottságnál, Kossuth Rádiónak, Orbán Viktor, Matolcsy György, Földes Balázs, Európai Unió, Angyal József, Európai Bizottság, Online-nak Hegedüs Sándor, Hungary Zrt, Európai Bíróságnak, Hegedüs Sándor, Erdős Gabriella, Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.28. 17:31 Letették a gödöllői vívócsarnok alapkövét
01.28. 17:13 Javult a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban januárban
01.28. 17:12 Opoziţia ungară a susţinut în Parlamentul Eeuropean o conferinţă despre "de...
01.28. 17:12 Az EU újabb embereket vett fel a Krím és Szevasztopol annektálása nyomán be...
01.28. 17:03 Szíria - Ankara: a török hadsereg megtorolja a kormányerők bárminemű fellép...
01.28. 17:02 Nagy István: megújulnak a nemzeti parkok igazgatóságai
01.28. 17:02 Nézőpont Intézet: változatlanul vezet a Fidesz-KDNP a teljes ellenzékkel sz...
01.28. 17:02 OH: rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feld...
01.28. 17:02 Németh Zsolt: elfogadhatatlan, hogy diszkriminációnak legyenek kitéve a nem...
01.28. 17:01 Gyöngyöspatai iskolaügy - Horváth László: azoknak járnak milliós kártérítés...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Betty Boop  Tojás szemek  Virágok pohárban  Facebookon kaptam  Ima, minden nap, Ferenc Pápa i...  Gyerekkoromban – öt-hat ...  Ami még van  Krisztus jár előttem - hazafel...  Robert Burns: Falusi randevú  Biztonsági tippek zöldségekhez...  Harmónia......  Várakozzunk Istenre  Facebookon kaptam  Kislányok téli öltözékben  Rövid pályás gyors korcsolya 2...  Könyörgő  Facebookon kaptam  Ne csak mondjam...  Velence - Olaszországban  Téli kép  Téli kép  Betty Boop  Szókratész bölcsessége - A hár...  Az ördög elvitte a fináncot  Hasznosság  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Pethes Mária versei  Téli kép  Szép téli napokat!  Facebookon kaptam  Betty Boop  Szèp estét  Új csaj  Retro csillár  A jóság - hit - és a szeretet ...  Zsoltárok 118:29  Retro könyves szekrény  Sárga rózsák  Szépség.......  Téli kép  Zsoltárok 118:29  Harmónia......  Jézus gif  Cicák virágokkal  Ha mennél hideg szélben  Bekső Univerzum - Kétszázhatva...  A jóság - hit - és a szeretet ...  Angyal hóesésben  Hóvirág  Erőtlenül erős  Sarah bíboros: " Esteledik, a...  Hóvirág  Szèp estét  Ne csak mondjam...  Havas csodák  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  Szép napot kívánok !  Png kislány korcsolyával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalmas Jézus  Téli kép  Mögötted az évek száma  Retro csillár  Gólyahír.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Grál kehely  Tél  Cicák virágokkal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretet fény gif  Lehet...  Facebookon kaptam  Betty Boop  Retro csillár  Rózsaszín rózsa  Erőtlenül erős  Facebookon kaptam  Hóvirág  A jóság - hit - és a szeretet ...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Pihenő kutya  Az emberek, akik a mulandóság ...  Jó éjszakát  Harmónia......  Betty Boop  Mária  Időseknek........  2020.01.26 Szentmise évközi 3....  Alvó baby  Téli kép  Harmónia......  Sarah bíboros: " Esteledik, a...  Kölyök huski 
Bejegyzés Címkék
kormány legújabb, luxusáfa bevezetéséről, extra magas, újabb vagyoni, esküvői jegygyűrű, ballagásra ajándékozott, egyes árucikkeket, jelenlegi áfarendszeren, nagyobb értékű, magasabb nettó, luxusáfa bevezetésének, uniós testület, közösség vegye, felvetés végül, áfarendszer reformját, bizottság válasza, konzultációt összefoglaló, alapvető szükségletek, luxustermékeket magasabb, áfarendszeren belül, unió törekvései, áfakulcsok számának, általános forgalmi, alkalmazását megengedi, bizottság hozzájárul, elmúlt időszakban, gabonatermékeknél engedélyezte, sertés esetében, áfakulcs kérdése, normál áfakulcs, uniós tagállamainak, egyes termékeket, különböző áfakulcsok, okleveles adószakértő, eltérő mértékű, rántott szeletet, kiskocsmában eszünk, első osztályú, szelet rántott, luxusfogyasztás megadóztatásának, lakosság alacsonyabb, minőséget jelenti, miniszterelnök konkrét, unokája ballagására, szép arany, megfontolandó kérdéseket, pazarló költekezést, korábban említett, esetben azonban, luxusfogyasztás határát, magyar kormány, rájuk rakódó, piaci folyamatokba, luxusáfától semmivel, magyar adórendszer, forgalmi adóztatást, munkát terhelő, adózási rendszer, egészséges egyensúly, helyi adók, forgalmi típusú, tranzakciós illeték, inaktív rétegeket, tartósan betegeket, kommunikáció terén, telekomadó példájára, megadott kereskedelmi, kereskedelmi lánc, gépkocsi esetében, autóértékesítőkre vetnének, megoldás véleménye, európai jogokat, helyi iparűzési, uniós normák, európai direktíva, forgalmi adót, forgalmi adóra, szolgáltatások árával, értékesítés minden, előző szakaszban, következőben levonhatóvá, utolsó fázisban, adófizetési kötelezettséget, európai jogba, döntés aligha, fogyasztókat arra, országhatáron kívülről, nagy értékű, ágazati különadók, jogszabály ismeretében, pontos szabályozást, politikai szándék, mostani Fidesz-kormány, egykulcsos személyi, fogyasztást terhelő, állambevételi funkciója, javaslatcsomagba, megadóztatásának, munkanélkülieket, luxustermékeket, kötelezettséget, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 914
  • e Hét: 6044
  • e Hónap: 98210
  • e Év: 98210
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.