Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Magyarok voltak a gyilkosok" - a Duna-parti cipőgyűjtemény
  2014-04-16 20:30:17, szerda
 
  2014-04-16. 14:58
"Magyarok voltak a gyilkosok" - a Duna-parti cipőgyűjtemény előtt hajlongtak Áderék

A "holokauszt magyarországi áldozataira" emlékezett a köztársasági elnök a budapesti Cipők a Duna-parton emlékműnél szerdán.
Zoom
Az emléknapon (egyébként minden nap emléknap - a szerk.) az államfő virágot és emlékkövet helyezett el, valamint mécsest gyújtott a pesti rakparton lévő emlékműnél.
Zoom
Zoom
Áder János előtt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere emlékezett a "holokauszt áldozataira" a Duna-parton. Navracsics Tibor azt mondta: a hagyományokhoz híven az idén is megemlékeznek a "holokauszt magyar áldozatairól", ilyenkor mécsest gyújtanak és emlékkövet helyeznek el a tiszteletükre a Duna-parton.
Zoom
Hozzátette: azért Pokorni Zoltánnal érkezett az emlékműhöz, mert a politikus tette azt a javaslatot oktatási miniszterként, hogy a magyarországi holokauszt-emléknap április 16. legyen. Pokorni Zoltán arról beszélt: bár Európában általában az auschwitzi tábor "felszabadításához" kötik a megemlékezést a "holokauszt áldozataira", az áprilisi emléknap a magyar eseményekhez kötődik.
Zoom
"Nem egy távoli európai ország ügyének tekintjük a holokausztot, hanem a magyar történelem részének" - fogalmazott. Hozzátette: "magyarok voltak a gyilkosok, és magyarok voltak az áldozatok is, tehát ez a mi ügyünk".
Zoom
Pokorni Zoltán úgy vélte, "lehet, és nyilván kell is szóba hozni", hogy mindez a német megszállás idején történt, de ez "csak magyarázat, és nem mentség" az akkori magyar kormány és politika számára. Arról is beszélt, hogy rendkívül fontosak az iskolai megemlékezések ezen a napon, és jó lenne, ha "nem egy plusz történelemóra vagy egy muszáj ünnep" lenne ez a diákoknak, hanem valamilyen személyesen átélhető élményben lenne részük.
Zoom
Zoom
Makón emléktáblát állítottak a "gyermek áldozatoknak"
A "holokauszt magyarországi áldozatainak" emléknapja alkalmából emléktáblát állítottak a "gyermek áldozatoknak és a gyermekmentő tanároknak" szerdán a makói József Attila Gimnáziumban.
Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy hetven éve, 1944. április 16-án kezdődött el Magyarországon a vidéki zsidóság gettóba zárása. "Nem szabad hagynunk, hogy az évek múlása elhalványítsa a fájdalmat és veszteséget, amelyet a világnak és Magyarországnak kellett elszenvednie" - hangsúlyozta.
Az államtitkár elmondta, egy olyan generáció tagja, amely a történelemkönyvekből sem ismerhette meg az "igazságot". Felnőtt fejjel kellett szembesülnie azzal, hogy hetven éve "magyarok voltak a holokauszt áldozatai, de magyarok voltak az elkövetők is". Az iskola bejárati aulájában elhelyezett emléktáblán az iskola hat "meggyilkolt" zsidó diákja és Fried Ármin egykori gimnáziumi tanár neve olvasható.
Urbancsok Zsolt makói főlevéltáros, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke úgy fogalmazott, a kőtábla méltó helyre került, de igazi helye a makói elemi zsidó iskola épületében lenne. Ma már azonban sem az iskola, sem egykori diákjai nincsenek meg. Az épületet 1965-ben a neológ zsinagógával együtt lerombolták, az iskolában dolgozó öt tanító egyike sem tért vissza a "holokausztból", azt pedig nem lehet tudni, hogy a 256 iskolás közül hányat "pusztítottak el".
A holokauszt makói áldozatainak száma ezerkétszáz körüli, közülük 350-400 gyermek volt - állította a történész.
Bajnai: a magyar államot nem szabad felmenteni a felelősség alól
Az áldozatok előtti főhajtásra és az emlékezésre szólított fel a "holokauszt magyarországi áldozatainak" emléknapján publikált blogbejegyzésében az Együtt-PM vezetője.
Bajnai Gordon úgy fogalmaz: "a holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, mely során több mint félmillió honfitársunkat pusztították el". A német megszállás ténye korántsem menti fel a magyar államot a történelmi felelősség alól, hiszen zsidó honfitársaink összegyűjtése és deportálása a magyar állami szervek hathatós közreműködésével történt - folytatja.
Egyúttal kijelenti: ezt nem szabad elfeledni akkor, amikor a kormány egy olyan emlékművet akar "ránk erőltetni", mely a magyar államot igyekszik felmenteni e felelősség alól.
A volt miniszterelnök arra szólít fel, hogy az emléknapon hajtsanak fejet az áldozatok előtt, emlékezzenek, és ne felejtsék el őket soha. Arra kér, hogy emlékezzenek azokra a "hősökre" is, akik életüket kockáztatták, hogy másokat megmentsenek, rájuk legyünk büszkék - folytatja. Hozzáteszi: de ne feledjék soha a bűnösöket sem, "emlékezzünk, hogy nemzeti tragédiánk soha ne ismétlődhessen meg".
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/56/126631/#ixzz2z4jk05r2
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közreműködésével, magyarországnak, megemlékezések, kapcsolatokért, miniszterelnök, hagyományokhoz, honfitársunkat, ismétlődhessen, cipőgyűjtemény, magyarországon, megemlékezést, magyarországi, közigazgatási, történelemóra, polgármestere, összegyűjtése, megemlékeznek, elhalványítsa, miniszterként, tiszteletükre, holokausztból, honfitársaink, áldozatoknak, áldozatainak, emlékezzenek, hangsúlyozta, minisztérium, áldozatairól, államtitkára, kockáztatták, elszenvednie, szembesülnie, megmentsenek, gimnáziumban, gyermekmentő, főlevéltáros, köztársasági elnök, budapesti Cipők, államfő virágot, pesti rakparton, hagyományokhoz híven, politikus tette, javaslatot oktatási, auschwitzi tábor, áprilisi emléknap, magyar eseményekhez, távoli európai, magyar történelem, német megszállás, akkori magyar, iskolai megemlékezések, plusz történelemóra, Áder János, Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán, Pokorni Zoltánnal, József Attila Gimnáziumban, Balatoni Monika, Igazságügyi Minisztérium, Fried Ármin, Urbancsok Zsolt, Kecskeméti Ármin Egyesület, Bajnai Gordon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden tavaszból őrizz..  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul David Tripp Április 14  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Csend  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Szép estét  A sorsod  Egyszerű  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul David Tripp Április 13  Segíts neki dicsérni Téged  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  Különleges  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Pitypang szökőkút  Szép estét  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Alvó cica  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Előfordul, hogy  Jázmin  Horváth Szilvia tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  IGEN így  Borzasztó  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Egyszerű  Töröld le  Esterházy Péter: Harmonia c...  Otthon  Megígért békesség  "Ez egy csoda"  Horváth Szilvia tollából  39 ígéret  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Isten hűségének mértéke  Jan Twardowski - Siessünk  József Attila – Keresek ...  Isten hűségének mértéke  Robert Merle tollából  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  IGEN így  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
köztársasági elnök, budapesti Cipők, államfő virágot, pesti rakparton, hagyományokhoz híven, politikus tette, javaslatot oktatási, auschwitzi tábor, áprilisi emléknap, magyar eseményekhez, távoli európai, magyar történelem, német megszállás, akkori magyar, iskolai megemlékezések, plusz történelemóra, muszáj ünnep, gyermekmentő tanároknak, makói József, vidéki zsidóság, évek múlása, államtitkár elmondta, olyan generáció, holokauszt áldozatai, iskola bejárati, kőtábla méltó, makói elemi, épületet 1965-ben, neológ zsinagógával, iskolában dolgozó, holokauszt makói, magyar államot, felelősség alól, áldozatok előtti, emlékezésre szólított, egész magyar, történelmi felelősség, magyar állami, olyan emlékművet, volt miniszterelnök, emléknapon hajtsanak, áldozatok előtt, közreműködésével, magyarországnak, megemlékezések, kapcsolatokért, miniszterelnök, hagyományokhoz, honfitársunkat, ismétlődhessen, cipőgyűjtemény, magyarországon, megemlékezést, magyarországi, közigazgatási, történelemóra, polgármestere, összegyűjtése, megemlékeznek, elhalványítsa, miniszterként, tiszteletükre, holokausztból, honfitársaink, áldozatoknak, áldozatainak, emlékezzenek, hangsúlyozta, minisztérium, áldozatairól, államtitkára, kockáztatták, elszenvednie, szembesülnie, megmentsenek, gimnáziumban, gyermekmentő, főlevéltáros, pusztították, pusztítottak, eseményekhez, zsinagógával, köztársasági, holokausztot, emlékezzünk, igazságügyi, államtitkár, áldozataira, ezerkétszáz, veszteséget, emléktáblát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1479
  • e Hét: 7231
  • e Hónap: 10976
  • e Év: 164472
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.