Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hibás termék: Orbánék eredendő bűne
  2013-09-12 21:18:24, csütörtök
 
  Hibás termék: Orbánék eredendő bűne

Bitó László 2013.09.12.05:15



Már annyira megszoktuk, hogy Orbánék minden rosszért azt a bizonyos nyolc évet teszik felelőssé, hogy talán már arra sem kapnánk fel a fejünket, ha valamelyik szócsövüktől azt hallanánk: nem Ádám és Éva kíváncsisága, hanem Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc előrelátott rossz kormányzása miatt űzettünk ki a paradicsomból. Az orbáni médiabirodalom propagandahadjáratának állandó ostromában legtöbbünknek még az sem jut eszébe, hogy volt ott a Kertben egy harmadik szereplő is: a hasított nyelvvel sziszegő Kígyó, akinek akkor még nem volt szüksége ördögfiókák papagájkommandójára: a történet szerint egymagában vezette félre hazug beszédével ősszüleinket. Nyugati kultúránknak erre az eredendőbűn-történetére emlékezve végre meg kellene értenünk, milyen sors vár ránk, ha hallgatunk az isteni bölcsességet és örök életet ígérő kígyóra.

Szellemi immunrendszerünk erősítése érdekében jobb lenne megtanulnunk, hogy a ,,nyolcévezés" hallatán automatikusan rávágjuk, ahogy a tüsszentésre az ,,egészségedre" jókívánsággal reagálunk: ,,amelyben egy destruktív, kormánybuktatásra elszánt ellenzék ellehetetlenítette a normális kormányzást." A destruktív ellenzék szerepére különös nyomatékkal kell utalnunk manapság, amikor azt halljuk, hogy a nyolc évet a Fidesz-propagandában megtestesítő Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon a felelős a devizahitel-katasztrófáért is.

Tudatosítanunk kell, hogy nem az a nyolc év taszított fizetésképtelenségbe százezreket, hanem az elmúlt három év Matolcsi-Orbán-féle gazdasági ámokfutása. Na meg a szabadságharc-retorika - miután évszázadok óta először, húsz éven át végre a magunk urai lehettünk és békességben élhettünk. És sorolhatnám a gazságokat, amelyek elkerülhetetlenül vezettek a nemzetközi befektetői és lakossági bizalomvesztéshez, ami nemcsak gazdaságunkra, országunk nemzetközi megítélésére hatott ki, hanem társadalmunk termelő- és alkotóerejét, vitalitását is kiszipolyozta. Ilyen légkörben könnyű volt csapást mérni a forintárfolyamra Kósa és Szijjártó 2010. júniusi tőzsdemanipulációjával.

<i>MTI/Illyés Tibor</i>
MTI/Illyés Tibor

Mindez megalapozza a jól felépített orbáni - sokmilliárdos propagandagépezete által szajkózott - bankszektor-ellenes retorika hatásosságát, amelyet csak hatványozott a ,,hibás termék" demagógia magának a miniszterelnöknek a szájából.

Az ilyen retorikának egyetlen elképzelhető célja lehet: ha sikerül a betétesek fejében elültetni a lózungot, hogy a magyar bankok hibás termékeket forgalmaztak, olyannyira sérülhet - akár hosszabb távon is - a bankok iránti bizalom, hogy egy jól időzített egyetlen szikra (egy megalapozottnak tűnő rémhír) a ,,hibás termék" kiiktatását követően is elvezethet a kiszemelt bank megrohamozásához, és áron aluli átjátszásához - esetleg állami tőkeinjekció után - az éppen kegyben lévő oligarchák számára. A bankok iránti bizalom aláaknázása azonban veszélyes pénzügyi játék, mert olyan légkört teremthet, amelyben a kiszemelt bank elleni támadás végzetesen átterjedhet más hitelintézményekre is.

Lehet azonban, hogy azért vetette be maga a miniszterelnök is a ,,hibás termék" mantrát, hogy elhitesse: nem ő felelős érte, és még a választások előtt feltüzelje a kárvallottakat - akik így nemcsak kártalanítást, hanem akár ki nem elégíthető kártérítést is követelnek majd -, és frusztrációjukat a ,,nyolc év" és a bankok ellen fordítsa.

Orbánék ugyanis eddig csak azokat a tehetős adósokat segítették ténylegesen, akik számára előnyös, nem pedig reménytelen volt az elhalasztott törlesztés, vagy akik a mellényzsebükből, illetve a rokonságtól összegyűjtve tudtak egy összegben végtörleszteni. Például azok, akik a frankhitelt csak azért vették fel, mert kamatának a többszörösét nyerhették forintbetétjük hozamával. Azok pedig, akik leginkább rászorulnak a segítségre, eddig csak ígéreteket kaptak, így nem csoda, hogy végül sokan az utcára mentek, és azon sem csodálkozhatunk, ha a jövőben még militánsabbá válnak.

A kérdés: Orbánék hogyan fogják ezt kezelni, ha a követelések kielégítésére sem az államkasszából, sem a bankok gyorsan fogyatkozó tartalékaiból nem futja, hiába adnak nekik határidős ultimátumot? Egyben biztosak lehetünk: Orbán propagandagépezete mindent meg fog tenni, hogy a vesztesek jogos haragját átirányítsák arra a bizonyos nyolc évre: ki másra, mint Gyurcsány Ferencre és Bajnai Gordonra. A múltbeli ügyészségi karaktergyilkosságokra emlékezve fel kell tételeznünk, hogy kitalálnak majd valami olyasféle alapot a ,,hibás termék" miatti vádemelésre, amely elégséges arra, hogy a szalagcímeken tartsák az ügyet a választásokig.

A vád előkészítése már 2011-ben elkezdődött, amikor a Kormányportálon július 19-én megjelent a Ha a szocialistákon múlik, százezrek kerülnek az utcára című propagandaanyag, amely azt állítja: ,,2003 és 2009 között a szocialista kormányok semmit sem tettek annak érdekében, hogy felhívják a lakosság figyelmét az (sic!) deviza alapú eladósodás veszélyeire." Azt azonban nem említik, hogy az első Fidesz-kormány alatt terjedt el ez a hitelforma, és ők még a következő kormány idején sem szólaltak fel ellene. Sőt feltételezhetjük, hogy ha Medgyessyék leállították volna, rájuk uszítják a népharagot, amiért megfosztják ,,a zembereket" az alacsony kamatozású devizahitel anyagi előnyeitől.

A folyamat ott kezdődött, hogy a Bokros-reformok nyomán 1998-ban felfelé ívelő gazdaság Orbánék rossz döntései miatt hamarosan kifogyott a gőzből, és a kormány főleg az építőipar fellendítésével remélte újra beindítani. Ennek érdekében különböző programokkal rávették a lakosságot, hogy vegyenek fel hitelt lakásvételre vagy házépítésre. Ugyanakkor 2001 márciusában a Nemzeti Bank élére kinevezték Járai Zsigmondot, aki a Bokros-csomag óta folyamatosan csökkenő alapkamatot a 10 szézalék körüli - főleg fölötti - szinten stabilizálta. Így nem látszott remény arra, hogy a forintalapú jelzáloghitel kamatai és költségei belátható időn belül megközelítsék az ekkoriban bevezetett svájcifrank-hitel sokkal alacsonyabb költségét. Ráadásul Matolcsi-Orbán gazdaságélénkítő programja arra serkentett, hogy minél többen nagyobb, drágább lakást vegyenek, mint amilyet megengedhettek maguknak.

Ez a korántsem konzervatív gondolkodásmód alapozta meg a második Orbán-kormány idején beérő katasztrófát. De mint tudjuk, a Fidesz egyformán képes káros retorikára kormányon és ellenzékben. Erre csak egyetlen példát akarok felhozni.

Lakásépítő programjait a Fidesz, mint minden más kedvezményét, támogatását, a tehetősebb klientúrájára szabta már azelőtt is, hogy Lázár János főideológusuk kimondta volna: ,,Akinek nincs semmije, az annyit is ér." Ezzel szemben az őket 2002-ben leváltó szocialista-liberális kormány minden programjában a szegényebb rétegek támogatását helyezte előtérbe. Így többek között megalkotta a ,,fészekrakó" programot, hogy fiatal párok legalább egy kis lakáshoz juthassanak: Budapesten 12, vidéken legfeljebb 10 millió forintig nyújtottak állami kezességvállalást. Ez az a kategória, amelyet Amerikában ,,starter home"-nak - kezdő otthonnak - neveznek, s amely így itt is beteljesíthette a saját otthonra vágyó, de csak kezdő fizetéssel rendelkező fiatalok álmát.

Ezért háborított fel, amikor Mádi László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese 2005. január 11-i sajtókonferenciáján ,,egérlyukprogramnak" csúfolta a fészekrakó programot. Ez csak egy példa arra, hogy a Fidesz miként hajszolta adósságba a Gyurcsány-kormányt és a népet a ,,minél rosszabb, annál jobb" nyolcéves, gyűlöletet szító, kormánybuktató kampányának részeként. Felháborodásomban írtam meg 2005 januárjában az akkori Magyar Hírlapban az Egérlyuk vagy fecskefészek című publicisztikámat, amelyben elítéltem az ilyen felelőtlen beszédet, még ha akkor nem is volt ennyire evidens, milyen vészes következményekhez vezethet a nagy adósságokat felhalmozó túlköltekezés.

A devizahitel-konstrukció a legjobb elérhető termék volt még a ,,nyolc év" vége felé is, és valójában még a gazdasági világválság alatt sem volt indokolt a leállítása, hiszen a válság csak átmeneti forintgyengülést tett valószínűvé. És valóban, a Bajnai-kormány idején gyorsan beindult a visszaerősödés, aminek csak a matolcsizmus vetett véget.

Persze lehet azon vitatkozni, hogy a hitelszerződés minden szavát teljesen megérthette-e mindenki. Amerikában általában a felét sem olvastam el az ,,apró betűs" részeknek. Inkább azt beszéltem meg a banki vagy/és kívülálló hitelszakértőkkel, hogy a fizetésemre és anyagi elkötelezettségeimre tekintettel milyen havi törlesztést engedhetek meg magamnak, figyelembe véve a különböző kockázatokat. Feltételeztem, a banknak már csak legnagyobb kincse, a reputációja védelmében sem érdeke, hogy átverjen - és ez itt is így van.

Egy új termék bevezetésekor persze nehéz előre látni minden lehetséges félreértést, olyan egyértelműen fogalmazni, hogy azok is megértsék, akiknek nincs meg hozzá a szükséges iskolázottságuk. Ezért azonban nem mondhatjuk, hogy maga a termék hibás, hiszen nem a kezelési költségek - akár visszamenőleg is korrigálható - összege, hanem a forint leértékelődése miatt váltak törleszthetetlenné a devizaalapú hitelek.

Ezért tartottam fontosnak, hogy közgazdasági szakzsargon helyett egy mindenki számára megérthető fiktív történettel illusztráljam, miért határozza meg az árfolyam a törlesztőrészletet akkor is, ha forintban vesszük fel a hitelt, és forintban fizetjük vissza. És úgyszintén felhívom a figyelmet arra, hogy Orbánék miért tettek-tesznek meg mindent, hogy fenntartsák és fokozzák a magukat kiváltani képtelen devizahitelesek frusztrációját - ahelyett, hogy már rég a legrászorultabbaknak nyújtottak volna segítséget az adófizetők pénzéből és a bankok hitelképességének a kárára.

Sajnos azonban úgy tűnik, Orbánék hite szerint a gazdasági világ működéséhez nélkülözhetetlen bizalmat helyettesítheti a stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet talán ugyanazzal a tollal írnak alá, amellyel másnap érvényes, a stratégiai partnert ellehetetlenítő törvényt hitelesítenek - visszamenőleg. Mivel aligha értethetjük meg velük, hogy megeszi a fene azt a gazdaságot, amely nem a bizalomra épül, el kell zavarnunk őket, mielőtt a kisbetétesek és a befektetők elbizonytalanításával teljesen tönkreteszik az országot. Az azonban kétségtelen, hogy meg kell segíteni azokat, akik az elmúlt három és fél év unortodox gazdaságpolitikája miatt végképp törlesztésképtelenné váltak.

Sokan azon vitatkoznak, hogy milyen arányban háruljon ennek anyagi terhe a bankokra, az államra, illetve magukra az adósokra. Igazságérzetem szerint az eredendő bűnt elkövető Orbánék nagy vagyonhoz jutatott oligarcháinak is részt kellene vállalniuk a kárenyhítés költségének fedezéséből. Persze tudom, hogy a pokol is befagyhat, mire erre sor kerülne.

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/326177_hibas_termek_orbanek_eredendo_b une
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: frusztrációjukat, nélkülözhetetlen, megrohamozásához, immunrendszerünk, publicisztikámat, gazdaságélénkítő, forintgyengülést, feltételezhetjük, mellényzsebükből, forintárfolyamra, propagandaanyag, megalapozottnak, kormányportálon, iskolázottságuk, ellehetetlenítő, beteljesíthette, csodálkozhatunk, devizahitelesek, fellendítésével, helyettesítheti, szocialistákon, frusztrációját, visszaerősödés, tudatosítanunk, forintbetétjük, államkasszából, galamuscsoport, katasztrófáért, médiabirodalom, megengedhettek, igazságérzetem, végtörleszteni, leértékelődése, kárvallottakat, gondolkodásmód, együttműködési, bizonyos nyolc, orbáni médiabirodalom, harmadik szereplő, hasított nyelvvel, történet szerint, isteni bölcsességet, normális kormányzást, destruktív ellenzék, nyolc évet, elmúlt három, magunk urai, nemzetközi befektetői, forintárfolyamra Kósa, ilyen retorikának, betétesek fejében, magyar bankok, Bitó László, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Illyés Tibor<, Illyés Tibor, Gyurcsány Ferencre, Bajnai Gordonra, Nemzeti Bank, Járai Zsigmondot, Ráadásul Matolcsi–, Lázár János, Mádi László, Magyar Hírlapban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Mi van, ha?  Maci az északi fény alatt  képre írva  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  A pálma a győzelem és a diadal...  Sárkány  Facebookon kaptam  képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Apu  Alvó baby  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Karinthy Frigyes: Almafa  képre írva  képre írva  Kövesd a vezetőt  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nárcisz  Idővel az ember megérti, hogy ...  Apu  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Esti képek  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Sárkány  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nárcisz  Szép estét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Most - segíts meg Mária ,  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bizonyos nyolc, orbáni médiabirodalom, harmadik szereplő, hasított nyelvvel, történet szerint, isteni bölcsességet, normális kormányzást, destruktív ellenzék, nyolc évet, elmúlt három, magunk urai, nemzetközi befektetői, forintárfolyamra Kósa, ilyen retorikának, betétesek fejében, magyar bankok, bankok iránti, megalapozottnak tűnő, kiszemelt bank, éppen kegyben, választások előtt, kárvallottakat &#8211, bankok ellen, tehetős adósokat, elhalasztott törlesztés, rokonságtól összegyűjtve, összegben végtörleszteni, frankhitelt csak, többszörösét nyerhették, utcára mentek, követelések kielégítésére, bankok gyorsan, vesztesek jogos, múltbeli ügyészségi, szalagcímeken tartsák, szocialistákon múlik, utcára című, szocialista kormányok, lakosság figyelmét, első Fidesz-kormány, következő kormány, alacsony kamatozású, kormány főleg, építőipar fellendítésével, forintalapú jelzáloghitel, ekkoriban bevezetett, korántsem konzervatív, második Orbán-kormány, tehetősebb klientúrájára, őket 2002-ben, szegényebb rétegek, saját otthonra, fészekrakó programot, példa arra, akkori Magyar, ilyen felelőtlen, nagy adósságokat, legjobb elérhető, gazdasági világválság, válság csak, matolcsizmus vetett, hitelszerződés minden, banki vagy, különböző kockázatokat, reputációja védelmében, szükséges iskolázottságuk, termék hibás, kezelési költségek, forint leértékelődése, devizaalapú hitelek, mindenki számára, figyelmet arra, magukat kiváltani, adófizetők pénzéből, bankok hitelképességének, gazdasági világ, stratégiai együttműködési, tollal írnak, stratégiai partnert, bizalomra épül, azonban kétségtelen, eredendő bűnt, kárenyhítés költségének, frusztrációjukat, nélkülözhetetlen, megrohamozásához, immunrendszerünk, publicisztikámat, gazdaságélénkítő, forintgyengülést, feltételezhetjük, mellényzsebükből, forintárfolyamra, propagandaanyag, megalapozottnak, kormányportálon, iskolázottságuk, ellehetetlenítő, beteljesíthette, csodálkozhatunk, devizahitelesek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 353
  • e Hét: 2613
  • e Hónap: 19406
  • e Év: 152323
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.