Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hibás termék: Orbánék eredendő bűne
  2013-09-12 21:18:24, csütörtök
 
   
  Hibás termék: Orbánék eredendő bűne

Bitó László 2013.09.12.05:15Már annyira megszoktuk, hogy Orbánék minden rosszért azt a bizonyos nyolc évet teszik felelőssé, hogy talán már arra sem kapnánk fel a fejünket, ha valamelyik szócsövüktől azt hallanánk: nem Ádám és Éva kíváncsisága, hanem Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc előrelátott rossz kormányzása miatt űzettünk ki a paradicsomból. Az orbáni médiabirodalom propagandahadjáratának állandó ostromában legtöbbünknek még az sem jut eszébe, hogy volt ott a Kertben egy harmadik szereplő is: a hasított nyelvvel sziszegő Kígyó, akinek akkor még nem volt szüksége ördögfiókák papagájkommandójára: a történet szerint egymagában vezette félre hazug beszédével ősszüleinket. Nyugati kultúránknak erre az eredendőbűn-történetére emlékezve végre meg kellene értenünk, milyen sors vár ránk, ha hallgatunk az isteni bölcsességet és örök életet ígérő kígyóra.

Szellemi immunrendszerünk erősítése érdekében jobb lenne megtanulnunk, hogy a ,,nyolcévezés" hallatán automatikusan rávágjuk, ahogy a tüsszentésre az ,,egészségedre" jókívánsággal reagálunk: ,,amelyben egy destruktív, kormánybuktatásra elszánt ellenzék ellehetetlenítette a normális kormányzást." A destruktív ellenzék szerepére különös nyomatékkal kell utalnunk manapság, amikor azt halljuk, hogy a nyolc évet a Fidesz-propagandában megtestesítő Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon a felelős a devizahitel-katasztrófáért is.

Tudatosítanunk kell, hogy nem az a nyolc év taszított fizetésképtelenségbe százezreket, hanem az elmúlt három év Matolcsi-Orbán-féle gazdasági ámokfutása. Na meg a szabadságharc-retorika - miután évszázadok óta először, húsz éven át végre a magunk urai lehettünk és békességben élhettünk. És sorolhatnám a gazságokat, amelyek elkerülhetetlenül vezettek a nemzetközi befektetői és lakossági bizalomvesztéshez, ami nemcsak gazdaságunkra, országunk nemzetközi megítélésére hatott ki, hanem társadalmunk termelő- és alkotóerejét, vitalitását is kiszipolyozta. Ilyen légkörben könnyű volt csapást mérni a forintárfolyamra Kósa és Szijjártó 2010. júniusi tőzsdemanipulációjával.

<i>MTI/Illyés Tibor</i>
MTI/Illyés Tibor

Mindez megalapozza a jól felépített orbáni - sokmilliárdos propagandagépezete által szajkózott - bankszektor-ellenes retorika hatásosságát, amelyet csak hatványozott a ,,hibás termék" demagógia magának a miniszterelnöknek a szájából.

Az ilyen retorikának egyetlen elképzelhető célja lehet: ha sikerül a betétesek fejében elültetni a lózungot, hogy a magyar bankok hibás termékeket forgalmaztak, olyannyira sérülhet - akár hosszabb távon is - a bankok iránti bizalom, hogy egy jól időzített egyetlen szikra (egy megalapozottnak tűnő rémhír) a ,,hibás termék" kiiktatását követően is elvezethet a kiszemelt bank megrohamozásához, és áron aluli átjátszásához - esetleg állami tőkeinjekció után - az éppen kegyben lévő oligarchák számára. A bankok iránti bizalom aláaknázása azonban veszélyes pénzügyi játék, mert olyan légkört teremthet, amelyben a kiszemelt bank elleni támadás végzetesen átterjedhet más hitelintézményekre is.

Lehet azonban, hogy azért vetette be maga a miniszterelnök is a ,,hibás termék" mantrát, hogy elhitesse: nem ő felelős érte, és még a választások előtt feltüzelje a kárvallottakat - akik így nemcsak kártalanítást, hanem akár ki nem elégíthető kártérítést is követelnek majd -, és frusztrációjukat a ,,nyolc év" és a bankok ellen fordítsa.

Orbánék ugyanis eddig csak azokat a tehetős adósokat segítették ténylegesen, akik számára előnyös, nem pedig reménytelen volt az elhalasztott törlesztés, vagy akik a mellényzsebükből, illetve a rokonságtól összegyűjtve tudtak egy összegben végtörleszteni. Például azok, akik a frankhitelt csak azért vették fel, mert kamatának a többszörösét nyerhették forintbetétjük hozamával. Azok pedig, akik leginkább rászorulnak a segítségre, eddig csak ígéreteket kaptak, így nem csoda, hogy végül sokan az utcára mentek, és azon sem csodálkozhatunk, ha a jövőben még militánsabbá válnak.

A kérdés: Orbánék hogyan fogják ezt kezelni, ha a követelések kielégítésére sem az államkasszából, sem a bankok gyorsan fogyatkozó tartalékaiból nem futja, hiába adnak nekik határidős ultimátumot? Egyben biztosak lehetünk: Orbán propagandagépezete mindent meg fog tenni, hogy a vesztesek jogos haragját átirányítsák arra a bizonyos nyolc évre: ki másra, mint Gyurcsány Ferencre és Bajnai Gordonra. A múltbeli ügyészségi karaktergyilkosságokra emlékezve fel kell tételeznünk, hogy kitalálnak majd valami olyasféle alapot a ,,hibás termék" miatti vádemelésre, amely elégséges arra, hogy a szalagcímeken tartsák az ügyet a választásokig.

A vád előkészítése már 2011-ben elkezdődött, amikor a Kormányportálon július 19-én megjelent a Ha a szocialistákon múlik, százezrek kerülnek az utcára című propagandaanyag, amely azt állítja: ,,2003 és 2009 között a szocialista kormányok semmit sem tettek annak érdekében, hogy felhívják a lakosság figyelmét az (sic!) deviza alapú eladósodás veszélyeire." Azt azonban nem említik, hogy az első Fidesz-kormány alatt terjedt el ez a hitelforma, és ők még a következő kormány idején sem szólaltak fel ellene. Sőt feltételezhetjük, hogy ha Medgyessyék leállították volna, rájuk uszítják a népharagot, amiért megfosztják ,,a zembereket" az alacsony kamatozású devizahitel anyagi előnyeitől.

A folyamat ott kezdődött, hogy a Bokros-reformok nyomán 1998-ban felfelé ívelő gazdaság Orbánék rossz döntései miatt hamarosan kifogyott a gőzből, és a kormány főleg az építőipar fellendítésével remélte újra beindítani. Ennek érdekében különböző programokkal rávették a lakosságot, hogy vegyenek fel hitelt lakásvételre vagy házépítésre. Ugyanakkor 2001 márciusában a Nemzeti Bank élére kinevezték Járai Zsigmondot, aki a Bokros-csomag óta folyamatosan csökkenő alapkamatot a 10 szézalék körüli - főleg fölötti - szinten stabilizálta. Így nem látszott remény arra, hogy a forintalapú jelzáloghitel kamatai és költségei belátható időn belül megközelítsék az ekkoriban bevezetett svájcifrank-hitel sokkal alacsonyabb költségét. Ráadásul Matolcsi-Orbán gazdaságélénkítő programja arra serkentett, hogy minél többen nagyobb, drágább lakást vegyenek, mint amilyet megengedhettek maguknak.

Ez a korántsem konzervatív gondolkodásmód alapozta meg a második Orbán-kormány idején beérő katasztrófát. De mint tudjuk, a Fidesz egyformán képes káros retorikára kormányon és ellenzékben. Erre csak egyetlen példát akarok felhozni.

Lakásépítő programjait a Fidesz, mint minden más kedvezményét, támogatását, a tehetősebb klientúrájára szabta már azelőtt is, hogy Lázár János főideológusuk kimondta volna: ,,Akinek nincs semmije, az annyit is ér." Ezzel szemben az őket 2002-ben leváltó szocialista-liberális kormány minden programjában a szegényebb rétegek támogatását helyezte előtérbe. Így többek között megalkotta a ,,fészekrakó" programot, hogy fiatal párok legalább egy kis lakáshoz juthassanak: Budapesten 12, vidéken legfeljebb 10 millió forintig nyújtottak állami kezességvállalást. Ez az a kategória, amelyet Amerikában ,,starter home"-nak - kezdő otthonnak - neveznek, s amely így itt is beteljesíthette a saját otthonra vágyó, de csak kezdő fizetéssel rendelkező fiatalok álmát.

Ezért háborított fel, amikor Mádi László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese 2005. január 11-i sajtókonferenciáján ,,egérlyukprogramnak" csúfolta a fészekrakó programot. Ez csak egy példa arra, hogy a Fidesz miként hajszolta adósságba a Gyurcsány-kormányt és a népet a ,,minél rosszabb, annál jobb" nyolcéves, gyűlöletet szító, kormánybuktató kampányának részeként. Felháborodásomban írtam meg 2005 januárjában az akkori Magyar Hírlapban az Egérlyuk vagy fecskefészek című publicisztikámat, amelyben elítéltem az ilyen felelőtlen beszédet, még ha akkor nem is volt ennyire evidens, milyen vészes következményekhez vezethet a nagy adósságokat felhalmozó túlköltekezés.

A devizahitel-konstrukció a legjobb elérhető termék volt még a ,,nyolc év" vége felé is, és valójában még a gazdasági világválság alatt sem volt indokolt a leállítása, hiszen a válság csak átmeneti forintgyengülést tett valószínűvé. És valóban, a Bajnai-kormány idején gyorsan beindult a visszaerősödés, aminek csak a matolcsizmus vetett véget.

Persze lehet azon vitatkozni, hogy a hitelszerződés minden szavát teljesen megérthette-e mindenki. Amerikában általában a felét sem olvastam el az ,,apró betűs" részeknek. Inkább azt beszéltem meg a banki vagy/és kívülálló hitelszakértőkkel, hogy a fizetésemre és anyagi elkötelezettségeimre tekintettel milyen havi törlesztést engedhetek meg magamnak, figyelembe véve a különböző kockázatokat. Feltételeztem, a banknak már csak legnagyobb kincse, a reputációja védelmében sem érdeke, hogy átverjen - és ez itt is így van.

Egy új termék bevezetésekor persze nehéz előre látni minden lehetséges félreértést, olyan egyértelműen fogalmazni, hogy azok is megértsék, akiknek nincs meg hozzá a szükséges iskolázottságuk. Ezért azonban nem mondhatjuk, hogy maga a termék hibás, hiszen nem a kezelési költségek - akár visszamenőleg is korrigálható - összege, hanem a forint leértékelődése miatt váltak törleszthetetlenné a devizaalapú hitelek.

Ezért tartottam fontosnak, hogy közgazdasági szakzsargon helyett egy mindenki számára megérthető fiktív történettel illusztráljam, miért határozza meg az árfolyam a törlesztőrészletet akkor is, ha forintban vesszük fel a hitelt, és forintban fizetjük vissza. És úgyszintén felhívom a figyelmet arra, hogy Orbánék miért tettek-tesznek meg mindent, hogy fenntartsák és fokozzák a magukat kiváltani képtelen devizahitelesek frusztrációját - ahelyett, hogy már rég a legrászorultabbaknak nyújtottak volna segítséget az adófizetők pénzéből és a bankok hitelképességének a kárára.

Sajnos azonban úgy tűnik, Orbánék hite szerint a gazdasági világ működéséhez nélkülözhetetlen bizalmat helyettesítheti a stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet talán ugyanazzal a tollal írnak alá, amellyel másnap érvényes, a stratégiai partnert ellehetetlenítő törvényt hitelesítenek - visszamenőleg. Mivel aligha értethetjük meg velük, hogy megeszi a fene azt a gazdaságot, amely nem a bizalomra épül, el kell zavarnunk őket, mielőtt a kisbetétesek és a befektetők elbizonytalanításával teljesen tönkreteszik az országot. Az azonban kétségtelen, hogy meg kell segíteni azokat, akik az elmúlt három és fél év unortodox gazdaságpolitikája miatt végképp törlesztésképtelenné váltak.

Sokan azon vitatkoznak, hogy milyen arányban háruljon ennek anyagi terhe a bankokra, az államra, illetve magukra az adósokra. Igazságérzetem szerint az eredendő bűnt elkövető Orbánék nagy vagyonhoz jutatott oligarcháinak is részt kellene vállalniuk a kárenyhítés költségének fedezéséből. Persze tudom, hogy a pokol is befagyhat, mire erre sor kerülne.

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/326177_hibas_termek_orbanek_eredendo_b une
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: frusztrációjukat, nélkülözhetetlen, megrohamozásához, immunrendszerünk, publicisztikámat, gazdaságélénkítő, forintgyengülést, feltételezhetjük, mellényzsebükből, forintárfolyamra, propagandaanyag, megalapozottnak, kormányportálon, iskolázottságuk, ellehetetlenítő, beteljesíthette, csodálkozhatunk, devizahitelesek, fellendítésével, helyettesítheti, szocialistákon, frusztrációját, visszaerősödés, tudatosítanunk, forintbetétjük, államkasszából, galamuscsoport, katasztrófáért, médiabirodalom, megengedhettek, igazságérzetem, végtörleszteni, leértékelődése, kárvallottakat, gondolkodásmód, együttműködési, bizonyos nyolc, orbáni médiabirodalom, harmadik szereplő, hasított nyelvvel, történet szerint, isteni bölcsességet, normális kormányzást, destruktív ellenzék, nyolc évet, elmúlt három, magunk urai, nemzetközi befektetői, forintárfolyamra Kósa, ilyen retorikának, betétesek fejében, magyar bankok, Bitó László, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Illyés Tibor<, Illyés Tibor, Gyurcsány Ferencre, Bajnai Gordonra, Nemzeti Bank, Járai Zsigmondot, Ráadásul Matolcsi–, Lázár János, Mádi László, Magyar Hírlapban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.26. 12:31 Vasárnap is folytatódott a török földrengés túlélői utáni kutatás és a kárf...
01.26. 12:11 Bankszövetség: március 2-án indul az azonnali pénzátutalás rendszere
01.26. 12:11 Australian Open - Fajta két győzelme, Tóth kiesett
01.26. 11:21 Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Lipcsében
01.26. 11:21 Koronavírus - Tisztifőorvos: nincs tudomásunk magyarországi betegről
01.26. 11:21 Koronavírus - Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus Kínában
01.26. 11:11 Karneváli hangulattal és futófarsanggal űzik el a telet Kaposváron
01.26. 11:01 Goya-díj - Pedro Almodóvar alkotása tarolt a legfontosabb spanyol filmes gá...
01.26. 10:41 Szakértő: a holokauszt emléknapja figyelmeztetés, mire képes az ember
01.26. 10:01 Szakértő: Calabriában jobboldali győzelmet jósolnak, Emilia Romagnában fej-...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Png nő  Png rózsa  Lila virágok  Csaba testvér elmélkedése a sz...  A férfiak is lehetnek magányos...  Szèp napot és hétvégét kí...  Ötvenhatosok Vancouver szigeté...  Műkorcsolya E.B. Női rövid pr...  Téli képek  Lépj ki a komfortzónádból! De ...  Dália  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szépséges téli kép .  A házasság szent áldását, csók...  Szentmise a Sziklatemplomból &...  Baranyi Ferenc - Mánia  Virágok dobozban  Rövid pályás gyors korcsolya E...  Téli kép  Facebookon kaptam  Méltóság  Dália  Facebookon kaptam  Orchidea  A házasság szent áldását, csók...  Az emberiség történetében még ...  Posertube  Farsang  Facebookon kaptam  Png rózsa madárral  Rostdús ételek  Rózsa széken  Harmónia......  ... - mert a jó cipők...  Téli képek  Téli kép  Két szamárral és három gyerekk...  Kutya virággal  Menyasszonyi hajdíszek  Botcsinálta angyal - Magyarul ...  Png óra  Lila virágok  Fehér rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elindult haza az első jeladós ...  fehér csokor  Facebookon kaptam  ... - mert a jó cipők...  Műkorcsolya E.B. Jégtánc szaba...  Png nő  Facebookon kaptam  Téli kép  Facebookon kaptam  Oláh Gábor versei  Világító toronyok  75 év  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ferenc pápa: A féltékeny ember...  Facebookon kaptam  Png parfüm  Az emberiség történetében még ...  Saját virágjaim Január  Png óra  Png rózsa  Png rózsa  Betty Boop  Png kutya  Havas fa  A szeretet melege  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Apokaliptikus állapotok a kara...  Amikor még nem hízlalt a kenyé...  Png rózsa madárral  Téli képek  Az emberiség történetében még ...  Ferenc pápa: A féltékeny ember...  Magyar kultúra napja......  Itt a farsang, áll a bál...  Facebookon kaptam  Múlik az idő  Fehér rózsák  Nők téli öltözékben  Fájt, mert hiába bántad meg, h...  Ötvenhatosok Vancouver szigeté...  Valami van a télben, ami a gye...  Ötvenhatosok Vancouver szigeté...  Napraforgók  Png csokor  Facebookon kaptam  Más vagyok  Téli kép  Kék rózsa csokrok  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Retro női képek  Boldogság teli szép szombati n... 
Bejegyzés Címkék
bizonyos nyolc, orbáni médiabirodalom, harmadik szereplő, hasított nyelvvel, történet szerint, isteni bölcsességet, normális kormányzást, destruktív ellenzék, nyolc évet, elmúlt három, magunk urai, nemzetközi befektetői, forintárfolyamra Kósa, ilyen retorikának, betétesek fejében, magyar bankok, bankok iránti, megalapozottnak tűnő, kiszemelt bank, éppen kegyben, választások előtt, kárvallottakat &#8211, bankok ellen, tehetős adósokat, elhalasztott törlesztés, rokonságtól összegyűjtve, összegben végtörleszteni, frankhitelt csak, többszörösét nyerhették, utcára mentek, követelések kielégítésére, bankok gyorsan, vesztesek jogos, múltbeli ügyészségi, szalagcímeken tartsák, szocialistákon múlik, utcára című, szocialista kormányok, lakosság figyelmét, első Fidesz-kormány, következő kormány, alacsony kamatozású, kormány főleg, építőipar fellendítésével, forintalapú jelzáloghitel, ekkoriban bevezetett, korántsem konzervatív, második Orbán-kormány, tehetősebb klientúrájára, őket 2002-ben, szegényebb rétegek, saját otthonra, fészekrakó programot, példa arra, akkori Magyar, ilyen felelőtlen, nagy adósságokat, legjobb elérhető, gazdasági világválság, válság csak, matolcsizmus vetett, hitelszerződés minden, banki vagy, különböző kockázatokat, reputációja védelmében, szükséges iskolázottságuk, termék hibás, kezelési költségek, forint leértékelődése, devizaalapú hitelek, mindenki számára, figyelmet arra, magukat kiváltani, adófizetők pénzéből, bankok hitelképességének, gazdasági világ, stratégiai együttműködési, tollal írnak, stratégiai partnert, bizalomra épül, azonban kétségtelen, eredendő bűnt, kárenyhítés költségének, frusztrációjukat, nélkülözhetetlen, megrohamozásához, immunrendszerünk, publicisztikámat, gazdaságélénkítő, forintgyengülést, feltételezhetjük, mellényzsebükből, forintárfolyamra, propagandaanyag, megalapozottnak, kormányportálon, iskolázottságuk, ellehetetlenítő, beteljesíthette, csodálkozhatunk, devizahitelesek, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 1367
  • e Hónap: 93533
  • e Év: 93533
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.