Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lesz-e nyugdíjunk?
  2014-04-16 08:11:09, szerda
 
  Lesz-e nyugdíjunk?
2014.04.15. 23:10


A napokban több poszt is foglalkozott azzal a kérdéssel, lesz-e nyugdíjunk, nekünk, ötven év alattiaknak. A kissé hisztérikus és túlnemmagyarázott válasz az volt, hogy nem lesz.

Mit jelent az, hogy "nem lesz nyugdíjunk"? Valami nyilván lesz, ha nem lesz államcsőd; a kérdés az, hogy mennyi lesz az a ,,nem lesz".

A Bajnai- és az Orbán-kormányok több intézkedést is hoztak a nyugdíjkiadások növekedésének lassítására, mint például a 13. havi nyugdíj visszavonása, a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése, az inflációt követő indexálási szabály, illetve a korengedményes és a rokkant-nyugdíjak feltételeinek szigorítása (ugyanakkor születtek ezzel ellentétes hatású intézkedések is, mint például a nők korengedményes nyugdíjazása negyven év szolgálati idő után, illetve az infláció fölültervezésével adott választási nyugdíjprémium). Hiába: a nyugdíjakra költött összeg a GDP-hez képest egyre nő, konkrétan az évszázad első évtizedében 9%-ról 12%-ra.

Ez az arány nyilván nem nőhet a végtelenségig, ugyanakkor a GDP-növekedési ütemben, a demográfiai folyamatokban, a foglalkoztatottság növekedésében, a bérnövekedésben, az adóemelésekben és a költségvetési kiadáscsökkentésben rejlő lehetőségek húsz éves távlatban is rendkívül korlátozottak. Bizonyára van egy olyan GDP arányos nyugdíjkiadási küszöb, ahol a kormánynak meg kell lépnie a ma elképzelhetetlent: az általános és drasztikus nyugdíjcsökkentést. Átlépjük-e ezt a határt a következő húsz, harminc, ötven évben?

Ugyancsak a napokban ismertette a sajtó az Allianznak a nyugdíj-fenntarthatósági indexéről (PSI) készült tanulmányát, amiből az derül ki, hogy a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóság szempontjából a világ többi országával összehasonlítva az alsó harmad tetején van (Figure 1), alig valamivel rosszabb kilátásokkal, mint Németország vagy Ausztria. A legrosszabb hír, hogy Magyarország GDP-arányos nyugdíjkiadása a legmagasabb a kelet-európai régióban (Figure 10), és a nyugat-európai országok közül is csak hatban magasabb (ebből öt hasonlóan rossz vagy rosszabb PSI-vel rendelkezik, mint Magyarország). Ennek a legfontosabb okai a magas demográfiai függőségi ráta, az alacsony effektív nyugdíjba vonulási kor és a magas helyettesítési ráta (a nyugat-európai államokhoz képest).

Az MNB készített egy technikai kivetítést 2013-ban. Eszerint a GDP-arányos nyugdíjkiadások 2013-ra 12%-ig nőnek, majd 2027-re 9%-ig, tehát az ezredfordulós szintig csökkennek. Ha a költségvetés képes hosszú távon ezt a kiadási szintet tartani, akkor ,,lesz nyugdíjunk", azaz nem kell drasztikusan visszavágni a nyugdíjakat. A technikai kivetítés az alábbi feltételezésekkel élt a következő évtizedekre:

1) Az inflációhoz kötött indexálási szabály. Ez a feltételezés lényegében azt jelenti, hogy a nyugdíjasok nem fognak részesedni a GDP növekedéséből, azaz a ,,tortájuk" ,,csak" annyival lesz nagyobb, amennyivel többen akarnak ,,enni belőle". Ez a szabály a helyettesítési ráta csökkentésén keresztül javítja a rendszer fenntarthatóságát.

2) Az ellátotti létszámot érintő intézkedések (nyugdíj-korhatár emelése, szigorítások a korengedményes és rokkantsági jogosultságokban). A kivetítés szerint az ellátottak száma 2,6 millió fő alatt stabilizálódik -- annak ellenére, hogy a 65 évesnél idősebb népesség létszáma folyamatosan nő.

A kitekintés nem tekint ki a "mi" nyugdíjba vonulásunkig, de nem is kell. A Ratkó-generáció 2014 és 2022 között vonul nyugdíjba, tehát ez után már lassuló ütemben növekszik az öregségi nyugdíj-korhatárt elérők száma. A kitekintés időhorizontjának végére, 2027-re 9%-ra becslik a GDP-arányos nyugdíjkiadásokat, stabilizálódó ellátotti szám mellett.

Ha el nem számoltak valamit az MNB-ben, akkor a nyugdíjrendszer a már meglépett szigorítások folytatása esetén a mi nyugdíjba vonulásunkig és talán még utána is fenntartható lesz. A helyettesítési ráta szemérmetlenül alacsony lesz, a mostani 48% helyett akár 30%-ra is csökkenhet, ami jelentős életszínvonal-esést is eredményezhet a nyugdíjba-vonulók számára (főleg akinek nem lesz egyéb megtakarítása) -- de ez azért nagyon messze van a ,,nem lesz nyugdíjunk"-tól.

Úgy tűnik, hogy nem lesz szükség radikális nyugdíjcsökkentésre, mert az inflációs indexálás (másképpen fogalmazva ,,a Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét") hosszú távon végzi el a szükséges nyugdíjcsökkentést.

http://orulunkvincent.blog.hu/2014/04/15/lesz-e_nyugdijunk#more6042513
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: jogosultságokban, fenntarthatósági, időhorizontjának, nyugdíjrendszer, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkiadások, fenntarthatóság, összehasonlítva, bérnövekedésben, nyugdíjkiadása, nyugdíjkiadási, korengedményes, helyettesítési, nyugdíjprémium, stabilizálódik, orulunkvincent, szemérmetlenül, adóemelésekben, folyamatokban, növekedésében, feltételeinek, korlátozottak, megtakarítása, növekedéséből, ezredfordulós, eredményezhet, életszínvonal, szempontjából, végtelenségig, költségvetési, növekedésének, stabilizálódó, intézkedések, legfontosabb, feltételezés, nyugdíjazása, napokban több, kissé hisztérikus, nyugdíjkiadások növekedésének, nyugdíjkorhatár folyamatos, inflációt követő, rokkant-nyugdíjak feltételeinek, infláció fölültervezésével, nyugdíjakra költött, évszázad első, arány nyilván, demográfiai folyamatokban, következő húsz, napokban ismertette, magyar nyugdíjrendszer, világ többi, alsó harmad, Magyarország GDP-arányos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Soha ne kedvezz...  Akarat  képre írva  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png kutya  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem tudhatod  Régi emberek, akikre máig büsz...  Popper Péter szavai  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép napot kívánok  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Nevem  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bounty krémes  Próbálj meg ...  Jó éjszakát  Png férfi  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Png rózsa csokor  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png cica  Png virág  Facebookon kaptam  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Elköszönt  Alvó cicák  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy lelki imádság  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png férfi  Erdőn  Alázat  Bounty krémes  Minden harmadik...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nagyi telefonál  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Radikális szeretet  Nem méltó hozzád  Egy hatékony szolga  Kellemes délutánt kívánok  Nevem  Png ház  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Sokan azt tartják  Kaffka_Margit  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyon különös  A kételkedés kezelése  Próbálj meg ...  Png lepke  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  A kételkedés kezelése  Png nő  Irgalom és ítélet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Adakozás  Fekete-erdő desszert  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Erdőn  Szép álmokat!  Png férfi  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
napokban több, kissé hisztérikus, nyugdíjkiadások növekedésének, nyugdíjkorhatár folyamatos, inflációt követő, rokkant-nyugdíjak feltételeinek, infláció fölültervezésével, nyugdíjakra költött, évszázad első, arány nyilván, demográfiai folyamatokban, következő húsz, napokban ismertette, magyar nyugdíjrendszer, világ többi, alsó harmad, kelet-európai régióban, nyugat-európai országok, legfontosabb okai, magas demográfiai, alacsony effektív, magas helyettesítési, nyugat-európai államokhoz, technikai kivetítést, ezredfordulós szintig, költségvetés képes, kiadási szintet, technikai kivetítés, alábbi feltételezésekkel, következő évtizedekre, inflációhoz kötött, feltételezés lényegében, helyettesítési ráta, rendszer fenntarthatóságát, ellátotti létszámot, kivetítés szerint, ellátottak száma, öregségi nyugdíj-korhatárt, kitekintés időhorizontjának, nyugdíjba-vonulók számára, inflációs indexálás, nyugdíjak értékét, jogosultságokban, fenntarthatósági, időhorizontjának, nyugdíjrendszer, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkiadások, fenntarthatóság, összehasonlítva, bérnövekedésben, nyugdíjkiadása, nyugdíjkiadási, korengedményes, helyettesítési, nyugdíjprémium, stabilizálódik, orulunkvincent, szemérmetlenül, adóemelésekben, folyamatokban, növekedésében, feltételeinek, korlátozottak, megtakarítása, növekedéséből, ezredfordulós, eredményezhet, életszínvonal, szempontjából, végtelenségig, költségvetési, növekedésének, stabilizálódó, intézkedések, legfontosabb, feltételezés, nyugdíjazása, csökkentésén, foglalkozott, kilátásokkal, drasztikusan, szigorítások, vonulásunkig, fenntartható, költségvetés, folyamatosan, magyarország, visszavonása, szigorítása, visszavágni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1766
  • e Hét: 4868
  • e Hónap: 15979
  • e Év: 169475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.