Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nemzetközi tiltakozást szülhet Ángyán barátainak ellehetetle
  2013-10-23 22:15:34, szerda
 
   
  Nemzetközi tiltakozást szülhet Ángyán barátainak ellehetetlenítése

2013. október 17., csütörtök, 06:30 • Utolsó frissítés: 2013. október 19., szombat, 21:36
Szerző: Patyi MátéNovember elsejével elveszti földjeit a német-magyar kormányközi program eredményeként létrejött Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft., miután nem nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földbérleti pályázatain. A döntés ellen ma a Greenpeace Magyarország vezetésével számos civil szervezet és magánszemély demonstrál, és értetlenül állnak előtte a külföldi partnerek. Az Ángyán József által támogatott mintagazdaság ellehetetlenítésével kapcsolatban politikai okok is felsejlenek, miközben a nyertesek között a környék nagybirtokosai mellett olyanok is vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges tapasztalattal és eszközökkel.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a helyi közösségben gyökerező, alulról jövő kezdeményezésként született. A központ egyediségét az adja, hogy összekapcsolja az elméleti képzést a gyakorlattal. A dán mintára kialakított népfőiskolán a hallgatók megismerhetik a fenntartható vidékfejlesztés és az ökológiai gazdálkodás elméletét, a 21 éve vegyszermentesen művelt 452 hektáros mintagazdaságban pedig megtapasztalhatják a modern biogazdálkodás gyakorlatát.

A központot vezető két szakember, Ács Sándorné és Bolye Ferenc korábban évtizedeket dolgozott nagyüzemi, ún. konvencionális gazdálkodásban. Elmondásuk szerint épp amiatt, mert tudják, milyen veszélyeket hordoz a természetre, a környezetre és az emberi egészségre az a termelési mód, tették le bő két évtizede a voksukat a vegyszermentes ökogazdálkodás mellett.

Az ökológiai mintagazdaság megtervezésében német, amerikai és magyar szakemberek mellett részt vett Ángyán József, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Környezet és Tájgazdálkodási Intézetének professzora, az Orbán-kormány későbbi parlamenti államtitkára is. Ángyán vidéken olyan nonprofit fejlesztőközpont-hálózat létrehozását tartotta szükségesnek, melynek tagjai támogatják a családi gazdálkodókat, és segítik a helyi közösségeket.

Ács Sándorné és Bolye Ferenc
Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Ennek a hálózatnak az egyetlen megvalósult tagja Kishantos, mely november elsejétől ellehetetlenül, miután lejár a művelése alatt lévő földek haszonbérleti szerződése, és a Nemzeti Földalapkelező Szervezet (NFA) által kiírt földbérlet-pályázatokon egyetlen hektárt sem nyert. Ezzel nemcsak a nonprofit alapon működő, a bevételeket a népfőiskolába és a gazdálkodásba visszaforgató, komoly közösségépítő tevékenységet folytató mintagazdaság szűnik meg, hanem egy év múlva a vegyszermentes gazdálkodás is a területen.

A kishantosiak szerint a földbérleteik új jogosultjai között vannak olyanok, akik egyáltalán nem rendelkeznek a föld megműveléséhez szükséges eszközökkel, tapasztalatattal, más nyertes pályázók pedig olyan földbirtokosokhoz köthetők, akik már így is több ezer hektár földet tartanak a környéken az ellenőrzésük alatt. Az NFA szerint ezzel szemben Kishantos esetében is az egységes pályázati rendszer kritériumainak megfelelően jártak el, nem történtek szabálytalanságok, a legjobb pályázatok nyertek.

És akkor kik nyertek?

A kishantosiak által művelt földeket egy évvel a haszonbérleti szerződés lejárta előtt hirdette meg az NFA. A biogazdaság 452 hektáros területét tíz részre osztották, tehát a nonprofit kft.-nek is tíz külön pályázatot kellett beadnia, hogy az eddig használatában lévő területeket továbbra is megtarthassa. Ezeken a pályázatokon aztán sorra vesztettek.

A mintagazdaság vezetői szerint a pályázat elbírálásakor az NFA a kormány által elfogadott vidékstratégiával, valamint a saját működésére vonatkozó jogszabályokkal is szembement, amikor lényegében nem vette figyelembe a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyedi értékeit. A Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020 ugyanis speciális, támogatandó értéknek ismeri el a modellgazdaságokat, tájközpontokat és ökológiai gazdálkodási programokat, az NFA-törvény birtokpolitikai irányelvei pedig külön pontban rögzítik a különleges rendeltetésű gazdaságok működtetéséhez szükséges termőföld kedvezményes biztosítását. A pályázati kiírásban az sem köszönt vissza, hogy azokon biogazdálkodás folyik - a földek értékét növelő szigorú biominősítések a mintagazdaság kigolyózásával elveszhetnek, és ezzel Kishantos vezetői szerint csökken az állami vagyon értéke.
Videó Kishantosról
További videók

Egy korábbi kormányzati nyilatkozat szerint ,,az NFA 8 kisebb helyi gazda gondjára bízta Kishantos sorsát". A ,,helyi" meglehetősen relatív értékítélet, az egyik cég, a Mező Vidék Bt. a pályázat meghirdetése idején, tavaly októberben Salgó Közmű Bt. néven még egy salgótarjáni építkezési vállalkozás volt, és mivel mezőgazdasági tevékenysége sem volt, így az abból származó árbevétele az aktuális évet megelőző adóévben nem érhette el a teljes árbevételének 50 százalékát, ezért a pályázaton részt sem vehetett volna. És bár a 20 km-es szabályt, amit az egységes pályázati keretrendszerben az NFA előírt a telephely és a földterület távolsága tekintetében, más cég nem lépi túl, a nyolc eredményesen zárult pályázat közül négy földterület (kb. 210 hektár) bérletét mégsem kimondottan helyi gazda nyerte. (A győztesek Sárbogárdhoz, illetve Sárszentágotához közelebb is nyerhettek volna földet.) Emellett nyert olyasvalaki is, akinek a cégei használt ruhák kereskedelmével foglalkoznak.

Hantosi földek: voltak rá jelentkezők
Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

A Hantoson sikeresen pályázó Mező Vidék Bt.-nek az ügyvezető-tulajdonosa hasonló pozícióban feltűnik egy másik eredményesen pályázó cégben (Ménesmajor Manufaktúra Kft), amely ,,helyi vállalkozásként" Fejér megyében 5 földbérletpályázatot is megnyert - úgy, hogy a kiírt földekhez igazította a székhelyét. Vízi Dániel a Ménesmajor Manufaktúra Kft.-t a földhaszonbérleti pályázati kiírások előtt másfél hónappal vette meg egy olyan cégtől (Mezőfalva Invest Zrt), amelyhez 9000 hektár állami föld tartozik, és ekkora földalappal nem indulhatott volna a pályázatokon. Az így kiszervezett cég viszont, körbevándorolva Fejér megyét, több településen is elindult. (Vízi cégei csak Hantoson 12 pályázatot nyújtottak be, végül egy pályázat nyert. Hogy ez az egy pályázat miben különbözhetett a másik 11-től, azt a pályázatok titkossága miatt nem tudhatjuk meg.)

Az, hogy ezek után ki nevezhető ,,kisebb gazdának", meglehetősen viszonylagos. A kishantosi mintagazdaság földjei közül a legnagyobb területet (87 ha) egy ifjú hölgy nyerte, akinek férje és apósa az összesen 2900 hektárt művelő Simon Kft. tulajdonosai. Ha figyelembe veszünk további személyi összefonódásokat, még nagyobb koncentrációt találunk: a Simon Kft. felügyelőbizottságában ül feleségével együtt Márok Csaba, aki Mezőfalva polgármestere és maga is megnyert egy hantosi földet.

,,Odaadná annak, akivel egyszer már pórul járt?"

A hvg.hu megkereste a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet is Kishantos ügyében. Sebestyén Róbert, az NFA elnöke nem kívánja kommentálni a nyertesekkel kapcsolatos értesüléseket. Mint elmondta, jogszabály köti, így a nyertes pályázatok részleteiről, a vállalásokról, a pályázatok szempontrendszeréről és értékeléséről nem nyilatkozhat. Azt ugyanakkor aláhúzta, hogy a hantosi földpályázatokra is az egységes pályázati rendszer vonatkozott. Ezt azt jelenti, hogy az itteni pályáztatás is ugyanúgy zajlott, mint bárhol máshol. A pályázati eljárást az NFA belső ellenőrzése és a Vidékfejlesztési Minisztérium is megvizsgálta, és nem találtak bennük kifogásolnivalót. Míg korábbi pályázatokban részletes üzleti tervet még csak nem is kértek, azzal, hogy ez belekerült, automatikusan szerződéses feltétellé is vált. Így az itt tett vállalások is ellenőrizhetőek. Sebestyén Róbert arra is utalt, hogy a pályázók büntetőjogi felelősségük tudatában vállalták, hogy amit a pályázatban közölnek, megfelel a valóságnak - és minden bármikor számon kérhető.

Ami a Kishantosi Vidékfejlesztési Központban folyó biogazdálkodást illeti, Sebestyén elmondta, hogy az egységes pályázati rendszer csak az AKG (agrár-környezetgazdálkodási program) kötelezettségeit kérheti számon, ezen túlmenően minden további, földhasználatra vonatkozó kötöttséget a földhasználó saját üzleti kockázatára vállal. Sebestyén Róbert elmondta, hogy a kishantosi területekre érvényes, öt évre szóló AKG-kötelezettségeket a még hátra lévő időszakra a pályázóknak (így a nyerteseknek is) vállalniuk kellett.

Sebestyén Róbert
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az NFA elnöke szerint a haszonbérlőknek pontosan tudniuk kellett volna, hogy a szerződés határozott időre szól, és ennek lejártával a szerződés megszűnik és nyilvános pályázat útján kell a következő haszonbérlőt kiválasztani. Részben azért is hirdették meg időben a lejáró földeket, hogy a használóknak is legyen idejük felkészülni arra az eshetőségre is, ha nem ők nyernek. Sebestyén Róbert szerint a kishantosiak pályázatának sikertelenségében fontos szerepet játszott, hogy amikor átvette az NFA az állami földek kezelését, a Kishantosi Nonprofit Kft.-nek 28 millió forint haszonbérleti díj tartozása halmozódott fel, melynek a megfizetése jogerős bírósági határozattal esedékessé vált.

,,Két lehetősége volt az NFA-nak: vagy felszámolják a biogazdaságot, ugyanis a bírósági döntés következtében nem volt fizetőképes, vagy megállapodnak és hagyják, hogy a szerződés végigmenjen. Az NFA, miután a legfőbb célja, hogy a magyar állam bevételei befolyjanak, végül a részletfizetési megállapodás mellett döntött" - mondta Sebestyén Róbert, hozzátéve, hogy az NFA végrehajtó szervként nem mérlegelhette, hogy egyébként mi állt a bírósági döntés hátterében. Sebestyén szerint az NFA most is csak azt nézheti, hogyan biztosíthatóak megnyugtatóan az állam bevételei. ,,Márpedig egy magántulajdonos sem adja oda olyan haszonbérlőnek a földjét, akivel egyszer már pórul járt, és bírósági úton kellett kikényszerítenie a haszonbérleti tartozást" - mondta a hvg.hu-nak Sebestyén Róbert.

És felbukkan a ,,piszkos tizenkettő"

Ács Sándorné ugyanakkor a hvg.hu-nak elmondta, hogy nincs és soha nem is volt rendezetlen vagy lejárt haszonbérleti tartozása Kishantosnak. A bírósági vita tárgyát képező összeg valójában egy 9 milliós összeg, ami a bírósági döntés elhúzódása miatt a kamatokkal együtt adja ki a 28 milliót, a hátterében pedig a mintagazdaság beindításához az állam által nyújtott bérleti díj-kedvezmény elvesztése áll, mely Szabó Csaba jelenlegi földügyi miniszteri biztos nevéhez fűződik, aki 2001-ben is fontos földügyi pozícióban volt. Egy megállapodott szerződésmódosítás írásba foglalása lett volna Szabó feladata, melyet soha nem készített el. Ezzel összesen 50 millió közvetlen és több százmillió közvetett kár érte Kishantost.

Ennek előzménye, hogy a kishantosiak (akkor még kht.-ként) 1998-ban leszerződtek az állami vagyont kezelő ÁPV Rt.-vel, mely a kedvezményes földbérleti díjat meglepő módon rendszeres nemzetközi támogatás meglétéhez kötötte. A szerződés egyik pontja egész pontosan azt írta elő, hogy annyi külföldi támogatást kell bevonnia, mint amennyi kedvezményt a bérleti díjból kap (évi 3,5 millió forint), ezt minden évben augusztus 31-ig igazolniuk kell, ellenkező esetben elvesztik a támogatást, és a kedvezményeket visszamenőleg is vissza kell téríteni. Kishantos dán és német partnerei ugyan segítségeket ígértek pályázati fejlesztési források megszerzésére, de arra nem lehetett őket kötelezni egy magyar érdekeket szolgáló nonprofit ügy esetében. A dán és a német nagykövetségek mezőgazdasági attaséi jelezték is a problémát a kormányzatnak, a német Bruno Hoffstadt személyesen kérte Éder Tamást, az ÁPV Rt. agrárportfóliójának akkori vezetőjét (ma a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségi körébe tartozó Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója), hogy biztosítsa a kishantosi projekt működési feltételeit.

Az állami vagyonkezelő a szerződést 2001. augusztus 29-én azonnali hatállyal felmondta, amit a kht. nem fogadott el - így került az ügy a bíróságra. A 10 éves perben a kishantosiak első fokon nyertek, majd fordult a kocka. A jogerős bírósági végzés kézhez vételét követően 2010-ben aztán sikerült megegyezniük a fizetési feltételekről az NFA-val (melyben állítólag nem kis szerepe volt Ángyán József támogatásának), és az előírt ütemezésnek megfelelően törlesztenek is. ,,Rendezetlen tartozásunk tehát nincs. Annál inkább van az NFA-nak felénk, mivel a 2012 novemberében befizetett másfél milliós pályázati biztosítékot a mai napig nem kaptuk vissza" - mondta Ács Sándorné.

Bolye Ferenc és a bioállattartás
Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

A történet érdekessége, hogy a vita kirobbanása közel egy időre esik a valamikori Mezőfalvai Kombinát meglehetősen kétes körülmények között történő privatizálásával. (Ez a cég is benne volt a ,,piszkos tizenkettő"-ben, amit arra a 12 állami gazdaságra mondanak, amiket az első Orbán-kormány a végnapjaiban privatizált.) Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ megszorongatása, majd a bérelt földjeinek elvétele (vagyis ez a 12 éves folyamat) valójában oda vezethető vissza, hogy a 452 hektáros terület korábban az egykori mezőfalvai kombinát földjei közé tartozott, amire a jelenlegi birtokosai már régen szemet vetettek. Ángyán József Kishantos vesszőfutását a földpályázatok összes visszásságát jól illusztráló esetként mutatta be nekünk.

Nemzetközi konfliktus?

Ángyán József szerint - ismerve a nyerteseket - egyszerűen kizárt, hogy szakmai szempontok alapján bárki jobb pályázatot adott volna be, mint a Kishantos Nonprofit Kht. Úgy tudja, pályázatukon ugyanaz a szakember dolgozott, mint aki ,,Tiborczék" nyertes pályázatait írta, akit még a kishantosiak ajánlották a figyelmükbe. (Tiborcz Eszter, Orbán Viktor vőjének a testvére 157 hektár szántó - a Fejér megyei pályázatra kiírt bérletek 4,1 százalékát - nyerte húsz évre. - szerk.) Ángyán József szerint a Kishantos Nonprofit Kft.-re azért is járhat rá a rúd, mert Ács Sándorné - akárcsak a 2005-ös budapesti nagy gazdademonstráció alkalmával - egyértelműen kiállt a Nemzeti Vidékstratégia mellett, mely még ma is a kormány hivatalos programja, de ma már éppen az ellenkező irányban haladnak a folyamatok. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ üzemelteti, és Ács Sándorné szerkeszti a kielegyenaföld.hu honlapot, melyen a földügyekkel kapcsolatos minden fontos információ - így a négy ,,Ángyán-jelentés" és a földpályázatok körüli kormányzati visszaélések dokumentálása is - megtalálható. ,,Orbán Viktor egy közelmúltbeli kihelyezett frakcióülésen fogalmazott úgy, hogy azt, aki tisztességesen viselkedik, ha megsebesül, kihozzuk a csatatérről, de aki nem, arra mi is lőni fogunk. Ebből az is következik, hogy most elég szomorú a sorsa azoknak, akik a munkámban segítettek vagy egyszerűen kiálltak mellettem" - mondja Ángyán József, akinek egykori munkatársai most nemigen kapnak munkát, mert - ahogy fogalmaz - ,,utánuk nyúlnak". Sebestyén Róbert, az NFA elnöke tagadta, hogy bármiféle politikai motiváció lenne a döntés hátterében, ezeket a spekulációkat nem is kívánta kommentálni.

November elsejétől 15 munkahely szűnhet meg, és világszínvonalú gépek válnak fölöslegessé. A Greenpeace Magyarország 52 csatlakozó szervezet támogatásával csütörtökön a Kishantosi Központban tiltakozik a biogazdálkodást folytató mintagazdaság földjeinek elvétele ellen. A szervezetek képviselői bevetik a földeket, ezzel is mutatva, hogy a Központ még jelentős anyagi kockázatot vállalva is mindent megtesz azért, hogy a területen az ökológiai gazdálkodás fennmaradjon. A BioSuisse minősítés (ez az egyik legszigorúbb biominősítés) megtartásának ugyanis feltétele, hogy a terület felének télen is zöldnek kell lennie. A mintagazdaságot egyébként a helyi polgármester is támogatja. Nem véletlen: a nonprofit kft. a mintagazdaság nyereségéből nemcsak a népfőiskolai oktatásra vagy a gazdaság fejlesztésére költ, hanem Hantos és a térség fejlődését szolgáló programokra is. Széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszeréből a falu is gyarapodik: a központ eddig közel 200 magyar fiatalnak biztosított több hónapos népfőiskolai ösztöndíjat a dán testvérfalu, Velling népfőiskoláján, és Hantosról is nagyon sokan jártak már Dániában. (Egy 2011 novemberében, speciálisan a számukra szervezett dániai tanulmányúton a három Tiborcz testvér is részt vett.) Valószínűleg a dán kapcsolat ihlette meg az eredetileg kocsmaként működő hantosi vállalkozás tulajdonosait, hogy egy skandináv stílusú, többfunkciós vendéglátó egységet alakítsanak ki, melyben még gyógyszertár is működik, de lakodalmakat és egyéb rendezvényeket is szerveznek. A földek elvételével ez a közösségteremtő erő is menne a levesbe.

Kishantos kérdése egyébként kormányközi konfliktusokat is előrevetíthet: az ökológiai mintagazdaság német-magyar kormányközi együttműködés alapján jött létre, melynek keretében a német kormány anyagilag támogatta a helyi szakemberek képzését, a mintagazdaság működési terveinek elkészítését. A dán és német partnerek egyszerűen nem hisznek a szemüknek, hogy ilyen döntés kormányzati szervek közreműködésével megszülethetett.

http://hvg.hu/gazdasag/20131017_Nemzetkozi_tiltakozast_szulhet_Angyan_bar#utm_sou rce=hvg_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_10_23&typ e-id=HvgWeekly&user-id=572662BE&utm_content=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vidékfejlesztési, tapasztalatattal, kötelezettségeit, keretrendszerben, összefonódásokat, földpályázatokra, sárszentágotához, közreműködésével, vegyszermentesen, kikényszerítenie, kifogásolnivalót, privatizálásával, mintagazdaságban, fejlesztőközpont, birtokpolitikai, megtervezésében, haszonbérlőknek, magántulajdonos, világszínvonalú, jogszabályokkal, vidékfejlesztés, kereskedelmével, biogazdálkodást, tájgazdálkodási, ellenőrizhetőek, körbevándorolva, mintagazdaságot, vállalkozásként, megszülethetett, megszorongatása, közösségteremtő, földhasználatra, részletfizetési, konvencionális, kigolyózásával, biominősítések, német-magyar kormányközi, döntés ellen, külföldi partnerek, nyertesek között, környék nagybirtokosai, ökológiai gazdálkodáshoz, helyi közösségben, központ egyediségét, elméleti képzést, hallgatók megismerhetik, fenntartható vidékfejlesztés, ökológiai gazdálkodás, modern biogazdálkodás, központot vezető, emberi egészségre, vegyszermentes ökogazdálkodás, Patyi Máté, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft, Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, Greenpeace Magyarország, Ángyán József, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Bolye Ferenc, Gödöllői Agrártudományi Egyetem Környezet, Tájgazdálkodási Intézetének, Honéczy Barnabás, Nemzeti Földalapkelező Szervezet, Nemzeti Vidékstratégia, Videó Kishantosról, Mező Vidék Bt, Salgó Közmű Bt, Ménesmajor Manufaktúra Kft, Vízi Dániel, Mezőfalva Invest Zrt, Simon Kft, Márok Csaba, Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, Sebestyén Róbert, Vidékfejlesztési Minisztérium, Kishantosi Vidékfejlesztési Központban, Kovács Tamás, Kishantosi Nonprofit Kft, Szabó Csaba, Bruno Hoffstadt, Éder Tamást, Csányi Sándor OTP-vezér, Mezőfalvai Kombinát, Ángyán József Kishantos, Kishantos Nonprofit Kht, Tiborcz Eszter, Orbán Viktor, Kishantos Nonprofit Kft, Kishantosi Központban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 23:12 Illegális bevándorlás - Szakértő: egyre több migráns érkezik
01.18. 22:32 Férfi kézilabda Eb - Csak percekig vezettek, mégis nyertek a horvátok
01.18. 22:12 UDMR şi-a sărbătorit 30 de ani de existenţă la Cluj-Napoca
01.18. 22:02 Vízilabda Eb - Szerb siker
01.18. 21:32 Jégkorong Magyar Kupa - Az FTC legyőzte a MAC-ot az elődöntőben
01.18. 21:02 Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz rész...
01.18. 20:52 Női kézilabda EHF Kupa - Először nyert az Érd
01.18. 20:42 Adunarea delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Partidu...
01.18. 20:22 Férfi röplabda Extraliga - Öt szettben nyert a MAFC
01.18. 20:22 Vízilabda Eb - Gálamérkőzésen lett csoportelső a magyar férfi válogatott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Korpacibere  Harmónia......  Az élő Isten  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Várlak, hogy elmondhassam  Facebookon kaptam  Halál  Szèp napot kívánok!  Sexy nő  Egy haldokló tanya  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Békaszáj  A történelmi tények elhallgatá...  Fekete István író megvakíttatá...  Amikor valaki autóbaleset áldo...  Te vagy a legfontosabb!  A nap képe.......  Akárhová  Alvó kutya  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Valódiságról "Látom a fiatal, ...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Halló Január!  Te vagy a legfontosabb!  A város utcája színarany  Facebookon kaptam  Mennyasszony  Facebookon kaptam  Egy haldokló tanya  Kaktusztorta  Hálával áldozzunk Istennek  Téli este  Bárcsak leszállnál!  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hallom...  Mennyasszony  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Készüljünk együtt testben és l...  Jó ember leszek, saját magam s...  Hallom...  Ejnye , anyu ! ........  A spenótról jó tudni  Facebookon kaptam  A nők szeretik, ha meghallgatj...  Jó ember leszek, saját magam s...  Facebookon kaptam  Halál  Már nem kételkedem  A történelmi tények elhallgatá...  Meteorit gif  Nők téli öltözékben  Halál  Csend kell ahhoz  Bundástorta  Deres virág  Isten győzelmi útja  Reményik Sándor  Visegrádi vár......  Vízcseppes rózsa  Ribizlis  Facebookon kaptam  Harmonia kártya után......  Facebookon kaptam  A nők szeretik, ha meghallgatj...  Ausztrália.....  Harmónia......  Harmónia......  Szép téli napokat az erdőben  Férfi vízilabda E.B. mérkőzése...  Facebookon kaptam  Halló Január!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Reményik Sándor  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam  Kellemes teázást  Kb. nekem is ilyen volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Téli kép  Téli kép  Marcellus Hesperus A BÖLCS  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Ejnye , anyu ! ........  Halál  Akkor vagy szép Akkor vagy sz... 
Bejegyzés Címkék
német-magyar kormányközi, döntés ellen, külföldi partnerek, nyertesek között, környék nagybirtokosai, ökológiai gazdálkodáshoz, helyi közösségben, központ egyediségét, elméleti képzést, hallgatók megismerhetik, fenntartható vidékfejlesztés, ökológiai gazdálkodás, modern biogazdálkodás, központot vezető, emberi egészségre, vegyszermentes ökogazdálkodás, ökológiai mintagazdaság, családi gazdálkodókat, helyi közösségeket, egyetlen megvalósult, művelése alatt, nonprofit alapon, gazdálkodásba visszaforgató, vegyszermentes gazdálkodás, kishantosiak szerint, föld megműveléséhez, ellenőrzésük alatt, egységes pályázati, legjobb pályázatok, kishantosiak által, haszonbérleti szerződés, eddig használatában, pályázatokon aztán, mintagazdaság vezetői, pályázat elbírálásakor, kormány által, saját működésére, különleges rendeltetésű, pályázati kiírásban, földek értékét, mintagazdaság kigolyózásával, állami vagyon, korábbi kormányzati, pályázat meghirdetése, salgótarjáni építkezési, abból származó, aktuális évet, teljes árbevételének, pályázaton részt, földterület távolsága, nyolc eredményesen, győztesek Sárbogárdhoz, cégei használt, másik eredményesen, kiírt földekhez, földhaszonbérleti pályázati, olyan cégtől, pályázat nyert, másik 11-től, pályázatok titkossága, kishantosi mintagazdaság, legnagyobb területet, ifjú hölgy, összesen 2900, hantosi földet, nyertesekkel kapcsolatos, nyertes pályázatok, hantosi földpályázatokra, itteni pályáztatás, pályázati eljárást, pályázók büntetőjogi, pályázatban közölnek, valóságnak &#8211, földhasználó saját, kishantosi területekre, haszonbérlőknek pontosan, szerződés határozott, szerződés megszűnik, következő haszonbérlőt, lejáró földeket, kishantosiak pályázatának, állami földek, megfizetése jogerős, bírósági döntés, szerződés végigmenjen, legfőbb célja, magyar állam, részletfizetési megállapodás, állam bevételei, haszonbérleti tartozást&#8221, bírósági vita, hátterében pedig, mintagazdaság beindításához, állam által, állami vagyont, kedvezményes földbérleti, szerződés egyik, bérleti díjból, kedvezményeket visszamenőleg, magyar érdekeket, német nagykövetségek, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2594
  • e Hét: 20838
  • e Hónap: 58977
  • e Év: 58977
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.