Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Offshore cégek - Hová tűntek a gázmilliárdok?
  2014-02-04 16:57:21, kedd
 
   
  Offshore cégek - Hová tűntek a gázmilliárdok?
2014. február 02. Vasárnapi Hírek

Míg egy átlagos távhőfogyasztónak havonta 2-3 ezer forinttal maradt több a zsebében a számla csökkenése miatt, addig van, aki a rezsicsökkentésen ennek a milliószorosát, 2-3 milliárd forintot keres meg havonta. Kérdés, hogy mindezt törvényesen teheti-e. A szálak egészen Orbán Viktor miniszterelnök környezetéhez vezetnek.

Az Index hírportál tette közzé hétfőn, hogy offshore cégek bukkannak fel egy több százmilliárdos állami gázüzletben. A hírek szerint az állam által a távhőtermelőknek, illetve a közintézményeknek szánt - ausztriai betáplálású - olcsó gáz havonta is milliárdokban mérhető hasznát egy homályos - offshore (Kajmán- szigetek, Belize, Brit Virgin-szigetek, Ciprus, Svájc) - hátterű társaság, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt., illetve jogelődje (MET) fölözheti le. Teheti, mert az állami MVM Partner Zrt. (MVMP) az árelőny kihasználásának jogát több gázévre átengedte részére. A távhőfogyasztók, valamint a közpénzből fenntartott iskolák, óvodák, szociális intézmények energiaköltségei így sokkal magasabban maradtak, mintha az MVMP közvetlenül eladta volna részükre az olcsóbb földgázt.

Az, hogy az ügyleten az állami MVMP nem nyerészkedett, az jól látszik a cég beszámolóiból is: 114 milliárd forintos tetemes árbevétele ellenére mindössze 1,37 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el 2012-ben a földgáz-értékesítésen. Beindult viszont az üzlet az offshore tulajdonosi hátterű MET-nél, hiszen az MVMP már az olcsóbb gázt is a MET svájci leánycégén, a Mol Energy Trade International AG-n keresztül vásárolta Ausztriából, majd azt egy tükörszerződéssel (ugyanazon a napon, ugyanolyan mennyiségre és határidőkkel) továbbadta a MET-nek. Az MVMP "postás" szerepével kapcsolatos képet csak erősíti az a nyilvánosságra került engedményezési szerződés is, amely alapján a MET csak a minimális felárat fizette meg az MVMP részére, a földgázvásárlás költségeinek megtérítését "anya és leánya", a MET és a svájci leánycég egymás között rendezte le. A cég beszámolója szerint a leánycégekkel együtt számolva 2011-ben még csak 82 millió euró (akkori árfolyamon kb. 22,4 milliárd forint) volt a konszolidált adózás előtti eredménye, ez 2012-ben 165 millió euróra (kb. 49 milliárd forint) ugrott. Magának az anyavállalatnak, MET-nek az adózás előtti eredménye 58 millió dollárról (akkori árfolyamon kb. 11,6 milliárd forint) 229 millió dollárra (51 milliárd forintra) ugrott. A tulajdonosok 245 millió dollár osztalékot (55 milliárd forint) vettek ki a cégből az év végén.

A botrány kirobbanása után kiderült, hogy a MET mögött részben a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök családi ismerőse, részben pedig az exwallisos Nagy György áll. A társaság másik két tulajdonosa, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Small Valley Investments Ltd. és a svájci Deneb Algedi Invest AG mögött álló magánszemélyek neve még nem került nyilvánosságra.

A MET a hírekre reagáló közleményében lényegében elismerte, hogy jelentős mennyiségű gázt vásárolt az MVMP részére biztosított, elviekben célhoz kötött felhasználású olcsó gázból, amelyet ők gyakorlatilag már szabadon értékesíthettek tovább. A MET ugyancsak elismerte, hogy az MVMP-vel kötött ügyleteken nyereségre tettek szert, mivel "a cég alapfilozófiája, hogy veszteséges ügyleteket nem köt". Bár "az MVMP-vel kötött szerződések komoly üzleti kockázatot jelentettek, melynek eredményeként a MET Csoport jelenleg veszteséget szenved el". A MET közleménye szerint a "MET Csoport jelentős eredménynövekedése döntő részben nem az MVMP-tranzakcióból származik", de azt nem állítják, hogy az MVMP-tranzakció nem járult hozzá az eredménynövekedéshez. Az MVM csoport az ügyről nem adott ki hivatalos közleményt, így arra sem reagált, hogy a MET szerint az MVMP nem lett volna képes kezelni "ilyen nagymértékű pozíciót". Egyszerűbben fogalmazva, a MET szerint az állami cég alkalmatlan volt a rendeletben kijelölt feladat ellátására.

A Németh Lászlóné által vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) részéről kiadott szűkszavú közlemény szerint minden törvényesen, az MVMP belső szabályainak megfelelően, átlátható módon, az állami vagyont gyarapítva történt.
A minisztériumnak az ügylet törvényességére vonatkozó állításait ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy a megegyezés ellentétesnek látszik a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (vagyontörvény) rendelkezéseivel. Az Orbán-kormány által előkészített, 2011 decemberében elfogadott és 2012. január 1-jétől alkalmazandó vagyontörvény értelmében nemzeti vagyon tulajdonjogát (pl.: az MVMP tulajdonában lévő pénzt, földgázt, vagyoni értékű jogot) csak természetes személy vagy átlátható szervezet részére lehet átruházni. Átlátható szervezetnek pedig az olyan gazdálkodó szervezet minősül, amelynek valamennyi, 25%-nál nagyobb részesedéssel rendelkező közvetlen vagy közvetett tulajdonosa esetében is teljesülnek az átláthatósági kritériumok. Ilyen feltétel különösen, hogy olyan államban kell adóilletőséggel rendelkeznie, amely az EU, az EGT vagy az OECD tagállamában van, vagy amellyel Magyarországnak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye van.

A MET szerint "a MET Csoport tagjai a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján átlátható szervezetnek minősülnek". Ez ma már akár igaz is lehet, csakhogy amikor a botrányos szerződéseket 2012-ben aláírta az MVMP, a nyilvánosságra került adatok szerint még nem volt az. A MET-ben 2009 óta meglévő 50%-os közvetett részesedésétől ugyanis 2012. november 23-án vált meg egy karibi offshore cég, a Normeston Trading Ltd. (Belize), és azt ekkortól vette át - a Magyar Energia Hivatal 2012 júliusában meghozott 672/2012. számú határozatában Kajmán-szigeteki illetőségűként feltüntetett - RP Explorer Liquid Fund nevű társaság. Ez utóbbi cég 2013 januárjában Ciprusra költözött. 2013. január 21- én benyújtott kérelme alapján 2013. január 30-án regisztrálták a ciprusi cégnyilvántartásban.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az MVMP 2012-ben úgy állt szerződéses kapcsolatban a MET-tel, és úgy vállalt 2013-ra és 2014-re kötelezettséget a Magyarország Energiakereskedő Zrt.-vel, hogy azt a törvény kifejezetten tiltotta számára, hiszen sem Belize, sem a Kajmán-szigetek nem EU-, nem EGT- és nem OECD-tagállam, valamint kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye sincs Magyarországnak velük.

Az továbbra is kérdéses, hogy a megismert tulajdonos személyének és kapcsolatainak lehetett-e köze ahhoz, hogy az MVMP a törvényi tilalmat figyelmen kívül hagyta, illetve azt egyetlen állami szereplő se vette észre. Ami biztos, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök környezetéhez is kötődő offshore cégtulajdonosok, így különösen Garancsi István, Nagy György és még két, egyelőre ismeretlen személy az elmúlt két és fél évben havonta kereshetett milliárdokat jogszerűtlen kormányzati segítséggel.

Hogy az ügyben pontosan kit és milyen felelősség terhel, mekkora kár érte a nemzeti vagyont, mennyivel lehetne alacsonyabb a távhő és a földgáz ára a MET közbeiktatása nélkül, és ki a rejtélyes másik két tulajdonos, még nem tudni. Az ügyben az MSZP és a PM képviselői is vizsgálatot követelnek.
*******************************

Még ötven érintett az offshore gázügyben
2014. február 3., hétfő 17:00 Index

A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosához, Garancsi Istvánhoz, illetve az exwallisos Nagy Györgyhöz köthető emberek szerepelnek a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban.

Mint egy hete megírtuk, a távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége. A szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek.

Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Segített is, ezzel egy időben viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget is, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t (MET), amelynek korábbi neve Mol Energiakereskedő volt.

Aztán az Átlátszó.hu kiderítette, hogy ciprusi offshore cégeken keresztül az exwallisos Nagy György és a fehérvári labdarúgócsapatot tulajdonló Garancsi István is tulajdonosai a 2012-ben 50 milliárd forintos profitot termelő, MET-nek.

Most pedig szintén az Átlátszó.hu jött elő a Garancsihoz és Nagyhoz képest ugyan elenyésző tulajdonrésszel rendelkező, nagyjából ötvenfős, Nagy György-közeli érdekszövetséggel.

A bonyolult szálakon keresztül a Burnack Ltd. tulajdonosi körében megjelenő közel ötven nevet (ciprusi cégadatok, pdf) közelebbről vizsgálva kiderül, hogy a legtöbbüknek valamilyen módon köze van a Wallishoz vagy Nagy György érdekeltségeihez. Az Átlátszó.hu csak azokat azonosította, akik cégvezetőként vagy tulajdonosként szerepelnek a magyar cégadatbázisban. Az derült ki, hogy többen a Nagy-érdekeltség Café-csoport dolgozói. A legtöbb tulajdonos egyébként egyetlenegy darab részvényt birtokol, ami az Átlátszó.hu szerint a lista heterogén jellegét tekintve arra utal, hogy valaki jutalomból osztogathatja ezeket a részesedéseket. További részleteket az Átlátszó.hu-n olvashat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közintézményeket, energiakereskedő, rendelkezéseivel, energiaköltségei, érdekeltségeihez, távhőtermelőknek, távhőfogyasztók, tulajdonrésszel, alapfilozófiája, törvényességére, kihasználásának, értékesíthettek, cégadatbázisban, távhőtermelőket, minisztériumnak, magyarországnak, cégtulajdonosok, adóilletőséggel, labdarúgócsapat, kötelezettséget, földgázvásárlás, anyavállalatnak, nyilvánosságra, részesedésétől, százmilliárdos, illetőségűként, miniszterelnök, magánszemélyek, megkérdőjelezi, tulajdonosához, kapcsolatainak, engedményezési, részesedéseket, milliószorosát, tulajdonosként, környezetéhez, átlagos távhőfogyasztónak, számla csökkenése, rezsicsökkentésen ennek, szálak egészen, több százmilliárdos, hírek szerint, állam által, közintézményeknek szánt, árelőny kihasználásának, közpénzből fenntartott, olcsóbb földgázt, állami MVMP, offshore tulajdonosi, olcsóbb gázt, minimális felárat, földgázvásárlás költségeinek, Vasárnapi Hírek, Orbán Viktor, Brit Virgin-szigetek, Magyarország Energiakereskedő Zrt, Partner Zrt, Energy Trade International AG-n, Garancsi István, Nagy György, Brit Virgin-szigetekre, Small Valley Investments Ltd, Deneb Algedi Invest AG, Németh Lászlóné, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Normeston Trading Ltd, Magyar Energia Hivatal, Explorer Liquid Fund, Garancsi Istvánhoz, Nagy Györgyhöz, Nagy György-közeli, Burnack Ltd, Nagy-érdekeltség Café-csoport,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.21. 09:31 Rákóczi Szövetség: az elmúlt 30 évben több mint 100 ezer középiskolás utazh...
01.21. 09:31 Csécsei Zoltán 12 és 24 órás futópados világcsúcsot javított
01.21. 09:21 Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát
01.21. 09:11 BUX: 44 471,26 pont, alig változott nyitáskor
01.21. 09:11 Impeachment - Szakértő: már republikánus szenátorokról is szól az eljárás
01.21. 09:01 Büntetőfeljelentést tett a kormányhivatal a budaörsi szemműtétek ügyében
01.21. 08:41 Vádat emeltek egy redőnyön keresztül leselkedő férfi ellen
01.21. 08:41 Szakértő: ha a Fidesz kilép a néppártból, mások is követhetik
01.21. 08:31 A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája mia...
01.21. 08:31 BÉT - Csökkenéssel indulhat a kereskedés
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
A könyvtáros cicája.......  Kutyus szemüvegben  Hallás  Fehér cicával  Facebookon kaptam  Babits Mihály : Szerelmes vers  Jó a zene  Png rózsa  Facebookon kaptam  Nők bundában  Napraforgók  Az én vallomásom  Keresztes Szent János: Sötét é...  Petőfi Sándor - Egy Könyvárus ...  Az ősz üzenete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csoda a vízilabda E.B-én  Posertube  Szent Fábián pápa és vértanú  Deres környezetben a Máriagyűd...  Vers-aszály - Kétszázhatvanadi...  Téli este  Hofi Géza: - Anyósom az tudja ...  Gitáros  Képes üzenet !  Az én vallomásom  Kellemes délutánt kívánok  Orazio Vecchi - Néked zeng ez ...  Napraforgók  Kávészemek  Minyon  Rózsaszín rózsa  Az élet egy tánc  Facebookon kaptam  Fatörzs gyertyák  Tóth Árpád:Érzelmek nélkül...?...  Szamár fűl  Őszi erdő  Minyon  Sajnálom, de valamit még monda...  Reményik Sándor: János evangél...  Sexy nők  Félreértés.......  A meghallgatott imádság - Szo...  Facebookon kaptam  Imádkozott minden megszakítás ...  2. évközi hét hétfő 01.20  Facebookon kaptam  Lassan ébredezik a város . . .  Posertube  Havas óra  Most csendesedjünk el, és imát...  Rózsaszín rózsa  Szomorúság  Most csendesedjünk el, és imát...  Petőfi Sándor - Egy Könyvárus ...  A pozitív gondolkodás  Halogatás  Daniel  Betty Boop  Keverés  Facebookon kaptam  A mérgező emberek  Jézus megbocsát  Szeretlek  Most csendesedjünk el, és imát...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Az apostoli tanítás  Egyre gyakrabban hallani "Nárc...  Hofi Géza: Pusszantás mindenki...  Png rózsa  Az idő csak egy pillanat  Imádkozott minden megszakítás ...  Hallás  Siklósi vár képeken  Gondolat-jel  Hofi Géza: Életem bére  Nők bundában  Facebookon kaptam  Veszprémi Érsekség szentmise 0...  Az anyák olyanok, hogy maminak...  Alvó kutyusok  Love  Facebookon kaptam  Látás  Szülinapomra..  Nemes Nagy Ágnes : Félelem  Elég minden napnak a maga baja  Lassan ébredezik a város . . .  Orchídea  Az élet egy tánc  Wass Albert áldozatai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hallás  Megigazulás és megszentelődés  Útravaló – 2020. január ... 
Bejegyzés Címkék
átlagos távhőfogyasztónak, számla csökkenése, rezsicsökkentésen ennek, szálak egészen, több százmilliárdos, hírek szerint, állam által, közintézményeknek szánt, árelőny kihasználásának, közpénzből fenntartott, olcsóbb földgázt, állami MVMP, offshore tulajdonosi, olcsóbb gázt, minimális felárat, földgázvásárlás költségeinek, svájci leánycég, leánycégekkel együtt, konszolidált adózás, adózás előtti, botrány kirobbanása, fehérvári labdarúgócsapat, exwallisos Nagy, társaság másik, svájci Deneb, hírekre reagáló, rendeletben kijelölt, állami vagyont, ügylet törvényességére, megegyezés ellentétesnek, nemzeti vagyonról, olyan gazdálkodó, átláthatósági kritériumok, kettős adóztatás, botrányos szerződéseket, nyilvánosságra került, karibi offshore, törvény kifejezetten, megismert tulajdonos, törvényi tilalmat, ügyben pontosan, nemzeti vagyont, rejtélyes másik, offshore gázügyben, magyar állam, hete megírtuk, távhősök támogatásának, szálak kajmán-szigeteki, kormány rátenyerelt, nyugati irányból, időben viszont, homályos tulajdoni, fehérvári labdarúgócsapatot, bonyolult szálakon, legtöbbüknek valamilyen, magyar cégadatbázisban, legtöbb tulajdonos, lista heterogén, közintézményeket, energiakereskedő, rendelkezéseivel, energiaköltségei, érdekeltségeihez, távhőtermelőknek, távhőfogyasztók, tulajdonrésszel, alapfilozófiája, törvényességére, kihasználásának, értékesíthettek, cégadatbázisban, távhőtermelőket, minisztériumnak, magyarországnak, cégtulajdonosok, adóilletőséggel, labdarúgócsapat, kötelezettséget, földgázvásárlás, anyavállalatnak, nyilvánosságra, részesedésétől, százmilliárdos, illetőségűként, miniszterelnök, magánszemélyek, megkérdőjelezi, tulajdonosához, kapcsolatainak, engedményezési, részesedéseket, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1481
  • e Hét: 8812
  • e Hónap: 67920
  • e Év: 67920
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.