Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Banditisztán sz(a)árnyal!
  2014-05-15 19:33:39, csütörtök
 
   
  Banditisztán sz(a)árnyal!


Posted on 2014/05/15 Szerző: Admin

Folytatta a tavaly tavasszal megkezdett jó sorozatát a magyar gazdaság: amely 3,5 százalékos növekedéssel zárt az idei első negyedévet a Központi Statisztikai Hivatal előzetes becslése szerint.

tükrös
A növekedést alapvetően az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta - jegyzi meg a KSH. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék. Az előzetes elemzői konszenzus 2,7 százalék körül mozgott, a igaz a várakozások a 2,1-3,8 százalékos sávban húzódtak. Most kiderült, ez utóbbi volt a nyerő.
A nemzetgazdasági tárca egy perccel az adat nyilvánosságra hozása után kész közleménnyel szolgált, amelyben azt írja, hogy az ipar és az építőipar mellett a szolgáltató szektor is egyre nagyobb mértékben támogatta a növekedést. A szolgáltatások és a fogyasztás élénkülése egyaránt segítette a kereskedelem bővülését. A kedvező turisztikai adatok a vendéglátásra, az ipari termelés emelkedése pedig a szállítás ágazatra hatott pozitívan.
A régóta gyengélkedő pénzügyi szektor teljesítményét számottevően javították az EXIM Bank (sic!) és a jegybank hitelprogramjai. Hangsúlyozzák, hogy a növekedés gyorsulása mellett az egyensúlyi mutatók tovább javultak: a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, az államháztartási hiány továbbra is 3 százalék alatt maradt. A közleményben foglaltak hitelességén nem keveset ront, hogy a tárca részint a közmunkaprogramra vezeti vissza a gazdaság kiemelkedő tempójú növekedését.
Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője rendkívüli mértékűnek nevezte a GDP 3,5 százalékos növekedését, ami jelentősen meghaladja az Erste 2,3 százalékos várakozását, de a piaci előrejelzéseket is. Az év/év alapú gazdasági bővüléshez azonban nagymértékben hozzájárult az is, hogy a KSH szezonalitás kiigazítás újrafuttatásával módosultak a tavalyi negyedéves növekedési számok, így tovább csökkent az amúgy is alacsony viszonyítási bázis. Ha a gazdaságot a szeptember-december periódushoz viszonyítjuk, akkor 1,1 százalék a kiigazított növekedés, ami megegyezik a tavalyi harmadik negyedéves növekedéssel. Azzal mindent elsöprő lendületről ebben a kontextusban nem beszélhetünk. Gabler hozzáteszi: mindezektől eltekintve is igen erős negyedévet zárt a magyar gazdaság.
Ahogy a KSH-nál, úgy az Ersténél is újraszámolják az adatokat, s felfelé a 2,5-3 százalékos sávba viszik fel az eddigi, 2,3 százalékos 20134-es növekedési prognózisukat. A lakossági fogyasztás várhatóan tovább nő az alacsony infláció és az ennek nyomán emelkedő reálbérek miatt. A bruttó állóeszköz felhalmozást az idén még kifutó EU-pénzből finanszírozott állami beruházások fűthetik, és a nettó export - az import felpörgése ellenére is - pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez Gabler Gergely szerint.
Mint emlékezetes, 2013 első három hónapját még recesszióban töltötte a gazdaság, azóta viszont egyre erősödő 0,5-1,8-2,7 százalékos negyedéveket produkált. A tavalyi záró negyedév 2,7 százalékos növekedésének legfontosabb üzenete az volt, hogy a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott lett, valamennyi ágazat többletet tudott felmutatni, magyarán az addig krónikusan ,,iparfüggő" magyar gazdaság több lábra állt. A kibontakozó euróövezeti konjunktúrának köszönhetően a sokszínűség maradt, elemzők egyedül abban bizonytalanok, hogy a tavalyi kiváló idényével a lécet magasra helyező mezőgazdaság most inkább visszahúzta-e a növekedést.
Arról, hogy a hazai össztermék (GDP) hogyan állt össze, csak júniusban alkothatunk pontosabb képet, akkor közli a KSH a részletes adatokat. Az egyes összetevők első negyedéves teljesítményéről azonban az időközi, havi adatközlések alapján nagy biztonsággal össze lehet állítani a puzzle-t.
A GDP termelői oldalán két számjegyű növekedéssel adja meg az alaphangot az építőipar, amelynek márciusi statisztikáját csak pénteken közli a KSH, de az első két hónap 22,5 százalékos átlagánál nem lehet rosszabb, ha csak azt nézzük, hogy egy munkanappal az idén hosszabb volt a március és a munkakörülmények is kedvezőbben voltak, emlékezzünk vissza az egy évvel ezelőtti katasztrofális időjárásra, az országot megbénító hóviharokra, a ,,Segítünk! Ne hagyja el gépjárművét!" - kezdetű belügyminisztériumi vész-SMS-ekre.

autóipar
Az építőipar a most zárult uniós költségvetési évben még fel nem használt támogatások gyorsított ütemű lehívásából táplálkozott, s ez az elsősorban az útépítésekben, infrastrukturális fejlesztésekben, valamint az áprilisi választások közeledtével felpörgetett kivitelezési munkákban öltött testet. (A stadionavatók pozitív hatását majd a második negyedéves GDP-adatban kell keresni.). Az építkezési dömping a lakáspiacot is érintette, az első negyedévben 51 százalékkal több átadott lakás is jelezte, hogy elmozdult a tavaly elért évszázados mélypontjáról a szektor. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint dacára annak, hogy az ágazat szerény, három százalékos súlyarányt képez a hazai GDP-ben, annak növekedéséhez mégis 0,8 százalékponttal járulhatott hozzá az első negyedévben.
A jóval nagyobb súlyú ipar - ha lehet - rátett még egy lapáttal: márciusban már 10,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a kibocsátása (amiben a plusz egy munkanap is erősen közrejátszott). Az euróövezeti megrendelések növekedésének, az exportra termelő autóiparnak és beszállítóinak köszönhetően az ágazat a gazdaság húzóereje marad, még ha lendülete az év második felére törvényszerűen alábbhagy majd, éves szinten 6 százalék körüli többletet produkálhat az elemzők szerint. Hozzájárulása az első negyedéves növekedésben pedig Balatoni András szerint akár 1,7 százalékos is lehetett. Az ipar-építőipar együttese a GDP-növekményből 2,5 százalékpontnyit tehetett ki Balatoni András előzetes kalkulációi alapján. Ez az alap, ettől felfelé jön a ráadás, amit a legnagyobb súllyal latba eső szolgáltatások adnak.
A rendkívül sokrétű ágazat szintén pozitívan járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez, ennek mértéke azonban kérdéses. Összetevői közül vélhetően az ingatlanügyek és a pénzügyi szolgáltatások is kikerültek az őket eddig jellemző negatív zónából, míg a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás soron masszív többlettel találkozhatunk, még akkor is, ha márciusban itt csekély visszaesést mutatott ki a KSH az áprilisra ,,áttolt" húsvét miatt. S ha a SZÉP-kártyákon beragadt milliárdokat is elköltik tulajdonosaik, mielőtt törlik a fel nem használt régi egyenleget, akkor igazán nagy reményekkel kecsegtet az ágazat. A legszebb számokat viszont a raktározás-logisztika páros hozhatja, hiszen az ipar által megtermelt javak szállítása komoly pluszfeladatot, ezzel együtt sokkal magasabb bevételt jelent számára.
A már említett mezőgazdaság maradt a sötét ló, ez mozdíthatja el negatív irányban a növekedési mutatót. Bár az időjárás eddig kegyes volt a gazdálkodók számára, az teljességgel kizárt, hogy az ágazat most megismételhette a negyedik negyedévben produkált 22,2 százalékos növekedését. Az agrárium előtt az a teljesíthető cél lebeg, hogy megismételje a tavalyi idény teljesítményét.
A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása körül sokasodnak a kérdőjelek, mert a kiskereskedelmi forgalomban a dohánytermékeknek új módszertannal történt beszámítása miatt tapasztalt kiugró, 8 százalék feletti bővüléssel szemben meglehetősen szkeptikusan az elemzők. Magyarán: nem hisznek a szemüknek, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szolgáltatta torzító adatoknak. A beruházások már a negyedik negyedévben két számjegyű gyorsulást mutattak az uniós támogatások rohamtempóban történt lehívása kapcsán, s ez a lendület az első negyedévet is jellemezte, elég a márciusi, választások előtti átadási-avatási dömpingre emlékezni, amikor is jószerével kifogyott a boltokból a nemzeti színű szalag, és a köszörűsöknek éjt nappallá téve kellett élezniük az ollót. A nettó export hozzájárulása a növekedéshez garantálható, elég a feldolgozóipari statisztikát felütni ehhez.
Mindent egybevetve a magyar gazdaság az idén minden bizonnyal hozza azt, amit elvár tőle a kormány: a külső konjunktúrára, az erősödő exportra és az uniós pénzekre alapozó egyszeri, 2,3 százalékos növekedést (vagy annál is magasabbat), amit jövőre nem tud majd megismételni, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az uniós források az új költségvetési ciklus indultával törvényszerűen elapadnak. Emiatt persze legkevésbé Brüsszel hibáztatható, de a bűnbaknak ezután is kiválóan megteszi. Fontos lenne, hogy a jegybank növekedési hitelprogramja se a kiadási, hanem a költségvetés bevételi oldalát erősítse, de legalább olyan mértékben, amit a hatmilliárd forintos marketingbüdzséből finanszírozott, idiotizmusba hajló tévéreklámok (pék, zöldséges, fuvarozó) sugallnak. A kormány által a belső fogyasztás élénkülésére alapozott növekedési modell sikerére pedig nem kötnek fogadást, a tisztesség és a múlt ismerete legalábbis ezt kívánja meg.
(NOL)
Bal-Rad komm: Ugyanakkor viszont a “csodás döbrögista gazdasági számmisztika" eredménye a mindennapok során nem különösebben érezhető. Legalábbis Banditisztán lakosságának a fel-úgy ötmilliónyi ember-ugyan szájtátva bámulja a csodastadionokat meg az új metrot, de...
Áprilisban, amikor éves szinten átlagban 0,1 százalékkal csökkent az infláció, a legszegényebbek 0,5 százalékos növekedést érzékelhettek. Tavaly az átlagos 1,7 százalékos árszínvonal-növekedés mellett pedig plusz 2,2 százalék jelentkezett náluk.

Márpedig ezt az ötmilliónyi embert nem igazán tudják feldobni a csodás kimutatások! Persze a papir mindent elbir.

http://balrad.wordpress.com/2014/05/15/banditisztan-szaarnyal/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: teljesítményének, százalékpontnyit, csodastadionokat, teljesítményéről, újrafuttatásával, kiegyensúlyozott, munkakörülmények, százalékponttal, legszegényebbek, nemzetgazdasági, előrejelzéseket, államháztartási, kiskereskedelmi, megismételhette, hitelprogramjai, fejlesztésekben, feldolgozóipari, teljesítményét, naptárhatással, szolgáltatások, találkozhatunk, törvényszerűen, beszállítóinak, finanszírozott, pluszfeladatot, nyilvánosságra, hitelprogramja, konjunktúrának, statisztikáját, katasztrofális, növekedéséhez, módszertannal, közrejátszott, vendéglátásra, ingatlanügyek, mélypontjáról, tavaly tavasszal, magyar gazdaság, idei első, növekedést alapvetően, építőipar nemzetgazdasági, előző negyedévhez, bruttó hazai, előzetes elemzői, nemzetgazdasági tárca, adat nyilvánosságra, építőipar mellett, szolgáltató szektor, fogyasztás élénkülése, kereskedelem bővülését, kedvező turisztikai, ipari termelés, Központi Statisztikai Hivatal, EXIM Bank, Gabler Gergely, Erste Bank, GDP-hez Gabler Gergely, Balatoni András, Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt, Legalábbis Banditisztán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kis tündér  Cicák rózsákkal  Rózsaszín rózsa  Minyon tánc  Kellemes délutánt kívánok  Havas fák  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Sokan a cigány szót negatív ki...  Petőfi Sándor - Pacsirtaszót H...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Naplemente  Öröm  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröm  Kun Magdolna: Anyám mikor bölc...  Betty Boop  Naplemente  Virágzó kaktuszok  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  levendulák és rózsák  Rózsa csokor  Amikor valami elindul a megval...  Beszéljük meg  Kellemes teázást  Isten éltessen bennetekek kedv...  Facebookon kaptam  Van amit nézni kell  Facebookon kaptam  Az apró örömöt keresni kell &#...  Mai harmónia kártyám  Sokan a cigány szót negatív ki...  Krókuszok  Jó reggelt  Szép kislány  Menj, és szeress valakit!  Facebookon kaptam  Hóvirágok  Szent Marto Jácinta és Ferenc,...  Jó reggelt  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Fodor Ákostól idézek  Rózsaszín rózsa  Egy halk futam egy ócska zongo...  Minden bajra két orvosság van  Egy halk futam egy ócska zongo...  Isten megbízik Ábrahámban  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Tündérkert  Erdő Péter megerősítette Feren...  Este a mellkasán megpihenni, s...  A mostani NAT-tal kapcsolatban...  Amikor valami elindul a megval...  Dr. Gyökössy Endre : Boldogok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Február 19: Zsuzsanna napja  Dr. Gyökössy Endre : Boldogok  Sárközi György versei  Facebookon kaptam  Szívek  Káprázik a szeme  Szent Benedek lángja - a fákly...  Levendula csokor  Facebookon kaptam Krisztina...  Az örök nap, még bágyadtan rag...  Szent Benedek lángja - a fákly...  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Lila rózsa  Nő kalapban  Naplemente  Ferenc pápa katekézise: A szel...  Sajnálom azokat a lányokat, ak...  Szèp napot  Facebookon kaptam  Játék a falevéllel  Betty Boop  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A szép ékszer, öltöztet  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Csokiból  Cicák rózsákkal  Krókuszok  A gyermekek világa  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Gulácsi Péter remek védésével ...  Nasi délutánra  Öröm  Facebookon kaptam  Beszéljük meg  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tavaly tavasszal, magyar gazdaság, idei első, növekedést alapvetően, építőipar nemzetgazdasági, előző negyedévhez, bruttó hazai, előzetes elemzői, nemzetgazdasági tárca, adat nyilvánosságra, építőipar mellett, szolgáltató szektor, fogyasztás élénkülése, kereskedelem bővülését, kedvező turisztikai, ipari termelés, szállítás ágazatra, régóta gyengélkedő, jegybank hitelprogramjai, növekedés gyorsulása, egyensúlyi mutatók, folyó fizetési, államháztartási hiány, közleményben foglaltak, tárca részint, közmunkaprogramra vezeti, gazdaság kiemelkedő, piaci előrejelzéseket, tavalyi negyedéves, kiigazított növekedés, tavalyi harmadik, lakossági fogyasztás, alacsony infláció, ennek nyomán, bruttó állóeszköz, nettó export, import felpörgése, tavalyi záró, növekedés szerkezete, addig krónikusan, kibontakozó euróövezeti, sokszínűség maradt, tavalyi kiváló, lécet magasra, hazai össztermék, részletes adatokat, egyes összetevők, idén hosszabb, országot megbénító, most zárult, áprilisi választások, stadionavatók pozitív, második negyedéves, építkezési dömping, első negyedévben, tavaly elért, ágazat szerény, hazai GDP-ben, jóval nagyobb, euróövezeti megrendelések, exportra termelő, gazdaság húzóereje, elemzők szerint, első negyedéves, ipar-építőipar együttese, legnagyobb súllyal, rendkívül sokrétű, pénzügyi szolgáltatások, őket eddig, áprilisra &#8222, legszebb számokat, ipar által, növekedési mutatót, időjárás eddig, gazdálkodók számára, teljességgel kizárt, ágazat most, negyedik negyedévben, agrárium előtt, tavalyi idény, háztartások fogyasztása, kiskereskedelmi forgalomban, uniós támogatások, első negyedévet, nemzeti színű, növekedéshez garantálható, feldolgozóipari statisztikát, idén minden, külső konjunktúrára, erősödő exportra, uniós pénzekre, egyszerű oknál, uniós források, bűnbaknak ezután, jegybank növekedési, költségvetés bevételi, hatmilliárd forintos, kormány által, belső fogyasztás, múlt ismerete, mindennapok során, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 357
  • e Hét: 16209
  • e Hónap: 55302
  • e Év: 157656
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.