Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Seres: Kilövési engedély
  2013-11-12 11:25:19, kedd
 
  Seres: Kilövési engedély

2013. november 08., péntek, 17:30 • Utolsó frissítés: 2013. november 08., péntek, 17:54
Szerző: Seres László



Ahogyan a törvényhozási többség reagált a bajai videóügyre, az csak orosz, fehérorosz, ill. zimbabwei relációban értelmezhető. A Fidesz lényegében kilövési engedélyt adott újságírókra, bloggerekre, és csak a nagylelkűségüknek köszönhető, hogy végül nem fogják lecsukni a gondatlan információközlőket is.

"Ez a történet arról is szól, hogy a tájékoztatás hitelességét nem ajánlatos pusztán a hírt adó médium és a kormány közötti távolsággal mérni." (Borókai Gábor, Heti Válasz)


"...kötelességemnek érzem, hogy ezt a videót közzétegyem. Hiszek abban, hogy minden disznóságnak nyilvánosságra kell kerülnie, és hiszek abban, hogy talán lesz pár ember, aki pont e videó hatására kedvet kap ahhoz, hogy világba kürtölje a saját disznóóljában megtapasztalt disznóságokat. Ha mindenki így tesz, talán egy jobb, őszintébb hely lehet ez a Magyarország" - kommentálta közzétevője nem a bajai videót, hanem egy választás körüli, khm, visszásságokat valóban dokumentáló kisfilmet, tavaly decemberben.

Ez volt az első olyan videó, amit halál komolyan "oktatófilmnek" nevezett a politika és a média. A "Kubatov-lista a gyakorlatban" címmel megosztott, belső használatra szánt, eredetileg "A győzelem stratégiája" című videó nem kevesebbet bizonyított, mint azt, hogy a 2009-es pécsi időközi polgármester-választáson a Fidesz bevetette csodafegyverét: mindenre kiterjedő, megkérdőjelezhető törvényességű adatbázisát. Ennek létét a Fidesz még akkor is tagadta, amikor egy náci portál a 2010-es kampány végén közreadta azt a két hangfelvételt, amelyeken Kubatov Gábor elismerte, nemcsak saját szavazóikról tudnak mindent: "Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták."

A rendszerváltás óta számos párt számtalan választási csalásának megannyi variációját láthattuk már, a választópolgárok konzervvel, gulyással, pénzzel, síppal, dobbal, nádihegedűvel történő megvásárlásától kezdve tömeges utaztatásukig; mégis, abból a felvételből van most a legnagyobb balhé, amelyen semmi ilyesmi nem történik.

Azzal együtt, hogy Baján speciel az ellenzék panasza nyomán bírósági ítélet született a szavazók szervezett szállításáról (épp eme videó miatt kellett megismételni a választást az érintett körzetben), és a Fidesz stábja volt az, amely folyamatosan vegzálta, követte, videózta a baloldal csapatát, valamint választási törvényt szegve sértegette az ellenzéki jelöltet. Most arról nem is beszélve, hogy Zuglóban is kitört egy, a fideszes polgármestert igencsak érintő felvételgate, amely ügyben nem egy cigányoknak kiosztott pár tízezres tételről, hanem úgy százmillió visszaosztott forintról beszélünk. De nem, ez a jelek szerint mindegy, a bajai videó a gond.

Ez persze főként a mi hibánk: nem kellett volna valós bizonyítékként közzétenni ezt a rejtett kamerás leleplezést imitáló "oktatófilmet", amellyel nyilván borsodi romáknak akarták bemutatni, hogyan szerezzenek pénzt a Blair Witch Project folytatására. Ebből lett az, amit hol "súlyos politikai botránynak", hol "videóhamisítási botránynak" neveznek; az első komoly aránytévesztés, a második teljes nonszensz, hiszen a felvétel legfeljebb konstruált, beállított valóság, nem létezik olyan "valódi" verziója, amelynek ez a hamisítása lenne.

Amit a hvg.hu a bajai videó közlésének módjával elkövetett, azt úgy hívják, hogy nagy hiba, se kevesebbről, se többről nincs szó. Minden más, ami politikailag rárakódott: műbalhé, teljes aránytévesztés, nettó hatalmi és médiacinizmus, és természetesen nem véletlenül volt a hatalom első reakciója az újságírók preventív célzatú megfélemlítése. Az ügytől nem omlott össze a sajtószabadság (ill. nem ettől került mostanság veszélybe). Sem nálunk, sem más lapoknál nem szűnt meg a tényfeltárás lehetősége. Erősen valószínűtlen, hogy hirtelen köddé válnak a lapok háttérbeszélgetői, informátorai, megszűnik a leginkább kölcsönös érdekek mozgatta kiszivárogtatások rendszere (amely nem pártszékházakhoz kötött, amióta feltalálták a mobiltelefont, a kávézót, a parlament folyosóit és a köztéri parkokat).

A hvg.hu tanult a hibából, portálunk főszerkesztője a magyar kultúrnemzet szokásától eltérően vállalta az ügyért a felelősséget, a lapnak pedig újra, ill. továbbra is meg kell küzdenie olvasói bizalmáért. Ezt meg úgy hívják, hogy kihívás. A lap komoly árat fizet ezért a hibáért, jó ideig együtt kell élnünk hitelességünk, függetlenségünk megkérdőjelezésével, halmazati büntetésül pedig a nemrég Magyar Érdemrend Tisztikereszttel (polgári tagozat, mi más) kitüntetett Borókai Gábor szelíd erkölcsi útmutatásaival, például.

Ahogyan viszont a magyar törvényhozás többsége reagált a bajai videóügyre, az csak orosz, fehérorosz, ill. zimbabwei relációban értelmezhető. A Fidesz lényegében kilövési engedélyt adott újságírókra, bloggerekre, és csak a nagylelkűségüknek köszönhető, hogy végül nem fogják lecsukni a gondatlan információközlőket is.

Tíz nappal a videó közzététele után Rogán Antal sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szigorítani fognak a Btk.-n, a becsületsértő céllal készített, ill. nyilvánosságra hozott videókat is büntetni fogják. Az indoklás a legszebb: a "bizonyítékhamisítási botrány" szerinte "mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését." Tehát nem a kormányzat eddig látott működése veszélyezteti az intézmények normális működését, nem az intézményesített lopás, hazudozás és a hatalommal való totális visszaélés a káros, hanem ez a tízperces amatőr felvétel, ez bizonytalanítja el az állampolgárt, ez ássa alá az intézményrendszert.

A "Lex Gavra" felpuhítása azonban véletlenül sem jelenti azt, hogy az újságírói szakma fellélegezhet, hogy a nyilvánosságon nem keletkezett külsérelmi nyom. De, keletkezett. Leginkább azzal, hogy bármikor még tovább szigoríthatnak. Polyák Gábor találó kifejezésével a "nem bántunk, ha nem akarunk" elv erősödött tovább.

Lehet örülni annak, hogy a jövőben egy év börtönt kaphat, aki "mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít", két évet kaphat, aki ezt elérhetővé teszi, és akár három évet, aki "nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva" követi el a bűncselekményt. Lehet örülni, hogy a gondatlan nyilvánosságra hozatalt végül kivették - de a szigorítás így is annyira homályos kategóriákkal dolgozik, hogy szabad kezet ad az önkénynek.

Mi számít becsületsértő céllal felvett videónak, hangfelvételnek? Honnan tudja a rendőrség, ügyészség, hogy én egy adott, megszerzett videót milyen szándékkal publikáltam? Roppant életszerű, hogy azt majd nyilván jól be is vallom, hadd csukjanak le. Hogyan magyarázzuk majd el, hogy egy viccesen szinkronizált kisfilm, internetes mém, egy YouTube-ra feltöltött paródia nem becsületsértő, csak kritikus? Ki dönti el, mi számít jelentős érdeksérelemnek? Ráadásul, mint arra Schiffer András felhívta a figyelmet, "a rendvédelmi szervek bűnmegelőzési céllal is zaklathatnának szerkesztőségeket, ha tudomásukra jut, hogy egy videofelvétel eljutott oda."

Mindezek fényében igen vicces látni, hogy Rogán szerint "a szigorítás alkalmas arra, hogy többé olyan eset, mint a bajai bizonyítékhamisítási ügy, ne fordulhasson elő" (holott az pont a gondatlanság minősített esete volt), a szocik meg örülnek a puhításnak, és nem a "Lex Gavra" ellen szavaztak, hanem csak tartózkodtak a végszavazásnál. Megállapíthatjuk tehát: kormány és ellenzéke többé-kevésbé elégedett annak a médiának a megrendszabályozásával, amelynek éppen az ő ellenőrzésük a feladata.

A jelek szerint az ügy eddigi egyetlen nyertese a szocialista Vincze Géza, aki lapnyilatkozatban fejezte ki örömét afelett, hogy így legalább mindenki számára kiderült: az MSZP-nek van sporttagozata. Már megérte.


http://hvg.hu/velemeny.publicisztika/20131108_Seres_Kilovesi_engedely
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tisztikereszttel, intézményesített, megállapíthatjuk, pártszékházakhoz, választópolgárok, érdeksérelemnek, videóhamisítási, hangfelvételnek, kötelességemnek, megvásárlásától, bizonytalanítja, függetlenségünk, főszerkesztője, zaklathatnának, nyilvánosságra, aránytévesztés, intézményeinek, visszásságokat, bizonyítékként, rendszerváltás, útmutatásaival, végszavazásnál, csodafegyverét, megfélemlítése, bűncselekményt, sajtószabadság, szigoríthatnak, nyilvánosságon, szállításáról, polgármestert, becsületsértő, érdeksérelmet, visszaosztott, videofelvétel, utaztatásukig, oktatófilmnek, törvényhozási többség, bajai videóügyre, csak orosz, nagylelkűségüknek köszönhető, történet arról, tájékoztatás hitelességét, kormány közötti, videót közzétegyem, saját disznóóljában, bajai videót, választás körüli, első olyan, győzelem stratégiája, 2009-es pécsi, náci portál, 2010-es kampány, Seres László, Borókai Gábor, Heti Válasz, Kubatov Gábor, Blair Witch Project, Magyar Érdemrend Tisztikereszttel, Rogán Antal, Polyák Gábor, Schiffer András, Vincze Géza,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Adakozás  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A sors  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Szép álmokat!  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Facebookon kaptam  Png lepke  Albert Einstein gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép estét  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Png férfi  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Próbálj meg ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Erdőn  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png lepke  Szép napot kívánok  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Szép estét  Kaffka_Margit  Tavaszi kép  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mi lenne ha  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Erdőn  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A sors  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Egy lelki imádság  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
törvényhozási többség, bajai videóügyre, csak orosz, nagylelkűségüknek köszönhető, történet arról, tájékoztatás hitelességét, kormány közötti, videót közzétegyem, saját disznóóljában, bajai videót, választás körüli, első olyan, győzelem stratégiája, 2009-es pécsi, náci portál, 2010-es kampány, választópolgárok konzervvel, legnagyobb balhé, ellenzék panasza, szavazók szervezett, érintett körzetben, baloldal csapatát, ellenzéki jelöltet, fideszes polgármestert, cigányoknak kiosztott, jelek szerint, bajai videó, rejtett kamerás, első komoly, második teljes, felvétel legfeljebb, hamisítása lenne, hatalom első, újságírók preventív, tényfeltárás lehetősége, lapok háttérbeszélgetői, leginkább kölcsönös, parlament folyosóit, köztéri parkokat, magyar kultúrnemzet, lapnak pedig, nemrég Magyar, magyar törvényhozás, videó közzététele, becsületsértő céllal, demokratikus intézmények, demokrácia intézményeinek, kormányzat eddig, intézmények normális, intézményesített lopás, hatalommal való, tízperces amatőr, újságírói szakma, gondatlan nyilvánosságra, viccesen szinkronizált, rendvédelmi szervek, videofelvétel eljutott, szigorítás alkalmas, gondatlanság minősített, szocialista Vincze, tisztikereszttel, intézményesített, megállapíthatjuk, pártszékházakhoz, választópolgárok, érdeksérelemnek, videóhamisítási, hangfelvételnek, kötelességemnek, megvásárlásától, bizonytalanítja, függetlenségünk, főszerkesztője, zaklathatnának, nyilvánosságra, aránytévesztés, intézményeinek, visszásságokat, bizonyítékként, rendszerváltás, útmutatásaival, végszavazásnál, csodafegyverét, megfélemlítése, bűncselekményt, sajtószabadság, szigoríthatnak, nyilvánosságon, szállításáról, polgármestert, becsületsértő, érdeksérelmet, visszaosztott, videofelvétel, utaztatásukig, oktatófilmnek, hangfelvételt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1999
  • e Hét: 7731
  • e Hónap: 18842
  • e Év: 172338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.