Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történelemóra
  2014-01-11 11:49:24, szombat
 
   
  Történelemóra


A műsorvezető - Forrás: MTVA/Reviczki István

Kezdjük talán azzal, hogy önmagában is perverziónak gondolom, ha egy történelmi év (1989) fölidézését a Magyar Televízió egy olyan emberre bízza, aki a kérdéses időben még érettségi előtt állt, és a politikai újságírásban azóta se jegyezte fel senki, sehol a nevét. Egyszóval annak, amit mond, eleve nincsen hitele, mert az ilyen típusú műsorokat alapjában egy ötven fölötti nemzedék nézi, ha nézi. Dupla perverzió, hogy ez a becsvágyó ember - Rákay Kálmán (Philip), az Orbánnak tett személyes szolgálataiért az MTV vezérigazgató-helyettesévé emelt ember - a Szabadság tér '89 című, 52 hetesre méretezett sorozat első részében még magánál is fiatalabb értelmiségieket faggatott, akiknek még nálánál is kevesebb személyes élményük lehetett 1989-ről, pláne magáról a Kádár-rendszerről, amelyről a műsor voltaképp szólt.

Maga a műsor egy egészen elképesztő ,,felütéssel" kezdődött: ,,Huszonöt éve egy nemzet megváltoztatta a világ történelmét." Ez a nemzet ugyebár mi lettünk volna. Gorbacsov Szovjetuniója, idősebb Bush Amerikája talán nem is létezett, szuperhatalmi megállapodások se voltak, lengyel rendszerváltozás se (a miénknél jóval korábban), csak Magyarország fordított a történelem kerekén. Ezt a hazaffyas szólamot már ezerszer hallottam, majdnem olyan szépen szól, mint az, hogy 1956-ban mi vertük be az első szöget a kommunizmus - még jó három évtizedig érintetlen - koporsójába. Az egyik épp annyira igaz mint a másik. A rákövetkező tévedéseket - amelyek a szerkesztők, a műsorvezető és a behívott ,,pázmányista", ,,terrorházas", ,,századvéges" (tehát Fidesz-közeli) szakértők tárgyismeretét dicsérik - megpróbálom listába szedni.

1. Ezt történetesen nem is értem. A kísérőszöveg az 1989. január 9-i drámai áremeléseket elintézte annyival, hogy ,,az élelmiszerek ára 20, a gyógyszereké 80 százalékkal emelkedett". Holott csak annyit kellett volna mondani, hogy mindennek felemelték az árát, ami állami hatáskörbe tartozott: az élelmiszerekét, a háztartási energiáét, a tömegközlekedését, a mosószerekét, a gyógyszerekét, a telefonét, a gépkocsikét és számos más árucikkét, amivel átlagban 20-22 százalékos áremelést és legalább 10 százalékos életszínvonal-csökkenést generáltak. Kimaradt a történetből, hogy az állam a nyugdíjasokat és a szociális ellátásban részesülőket (ha nem is teljesen) kompenzálta. Ez se lett volna több egy mondatnál.

2. Az áremelés hallatán Szabolcsban ,,negyven év óta először" sztrájkoltak - hallottam a kísérőszövegben ezután. Tévedés. Nemcsak azért, mert Szabolcson kívül még három másik megyében is, hanem azért, mert az első sztrájk négy hónappal korábban, a Mecseki Szénbányákban zajlott le.

3. Egy sorbaállás képei: ,,először állunk sorba szja-bevallásért". Tévedés. Az szja és az áfa bevezetéséről szóló törvényt a parlament 1987-ben fogadta el, 88-ban már fizettük mind a kettőt - sorbaállás nélkül. Vagy eleve levonták a munkáltatók, vagy a kasszánál. Akik sorbaálltak, magánvállalkozók voltak.

4. Rejtély, hogy Rákay vagy a szerkesztői miért csempészték be 89 történetébe a népi-urbánus szembenállás egész múltját, és miért fűszerezte mindezt a behívott (még diploma előtt álló) ,,szakértő" fiatalember azzal, hogy Aczél György a 80-as évek második felében ,,már" az urbánusok felé hajlott. Aczélt 1985-ben Kádár leváltotta és a Társadalomtudományi Intézetbe száműzte. Onnantól neki nem volt az ilyen típusú irodalmi vitákra ráhatása - amíg egyébként volt, nem hogy jó, hanem kifejezetten intim-baráti kapcsolatban állt a népi oldal olyan nagyjaival, mint Illyés Gyula vagy Németh László. Egyébként a népi-urbánus vita lecsapódott a 89-es politikai ellenzék vitáiban, az MDF és az SZDSZ/Fidesz engesztelhetetlen szembenállásában, de erről a műsorban egy árva szó, annyi sem esett. (Rákay szerint a Kádár-rendszer nemhogy megbékíteni akarta volna a feleket, hanem még ,,olajat is öntött a tűzre". Nekem ez újdonság volt, az olajból semmit se láttam. A szakértő azonban buzgón egyetértett a műsorvezetővel.)

5. Szuperpoén! Philip azt mondja, ha a Kádár-rendszer nem annyira megengedő az abortusszal szemben, akkor ma Magyarországon 4 millióval többen élhetnénk. Eltekintve most már attól, hogy a műsorban az abortusz-rendelet ,,anyjának", Ratkó Annának - Rákosi egészségügyi miniszterének - a tevékenységét 1956-ig tolták ki, holott Ratkó már a Nagy Imre-kormányba sem került be (1953), az abortusz-tilalmat 1956-ban (még Kádár előtt) valóban feloldották, mert az óvodák és iskolák képtelenek voltak befogadni a ,,Ratkó-gyerekeket". Ami 1950 és 1957 között történt, azért Kádár nem felelős, ilyenformán azért a ,,4 millióért se". És talán megérdemelt volna egy mondatot, hogy akkor, amikor a születésszámok apálya manifesztté vált, a Kádár-rezsim tucatnyi új intézkedéssel bátorította a gyerekvállalást (gyes, gyed, bölcsőde- és óvodaépítés a terhességből visszatérők kötelező visszafogadása),egészen odáig, hogy a többgyerekesek sokkal gyorsabban jutottak lakáskiutaláshoz. Puszta érdekesség: ott se volt (Európában) magasabb a népszaporulat, mint minálunk, ahol az abortusztilalom érvényben maradt. Spanyolországtól a Szovjetunióig.

6. Magyar adósság. Mint tudott, 1989-re 20 milliárdra hízott. Az okok keresése közben Rákay egyetemi adjunktus-szakértője egyfolytában a két olajválság (1973, 1978) okozta veszteségeinkre célzott, holott a kőolaj világpiaci árának emelkedése bennünket szinte egyáltalán nem érintett, mert folyamatosan ,,baráti áron" kaptuk a Szovjetuniótól az olajat. Ezért is vált közmondásossá az az önáltató hazugság, hogy az olajválság nem gyűrűzik be hozzánk, megáll Hegyeshalomnál. Begyűrűzött. A tudós szakértőnek helyesebb lett volna azzal érvelnie, hogy mit vesztettünk az ún. cserearányokon. Tudniillik amit tőkés ipari importban behoztunk (nagyon sokat), abban mindben benne volt a brutálisan megemelt olajár, miközben a mi élelmiszer- és félkésztermék-exportunk árai egyfolytában lefelé mentek. Rákaynak megjegyzése sem volt az ügyhöz, láthatóan fogalma sem a szóban forgó tárgyról.

A műsorvezető - Forrás: MTVA/Reviczki István
A műsorvezető - Forrás: MTVA/Reviczki István

7. Kiszemezgethetnék még néhány baromságot, de igazán méltó befejezése volt az opusznak Ronald Reagan állítólagos budapesti látogatásának ,,megvétózása" Kádár, illetve az MSZMP Politikai Bizottsága által (1985). Közlöm: soha, semmikor, semmilyen formában nem merült fel, hogy Reagan Magyarországra jöjjön; hogy őt ide meghívják. Bush alelnökként itt járt, itt volt Mrs. Thatcher és Helmut Kohl is, de Reagan egyetlen kommunista országban sem szándékozott felbukkanni. Meglehet, volt olyan tanácsadója, aki az ellenkezőjét javasolta neki, de hogy egy budapesti meghívásra vártak volna??? Kíváncsi vagyok, honnan vették ezt Rákayék? Mert én akárkit kérdeztem meg az akkori, ma még életben levő külügyi illetékesek közül, mind azt mondták: még csak nem is hallottak ilyesmiről. Mindazonáltal a műsor a hipotézisre magyarázattal szolgált: a szovjetek még az 1983-as Bush-vizitet is rossz néven vették. Tévedés. Nem azt, hanem Szűrös Mátyásnak a MÚOSZ-ban tartott tájékoztatóját, amelyben az hangzott el, hogy Bush jó szándékai őszinték. Szűröst valaki följelentette a szovjet nagykövetségen, és az egész dolog kapott egy ,,gellert" azáltal, hogy Budapestről távoztában Bush Bécsben mondott egy hevesen antikommunista beszédet. Ezután Andropov szovjet pártfőtitkár levélben kérte számon Kádártól Szűrös szavait, amit a magyar vezető azzal hárított el, hogy pletykálkodás az egész. Egyébként letolta Szűröst - akkor a KB külügyi titkárát, volt moszkvai nagykövetet - de mivel a kedvence volt, nem nyúlt hozzá.Aczél Endre 2014.01.11.05:35

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/350504_tortenelemora
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerváltozás, lakáskiutaláshoz, spanyolországtól, magánvállalkozók, szembenállásában, értelmiségieket, gyerekvállalást, kísérőszövegben, abortusztilalom, veszteségeinkre, élelmiszerekét, hegyeshalomnál, szolgálataiért, többgyerekesek, magyarországra, visszafogadása, tárgyismeretét, antikommunista, cserearányokon, születésszámok, megállapodások, galamuscsoport, nagykövetségen, műsorvezetővel, megváltoztatta, tájékoztatóját, szovjetuniótól, magyarországon, tevékenységét, szovjetunióig, népszaporulat, bevezetéséről, szuperhatalmi, tortenelemora, látogatásának, történelemóra, műsorvezető –, olyan emberre, kérdéses időben, politikai újságírásban, ilyen típusú, ötven fölötti, becsvágyó ember, műsor voltaképp, egészen elképesztő, nemzet megváltoztatta, világ történelmét, nemzet ugyebár, miénknél jóval, történelem kerekén, hazaffyas szólamot, első szöget, Reviczki István, Magyar Televízió, Rákay Kálmán, Gorbacsov Szovjetuniója, Bush Amerikája, Mecseki Szénbányákban, Aczél György, Társadalomtudományi Intézetbe, Illyés Gyula, Németh László, Ratkó Annának, Nagy Imre-kormányba, Ronald Reagan, MSZMP Politikai Bizottsága, Reagan Magyarországra, Helmut Kohl, Szűrös Mátyásnak, Bush Bécsben, Ezután Andropov, Kádártól Szűrös, Aczél Endre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Hálátlanság  4 gyógytea, amely áldásos lehe...  Png rózsa csokor  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Hála  Keresztyén ima  Megvédhetnek a bőrráktól, de a...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hallgatás  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Hálátlanság  Facebookon kaptam  Imádság  Png nő  Facebookon kaptam  A gyömbér vérnyomásra gyakorol...  Kellemes délutánt kívánok  Zsoltárok  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Ozmium  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Zsoltárok  A fekete ribizli az egyik legc...  Fohász  Facebookon kaptam  Ünnepeljük a magyar költészete...  Facebookon kaptam  József Attila - Mama  Hála  Facebookon kaptam Krisztinától  Hálátlanság  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Zsoltárok  Márai Sándor naplója  Facebookon kaptam  A gyömbér vérnyomásra gyakorol...  Sexy nő  125 éve szereztük meg az első ...  Ünnepeljük a magyar költészete...  Költészet, az élet örök művész...  Zsoltárok  Fohász  Facebookon kaptam Krisztinától  Hála  Áldott - békés Vasárnapot kívá...  Facebookon kaptam  Szagosmüge és a vese  Hallgatás  Ozmium  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Van úgy "Van úgy,...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Héja - Nász Az Av...  Facebookon kaptam  Zsoltárok  6296 az új fertőzött, elhunyt...  Zsoltárok  Imádság  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  Zsoltárok  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Jó éjszakát!  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Jó éjszakát!  Én nem tudom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hallgatás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Imádság  Rajzos nő  Facebookon kaptam  6296 az új fertőzött, elhunyt...  Keresztyén ima  Ametiszt kristály  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Úgy szeretnék....  Márai Sándor naplója  Imádság  Facebookon kaptam  Hallgatás  Facebookon kaptam  Április 11 A magyar költészet...  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  Hashajtók a konyhából és a kam...  Png kislány  Lélektől Lélekig  Tulipànok  Hála 
Bejegyzés Címkék
műsorvezető &#8211, olyan emberre, kérdéses időben, politikai újságírásban, ilyen típusú, ötven fölötti, becsvágyó ember, műsor voltaképp, egészen elképesztő, nemzet megváltoztatta, világ történelmét, nemzet ugyebár, miénknél jóval, történelem kerekén, hazaffyas szólamot, első szöget, kommunizmus &#8211, rákövetkező tévedéseket, behívott &#8222, háztartási energiáét, szociális ellátásban, áremelés hallatán, kísérőszövegben ezután, első sztrájk, sorbaállás képei, parlament 1987-ben, kettőt &#8211, szerkesztői miért, népi-urbánus szembenállás, 80-as évek, urbánusok felé, népi oldal, népi-urbánus vita, 89-es politikai, olajból semmit, szakértő azonban, abortusszal szemben, abortusz-rendelet &#8222, tevékenységét 1956-ig, abortusz-tilalmat 1956-ban, születésszámok apálya, terhességből visszatérők, többgyerekesek sokkal, abortusztilalom érvényben, okok keresése, kőolaj világpiaci, tudós szakértőnek, brutálisan megemelt, szóban forgó, opusznak Ronald, ellenkezőjét javasolta, budapesti meghívásra, hipotézisre magyarázattal, 1983-as Bush-vizitet, szovjet nagykövetségen, egész dolog, hevesen antikommunista, magyar vezető, kedvence volt, rendszerváltozás, lakáskiutaláshoz, spanyolországtól, magánvállalkozók, szembenállásában, értelmiségieket, gyerekvállalást, kísérőszövegben, abortusztilalom, veszteségeinkre, élelmiszerekét, hegyeshalomnál, szolgálataiért, többgyerekesek, magyarországra, visszafogadása, tárgyismeretét, antikommunista, cserearányokon, születésszámok, megállapodások, galamuscsoport, nagykövetségen, műsorvezetővel, megváltoztatta, tájékoztatóját, szovjetuniótól, magyarországon, tevékenységét, szovjetunióig, népszaporulat, bevezetéséről, szuperhatalmi, tortenelemora, látogatásának, történelemóra, intézkedéssel, miniszterének, szénbányákban, életszínvonal, félkésztermék, pletykálkodás, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 1205
  • e Hónap: 5863
  • e Év: 181225
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.