Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Nem leszek szavazógép” – sértett fideszes
  2013-10-09 08:43:33, szerda
 
  ,,Nem leszek szavazógép" - sértett fideszesek távoznak a parlamentből

2013. október 08., kedd, 10:47
Szerző: Kósa András - M. László Ferenc


Hétfőn jelentette be a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy 2014-ben egy időre visszavonul az országos politikától. Korábban hasonlóan döntött a párt egyik alelnöke, Pokorni Zoltán, de több, befolyásos, a kerületét mindig hatalmas többséggel nyerő, a pártot több cikluson keresztül szolgáló képviselő-polgármester, kerületi vezető mond búcsút az Országgyűlésnek. Döntésükben forrásaink szerint szerepet játszott a sértettség is: a polgármesteri lobbi 2010 óta jelentősen meggyengült, többször kellett saját érdekeik ellen szavazniuk.

,,Jó irányban vagyunk, de még nem fejeztük be, és természetesen itt szeretném folytatni, ha a kerületiek felhatalmaznak" - ezzel indokolta a nagyobbik kormánypárt 32 éves kommunikációs igazgatója az ATV Szabad szemmel című műsorában, miért vonul vissza a 2014-es választások után az általa vezetett fővárosi kerületbe. Kocsis Máté - aki 2009 óta Józsefváros polgármestere - alig három éve lépett be az országos politikába parlamenti képviselőként, és tavaly decembere óta irányítja a Fidesz kommunikációs stábját.

Nem Kocsis az egyetlen befolyásos kormánypárti politikus, aki jövőre inkább a polgármesterséget választja és búcsúzik az országgyűlési politikától. A tavaly április 16-án elfogadott Országgyűlésről szóló törvény ugyanis nagyon szigorú összeférhetetlenségi szabályokat határozott meg. A jogszabály szerint nemcsak polgármesteri posztot nem tölthetnek be a képviselők, de semmilyen más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - kivéve a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet - nem fogadhatnak el díjazást a következő ciklustól.

A törvény a Fidesz 224 képviselője közül 63, a KDNP 35 fős parlamenti frakciójából 8 polgármestert érint, ezen felül több tucat megyei közgyűlési elnöknek, önkormányzati képviselő-testületi tagnak kell majd a döntését meghoznia. Olyan országosan ismert politikusoknak kell választania Kocsishoz hasonlóan, mint a parlamenti frakciót is irányító belvárosi Rogán Antalnak, a debreceni Kósa Lajosnak, a győri Borkai Zsoltnak, II. kerületi Láng Zsoltnak, a csepeli - rezsicsökkenést is felügyelő - Németh Szilárdnak, a nyíradonyi Tasó Lászlónak vagy a Fidesz-szóvivő bajai Zsigó Róbertnek.

Emigrálnak Orbán mellől?

,,Közvetlenül a választókért dolgozhatok, és nem utolsósorban autonómabb leszek." ,,Én irányítok, nem leszek szavazógép" - így indokolta a hvg.hu-nak két neve elhallgatását kérő képviselő-polgármester hétfőn a parlamentben, miért választja szívesebben a helyi politikát 2014-től. Minként politikus azt hangsúlyozta, az elmúlt három évben tudomásul vették, hogy a pártvezetés rohamtempóban akarta levezényelni az ország átalakítását. De egyben azt is hozzátették, több olyan törvény is volt, amivel nem értettek egyet, ám felvetéseikre, módosító javaslataikra nem volt fogadókészség, nekik meg igazodniuk kellett a frakciófegyelemhez, ami számukra még egy cikluson keresztül túl sok lenne.

Kocsis Máté - gyereket akar, visszavonul
Fotó: Stiller Ákos

A Fidesz elnökségében már 2010 előtt eldőlt, hogy csökkenteni fogják a parlament létszámát, illetve kimondják az önkormányzati posztok és a képviselőség összeférhetetlenségét. Orbán Viktor pártelnök a választások előtt minden egyes képviselő-jelölttel külön elbeszélgetett, ahol rákérdezett arra is, hogy vállalják-e egy ilyen törvény megszavazását. A korábbi frakcióvezető már 2011-ben - a tervezet előkészítési fázisában - újból sorra vette a képviselőket, akiket a 2014 utáni terveikről kérdezgetett, majd a Népszabadság akkori értesülései szerint a pártvezetés jelezte: a kiesők közül senki nem maradhat poszt nélkül, többen kormányhivatali vagy járási hivatali megbízást kaphattak.

Egy, a politikai elit szétterítésére rálátó Fidesz-munkatárs szerint az elmúlt két évben számos többciklusos polgármester, évtizedek óta a pártnak dolgozó önkormányzati vezető jelezte, ha rákényszerül a hátország feladására, akkor nem látja értelmét az országos politikában maradni. Forrásunk szerint akad köztük olyan polgármester is, aki úgy érzi, a túl erős központi akarattal szemben képtelen volt érvényesíteni a városa érdekeit. Forrásaink a ,,sértett" polgármesternek tartják az önkormányzati választást 2006-ben 82, 2010-ben pedig 87 százalékkal nyerő Bóka Istvánt, Balatonfüred vezetőjét. Ebbe a csoportba sorolják Tököl polgármesterét, a KDNP-s Hoffman Pált, akivel szemben 2010-ben sem a Jobbik, sem az MSZP nem indított ellenjelöltet, így a szavazatok 100 százalékát söpörte be. Forrásaink felemlegették Bicske polgármesterének, Tessely Zoltánnak is a nevét, aki 2010-ben közel 50 százalékkal győzött a 11 százalékot szerzett MSZP-s előtt. Igaz, Tessely legutóbb keményen visszavágott, amikor az Együtt 2014 két politikusa azt állította, a városban annyira rossz a helyzet, hogy még a polgármester is elköltözött Csabdiba, mert a kormányzat nem támogatta a fejlesztéseket. Tessely viszont azzal replikázott, hogy neki kellett ledolgoznia az előző ,,balliberális" vezetés felhalmozta adósságállományt, viszont nem cáfolta az elköltözés tényét.

Levágták ,,a politika lábait"

A Hegyvidék polgármestere, az első Orbán-kabinet oktatási minisztere nyíltan beszélt a parlamenti politizálástól való visszavonulásáról. Az Indexnek adott áprilisi interjúban Pokorni Zoltán azt mondta, megbeszélte négyszemközt a dolgot a pártelnökkel, aki szerint a képviselőségről való lemondás ,,pazarlás", de tudomásul vette döntését. ,,A polgármesterek lába leér a földig. Nekem már másnap mondják az emberek az utcán, ha valami rosszul érinti őket, az országgyűlési képviselőkhöz viszont sokszor sokkal áttételesebben érkeznek a visszajelzések" - magyarázta Pokorni, miért nem értett egyet az összeférhetetlenség kimondásával. Igaz, az idézett interjúban Pokorni azt is hangsúlyozta, szó sem volt, és nem is lesz ,,belső ellenzéki szerepről". Utódja a választókerületben a fejlesztési minisztérium államtitkára, Fónagy János lesz.

Pokorni Zoltán - nem lesz ellenzéki, de megtalálta a kijáratot
Fotó: Stiller Ákos

A parlament oktatási bizottságának elnöke - akit két hete választottak újra alelnöknek a Fidesz kongresszusán - korábban többször bírálta a Hoffmann Rózsa irányította köznevelési és felsőoktatási reformot, ellenezte a teljes államosítást, több módosítóval próbált változtatni a törvényeken, de a frakció leszavazta. Forrásaink szerint ebben a legtöbb polgármester-képviselő egyetértett vele, de nem mertek kiszavazni a képviselőcsoportból. Hasonlóan tiltakoztak frakcióüléseken a közigazgatás központosítása, önkormányzati feladatok elvonása ellen - nem túl sok eredménnyel.

Pedig korábban az ,,önkormányzati lobbiként" emlegetett csoport gyakran frakciókon átívelve volt képest megakadályozni egy-egy kormányelképzelést. Mint egy fideszes képviselő elmesélte a hvg.hu-nak: egyszer Lamperth Mónika borult ki neki önkormányzati miniszterként, mondván, reformtörekvéseiket ,,még az övéiken sem tudja keresztülverni".

Időt adtak maguknak

Ebben a ciklusban is dolgozott az önkormányzati lobbi, igaz, nem olyan sikeresen, mint a második Gyurcsány-kormány idején, amikor visszaverték az SZDSZ-es irányítású Egészségügyi Minisztérium reformterveit: megakadályozták, hogy saját településük kórháza legyen az átalakítás áldozata (2010 után viszont nem volt apelláta, minden kórház állami fenntartású lett - a szerk.).

Kósa Lajos - még az ősszel igent vagy nemet mond
Fotó: Stiller Ákos

Azt viszont sikerült elérniük, hogy az összeférhetetlenség ne azonnal a 2014-es országgyűlési választások után lépjen hatályba. Kósa Lajos és Láng Zsolt kezdeményezte a parlamentben tavaly novemberben, hogy az új szabályok mégse az új Országgyűlés megalakulásakor, hanem 2014 októberében, a helyhatósági választással lépjenek hatályba.

Ez lehetővé teszi, hogy a választókerületi elnöki posztot betöltő fideszes polgármesterek - akik a pártban uralkodó szokásjog szerint képviselőjelöltek lesznek - akár a választási eredmény fényében döntsenek, melyik lehetőséget választják. Kósa a hvg.hu-nak azt mondta, ő semmiképpen nem vár a válasszal, legkésőbb idén október-novemberben dönteni fog. A Fideszben szinte biztosra veszik, hogy a képviselőséget választja ő is, és a frakcióvezető, Rogán Antal is. Forrásaink azzal magyarázták a várakozást, hogy a két politikus nem szeretné, ha bejelentésük nyomán utódlási háborúskodás indulna a helyi Fideszben.

,,Lajos belső fórumokon többször kijelentette, hogy nagy és hosszú távú tervei vannak az országos politikában" - mondta egy, az elnökségi döntéshozatalra rálátó forrás. Szerinte a debreceni polgármester jelezte, szívesen látná a párt regionális választókerületi elnökét, az Orbán bizalmát is élvező Rác Róbertet (jelenlegi parlamenti képviselőt) a város élén, ám helyi fideszes forrásaink szerint Papp László és Pajna Zoltán alpolgármesterek is ambicionálják a posztot. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban azt mondta a hvg.hu-nak, még nem döntött, de legkésőbb novemberben választani fog, merre tovább.

Szintén nem döntött még a csepeli önkormányzatot vezető Németh Szilárd sem, aki a pártban a rezsicsökkentést védő munkacsoport vezetőjeként futott be gyors karriert tavasz óta. A politikus a hvg.hu-nak azt mondta, választókerületi elnökként adódna, hogy ő lesz az egyéni képviselőjelölt, de ,,a végső szót a pártelnök mondja ki, én mindenesetre tudnék rátermett utódot találni a helyemre Csepelen, az egyik alpolgármesterem személyében". Nem hozta meg a döntését Székesfehérvár vezetője, Cser-Palkovics András sem, de forrásaink szerint várhatóan a polgármesterséget választja.

,,Biztos háttérre támaszkodom"

Nemcsak Pokorni, a legtöbb fővárosi kerületi polgármester is búcsút int a parlamenti politikának. Kocsis Máté úgy vonul vissza, hogy közben kommunikációs igazgatóként fontos szerepet kell majd betöltenie a választási kampányban (a politikus részben azzal magyarázta a döntését, hogy feleségével gyereket akarnak, kevesebbet szeretne dolgozni - a szerk.). Fideszes forrásaink szerint a kerületi ellenzékével gyakran egyezkedő Kocsis - akit korábban Lázár János mentorált - maga is tudja, nem áll jól neki az a ,,bulldog" szerep, amit most visz.

A 2011-es időközi kampány - jobb ma egy kerület
Fotó: Stiller Ákos

A Rózsadombot is magába foglaló II. kerület vezetője, Láng Zsolt is helyben folytathatja 2014-ben, mert a választókerültben a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter, a karcagi Varga Mihály indulhat. Pedig 2011 novemberében az időközi parlamenti választáson Láng főlényesen nyert az ellenzéki jelöltekkel szemben: az MSZP-s Lévai Katalin és az LMP-s Karácsony együtt sem ért el akkora eredményt, mint ő. Mint azt már 2011-ben bejelentette, marad a kerületében Riz Levente, Rákosmente polgármestere. Az MTI-nek adott 2012-es interjújában jelentette be az országos politikából való visszavonulását az Óbudát irányító KDNP-s Bús Balázs, de nem indul tavasszal a Várnegyedet vezető Nagy Gábor Tamás sem. A Heti Válasz idén májusban írta meg, hogy nem lett választókerületi elnök a XVI. kerületi Kovács Péter, az Újpestet vezető Wintermantel Zsolt - ez a fideszes szokásjog szerint azt jelenti, hogy nem ők lesznek a képviselőjelöltek.

Több vidéki város polgármestere is úgy döntött, 2014-ben nem indul képviselőségért, inkább az önkormányzati választáson méretteti meg magát. ,,Húsz éve vagyok polgármester, ha jövőre bizalmat kapok, leszolgálok még egy ciklust, ha nem, egyből nyugdíjba vonulok" - mondta a hvg.hu-nak a szarvasi polgármester, Babák Mihály. A győri Borkai Zsolt azt mondta, már régen eldöntötte, hogy marad, szeretné folytatni a városban megkezdett fejlesztéseket. Hasonlóan nyilatkozott Nagyréde polgármestere, Balázs József is, aki azt mondta, a megye egyik legnagyobb beruházását sikerült településére vinni egy tojástartó cég formájában, így ,,elég biztos háttérre tudna támaszkodni", hozzátéve, választókerületében nem született még meg a döntés a leendő képviselőjelölt személyéről, ha úgy alakul, azt is szívesen vállalja. Mint az atv.hu-nak pár hete elmondta, a polgármesterséget választotta a nagykőrösi Czira Szabolcs, a hvg.hu pedig úgy tudja helyi forrásból, hogy maradna polgármester Szabó Tamás, Jászberény vezetője és a parlamentben csak egy ciklust töltött Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján első embere is.

http://hvg.hu/itthon/20131008_Fidesz_polgarmesterek_visszavonulnak
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: választókerületi, adósságállományt, alpolgármesterem, rezsicsökkentést, alpolgármesterek, polgármesterének, frakcióüléseken, kormányhivatali, visszavonulását, nemzetgazdasági, képviselőjelölt, országgyűlésnek, megbízatásukért, országgyűlésről, megalakulásakor, képviselőségről, polgármesternek, döntéshozatalra, képviselőségért, rezsicsökkenést, megakadályozták, szétterítésére, központosítása, elbeszélgetett, képviselőséget, polgármesterek, visszavonulnak, felhatalmaznak, keresztülverni, politizálástól, fejlesztéseket, politikusoknak, önkormányzatot, polgármesterét, visszajelzések, székesfehérvár, időre visszavonul, országos politikától, párt egyik, kerületét mindig, pártot több, polgármesteri lobbi, nagyobbik kormánypárt, 2014-es választások, általa vezetett, országos politikába, egyetlen befolyásos, polgármesterséget választja, országgyűlési politikától, tavaly április, jogszabály szerint, jogi oltalom, Kósa András, László Ferenc, Pokorni Zoltán, Kocsis Máté, Rogán Antalnak, Kósa Lajosnak, Borkai Zsoltnak, Láng Zsoltnak, Németh Szilárdnak, Tasó Lászlónak, Zsigó Róbertnek, Emigrálnak Orbán, Stiller Ákos, Orbán Viktor, Bóka Istvánt, KDNP-s Hoffman Pált, Tessely Zoltánnak, Fónagy János, Hoffmann Rózsa, Lamperth Mónika, Egészségügyi Minisztérium, Kósa Lajos, Láng Zsolt, Rogán Antal, Papp László, Pajna Zoltán, Németh Szilárd, Cser-Palkovics András, Nemcsak Pokorni, Lázár János, Varga Mihály, MSZP-s Lévai Katalin, LMP-s Karácsony, KDNP-s Bús Balázs, Nagy Gábor Tamás, Heti Válasz, Kovács Péter, Wintermantel Zsolt, Babák Mihály, Borkai Zsolt, Balázs József, Czira Szabolcs, Szabó Tamás, Székyné Sztrémi Melinda,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Mi lenne ha  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radikális szeretet  Garai Gábor - Takarítás  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A jó emberek mindig szépek mar...  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Fekete István - Akác  Egy lelki imádság  A másik dolog,  Irgalom és ítélet  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy maradéktalanul uralt világ  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Reggel van  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kellemes délutánt kívánok  Nem tudhatod  Png csokor  Albert Einstein gondolata  Lóhere  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyi telefonál  Akarat  A másik dolog,  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Kövesd a cowboyt!  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A boldog családok mind hasonló...  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Nem méltó hozzád  Popper Péter szavai  Esti kép  Egy hatékony szolga  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akik bántanak téged  Lóhere  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Lóhere  A kételkedés kezelése  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hiányzik  Reménység és erő Krisztustól e...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás 
Bejegyzés Címkék
időre visszavonul, országos politikától, párt egyik, kerületét mindig, pártot több, polgármesteri lobbi, nagyobbik kormánypárt, 2014-es választások, általa vezetett, országos politikába, egyetlen befolyásos, polgármesterséget választja, országgyűlési politikától, tavaly április, jogszabály szerint, jogi oltalom, következő ciklustól, döntését meghoznia, parlamenti frakciót, debreceni Kósa, győri Borkai, csepeli &#8211, nyíradonyi Tasó, választókért dolgozhatok, helyi politikát, elmúlt három, pártvezetés rohamtempóban, ország átalakítását, cikluson keresztül, parlament létszámát, önkormányzati posztok, választások előtt, ilyen törvény, korábbi frakcióvezető, tervezet előkészítési, 2014 utáni, pártvezetés jelezte, kiesők közül, politikai elit, pártnak dolgozó, hátország feladására, országos politikában, városa érdekeit, önkormányzati választást, csoportba sorolják, városban annyira, előző &#8222, elköltözés tényét, politika lábait&#8221, első Orbán-kabinet, parlamenti politizálástól, képviselőségről való, polgármesterek lába, országgyűlési képviselőkhöz, idézett interjúban, fejlesztési minisztérium, parlament oktatási, teljes államosítást, frakció leszavazta, közigazgatás központosítása, fideszes képviselő, önkormányzati lobbi, második Gyurcsány-kormány, átalakítás áldozata, ősszel igent, 2014-es országgyűlési, parlamentben tavaly, helyhatósági választással, választókerületi elnöki, pártban uralkodó, választási eredmény, képviselőséget választja, helyi Fideszben, országos politikában&#8221, elnökségi döntéshozatalra, debreceni polgármester, párt regionális, város élén, csepeli önkormányzatot, rezsicsökkentést védő, egyéni képviselőjelölt, végső szót, pártelnök mondja, helyemre Csepelen, egyik alpolgármesterem, döntését Székesfehérvár, legtöbb fővárosi, parlamenti politikának, választási kampányban, politikus részben, kerületi ellenzékével, 2011-es időközi, jelenlegi nemzetgazdasági, karcagi Varga, időközi parlamenti, ellenzéki jelöltekkel, országos politikából, fideszes szokásjog, önkormányzati választáson, szarvasi polgármester, városban megkezdett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2313
  • e Hét: 8045
  • e Hónap: 19156
  • e Év: 172652
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.