Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Grecsó Krisztián: Adventi leltár
  2013-12-24 09:25:01, kedd
 
 
Grecsó Krisztián: Adventi leltár
Szerző: Grecsó Krisztián | Megjelent a 2013. december 22.-i lapszámban

Az idei adventet, így hozta a sors, leltározással töltöttem.

Lett időm, csöndem, fájdalmam hozzá, hogy fegyelmezetten levonjam a következtetéseket: hol tartok, mit csinálok, kit szeretek és ki szeret. Közben szépen csöndben csodáltam a fájdalmam hőseit, az orvosokat, a nővéreket, akik, ha a pokol újabb körébe értem, még egy adag csillapítót kötöttek a branülbe. Lassan, cseppenként oldódott a méreg, könnyű lett a testem. Nézegettem ezt a csenevész tehetetlen valamit, te lennék én, mondtam neki, te vagy a testem, és így megcsaltál, elhagytál. És hát persze nem. Nyilván én viselkedtem úgy vele, hogy rám szólt, mit szólt, parancsolt, tessék szeretni, tessék figyelni! Elég a felszínes magamutogatásból, elég, hogy úgy élsz, mint egy hősugárzó. Tessék úgy élni, mint egy szivacs. Befogadni, elfogadni a jó szót, a törődést, a szeretetet, elhinni, hogy önzetlenül jön, tényleg, bízni abban, aki hozzám akar tartozni.

A félálom, a kába ébrenlét, a semmi világa olyan, mint egy élet-mozi. Jön vissza a régi harkályos udvar, Juszti mama, a ház, amit apám épített, barátok, kollégiumi szobák, szeretők, és jön, szépen lassan - hogy mind elmúlt. Egyik sincs már, nem lehet abba a harkályos udvarba visszamenni, nincs az a baromfiól, ahonnan mindig kiszabadult a törökkakas. Nem ülünk már Juszti mamával ki a gangra, ahonnan a gazos, fás, őserdős kertre látunk, és várjuk, hogy múljon a délután. És én néha megfogom a kezét. Tudom, pedig kisgyerek vagyok még, hogy erre mindig emlékezni fogok.

Aztán ott a lebegésben, a vágyban, a reményben, hogy egyszer majd nem fáj, rájövök, hogy nem is kell oda visszamenni. Nem kell sajnálni, hogy nincs. Végre meg kell a veszteségüktől szabadulni, különben nem tudok örülni neki, hogy voltak. Csak fájdalmat okoznak, ha nem tudom őket elengedni. Isten veletek, régi barátok, régi gangok, isten veled, dugós puska, pedálos autó, szervusztok szeretők, idén karácsonykor az az ajándékom nektek, hogy elengedlek titeket. Menjetek! Ti vagytok a gyönyörű, kormos, keserédes, tragikus és fölemelő múlt. És én végre megint szeretni foglak titeket, rátok mosolygok néha, ha előkerül egy rosszul exponált fénykép, egy bérmálkozási emlék, egy régi feszület, mert ez a csoda mind az enyém volt: ebből a csodából vagyok én. És arra kérlek titeket, ha már így beszélünk, hogy ti is engedjetek el engem. Elég volt, nem akarok mindig köztetek élni, belőletek lenni, hadd legyek én a jövő múltja, csodája, a fényes, cukros jelen. Hadd szeressem, ami van, és gyúrjam, birkózzam, formáljam a napokat. Szeressem, aki szeret. Félre ne értsetek. Ez nem a feledés. Nem foglak megtagadni titeket, éppen ellenkezőleg, együtt nevetünk majd a sok sutaságon, megbocsátjuk a botlásokat, a kisiklott sorsokat.

Aztán az is megért bennem, hogy az alázat és a hála az élet két legnagyobb csodája. Soha olyan tiszta nem tud lenni a lélek, mint amikor végre leteper minden dacot, tartást, kivagyiságot és rangot. Nyitott szívvel, hálával elfogadja a segítséget. Amit néhány napja még megalázónak, gyötrelmesnek, szemérmetlennek érzett volna. A test függése a lélek szabadsága. Rögtön látja a szem, amit addig nem látott. A mogorva, kemény nővérben az embert, az illatos, tiszta lepedő üdvét. Látja, mennyi lemondás, becsület, emberi szorgalom tartja egyben ezt a rendszert. Hiába ostoba, korrupt ez az ország, a napok hősei még viszik a vállukon: tanítók, nővérek, könyvtárosok, takarítók működtetik a hazát, és segítik, hogy ember maradhasson, aki szeretne. Akinek még van esélye.

A régi MÁV-, ma Honvéd-ispotályban telt velem az idő. A szegénység és nyomor mára ott is fülig ér. Minden nap tönkremegy vagy tönkretesznek (,,átszerveznek") valamit. Az aggódó, kimerülésig dolgozó nővérekből néha kiszalad, hogy ezt kellene megmutatni, erről kellene beszélni. Mosolyogtam rájuk, erről hiába, úgy is jönne egy szóvivő, aki elmondaná, ki teljesít jól. Inkább azt árulnám el, így karácsonykor, hogy visszeres lábbal, hullafáradtan, a műszak vége felé, még egy kört tenni egy betegért - aki néhány nap múlva már biztosan nem lesz ott, mert vagy meghal, vagy gyógyultnak nyilvánítják, és aki nem is fog emlékezni rájuk, de most a fájdalomtól fetreng vagy pelenkát kell rajta cserélni -, nos, ez konkrétan hőstett.

Nézem azóta a rohanós napokat, a háborgó posztokat, kinek milyen bánata, búja van. Nehéz, persze, nehéz behúzni a karmokat, leakasztani a harag kampóit, nem várni, nem lesni, mitől lehetne dühödtebb, lázongóbb az idő. És ha valaki azt kérdezi, mi tétje, eredménye ennek, afelé könnyű a replika: ne papolj. Én nem fogok. De ha sikerül, kedves olvasó, a saját kedvére, próbálja meg átélni a csodákat, amit eldugott magának a sors. A hazaérkezését mondjuk. Megérezni a saját otthon sosem érzett illatát. Betakarózni a régi pléddel, összehajtogatni a párunk kinyúlt pulóverét. Kinézni az életre váró, alvó kopár téli kertre. Hallgatni, ahogy serceg a serpenyőben a tükörtojás. Nézni, ahogy oldódik a kamilla a kancsóban. Aztán hagyni, hogy elaludjon a vállunkon a kedves, érezni a csiklandós leheletét a nyakunkon. Szép az élet, tinéktek nem magyarázom.

Szerzőnk az Élet és Irodalom munkatársa

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/grecso_krisztian_adventi_leltar
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: magamutogatásból, összehajtogatni, szemérmetlennek, veszteségüktől, vasarnapihirek, fegyelmezetten, tönkretesznek, leltározással, hullafáradtan, hazaérkezését, gyötrelmesnek, nyilvánítják, bérmálkozási, karácsonykor, ellenkezőleg, megbocsátjuk, kivagyiságot, átszerveznek, könyvtárosok, leakasztani, maradhasson, viselkedtem, megalázónak, szervusztok, betakarózni, cseppenként, mosolyogtam, ispotályban, visszamenni, kimerülésig, serpenyőben, csillapítót, kiszabadult, gyógyultnak, fájdalomtól, nézegettem, idei adventet, fájdalmam hőseit, pokol újabb, adag csillapítót, csenevész tehetetlen, felszínes magamutogatásból, kába ébrenlét, semmi világa, régi harkályos, harkályos udvarba, veszteségüktől szabadulni, rosszul exponált, bérmálkozási emlék, régi feszület, csoda mind, enyém volt, Grecsó Krisztián,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Tavaszi kép  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Szívem tiéd  Png ház  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Akarat  Hiányzik  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem számIt  A jó emberek mindig szépek mar...  Kövesd a cowboyt!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Adakozás  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Csak a fogyatkozás látható  Png csokor  Popper Péter szavai  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Próbálj meg ...  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Fekete-erdő desszert  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Idő  Png telefon  Szabolcska Mihály – Ákác...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png ház  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  A Megváltó szolgálatában  Szép álmokat!  Jónás Tamás – Végtelen b...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Radikális szeretet  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 19  Egy maradéktalanul uralt világ  Png csokor  Png rózsa csokor 
Bejegyzés Címkék
idei adventet, fájdalmam hőseit, pokol újabb, adag csillapítót, csenevész tehetetlen, felszínes magamutogatásból, kába ébrenlét, semmi világa, régi harkályos, harkályos udvarba, veszteségüktől szabadulni, rosszul exponált, bérmálkozási emlék, régi feszület, csoda mind, enyém volt, csodából vagyok, jövő múltja, kisiklott sorsokat, test függése, lélek szabadsága, napok hősei, régi MÁV-, műszak vége, kört tenni, betegért &#8211, fájdalomtól fetreng, rohanós napokat, háborgó posztokat, harag kampóit, saját kedvére, hazaérkezését mondjuk, saját otthon, régi pléddel, párunk kinyúlt, életre váró, csiklandós leheletét, magamutogatásból, összehajtogatni, szemérmetlennek, veszteségüktől, vasarnapihirek, fegyelmezetten, tönkretesznek, leltározással, hullafáradtan, hazaérkezését, gyötrelmesnek, nyilvánítják, bérmálkozási, karácsonykor, ellenkezőleg, megbocsátjuk, kivagyiságot, átszerveznek, könyvtárosok, leakasztani, maradhasson, viselkedtem, megalázónak, szervusztok, betakarózni, cseppenként, mosolyogtam, ispotályban, visszamenni, kimerülésig, serpenyőben, csillapítót, kiszabadult, gyógyultnak, fájdalomtól, nézegettem, kollégiumi, szabadulni, segítséget, engedjetek, csiklandós, munkatársa, megmutatni, parancsolt, botlásokat, nővérekből, törökkakas, működtetik, tehetetlen, elengedlek, tönkremegy, megcsaltál, magyarázom, szeretetet, önzetlenül, tükörtojás, szabadsága, legnagyobb, lapszámban, szegénység, lebegésben, megtagadni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1908
  • e Hét: 5010
  • e Hónap: 16121
  • e Év: 169617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.