Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A CIA által létrehozott afgán heroinkereskedelem
  2014-05-20 07:57:02, kedd
 
   
  A CIA által létrehozott afgán heroinkereskedelem

Afganisztán elnökének, Hamid Karzajnak igen jó oka volt arra, hogy igyekezzen leállítani az USA vizsgálatát kormányának korrupciós ügyeivel kapcsolatban. Az afgán arisztokrácia már jó ideje foglalkozik heroin kereskedelemmel. Ennek a kereskedelemnek létrehozója pedig nem más, mint a CIA.


Az alábbiakban részlet következik a szerző "Big Oil & Thier Bankers..." c. könyvéből: 8. fejezet - A Frankenstein projekt, Afganisztán.

1933-ban Mohammed Zaher Shah lépett Afganisztán trónjára. Feudalista módon uralkodott 1973-ig, ekkor unokatestvére, Mohammed Daoud elűzte. Egy maréknyi család, köztük a Karzajok és Kalilzidadok (Zalmaj Kalilzidad - az USA afganisztáni követe) tulajdonában volt csaknem minden szántóföld, ugyanakkor az afgánok túlnyomó többsége a világ legszegényebbjei közé tartozott. Elegük lett ebből.

1978. áprilisában Nor Mohammed Taraki vezetésével kitört a forradalom, Daoud királyt megölték. Taraki miniszterelnök lett. Ambiciózus földreform program megvalósításába kezdett, hogy segítsen a csaknem jobbágysorban tartott szegényeken, akik a tradicionális jog szerint kötelesek voltak a király és annak kegyeltjeinek földjeit művelni. A monarchia uralma alatt a nőknek tilos volt tanulniuk. Taraki iskolákat épített nekik. A szegények számára is lehetővé tette a felsőoktatásba való bejutást, bevezette az ingyenes egészségügyi ellátást.

Amikor a régi rend hívei elkezdték felgyújtani az egyetemeket és lányiskolákat, sok afgán a CIA kezét látta az események mögött. 1979. áprilisában, tehát teljes hét hónappal az oly' nagy vihart kiváltó szovjet bevonulás előtt, az amerikai kormány hivatalnokai találkoztak azokkal az afgán oligarchákkal és korrupt hadurakkal, akik meg akarták dönteni Tariki rendszerét.

A szabotázs-kampány erősödése miatt Kabul megkérte az akkori szovjet vezetőt, Leonyid Brezsnyevet, hogy küldjön katonákat a diverziók megállítására. Brezsnyev a kérést elutasította. A helyzet romlott, Tariki hívei agyonlőtték Spike Dubs-ot, akit a CIA kabuli főrezidensének tartottak. (Dubs hivatásos diplomataként az USA kabuli követségén dolgozott...a ford.) 1979. július 3-án Jimmy Carter amerikai elnök aláírta az első Afganisztánnal foglalkozó nemzetbiztonsági rendeletet, ez engedélyezte a hadurak titkos támogatását. Zbigniew Brezinski nemzetbiztonsági főtanácsadó jóval később elmondta, hogy hogyan győzködte Carter elnököt: "Az a véleményem, hogy ez kiprovokálja a szovjet segítséget, katonai beavatkozás formájában." Brezinski szerint ez volt a csalétek a szovjetek afganisztáni bevonulásához.

Taraki kinevezte Tabizullah Amin-t a földreform végrehajtásáért felelős miniszterré. Amin kegyetlen, terrorista kampányba kezdett, üldözte politikai ellenfeleit, ennek nyomán a közvélemény a kormány ellen fordult. Jurij Andropov -volt KGB főnök- véleménye szerint Amin, bekerülve a kabuli kormányba provokátorként a CIA-nak dolgozott, diszkreditálni akarta a progresszív reformokat.

Tariki is valami hasonlót érezhetett, mert Moszkvába utazott megbeszélni, hogy mit tanácsolnak neki, hogyan szabadulhat meg Amintól. Amikor hazatért Kabulba, kivégezték. Amin magához ragadta a hatalmat. Néhány hét múlva Herat városban a CIA által támogatott hadurak megölettek pár tucatnyi kormányhivatalnokot. Ezek az események kiváltották Brezsnyev válaszlépését.

Mákszüret Afganisztánban

1979. decemberében a Panashir völgyön át a szovjet harckocsik behatoltak Afganisztánba, s a KGB kommandósai Kabulban elfoglalták a királyi palotát. Tabizullah Aminnal végeztek, Babrak Karmal lett Afganisztán új vezetője. Brezinski örült: tervei a megvalósulás útjára léptek, megkezdődhetett a Kabul-ellenes erők nyílt felfegyverzése. (Többek közt az akkor még szabadságharcosként dicsőített Oszama bin Ladené...a ford.)

Ez az afgán konfliktus kb. 10 évig tartott, s közel 2.000.000 emberéletet követelt. Brezinski később így dicsekedett:

"Ez (Carter titkos utasítása) kitűnő ötlet volt. Ez csalta be az oroszokat az afganisztáni csapdába."


A CIA ügynökei Pakisztán ÉNy-i határán, Pesavahr tartományban rendezkedtek be. Székhelyük a Khyber hágó alján volt, ami egy Afganisztánba nyíló kapu. Pesavahr tartományba tízezrével érkeztek a háború elől menekülők. A CIA a pakisztáni ISI (Inter-Service Itelligence - a helyi titkosszolgálat) aktív segítségével olyan emberek után kutatott a menekülttáborokban, akik elkötelezett iszlám fundamentalisták. Ezek kiképzésük után képesek voltak annak a partizánharcnak vezetésére és kiterjesztésére, aminek célja most már nem csak a kabuli szocialista kormány megdöntése, hanem a Szovjetúnió meghátrálásra való kényszerítése volt.

A CIA a Hezbi-i Isbmi szervezetben megtalálta azt, amire szüksége volt. Tagjai feudális hagyományokon nevelkedett iszlamisták voltak - őket a pakisztáni hadsereg toborozta és képezte ki a CIA felügyelete mellett. Vezetőjük egy fanatikus iszlamista, Gulbuddin Hekmatiar volt; 1970. elején megparancsolta követőinek, hogy savat öntsenek azoknak az afgán nőknek arcába, akik nem hordanak burkát. 1996-ban Hekmatiar harcosai elfoglalták Kabult. Ezzel megbukott Rabbani baloldali kormánya, s a tálibok vették át az ország irányítását. A közelmúltban nyilvánosságra került Wikileaks dokumentumok tanúsága szerint Hekmatiar most az amerikai katonákat támadó tálibokat segíti.

1972-ben a Hezbi-i Isbmi tagjai Afganisztánban legyilkoltak száz valahány baloldali főiskolás diákot, majd Pesavahrba menekültek. Itt Pakisztán katonai vezetése védőszárnyai alá vette őket, így elkerülték a felelősségre vonást. Úgy az afgánok, mint a pakisztániak nem szerették, féltek tőlük, úgy tekintettek rájuk, mint egy terrorista szervezet tagjaira.

Az USA szovjet fegyverekkel látta el Hekmatiar embereit, ezeket Egyiptomból és Kínából szerezték be. Pakisztán katonai diktátora, Zia ul-Hak engedélyezte a CIA-nak, hogy Szovjetúnió elleni kémkedés céljával felderítő állomásokat (elektronikus lehallgató állomásokról van szó...a ford.) telepítsen az országba, valamint szabadon használhassa a pakisztáni hadsereg bázisait - a CIA ezekről felderítőrepüléseket végzett Afganisztán felett. Pakisztán hivatalos támogatása kiváló alapot teremtett arra, hogy Hekmatiar harcosai -Reagen elnök kormányzata ekkortájt kezdte őket mudzsahedineknek nevezni- alapos kiképzést kapjanak, jól felkészüljenek a partizán harcra. (A mudzsahedin szó jelentése kb. az, hogy "harcos, küzdő". Olyan iszlám harcos, aki a külföldi elnyomás, a zsarnokság ellen küzd, a szent háború, a "dzsihád" katonája. Mára ugyanezen emberek elnevezése az USA és a Nyugat szóhasználatában megváltozott: vagy "terrorista", vagy "al-kaidás"...a ford.)

Pakisztán lett az az ország, amelyik Izrael és Egyiptom után a legtöbb amerikai segélyt kapta. A segély egy részét a mudzsahedinek felfegyverzésére fordították, akik kezdetben csak át-átcsaptak Afganisztánba, majd egyre nagyobb területeket vontak ellenőrzésük alá. Itt azonnal megjelentek a mákültetvények. A begyűjtött ópium mennyisége egyik évről a másikra, 1982 és 1983 között duplájára nőtt az afgán-pakisztáni határvidéken, 1984-ben pedig már Pakisztán exportálta a világpiacon megjelenő heroin 70%-át.

Amerikai katonák "stratégiailag fontos" mákültetvényeket védelmeznek

Közben a Pakisztán fővárosában, Iszlamabadban működő CIA kirendeltség is fejlődött - a legnagyobb létszámmal működő külföldi iroda lett. Ez sem volt véletlen, mint ahogy az sem, hogy az Arany Félhold (az afgán-pakisztáni határvidék) heroin termelési mutatói kezdték felülmúlni az Arany Háromszögét (Dél-kelet Ázsia) - a vietnami háború alatt ott volt CIA fő műveleti térsége. (Rajtakapták a CIA-t, hogy halott amerikai katonák koporsóiban csempészi haza, az USA-ba a heroint...a ford.)

Hekmatiar harcosai mákot ültettek, egy másik modzshedin vezér, Szajed Ahmed Gailani a török "Szürke farkasokkal" létrehozta a "Pathan" ópiumkereskedő szindikátust. Gailani Afganisztán egyik gazdag arisztrokratája volt, kapcsolatban állt Zahir Sah volt királlyal is. Kabulban működött egy díler hálózata, a kábítószer csempészetet pedig a szaudiak védőszárny alatt űzte. Hekmatiar maga hat heroin-előállító laboratorium tulajdonosa volt Beludzsisztán tartományban.

Hekmatiar és Gailani Vang Pao, Phoumi Nosavan és Khun Sa -ők voltak az "Arany Háromszög" CIA által támogatott hadurai- nyomdokaiba lépett.

Az 1980-as években Pakisztán a politikai korrupció szinonimája lett. A korrupció gyökere Iszlamabad katonai huntájának Reagan elnök modzsahedinjeinek nyújtott támogatása volt. Egy amerikai kormánytisztviselő korabeli idézete:

"Hekmatiar első számú katonai vezetői, szoros kapcsolatot ápolva a pakisztáni titkosszolgálattal Pakisztán délnyugati részén található laboratóriumokban állítják elő a heroint. Az ISI közreműködik a heroinnal kapcsolatos műveletekben."


1985. szeptemberében a "Pakistan Herald" közölte, hogy a pakisztáni hadsereg hadtápszolgálatának teherkocsijai a CIA megrendelését teljesítve Karacsi kikötőjéből fegyvert szállítanak Pesavahrba, majd ugyanazon gépkocsik heroinnal megrakodva, a hadsereg védelme alatt visszatérnek Karacsiba. A "Herald" tudósítása szerint ez a folyamat 1981-ben kezdődött, akkor, amikor Hektamiar hívei elkezdték a mákültetést, s azóta folyamatos.

Két magas rangú pakisztáni katonatisztet 220 kg heroin szállítása közben elfogtak, felelősségre vonás nem történt. Az "Arany Félholdban" készült heroin uralta az USA piacának 60%-át. Az USA városainak utcáin jellegzetes pecséttel ellátott hasis téglák jelentek meg: a jel két keresztbe tett AK-47-es gépkarabély volt, körülötte a felirat: "A szovjet füstje". 1982-től 1992-ig -ez volt az az időszak, mialatt a CIA rendkívül aktívan beavatkozott Afganisztán ügyeibe- a heroinfüggők száma 50%-kal növekedett az USA-ban. Az afgán herointitkokat őrző szekrényben még sok csontváz van...

forrás: deanhenderson.wordpress.com


A kiírthatatlan afgán mák


Az afganisztáni mákültetvények nagysága és azok eredményes felszámolásáról szóló bejelentések száma azonos mértékben növekszik.

"Szabadság Rádió", USA; Holnaz Eszfandiari és Alekszandr Gosztyev,
-újságíró, - Brownfield

A mákgubón ejtett vágásokkal nyerik ki azt az alapanyagot, amiből később heroin készül

Afganisztán kormányzata bejelentette, hogy országukban az elkövetkező öt év folyamán 50%-kal szándékoznak csökkenteni az ópium termelést és az ópiummák vetésterületét, távlatilag pedig 10-12 év múlva teljes egészében felszámolják a teljes illegális kábítószer vertikumot. Amerika az utóbbi 10 évben dollármilliárdokat költött Afganisztánban az ópiummák termesztése elleni háborúra, ettől függetlenül egyre több ópiumot állítanak elő az országban. Ugyanakkor Washington napról napra hallgathatja azokat a megalapozott vádakat, miszerint szemet huny afelett, hogy az afgán kormány legmagasabb körei is tevékeny résztvevői és haszonélvezői a narkókereskedelemnek - s mindezt azért, hogy Hamid Karzaj afgán elnök hatalmon maradhasson. (Karzaj legközelebbi hozzátartozói ellen is számtalan bizonyíték van...a ford.)

A Kabulban megtartott, a kábítószer kereskedelem elleni időszerű stratégia kidolgozása céljából összehívott speciális nemzetközi konferencián az Afgán Belügyminisztérium vezetői is felszólaltak. Bejelentették, hogy néhány,a témába vágó dokumentum előkészületi stádiumban van, ezek végrehajtásával akarják elérni kitűzött céljaikat, elsősorban az újrafogalmazott "Törvény a kábítószerellenes harcról" célkitűzéseit. Nemrég az ENSZ nyilvánosságra hozta az afgán narkókereskedelemről szóló jelentését. Megállapításai közt szerepel, hogy ez az ország adja a világ herointermelésének 74%-át.

Az USA kormányzata is előállt saját adataival. Ezek arról tanúskodnak, hogy az ópium alapú kábítószerek előállítása Afganisztánban sokszorosan felülmúlja a 2002. évit, amikor az országot még a tálibok uralták. Washington a narkóhelyzetet tekintve pesszimistább, mint a new-york-i ENSZ központ: szerinte az afgán alvilág állítja elő a világ feketepiacán megjelenő heroin 90%-át. Az ENSZ kábítószerekkel és bűnözéssel foglalkozó szervezete, valamint az amerikai kormányzat szakértői egyformán látják a helyzet rosszabbodásának okait: egyrészt folyamatosan nő a gazdag országok városainak utcáin a heroin iránti kereslet, másrészt Afganisztánban a korábbi évekhez hasonlóan rendkívül súlyos a gazdasági helyzet, és állandósult a politikai és a katonai krízis.

A heroinszállítás útja Afganisztánból egészen Nyugat-Európáig


2002-től az USA 6-10 milliárd dollárt költött Afganisztánban a drogkereskedelem elleni harcra, valamint az afgán parasztok közt folytatott drogellenes propagandára. A földművesek azonban mind a mai napig nem találtak jövedelmező alternatívát az ópiummák helyett. Említésre méltó eredményeket - az USA kormányzatának Afganisztán helyreállítása kérdésével foglalkozó ellenőrzési főbizottsága által kiadott legutóbbi jelentés szerint- enyhén szólva nem sikerült elérni. Közelítőleges számítások szerint ma 200.000 hektáron termesztenek ópium mákot, míg 2001-ben, amikor Kabulban a tálibok voltak uralmon, csupán 8.000 hektáron. Egyébként az USA Afganisztánba küldött különleges megbízottja, a bűnözés és nemzetközi kábítószer kereskedelem elleni harc hivatala államtitkárának helyettese, William Brownfield biztos abban, hogy most Washingtonnak nem kell felhagyni megkezdett programjait, abbahagyni erőfeszítéseit:

-Míg korábban a Talibán a narkokereskedelem felszámolásáért küzdött, ellentétben akkori törekvéseivel most növeli a mák vetésterületét, valamint a heroin termelését és annak forgalmazását. Ennek eredményeként emberek ezrei, ha nem milliói halnak meg Afganisztánban és szerte a világban. Amikor a narko ellen harcoltak, az országot teljes egészében a Talibán uralta. Jelenleg a Talibán teljes hatalmát, minden nyomásgyakorlási lehetőségét, a megfélemlítésben és terrorban szerzett tapasztalatát, minden fegyverét és harci alakulatát arra használja, hogy keresztbe tegyen a mák kiirtására tett minden kezdeményezésnek. Paradoxonnak látszik, de a narkókérdés helyzete ma sokkal bonyolultabb, mint azokban az években volt, amikor a tálibok voltak uralmon.

Az amerikai pénzáldozatok ellenére Afganisztánban tavaly 40%-kal nőtt a mák vetésterülete... Az ENSZ adatai szerint tavaly 33-34%-kal nőtt a mák vetésterülete. Egyébként alaposabban kell ezt a problémát megvizsgálni. Ugyanebből az adatsorból kiderül, hogy az előállított tiszta heroin menyisége a korábbi szinten maradt, talán csökkent is egy kicsit. Ez azt jelenti, hogy az új ültetvények mezőgazdasági művelésre alkalmatlan körzetekben -gyakorlatilag pusztaságokban- jelentek meg. Itt igen gyenge termést ad a mák, és ebből igen kevés ópiumot lehet nyerni. Teljesen más az, ha termékeny földeken 10.000 hektáron, vagy a terméketlen pusztaságban 15.000 hektáron terem mák. Az ENSZ adatai azt sem veszik figyelembe, hogy hány heroin előállító laboratóriumot fedeztek fel és semmisítettek meg, hány tonna kábítószert találtak meg és koboztak el a titkosszolgálatok, és hogy hány millió dollárt találtak a letartóztatott kábítószer-kereskedőknél, akik megpróbálták tisztára mosni illegális bevételeiket. Összességében tehát ez sokkal összetettebb kérdés, mint első pillantásra tűnik, ha csak szimplán a mákültetvények területének növekedését vizsgáljuk.

Az ENSZ kábítószerekkel és bűnözéssel foglalkozó bizottsága kabuli kirendeltségének volt vezetője idén év elején kijelentette, hogy a narkókereskedelem Afganisztán tényleges szétesését eredményezheti: az ország kis, bűnözők által irányított államokra bomlik, ha a kabuli kormány és a világ közössége nem háromszorozza meg erőfeszítéseit eme fenyegetéssel szemben.

-Egyetértek azzal, hogy a világ bármelyik országa, amelyikben virágzik a kábítószer kereskedők fejlett hálózata, veszélyben van. Veszélyben, mert ezek a bűnöző csoportok dollár milliárdokkal, nagy fegyverarzenállal rendelkeznek, zsarolással és körmönfont módszerekkel meg tudják vesztegetni a törvényes hatalom képviselőit, és be akarnak épülni az állami struktúrákba. Azt meg nem hiszem, hogy Afganisztánt jelenleg a szétesés veszélye fenyegetné. Úgy az ország kormánya, mint az afgán nép és a világ egésze abban érdekelt, hogy a lehető leghamarabb megoldjuk az Afganisztánból származó kábítószerek problémáját.

-Önnek mi a véleménye a szkeptikusok azon kritikus kijelentéseiről, miszerint az USA és a nyugati országok gyakran behunyják szemüket az afgán kábítószer probléma láttán annak érdekében, hogy a Hamid Karzaj irányította jelenlegi kormányt segítsék hatalmon maradni?

-Kijelentem, és csak meg tudom erősíteni azt, hogy az USA vezetése az elmúlt 10 évben Afganisztánban a lehető legenergikusabb, sőt, agresszív politikát folytatott a kábítószer kereskedelem ellen. Nyomozunk a narkókereskedők után, támogatunk és segítünk mindenkit, aki áldozatukká vált. Szüntelenül igyekszünk minden, jövedelemhiány miatt ópiummák termesztésre kényszerült földművesek valamilyen kielégítő alternatívát adni valamilyen más mezőgazdasági termék előállítására. Ezzel kapcsolatos céljainknak és feladatainknak semmi köze sincs ahhoz, hogy jelenleg ki is Afganisztán miniszterelnöke.


-Tudna e bizonyítékokat említeni arra, hogy az USA Afganisztánban folytatott kábítószerellenes politikája konkrét eredményeket hozott?

-Amikor több, mint 8 évvel ezelőtt belefogtunk programjaink végrehajtásába, Afganisztánban csak hat olyan tartomány volt, ahol egyáltalán nem voltak ópiummák ültetvények. Ma az ilyen provinciák száma 16. Ez nagy siker. Tavaly a nyomozók, ügyészek és bíróságok (Szinte valamennyien afgánok..."Tanácsadóik", kiképzőik, azaz igazi parancsolóik az amerikaiak...a ford.) -egységes kábítószerellenes központba egyesítették őket- közös tevékenységének eredményeként kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekért több, mint 700 embert vontak felelősségre. A letartóztatottak 90%-a, egyes esetekben 99%-a letöltendő börtönbüntetést kapott. Amikor múlt héten Kabulban jártam, felavattam egy új, 308 fő befogadására tervezett büntetés végrehajtási intézményt. Mindezt azért mondom el, mert be akarom bizonyítani, hogy mennyire eredményesen működnek közös, egyesített operatív csoportjaink. Ezen kívül közösen az afgán foci válogatottal új képzési programot indítottunk több, mint harmincezer fiatal számára azzal a céllal, hogy eltántorítsuk őket a kábítószerektől. A program jelszava: "A focista nem fogyaszt heroint". Ez egy igen egyszerű frázis, pontosan olyan, amit egy 10, 12, 16 éves kamasz könnyen megért, - mondja Brownfield úr, a nemzetközi drogkereskedelem és bűnözés elleni harcot vezető államtitkár helyettese.

(Csodálatos eredmények..."A focista nem fogyaszt heroint"...Brownfield úr szövegére is van egy igen egyszerű rövid frázis, amit mindenki megért: parasztvakítás. Parancsra egyetlen USA vagy NATO katona egyetlen mákszálat ki nem húzott Afganisztánban, holott minden technikai feltétel adott ahhoz, hogy egyetlen termesztési ciklusban kiirtsák az ópiummákot Afganisztánban; légi permetezéssel, emberi egészségre ártalmatlan szerekkel. Közép- és Dél-Amerikában hogy-hogy képesek így irtani a kokacserjéket? Délkelet-Ázsiában miért voltak képesek irdatlan mennyiségű szert őserdő irtásra használni, ráadásul dioxint tartalmazót, olyat, aminek hatására tízezerszám születtek nyomorékok?...a ford.)

Köszönet Aleksz-nak a fordításért!

http://www.kontrollblog.com/2014/05/a-cia-altal-letrehozott-afgan.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felfegyverzésére, letartóztatottak, fundamentalisták, mudzsahedineknek, legszegényebbjei, szóhasználatában, drogkereskedelem, mákültetvényeket, kezdeményezésnek, nemzetbiztonsági, nyomásgyakorlási, kirendeltségének, rosszabbodásának, megfélemlítésben, kiterjesztésére, partizánharcnak, titkosszolgálat, megkezdődhetett, kábítószerektől, heroinszállítás, megvalósításába, végrehajtásáért, kábítószerekkel, kereskedelemmel, államtitkárának, börtönbüntetést, tevékenységének, újrafogalmazott, kereskedelemnek, legenergikusabb, felszámolásáért, arisztrokratája, felszámolásáról, kijelentéseiről, miniszterelnöke, narkókereskedők, afgán arisztokrácia, kereskedelemnek létrehozója, alábbiakban részlet, maréknyi család, afgánok túlnyomó, világ legszegényebbjei, csaknem jobbágysorban, monarchia uralma, nőknek tilos, szegények számára, felsőoktatásba való, ingyenes egészségügyi, régi rend, események mögött, amerikai kormány, afgán oligarchákkal, Hamid Karzajnak, Thier Bankers, Mohammed Zaher Shah, Mohammed Daoud, Zalmaj Kalilzidad, Mohammed Taraki, Leonyid Brezsnyevet, Spike Dubs-ot, Jimmy Carter, Zbigniew Brezinski, Tabizullah Amin-t, Jurij Andropov, Mákszüret Afganisztánban, Tabizullah Aminnal, Babrak Karmal, Pakisztán ÉNy-i, Inter-Service Itelligence, Hezbi-i Isbmi, Gulbuddin Hekmatiar, Arany Félhold, Arany Háromszögét, Dél-kelet Ázsia, Szajed Ahmed Gailani, Gailani Afganisztán, Zahir Sah, Gailani Vang Pao, Phoumi Nosavan, Khun Sa, Arany Háromszög, Pakistan Herald, Arany Félholdban, Szabadság Rádió, Holnaz Eszfandiari, Alekszandr Gosztyev, Ugyanakkor Washington, Hamid Karzaj, Afgán Belügyminisztérium, William Brownfield, Köszönet Aleksz-nak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szék a vízparton  Szép napot kedves barátaim ! ....  Szép rózsa... barátaimnak.....  Angyalom  Mai harmónia kártyám  Png autó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Igaz barátok  Szeretet  Png fiú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez az enyém  Fehér rózsa  Pedro Calderón idézet  Gyümölcsös csendélet  Sirályok  Facebookon kaptam  Püspökszentelés és az új érsek...  Imádat és dicsőítés  Mai harmónia kártyám  Karácsony Benő idézet  Boncsér Gergely és Bordás Barb...  Imádat és dicsőítés  Sűrű hóesés  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  A nézését meg a  Facebookon kaptam  Kovács Gergely érsek Gyulafehé...  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Kovács Gergely érsek Gyulafehé...  Oroszlánirály.......  Facebookon kaptam  Február vége felé  Facebookon kaptam  Más nemzet is hajbakap az isko...  Facebookon kaptam  A legnagyobb feladatunk  Szék a vízparton  Facebookon kaptam  A reggelem  Facebookon kaptam  Karácsony Benő idézet  Öregség  Kellemes délutánt kívánok  Ágai Ágnes : Szó, ami szó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolat........  Szilágyi Áron aranyérmes a var...  Bagoly és a kisliba  Isten bánásmódja  Facebookon kaptam  Megtörni az erőszak logikáját  Kovács Sándor - Tavaszt hoz a ...  Gyümölcsös csendélet  az egészséget és az időt nem ...  Idézetek Pio Atya emlék oldalr...  Bagoly és a kisliba  Útravaló – 2020. február...  Tévtanítás  Szèp estét kedves látogat...  Gerbera csokor  Boncsér Árpád szobrászművész m...  Facebookon kaptam  Az élet örök  Oroszlánirály.......  Facebookon kaptam  Png nő  Jön a mikulás  Gerberák  az egészséget és az időt nem ...  Szék a vízparton  Facebookon kaptam  Butola Zoltán - Eső Után  Facebookon kaptam  Köszöntsön téged, a kelő napsu...  A reggelem  Jegesmedve és a kutya  Png fiú  A legnagyobb feladatunk  Sexy nők  Posertube  Sűrű hóesés  Abban a kérdésben, hogy ki irá...  Engedelmességben - békében gaz...  Olyan régóta élek  Esti kép  Png cica  Gerbera csokor  Esztergom Bazilika főoltár kép  Bari és a kis malacka  Tévtanítás 
Bejegyzés Címkék
afgán arisztokrácia, kereskedelemnek létrehozója, alábbiakban részlet, maréknyi család, afgánok túlnyomó, világ legszegényebbjei, csaknem jobbágysorban, monarchia uralma, nőknek tilos, szegények számára, felsőoktatásba való, ingyenes egészségügyi, régi rend, események mögött, amerikai kormány, afgán oligarchákkal, szabotázs-kampány erősödése, akkori szovjet, diverziók megállítására, kérést elutasította, helyzet romlott, első Afganisztánnal, hadurak titkos, szovjet segítséget, szovjetek afganisztáni, földreform végrehajtásáért, kormány ellen, kabuli kormányba, progresszív reformokat, események kiváltották, szovjet harckocsik, királyi palotát, megvalósulás útjára, afgán konfliktus, afganisztáni csapdába, háború elől, helyi titkosszolgálat, partizánharcnak vezetésére, kabuli szocialista, pakisztáni hadsereg, fanatikus iszlamista, afgán nőknek, tálibok vették, ország irányítását, közelmúltban nyilvánosságra, amerikai katonákat, felelősségre vonást, terrorista szervezet, partizán harcra, külföldi elnyomás, zsarnokság ellen, szent háború, legtöbb amerikai, mudzsahedinek felfegyverzésére, begyűjtött ópium, afgán-pakisztáni határvidéken, világpiacon megjelenő, legnagyobb létszámmal, afgán-pakisztáni határvidék, vietnami háború, másik modzshedin, díler hálózata, kábítószer csempészetet, szaudiak védőszárny, 1980-as években, politikai korrupció, korrupció gyökere, heroinnal kapcsolatos, hadsereg védelme, folyamat 1981-ben, szovjet füstje, heroinfüggők száma, afgán herointitkokat, kiírthatatlan afgán, afganisztáni mákültetvények, mákgubón ejtett, ópium termelést, ópiummák vetésterületét, teljes illegális, ópiummák termesztése, megalapozott vádakat, afgán kormány, kábítószer kereskedelem, témába vágó, kábítószerellenes harcról, ország adja, ópium alapú, tálibok uralták, narkóhelyzetet tekintve, new-york-i ENSZ, afgán alvilág, világ feketepiacán, amerikai kormányzat, helyzet rosszabbodásának, gazdag országok, heroin iránti, korábbi évekhez, gazdasági helyzet, katonai krízis, heroinszállítás útja, drogkereskedelem elleni, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2025
  • e Hét: 5343
  • e Hónap: 66274
  • e Év: 168628
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.