Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító?
  2013-12-06 14:17:04, péntek
 
   
  Mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító?

Beküldte: atlatszo
2013. december 6. péntek

110 millió forintjába került az adófizetőknek a TEK részvétele a nyári árvízi védekezésben. A szervezet azt állítja, munkatársai rendes napi munkaidejükön felül több mint 20 000 órát töltöttek a gátakon. Noha az összes nagyobb hírportál folyamatosan tudósított az árvízi védekezésről - a TEK felbukkanásáról meg különösen - ennek a százmilliónyi tevékenykedésének alig van nyoma.

*****

Október 9-én tette közzé a BM a 2013 július-augusztusi támogatási listáját. A listán a legjelentősebb összegekkel a nyári dunai árvízi védekezés költségei szerepelnek: közel 3 milliárdot kapott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2,2 milliárdot a katasztrófavédelem. A nagy összegek árnyékéban szinte észrevehetetlen a Terrorelhárítási Központ (TEK) árvízi védekezésben való részvételére kifizetett 122 millió. Pedig ez az önmagában sem jelentéktelen összeg meglehetősen soknak tűnik, ha például az Országos Rendőr Főkapitányság 916 milliójával vagy a Honvédelmi Minisztérium 1,46 milliárdjával vetjük össze. A számok alapján ugyanis nagyjából minden hetedik védekezéssel eltöltött rendőr-munkaórára jutott egy TEK-munkaóra, és minden tizenkettedik homokzsákoló katonára jutott egy terrorelhárító. Katonákat, rendőröket, tűzoltókat és vízügyi dolgozókat tömegesen lehetett látni a híradásokban az árvíz legkritikusabb egy hete alatt - a TEK munkatársait viszont alig. Egész pontosan három alkalommal.

Az árvízi tudósítások alapján meglehetősen aránytalannak tűnő támogatás miatt közadat-igényléssel fordultunk a Belügyminisztériumhoz, azt kérve, bocsássa rendelkezésünkre a TEK munkavégzésével kapcsolatos elszámolást. Múlt héten végre választ kaptunk Szabó Csaba ezredestől, a TEK hivatalvezetőjétől. A válaszból az derül ki, hogy a TEK munkatársai 85 millió forint juttatásban részesültek a ,,napi szolgálatteljesítési idő"-t meghaladó szolgálatteljesítésért, erre jön 23 milliónyi járulék. További tétel a 4,5 milliónyi élelmiszerköltség, 5,5 millióba került a ,,gépjárművek használata", és még a ,,munkaruha, gyógyszer, védelmi anyagok" címen is elszámoltak bő 2 milliót.

A hivatalvezető szerint a TEK munkatársai 20 000 munkaórát töltöttek el a gátakon a ,,napi szolgálatteljesítésen felül" - de ez a szám sehogy sem stimmel. Ha - tegyük fel - 250 TEK-munkatárs egy héten keresztül a napi nyolc óráján felül teljesített még annyit, hogy a plusz munka összességében 20 ezer órát ad ki, akkor mindannyian napi 19,5 órát kellett, hogy dolgozzanak. De - mint látni fogjuk - a létszám, és a gátakon töltött idő is kevesebbnek tűnik a példában szereplőnél.

A TEK válasza szerint a közel 110 milliónyi személyi juttatást a június 4-14 közti tíz napos időszakra számolták el. De ezzel a tíz nappal kapcsolatban is kétségek merülnek fel. Az első híradás ugyanis a TEK árvízi tevékenykedéséről június 7-éről való: eszerint ,,A TEK különleges egységei Győr környékén, a BTR 80 típusú járművekkel kitelepülve felkészülve várják a riasztást a védekezést irányító katasztrófavédelem központjából." - írta az MTI nyomán több portál. Hogy több százan lettek volna, az nem valószínű, hiszen ezzel egy időben ,, (...) a TEK főigazgatója készültségbe helyezte összes egységét, hogy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkeztekor - a Rendőrség kérése esetén - azonnal akcióba tudjon lépni." A realitáshoz közelebb állhat a Kisalföld beszámolója a Győrújfalu környéki védekezésről: ,,A katasztrófavédelem részéről 8 fő, 176 hivatásos tűzoltó, a honvédségi erő 469 fő és, rendőrségtől 10 fő, TEK 9 fővel, a vízügytől 30 fő, lakossági erő 250 fő töltésmagasítást végez." Ezen a napon tetőzött itt a Duna, de már annyi szakember és önkéntes dolgozott a gáton, hogy a munkára jelentkezőket hazaküldték.

Legközelebb két nap múlva, június 9-én, vasárnap bukkan fel a szervezet az védekezésről szóló hírekben: ,,A Terrorelhárítási Központ 250 munkatársa az Országos Műszaki Irányító Törzs felkérésére Szigetmonostoron segít a védekezésben. (...) a munkálatokat Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja." Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint hétfőn délre sikerül Szigetmonostoron elhárítani a bajt: ,,A Terrorelhárító Központ munkatársainak 24 órás heroikus küzdelmével, a honvédség légierőjének támogatásával és a katasztrófavédelmi erők segítségével sikerült kiépíteni a települést védő lokalizációs nyúlgátat (...)" Kedden már Baján dolgozik TEK: ,,Reggel 6 órától este 18 óráig a Terrorelhárítási Központ 200 fővel segíti Baján a Petőfi szigeten az ideiglenes védvonal megemelését."- írja az OMIT közleménye, majd ennek nyomán több országos médium. Többet aztán nem bukkan fel a sajtóban a TEK az árvízi védekezés kapcsán - igaz a tetőző árhullám csütörtök reggel el is hagyta az országot; ettől kezdve mindenhol apadt a Duna.

Ha némi nagyvonalúsággal azt számoljuk, hogy ezzel a 220-250 fős létszámmal két napot töltött a TEK Szigetmonostoron, majd két napot Baja térségében, és napi 16 órát dolgoztak; és ha ehhez még hozzáadjuk a híradásokban szereplő győri két-három tucatnyi TEK-munkatárs két napi munkáját, akkor körülbelül 8 ezer, a napi szolgálatteljesítésen felüli munkaóránál vagyunk. A TEK által elszámolt 20 000 óra munkaidő kevesebb mint felénél. Egész pontosan 40 százalékánál. Ha ez így van, akkor a szervezet 63 millióval többet számolt el, mint amennyi ténylegesen járna.

Feltételezésünket alátámasztja, és a TEK tényleges munkavégzését valószínűleg jobban leírja Hajdú főigazgatónak az árvíz levonulta után néhány nappal tett nyilatkozata: ,,Mindig bevetésre készen álltunk, folyamatosan biztosítva azt a 200-300 főt, akik akár percekkel a riasztás után egy adott területen együtt tudnak dolgozni." A főigazgató maga is tehát inkább készenlétről, mintsem a tényleges munkavégzésről beszél - egybehangzóan a védekezés kezdetekor tett nyilatkozatával. Hogy alapvetően a készenlétre, illetve mintegy kétszáz-kétszázötven ember néhány napi munkájára kellett-e kifizetni a költségvetésből azt a százhúsz milliót, az egy újabb adatigénylésünk nyomán tisztázódhat: ebben a tényleges munkavégzést igazoló dokumentumok nyilvánosságra hozatalát kértük a TEK-től.

De tegyük föl, hogy valamiképp még igazolni is tudja a szervezet az emlegetett húszezer, a napi szolgálati időn felüli munkaórát - akkor is adódik a kérdés, megéri-e az országnak, hogy 250 TEK-es pakolja a homokzsákokat óránként 1,25 millió forintért. Miközben nyolcezer katona, több ezer vízügyes, tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember végezte ugyanezt a munkát a bruttó 5 400 - rossz esetben 13 500 - forintos TEK-es órabér töredékéért.

Az alábbi diagram azt mutatja, mennyibe került az adófizetőknek egy óra védekezés a TEK, a HM, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BV) esetében. A TEK saját bevallása szerint 20 000 munkaórát számolt el, és ezért kerekítve 122 millió forintot kapott: ez 6100 forintos óránkénti költséget jelent. A Honvédelmi Minisztérium esetében a pontos számokat nem ismerjük: átlagosan nagyjából napi 8000 hivatásos és tartalékos katonával vett részt a védekezés legkritikusabb egy hetében; ezért a HM összesen 1,468 milliárd forintot kapott - igaz ebben az összegben benne van a technikai eszközök költsége is; ez pedig nyilván sokkal nagyobb arányt tesz ki, mint a TEK esetében. A durva összköltség per munkaóra arány tehát erősen torzít a TEK javára, de a katonák 3800 forintos munkaóra-költsége még így is az - önbevallás alapján számított - TEK-es ,,óradíj" hatvankét százaléka. Pontosan lehet tudni viszont, mennyit dolgoztak a büntetés-végrehajtás alkalmazottai és fogvatartottai a védekezésben: 961 BV-dolgozó és 2123 elítélt összesen 11 500 munkanapot, azaz napi nyolc órával számolva 92 000 órát dolgozott a gátakon 15, 6 millió forintért: ez 186 forintos ,,óradíjat" jelent. (A diagramon nem látható a többszázezer önkéntes munkaóra nulla forintos költsége.)

Egyes szervezetek ,,rezsióradíja": a kifizetett összeg és a védekezésben eltöltött munkaórák alapján

Ha volna olyan szerencsénk, és még mindig Schmitt Pál lenne a köztársasági elnök, akkor frissen kapott Hagelmayer-díjára apellálva kérhetnénk, kezdeményezze az országgyűlésnél az alaptörvény módosítását; mely módosítás a költségvetésre, azaz az adófizetők pénzével való prudens gazdálkodásra hivatkozva örökre megtiltaná a Terrorelhárítási Központ részvételét a természeti csapások okozta károk elleni védekezésben. Maradjanak ők inkább az álarcosbáli provokátorok ártalmatlanításánál, színházi kellékfegyverek lefoglalásánál, és egyéb, rutinszerűen elvégzett feladataiknál. Az a százmillió, ami egy ilyen árvízi fellépéssel bejön, amúgy is aprópénz a TEK 13 milliárdos éves büdzséjéhez képest.

Becker András

http://atlatszo.hu/2013/12/06/mennyiert-pakol-homokzsakot-egy-terrorelharito/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: terrorelhárítási, szigetmonostoron, töltésmagasítást, rendelkezésünkre, nagyvonalúsággal, kellékfegyverek, felbukkanásáról, nyilatkozatával, országgyűlésnél, észrevehetetlen, költségvetésből, munkavégzésével, adatigénylésünk, bekövetkeztekor, lefoglalásánál, munkatársainak, munkavégzésről, legjelentősebb, nyilvánosságra, terrorelhárító, költségvetésre, legkritikusabb, parancsnoksága, fogvatartottai, terrorelharito, jelentéktelen, tizenkettedik, jelentkezőket, főigazgatóság, adófizetőknek, milliárdjával, alkalmazottai, főkapitányság, egybehangzóan, kezdeményezze, támogatásával, nyári árvízi, összes nagyobb, árvízi védekezésről, százmilliónyi tevékenykedésének, 2013 július-augusztusi, legjelentősebb összegekkel, nyári dunai, nagy összegek, számok alapján, árvíz legkritikusabb, hete alatt, árvízi tudósítások, hivatalvezető szerint, szám sehogy, héten keresztül, napi nyolc, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Terrorelhárítási Központ, Országos Rendőr Főkapitányság, Honvédelmi Minisztérium, Szabó Csaba, Országos Műszaki Irányító Törzs, Hajdu János, Terrorelhárító Központ, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Schmitt Pál, Becker András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.08. 21:23 Bűnösnek vallotta magát annak a kamionnak a sofőrje, amelyben tavaly 39 hol...
04.08. 21:23 Koronavírus - A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma
04.08. 21:13 Koronavírus - Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban
04.08. 21:13 Keller Ákos továbbra is külföldön kosárlabdázna
04.08. 21:13 Szíria - Moszkva: hiteltelen a Damaszkuszt elmarasztaló OPCW-jelentés
04.08. 21:13 Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus...
04.08. 20:43 Koronavírus - Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság ...
04.08. 20:43 Koronavírus - Cuomo: New York államban kedden 779-en haltak meg
04.08. 20:43 Koronavírus - Az ukrán kormány meg akarja tiltani állampolgárainak, hogy el...
04.08. 20:33 Koronavírus - Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az igazolt fertőzöt...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
9. Hittanóra: Hiszem a bűnök b...  Facebookon kaptam  Nyuszi virágokkal  Felfújom  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Reménység  Orbók Ildikó fotója – Pe...  Kellemes délutáni pihenést  szellemileg is ott van  Húsvét  Kellemes délutánt kívánok  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Nagykedd 04.07 - Utolsó vacsor...  Happy easter  02. Nagyheti-húsvéti szereplők...  Facebookon kaptam  Magasan áll a Golgota ormán...  Lehulott a Jézus vére  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  A mi Getszemánink  Facebookon kaptam  Png rózsa  Virágok csészében  Kislány rózsával  Szentmise Veszprém 04.07  Felfelé törő  Png rózsa  Virágok csészében  Aranyosi Ervin: Zene a hangsze...  Facebook  Rózsa csokor  Bozsó Imre - A bezártság  Hogyan vegyünk részt online sz...  Facebookon kaptam  02. Nagyheti-húsvéti szereplők...  Jézus Él!  Döntsünk a szeretet mellett!  Szentmise Veszprém 04.07  Jó éjszakát  Nyuszi csokorral  Facebookon kaptam  Kislány nyuszival  Miért jó Istennel kapcsolatba ...  108 éve született Örkény Istvá...  Aggodalom  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Kellemes délutánt kívánok  Bízzunk a szeretet világformál...  100 éves a magyar gyász  John Aurilia kapucinus atya Pi...  Kellemes kávézást!  Vízcseppes rózsa  Szentmise Veszprém 04.07  Aranyosi Ervin: Felfénylő vilá...  Facebookon kaptam  Világvége  „Ellenszél volt”  Facebookon kaptam  Png nő  Aktuális 8.  Ferenc pápa: A szegényekhez va...  Aggodalom  Facebookon kaptam  Miért jó Istennel kapcsolatba ...  Mindig szükségem  Hogyan vegyünk részt online sz...  Aranyosi Ervin: Zene a hangsze...  Lehulott a Jézus vére  Moson Megyei Életrajzi Lexikon  108 éve született Örkény Istvá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne félj! Tárd szélesre a kapuk...  Imádkozzunk együtt a járvány ...  Mai vicc  Jézus élete  Drótszamáron érkezett a barka ...  Alvó cica  Nagykedd 04.07 - Utolsó vacsor...  Png rózsa  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Mindíg  Santa Marta Mass, Pope Francis...  A keresztfához megyek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Hintázó kislány  Tamkó Sirató Károly: Bíztató 
Bejegyzés Címkék
nyári árvízi, összes nagyobb, árvízi védekezésről, százmilliónyi tevékenykedésének, 2013 július-augusztusi, legjelentősebb összegekkel, nyári dunai, nagy összegek, számok alapján, árvíz legkritikusabb, hete alatt, árvízi tudósítások, hivatalvezető szerint, szám sehogy, héten keresztül, napi nyolc, plusz munka, gátakon töltött, példában szereplőnél, június 4-14, első híradás, védekezést irányító, időben &#8222, realitáshoz közelebb, napon tetőzött, munkára jelentkezőket, munkálatokat Hajdu, honvédség légierőjének, települést védő, ideiglenes védvonal, árvízi védekezés, tetőző árhullám, híradásokban szereplő, árvíz levonulta, riasztás után, adott területen, főigazgató maga, tényleges munkavégzésről, védekezés kezdetekor, százhúsz milliót, tényleges munkavégzést, emlegetett húszezer, napi szolgálati, homokzsákokat óránként, alábbi diagram, pontos számokat, védekezés legkritikusabb, összegben benne, technikai eszközök, durva összköltség, katonák 3800, többszázezer önkéntes, kifizetett összeg, védekezésben eltöltött, köztársasági elnök, alaptörvény módosítását, adófizetők pénzével, természeti csapások, álarcosbáli provokátorok, ilyen árvízi, terrorelhárítási, szigetmonostoron, töltésmagasítást, rendelkezésünkre, nagyvonalúsággal, kellékfegyverek, felbukkanásáról, nyilatkozatával, országgyűlésnél, észrevehetetlen, költségvetésből, munkavégzésével, adatigénylésünk, bekövetkeztekor, lefoglalásánál, munkatársainak, munkavégzésről, legjelentősebb, nyilvánosságra, terrorelhárító, költségvetésre, legkritikusabb, parancsnoksága, fogvatartottai, terrorelharito, jelentéktelen, tizenkettedik, jelentkezőket, főigazgatóság, adófizetőknek, milliárdjával, alkalmazottai, főkapitányság, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1268
  • e Hét: 5878
  • e Hónap: 13110
  • e Év: 244128
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.