Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Banditisztán sz(a)árnyal!
  2014-05-15 19:33:39, csütörtök
 
  Banditisztán sz(a)árnyal!


Posted on 2014/05/15 Szerző: Admin

Folytatta a tavaly tavasszal megkezdett jó sorozatát a magyar gazdaság: amely 3,5 százalékos növekedéssel zárt az idei első negyedévet a Központi Statisztikai Hivatal előzetes becslése szerint.

tükrös
A növekedést alapvetően az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta - jegyzi meg a KSH. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék. Az előzetes elemzői konszenzus 2,7 százalék körül mozgott, a igaz a várakozások a 2,1-3,8 százalékos sávban húzódtak. Most kiderült, ez utóbbi volt a nyerő.
A nemzetgazdasági tárca egy perccel az adat nyilvánosságra hozása után kész közleménnyel szolgált, amelyben azt írja, hogy az ipar és az építőipar mellett a szolgáltató szektor is egyre nagyobb mértékben támogatta a növekedést. A szolgáltatások és a fogyasztás élénkülése egyaránt segítette a kereskedelem bővülését. A kedvező turisztikai adatok a vendéglátásra, az ipari termelés emelkedése pedig a szállítás ágazatra hatott pozitívan.
A régóta gyengélkedő pénzügyi szektor teljesítményét számottevően javították az EXIM Bank (sic!) és a jegybank hitelprogramjai. Hangsúlyozzák, hogy a növekedés gyorsulása mellett az egyensúlyi mutatók tovább javultak: a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, az államháztartási hiány továbbra is 3 százalék alatt maradt. A közleményben foglaltak hitelességén nem keveset ront, hogy a tárca részint a közmunkaprogramra vezeti vissza a gazdaság kiemelkedő tempójú növekedését.
Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője rendkívüli mértékűnek nevezte a GDP 3,5 százalékos növekedését, ami jelentősen meghaladja az Erste 2,3 százalékos várakozását, de a piaci előrejelzéseket is. Az év/év alapú gazdasági bővüléshez azonban nagymértékben hozzájárult az is, hogy a KSH szezonalitás kiigazítás újrafuttatásával módosultak a tavalyi negyedéves növekedési számok, így tovább csökkent az amúgy is alacsony viszonyítási bázis. Ha a gazdaságot a szeptember-december periódushoz viszonyítjuk, akkor 1,1 százalék a kiigazított növekedés, ami megegyezik a tavalyi harmadik negyedéves növekedéssel. Azzal mindent elsöprő lendületről ebben a kontextusban nem beszélhetünk. Gabler hozzáteszi: mindezektől eltekintve is igen erős negyedévet zárt a magyar gazdaság.
Ahogy a KSH-nál, úgy az Ersténél is újraszámolják az adatokat, s felfelé a 2,5-3 százalékos sávba viszik fel az eddigi, 2,3 százalékos 20134-es növekedési prognózisukat. A lakossági fogyasztás várhatóan tovább nő az alacsony infláció és az ennek nyomán emelkedő reálbérek miatt. A bruttó állóeszköz felhalmozást az idén még kifutó EU-pénzből finanszírozott állami beruházások fűthetik, és a nettó export - az import felpörgése ellenére is - pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez Gabler Gergely szerint.
Mint emlékezetes, 2013 első három hónapját még recesszióban töltötte a gazdaság, azóta viszont egyre erősödő 0,5-1,8-2,7 százalékos negyedéveket produkált. A tavalyi záró negyedév 2,7 százalékos növekedésének legfontosabb üzenete az volt, hogy a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott lett, valamennyi ágazat többletet tudott felmutatni, magyarán az addig krónikusan ,,iparfüggő" magyar gazdaság több lábra állt. A kibontakozó euróövezeti konjunktúrának köszönhetően a sokszínűség maradt, elemzők egyedül abban bizonytalanok, hogy a tavalyi kiváló idényével a lécet magasra helyező mezőgazdaság most inkább visszahúzta-e a növekedést.
Arról, hogy a hazai össztermék (GDP) hogyan állt össze, csak júniusban alkothatunk pontosabb képet, akkor közli a KSH a részletes adatokat. Az egyes összetevők első negyedéves teljesítményéről azonban az időközi, havi adatközlések alapján nagy biztonsággal össze lehet állítani a puzzle-t.
A GDP termelői oldalán két számjegyű növekedéssel adja meg az alaphangot az építőipar, amelynek márciusi statisztikáját csak pénteken közli a KSH, de az első két hónap 22,5 százalékos átlagánál nem lehet rosszabb, ha csak azt nézzük, hogy egy munkanappal az idén hosszabb volt a március és a munkakörülmények is kedvezőbben voltak, emlékezzünk vissza az egy évvel ezelőtti katasztrofális időjárásra, az országot megbénító hóviharokra, a ,,Segítünk! Ne hagyja el gépjárművét!" - kezdetű belügyminisztériumi vész-SMS-ekre.

autóipar
Az építőipar a most zárult uniós költségvetési évben még fel nem használt támogatások gyorsított ütemű lehívásából táplálkozott, s ez az elsősorban az útépítésekben, infrastrukturális fejlesztésekben, valamint az áprilisi választások közeledtével felpörgetett kivitelezési munkákban öltött testet. (A stadionavatók pozitív hatását majd a második negyedéves GDP-adatban kell keresni.). Az építkezési dömping a lakáspiacot is érintette, az első negyedévben 51 százalékkal több átadott lakás is jelezte, hogy elmozdult a tavaly elért évszázados mélypontjáról a szektor. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint dacára annak, hogy az ágazat szerény, három százalékos súlyarányt képez a hazai GDP-ben, annak növekedéséhez mégis 0,8 százalékponttal járulhatott hozzá az első negyedévben.
A jóval nagyobb súlyú ipar - ha lehet - rátett még egy lapáttal: márciusban már 10,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a kibocsátása (amiben a plusz egy munkanap is erősen közrejátszott). Az euróövezeti megrendelések növekedésének, az exportra termelő autóiparnak és beszállítóinak köszönhetően az ágazat a gazdaság húzóereje marad, még ha lendülete az év második felére törvényszerűen alábbhagy majd, éves szinten 6 százalék körüli többletet produkálhat az elemzők szerint. Hozzájárulása az első negyedéves növekedésben pedig Balatoni András szerint akár 1,7 százalékos is lehetett. Az ipar-építőipar együttese a GDP-növekményből 2,5 százalékpontnyit tehetett ki Balatoni András előzetes kalkulációi alapján. Ez az alap, ettől felfelé jön a ráadás, amit a legnagyobb súllyal latba eső szolgáltatások adnak.
A rendkívül sokrétű ágazat szintén pozitívan járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez, ennek mértéke azonban kérdéses. Összetevői közül vélhetően az ingatlanügyek és a pénzügyi szolgáltatások is kikerültek az őket eddig jellemző negatív zónából, míg a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás soron masszív többlettel találkozhatunk, még akkor is, ha márciusban itt csekély visszaesést mutatott ki a KSH az áprilisra ,,áttolt" húsvét miatt. S ha a SZÉP-kártyákon beragadt milliárdokat is elköltik tulajdonosaik, mielőtt törlik a fel nem használt régi egyenleget, akkor igazán nagy reményekkel kecsegtet az ágazat. A legszebb számokat viszont a raktározás-logisztika páros hozhatja, hiszen az ipar által megtermelt javak szállítása komoly pluszfeladatot, ezzel együtt sokkal magasabb bevételt jelent számára.
A már említett mezőgazdaság maradt a sötét ló, ez mozdíthatja el negatív irányban a növekedési mutatót. Bár az időjárás eddig kegyes volt a gazdálkodók számára, az teljességgel kizárt, hogy az ágazat most megismételhette a negyedik negyedévben produkált 22,2 százalékos növekedését. Az agrárium előtt az a teljesíthető cél lebeg, hogy megismételje a tavalyi idény teljesítményét.
A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása körül sokasodnak a kérdőjelek, mert a kiskereskedelmi forgalomban a dohánytermékeknek új módszertannal történt beszámítása miatt tapasztalt kiugró, 8 százalék feletti bővüléssel szemben meglehetősen szkeptikusan az elemzők. Magyarán: nem hisznek a szemüknek, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szolgáltatta torzító adatoknak. A beruházások már a negyedik negyedévben két számjegyű gyorsulást mutattak az uniós támogatások rohamtempóban történt lehívása kapcsán, s ez a lendület az első negyedévet is jellemezte, elég a márciusi, választások előtti átadási-avatási dömpingre emlékezni, amikor is jószerével kifogyott a boltokból a nemzeti színű szalag, és a köszörűsöknek éjt nappallá téve kellett élezniük az ollót. A nettó export hozzájárulása a növekedéshez garantálható, elég a feldolgozóipari statisztikát felütni ehhez.
Mindent egybevetve a magyar gazdaság az idén minden bizonnyal hozza azt, amit elvár tőle a kormány: a külső konjunktúrára, az erősödő exportra és az uniós pénzekre alapozó egyszeri, 2,3 százalékos növekedést (vagy annál is magasabbat), amit jövőre nem tud majd megismételni, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az uniós források az új költségvetési ciklus indultával törvényszerűen elapadnak. Emiatt persze legkevésbé Brüsszel hibáztatható, de a bűnbaknak ezután is kiválóan megteszi. Fontos lenne, hogy a jegybank növekedési hitelprogramja se a kiadási, hanem a költségvetés bevételi oldalát erősítse, de legalább olyan mértékben, amit a hatmilliárd forintos marketingbüdzséből finanszírozott, idiotizmusba hajló tévéreklámok (pék, zöldséges, fuvarozó) sugallnak. A kormány által a belső fogyasztás élénkülésére alapozott növekedési modell sikerére pedig nem kötnek fogadást, a tisztesség és a múlt ismerete legalábbis ezt kívánja meg.
(NOL)
Bal-Rad komm: Ugyanakkor viszont a “csodás döbrögista gazdasági számmisztika" eredménye a mindennapok során nem különösebben érezhető. Legalábbis Banditisztán lakosságának a fel-úgy ötmilliónyi ember-ugyan szájtátva bámulja a csodastadionokat meg az új metrot, de...
Áprilisban, amikor éves szinten átlagban 0,1 százalékkal csökkent az infláció, a legszegényebbek 0,5 százalékos növekedést érzékelhettek. Tavaly az átlagos 1,7 százalékos árszínvonal-növekedés mellett pedig plusz 2,2 százalék jelentkezett náluk.

Márpedig ezt az ötmilliónyi embert nem igazán tudják feldobni a csodás kimutatások! Persze a papir mindent elbir.

http://balrad.wordpress.com/2014/05/15/banditisztan-szaarnyal/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: teljesítményének, százalékpontnyit, csodastadionokat, teljesítményéről, újrafuttatásával, kiegyensúlyozott, munkakörülmények, százalékponttal, legszegényebbek, nemzetgazdasági, előrejelzéseket, államháztartási, kiskereskedelmi, megismételhette, hitelprogramjai, fejlesztésekben, feldolgozóipari, teljesítményét, naptárhatással, szolgáltatások, találkozhatunk, törvényszerűen, beszállítóinak, finanszírozott, pluszfeladatot, nyilvánosságra, hitelprogramja, konjunktúrának, statisztikáját, katasztrofális, növekedéséhez, módszertannal, közrejátszott, vendéglátásra, ingatlanügyek, mélypontjáról, tavaly tavasszal, magyar gazdaság, idei első, növekedést alapvetően, építőipar nemzetgazdasági, előző negyedévhez, bruttó hazai, előzetes elemzői, nemzetgazdasági tárca, adat nyilvánosságra, építőipar mellett, szolgáltató szektor, fogyasztás élénkülése, kereskedelem bővülését, kedvező turisztikai, ipari termelés, Központi Statisztikai Hivatal, EXIM Bank, Gabler Gergely, Erste Bank, GDP-hez Gabler Gergely, Balatoni András, Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt, Legalábbis Banditisztán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Nem kell hozzá fürdőruhás  Azért kaptad  Spenót fasírttal  különleges  Dóró Sándor: Embernek maradni  IGEN így  képre írva  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindent de mindent visszakap  39 ígéret  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Szép estét  Facebookon kaptam  Emlékezz  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Csend  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Ismeretlen: Ikarusz monda  Nagy és kis csodák  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  James Allen  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy párkányon  A sorsod  Vannak emberek  Paul David Tripp Április 15  Ma van a magyar költészet napj...  Sorsunk miatt...  Szép estét  Baranyi Ferenc - N i n c s  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Horváth Szilvia tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Nem kell hozzá fürdőruhás  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  40 felett  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Paul David Tripp Április 13  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Latinovits Zoltán tollából  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Szép estét  Hogyan válunk hűségesekké?  Walter Chrysler mondta  Ott van  Otthon  Otthon  Esterházy Péterre emlékezünk  Megígért békesség  Töröld le  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vannak emberek  Robin Wight pitypang szobra  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Márai Sándor tollából  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét  Különleges  Ady Endre - Mindegy átka  képre írva  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Paul David Tripp Április 14  Latinovits Zoltán tollából  Sík Sándor - Ha jő a perc  Bársony székben  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tavaly tavasszal, magyar gazdaság, idei első, növekedést alapvetően, építőipar nemzetgazdasági, előző negyedévhez, bruttó hazai, előzetes elemzői, nemzetgazdasági tárca, adat nyilvánosságra, építőipar mellett, szolgáltató szektor, fogyasztás élénkülése, kereskedelem bővülését, kedvező turisztikai, ipari termelés, szállítás ágazatra, régóta gyengélkedő, jegybank hitelprogramjai, növekedés gyorsulása, egyensúlyi mutatók, folyó fizetési, államháztartási hiány, közleményben foglaltak, tárca részint, közmunkaprogramra vezeti, gazdaság kiemelkedő, piaci előrejelzéseket, tavalyi negyedéves, kiigazított növekedés, tavalyi harmadik, lakossági fogyasztás, alacsony infláció, ennek nyomán, bruttó állóeszköz, nettó export, import felpörgése, tavalyi záró, növekedés szerkezete, addig krónikusan, kibontakozó euróövezeti, sokszínűség maradt, tavalyi kiváló, lécet magasra, hazai össztermék, részletes adatokat, egyes összetevők, idén hosszabb, országot megbénító, most zárult, áprilisi választások, stadionavatók pozitív, második negyedéves, építkezési dömping, első negyedévben, tavaly elért, ágazat szerény, hazai GDP-ben, jóval nagyobb, euróövezeti megrendelések, exportra termelő, gazdaság húzóereje, elemzők szerint, első negyedéves, ipar-építőipar együttese, legnagyobb súllyal, rendkívül sokrétű, pénzügyi szolgáltatások, őket eddig, áprilisra &#8222, legszebb számokat, ipar által, növekedési mutatót, időjárás eddig, gazdálkodók számára, teljességgel kizárt, ágazat most, negyedik negyedévben, agrárium előtt, tavalyi idény, háztartások fogyasztása, kiskereskedelmi forgalomban, uniós támogatások, első negyedévet, nemzeti színű, növekedéshez garantálható, feldolgozóipari statisztikát, idén minden, külső konjunktúrára, erősödő exportra, uniós pénzekre, egyszerű oknál, uniós források, bűnbaknak ezután, jegybank növekedési, költségvetés bevételi, hatmilliárd forintos, kormány által, belső fogyasztás, múlt ismerete, mindennapok során, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 984
  • e Hónap: 4729
  • e Év: 158225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.