Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel – ci
  2014-06-15 11:29:06, vasárnap
 
  2014. június 14. szombat
Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel - civilek tiltakoztak a beépítési tervek ellen
mutyipoli

Rákosi, és a második világháború végzett akkora pusztítást a Városligeten, mint amekkora kárt a most tervezett múzeumnegyed-projekt okozhat - állítják a minden építési szabályozás alól kivont, százmilliárd forintot is meghaladó tervezett költségvetésű múzeum-negyed projekt ellenzői. Videóriport.

A háborúban fűtéshez vágtak ki fát, az ötvenes években a tömegrendezvényeknek helyet adó Felvonulási tér kialakításához csupaszították le a park egy részét. Most hatalmas múzeumi épületeket építtetne a kormány a parkban, miközben világszerte inkább a lepusztult ipari területek, és nem a közparkok helyére tervezik a hasonló óriásberuházásokat.

A kormány által kitalált múzeum-negyed beruházás jelenlegi dokumentumai szerint ugyan tilos a fák kivágása, a világ első közparkjaként épült Városliget növényzetét féltő szakemberek viszont azt állítják: a tervezett új múzeumépületek - köztük tízemeletes toronyház magasságú épület is - jelenleg kijelölt helye fákkal benőtt terület.

Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel from atlatszo.hu on Vimeo.


http://vimeo.com/98185125

A területre nincs érvényes szabályozási terv, egyelőre “bármit lehet", s az építész-szakma egy része attól tart, hogy a május 31-én lejárt nemzetközi építészeti pályázat nyertes terveihez utólag igazítják majd a közeljövőben meghozandó szabályokat. A projektet kifogásoló építészek, tájépítészek szerint az elképzelt építési program ezen a területen jogszabályi keretek között, a közparki terület sérelme nélkül nem valósítható meg, mert nem felel meg a területen és környékén érvényben lévő előírásoknak. Ráadásul a park növényzetének rendezésére egyelőre sem terv, sem költségvetés nincs.

A Városliget Projektért felelős miniszteri biztos, Baán László elfoglaltságára hivatkozva csak írásban válaszolt kérdéseinkre. Válaszából kiderült, ő kimondottan jónak tartja, hogy nem készült el a szabályozási terv, mert a múzeumokra kiírt nemzetközi tervpályázatra érkezett művek majd segítenek a szabályozás alakításában. Baán elismerte, hogy a Városliget átalakításáról nincsenek kész hatástanulmányok:

“A beruházási döntéseket a fejlesztés különböző szakaszaiban az adott fejlesztési szakasz megkívánta számításokkal és felmérésekkel kell előkészíteni és támogatni. Az adatok és példák elemzése után készülnek a megvalósíthatósági tanulmányok a jogi, intézményfejlesztési, környezeti, közlekedési, gazdasági és a műszaki feltételek kialakításának vizsgálata céljából. Valamennyi szükséges előkészítő vizsgálat és tanulmány a projekt ütemezése által megkívánt, megfelelő időben elkészül, legkésőbb ez év végéig."

Baán elismerte azt is, hogy egyelőre nincsenek tervek, sem költségvetés a park növényzetének rendbehozatalára. Egyelőre annyit tud, hogy ha lesz ilyen majd, az is sokba fog kerülni:

“A Városliget teljes zöldfelületi rekonstrukciójának és parkhasználati infrastruktúrájának (belső úthálózat, sétányok, kerékpáros utak, futó- és sportpályák, játszóterek, padok, kutyafuttatók stb.) előkészítésére jövőre egy tájkertészeti pályázat kerül majd kiírásra, ennek eredményének ismeretében lesznek majd források rendelve a feladathoz, de ez biztosan sok milliárdos nagyságrendű összeg lesz."

A miniszteri biztos nem tagadta, hogy lesznek fakivágások, de csak az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületénél (a Petőfi Csarnok lebontandó épülete helyén), és azt ígérte, hogy ezeket pótolni fogják:

“Azokat a fákat, amelyeket a nemzetközi zsűri döntésével kiválasztott épületek megvalósítása miatt esetleg mégis ki kellene vágni, már előre pótolni fogjuk a Városliget területén, a fakivágási engedélyhez melléklendő kockázatelemzési és telepítési javaslatok alapján."

A hatalmas fák facsemetékkel való pótlása még a hozzá nem értőkben is kétséget ébreszt a fakivágásokkall kapcsolatban. Ráadásul tájépítészek szerint nem csak a Baán által említett hely, hanem egy másik tervezett épület, a Zene Háza számára kijelölt terület is tele van rengeteg értékes fával. A Petőfi Csarnok helyére telepített Galéria pedig a megközelítés, közmű-ügyek miatt felforgatja az egész Ligetet és tönkreteszi a park legnépszerűbb hétvégi pihenő részét, a Nagyrétet.

A Városligeti átalakítással kapcsolatban tehát a fő aggályok egyike, hogy a beépítések nyomán névlegesen hektárokkal nő majd a zöldfelület (például a mélygarázsok tetején), ami azonban nem fogja pótolni a kivágott fákat, közparki zónákat. Fás liget helyett gyep, drágán fenntartható tetőkert lesz, az eddig is intenzíven használt, a terhelhetőségei határán lévő közpark helyett pedig csak egy zöld díszlet.

Bár a fejlesztés kormány által hangoztatott célja a Városliget zöldfelületi rekonstrukciója, nem erre írtak ki nemzetközi tervpályázatot, hanem négy épületre - hangsúlyozzák a projektet kifogásolók. Ráadásul nagyon keveset tudni a projekt tényleges részletes tartalmáról, mert annak nagy része nem nyílvános.

A miniszteri biztos többször is kiemelte, hogy rengeteg pályázó jelentkezett a helykijelölő és az épületekre kiírt pályázatra is, a Liget-projektet kifogásolók szerint ez nem a projekt népszerűsége miatt van, hanem azért, mert a világgazdasági válság óta nehézségekkel küzdő mérnöki szakma számára vonzó volt a munkalehetőség és az ingyenes regisztráció. Egy szakmabeli így fogalmazott:

“Ha valaki holnap a Holdon létesítendő kultúrpalota tervezésére írna ki nyílt, ingyenes tervpályázatot, arra is sok lenne a jelentkező."

Horn Gabriella - Halász Áron

(Címlapkép: Mutyipoly)

http://atlatszo.hu/2014/06/14/ezutan-mar-barmit-meg-lehet-tenni-a-varosligettel-c ivilek-tiltakoztak-a-beepitesi-tervek-ellen/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hatástanulmányok, rendbehozatalára, kockázatelemzési, elfoglaltságára, terhelhetőségei, fakivágásokkall, rekonstrukciója, kialakításához, tervpályázatot, csupaszították, kialakításának, átalakításáról, előkészítésére, világgazdasági, tervpályázatra, parkhasználati, múzeumépületek, munkalehetőség, nehézségekkel, költségvetésű, számításokkal, felmérésekkel, átalakítással, facsemetékkel, városligettel, közparkjaként, legnépszerűbb, megvalósítása, növényzetének, hangsúlyozzák, tájkertészeti, kutyafuttatók, varosligettel, előírásoknak, nagyságrendű, kapcsolatban, beépítési tervek, második világháború, most tervezett, minden építési, ötvenes években, lepusztult ipari, közparkok helyére, kormány által, világ első, területre nincs, része attól, május 31-én, közeljövőben meghozandó, projektet kifogásoló, elképzelt építési, területen jogszabályi, Városliget Projektért, Baán László, Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum, Petőfi Csarnok, Zene Háza, Horn Gabriella, Halász Áron,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Őrizkednünk kell...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Alázat  Sose bánj semmit  Irgalom és ítélet  Szép estét  Bounty krémes  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Elköszönt  Png virág  Png ház  George Gordon Lord Byron: Inez...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nem méltó hozzád  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Örülök, hogy látlak!  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Csak a fogyatkozás látható  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  Zilahy Lajos gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy bizonyos határt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Akarat  Jó éjszakát  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png ház  Irgalom és ítélet  Akarat  Hogy lehet megtartani  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jó éjszakát  Varga János Veniam - Fontos sz...  Irgalom és ítélet  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Tavaszi kép  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Erdőn  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Kövesd a cowboyt!  Örülök, hogy látlak!  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Erdőn  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  Őrizkednünk kell...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Gonosz démon-álarc  Egy bizonyos határt  Szívem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Albert Einstein gondolata 
Bejegyzés Címkék
beépítési tervek, második világháború, most tervezett, minden építési, ötvenes években, lepusztult ipari, közparkok helyére, kormány által, világ első, területre nincs, része attól, május 31-én, közeljövőben meghozandó, projektet kifogásoló, elképzelt építési, területen jogszabályi, közparki terület, park növényzetének, szabályozási terv, múzeumokra kiírt, szabályozás alakításában, beruházási döntéseket, fejlesztés különböző, adott fejlesztési, műszaki feltételek, projekt ütemezése, tájkertészeti pályázat, miniszteri biztos, nemzetközi zsűri, fakivágási engedélyhez, fakivágásokkall kapcsolatban, másik tervezett, egész Ligetet, park legnépszerűbb, beépítések nyomán, mélygarázsok tetején, kivágott fákat, terhelhetőségei határán, zöld díszlet, fejlesztés kormány, projektet kifogásolók, projekt tényleges, épületekre kiírt, projekt népszerűsége, világgazdasági válság, ingyenes regisztráció, hatástanulmányok, rendbehozatalára, kockázatelemzési, elfoglaltságára, terhelhetőségei, fakivágásokkall, rekonstrukciója, kialakításához, tervpályázatot, csupaszították, kialakításának, átalakításáról, előkészítésére, világgazdasági, tervpályázatra, parkhasználati, múzeumépületek, munkalehetőség, nehézségekkel, költségvetésű, számításokkal, felmérésekkel, átalakítással, facsemetékkel, városligettel, közparkjaként, legnépszerűbb, megvalósítása, növényzetének, hangsúlyozzák, tájkertészeti, kutyafuttatók, varosligettel, előírásoknak, nagyságrendű, kapcsolatban, megközelítés, kiválasztott, dokumentumai, kérdéseinkre, közeljövőben, alakításában, kultúrpalota, regisztráció, költségvetés, szabályozási, jelentkezett, népszerűsége, helykijelölő, városligeten, előkészíteni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3125
  • e Hét: 8857
  • e Hónap: 19968
  • e Év: 173464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.