Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezt a gyalázatos tettet is hogy elfelejtettük!
  2014-06-28 10:38:45, szombat
 
  Ezt a gyalázatos tettet is hogy elfelejtettük!
2014. június 28.

Hogy is mondta a nagy Gyurcsány Ferenc, amikor tüntettünk ellene? Majd megunják, oszt hazamennek! A Fidesz vezetésével Budapesten abba is maradtak a tüntetések, de vidéken folytatódtak.
Nem ártana a nagyra nőtt embernek és az őt dicsőítőknek az orra alá dörgölni ezt a gyalázatot, és persze a többit is! Az OPNI területén lévő kápolnát kétmilliárdért felújították, kincsei hová lettek? Hosszú évek óta őrzik a területet tetemes kiadást okozva... De mi lett a betegekkel?
Még mindig nincs válasz Gyurcsányéktól arra, hová tűnt a 2008-ban felvett hatalmas mennyiségű hitel? Benne jelentős devizahitellel! Vajon az Orbán-kormány rákérdezett?
A kormányzati negyedből nem lett semmi, ,,csak" cirka tízmilliárdos kiadás!
SVPSZ

http://hvg.hu/velemeny/20091026_opni_szilagyi_mentes


"Lipótmezőn nagyobb a pusztítás, mint a kormányzati negyednél"

2009. október 27., kedd, 12:48 • Utolsó frissítés: 2009. október 29., csütörtök, 19:37
Szerző: hvg.hu



Sorsára hagyva, gazdátlanul áll az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épülete, az értékes berendezéseket széthordták, a betegek közül sokan hajléktalanszállókban kerestek menedéket, a pszichiáterek szétszéledtek. Szilágyi Júlia pszichiáter tizenöt évig dolgozott a Lipóton, és több mint húsz éven át foglalkozott a pszichiátriai betegek jogvédelmével. Most külső szakértőként vesz részt a Szabó Máté ombudsman kezdeményezte vizsgálatban, amely az OPNI felszámolásának következményeit elemzi. A jelentést novemberben közzéteszik.

hvg.hu: Mi történt az OPNI-val 2007 óta?

Szilágyi Júlia: 2007 április elsejével - a bolondok napján - rendelte el Molnár Lajos egészségügyi miniszter a fekvőbeteg-ellátás felszámolását az OPNI-ban. De mert ezt a rendelkezést nem lehetett egyik napról a másikra végrehajtani, végül december 31-ével szűnt meg a betegellátás a Lipótmezőn. Addig fokozatosan küldték el a betegeket és a dolgozókat.

Az épületet több hullámban ürítették ki. A szó szoros értelmében kibelezték, tönkretették benne még nyílászárókat is. Jellemző tény, hogy a Lipótmező kápolnáját, benne a freskókkal, melyeket a felszámolás előtti hónapokban restauráltatott az erre a célra létrejött alapítvány, hagyják tönkremenni, mivel beázik a tető, befolyik az esővíz és nincs, aki felmenjen a tetőre és kijavítsa a hibát.

Szilágyi Júlia
© Szegő Péter
Először az értékes gépeket szerelték le, különböző helyekre vitték vagy eladták őket. Az Országos Idegsebészeti Intézetben, az Amerikai úton működik, erősen lecsökkentett ágyszámmal, az OPNI egykori stroke-központja. Ennek áthelyezése során nagyon nagy pénzek vesztek el. Jellemző, hogy a stroke-központ drága MRI-készülékét, mely most használaton kívül van, az azt működtető magáncég zárt ajtók mögött hűti, mintegy havi félmillió forintos költséggel. Erre azért van szükség, mert hűtés hiányában a radioaktív izotópokkal működő készülék felforrósodna és tönkremenne. Minthogy azonban az állam ezt az összeget sem hajlandó kifizetni, a felhalmozódó tartozásról per kezdődött a cég és az Egészségügyi Minisztérium között.

hvg.hu: Mi lett a betegek sorsa?

Sz.J.: Az OPNI ápoltjait ,,átirányították" az utódintézményekbe. De a betegek egy része nem fogadott szót, például azok a drogfüggők sem, akiket itt kezeltek. Sokan még most is gyakran a Lipótmező körül csellengenek, szeretnének bemenni. Hasonló a helyzet azokkal az alkoholbetegekkel, akik szintén nem mentek át Pestre, kezelésre. Sokan, talán több százan, kötöttek ki hajléktalanszállókon, ellátás nélkül. A betegek másik részét az utódintézmények hol felveszik, amikor pedig a javulás bizonyos jeleit mutatják, de még messze nem gyógyultak, elbocsátják őket. Az utódintézményekben ugyanis nincs idő a megfelelő kezelésre. Ez persze összefügg az egészségügyi politikával, illetve a pszichiátriai kezelések központi támogatásának korlátozásával is.

hvg.hu: Az OPNI épületét az állam állítólag felkínálta eladásra.

Sz.J.: Úgy tudom, az OPNI telkét és épületét még nem hirdették meg eladásra, viszont volt és van is egy érdekcsoport, amely mindenképpen meg szeretné megszerezni. Emiatt volt olyan sürgető az állam számára, hogy a lehető leggyorsabban kiürítse az épületet,

hvg.hu: A titokzatos befektetőcsoport - ahogy Pesten suttogják - összefüggésbe hozható a szcientológiai egyházzal?

Sz.J.: Ha ezt bizonyítani tudnám, akkor igennel válaszolnék a kérdésére. De erre nincs bizonyítékom. Érdemes felhívni a figyelmet, hogy a budai oldal legértékesebb, óriási telkéről van szó, mely négyszázezer négyzetmétert tesz ki, az épület pedig a Parlament után az ország második legnagyobb középülete. Az óriási terület felső, beépítetlen részét, ötven-hatvan százalékát eladva elegendő forrás lenne az alsó rész és az épületek rendbehozatalára, az eredeti funkció visszaállításával. Eddig szerencsére nem sok minden történt, az épület kiürítésével járó, egyébként sok tekintetben indokolatlan pusztításon kívül. A II. kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt az OPNI felszámolásának hírére azon nyomban változtatási tilalmat rendelt el az egész területre. Ez a tilalom állítólag a jövő év elején jár le. Addig nem lehet eladni a Lipótmezőt, de nem lehet tudni, hogy mi lesz azután.

Az OPNI épülete - még a bezárás előtt. A Parlament után a legnagyobb

© Bugarszki Zsolt

hvg.hu: Furcsa, hogy az OPNI felszámolásakor a Gyurcsány-kormány nem gondolta végig, milyen következményekkel jár ennek a szakmai központnak az eltűnése.

Sz.J.: Hasonló dolog történt itt is, mint a kormányzati negyeddel, csak nagyobb pusztítással. Megjegyzem, van még kiürített, üresen álló és pusztuló kórház, melyről kevés szó esik manapság. Ilyen például a Szabolcs utcai kórház, vagy a Szabadság-hegyi gyermekszanatórium. Az utóbbi kórházakra, mivel nem műemlékek, nem rendeltek el változtatási tilalmat az önkormányzatok, mégsem sikerült eladni őket. De térjünk vissza a Lipótmezőre. Innen több száz ápolót bocsátottak el, jó részük azóta eltűnt az egészségügyből.

Már 2007 nyarán pályázatot írt ki az Egészségügyi Minisztérium az OPNI ,,pótlására". Ennek keretében 7,5 milliárd forintot osztottak szét a különböző fővárosi kórházak között. Ez a pénz bőven elegendő lett volna a Lipótmező rekonstrukciójára. De ezt az óriási összeget az egyes intézmények többségükben más, sürgős problémáik megoldására fordították, vagyis az összeg úgy folyt el, hogy a pszichiátria szinte semmi hasznát nem látta. Csak egy fontos kivételről tudok. A Heim Pál Gyermekkórház igazgatója, Harmat György egy épület felújításával létrehozta a közeljövőben megnyíló gyermekpszichiátriai osztályt a Delej utcában, méghozzá úgy, hogy saját költségvetéséből tett hozzá negyven milliót ahhoz a kétszáz millióhoz, amit a pályázaton nyert.

hvg.hu: És mi történt az itt dolgozó pszichiáterekkel?

Sz.J..: Nemcsak a betegek sínylették meg ennek a kiemelkedő szakmai központnak a felszámolását, de a pszichiáterek is. A száznál több diplomás közül Nagy Zoltán volt igazgató számítása szerint csak 40-en kerültek át az utódintézményekbe. Felgyorsult elvándorlásuk Magyarországról, külföldre mennek dolgozni. Jellemző tény, hogy míg a minisztérium listáján ezerötszáz pszichiáter végzettségű orvos van nyilvántartva, addig a szakmában legföljebb hétszázan dolgoznak.

Tüntetés 2007-ben az OPNI megmaradásáért. Feltámad?
Most vettem részt a pszichiáterek kötelező továbbképzésén, ahol kiderült: a kollégáim több mint a hatvan százaléka ötven éven felüli, akik nyilván koruk miatt sem próbálnak szerencsét külföldön. Látható, hogy a szakorvosok visszautasítják mindazt, ami az OPNI-val történt, és levonják belőle a következtetéseket. Ha ugyanis az egészségügyi kormányzat megbecsülte volna a pszichiátereket, elismerte volna a tevékenységüket, a Lipótmező szakmai gárdáját és felszerelését egyben tartották volna, és az OPNI egy másik telephelyen folytathatta volna tevékenységét. Úgy ,,szórták szét" az intézményt, hogy az osztályok nem vihették magukkal a munkájuk folytatásához szükséges felszereléseket, még az ágyakat sem. A memóriaklinikát, mely az idős betegek mentális gondozásával foglalkozott, utód nélkül felszámolták, ugyanúgy, mint az EEG-labort, illetve az epilepszia-központot. Megszűnt a neuromuszkuláris betegeket gyógyító osztály, nem szervezték újjá a belgyógyászatot és a fertőző osztály is csak papíron létezik, a valóságban nem.

hvg.hu.: Mi lehet a megoldás?

Sz.J.: Ahogy említettem, a Lipótmező beépítetlen telekrészének eladásával elő lehetne teremteni a hiányzó milliárdokat, amiből rendbe lehetne hozni a műemlék épületegyüttest, és vissza lehetne állítani eredeti, elmeügyi funkcióját. Természetesen a telek eladásából származó összeget elkülönítetten kellene kezelni, és csak a megjelölt célra lenne szabad fordítani. Egy ilyen döntést - amit talán elősegíthet a közvélemény nyomása - a kormánynak kell meghoznia.

Pelle János
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: befektetőcsoport, költségvetéséből, neuromuszkuláris, pszichiáterekkel, rendbehozatalára, felszámolásakor, pszichiátereket, felszereléseket, felszámolásának, utódintézmények, tevékenységüket, magyarországról, memóriaklinikát, következményeit, épületegyüttest, visszautasítják, restauráltatott, belgyógyászatot, önkormányzatok, szcientológiai, kétmilliárdért, berendezéseket, gyurcsányéktól, elkülönítetten, megmaradásáért, átirányították, továbbképzésén, korlátozásával, devizahitellel, egészségügyből, támogatásának, összefüggésbe, pszichiátriai, felszámolását, pszichiáterek, felforrósodna, gyalázatos tettet, nagy Gyurcsány, nagyra nőtt, területet tetemes, 2008-ban felvett, kormányzati negyedből, kormányzati negyednél, értékes berendezéseket, betegek közül, pszichiáterek szétszéledtek, pszichiátriai betegek, jelentést novemberben, bolondok napján, másikra végrehajtani, épületet több, felszámolás előtti, Gyurcsány Ferenc, Országos Pszichiátriai, Neurológiai Intézet, Szilágyi Júlia, Szabó Máté, Molnár Lajos, Szegő Péter, Országos Idegsebészeti Intézetben, Egészségügyi Minisztérium, Láng Zsolt, Bugarszki Zsolt, Heim Pál Gyermekkórház, Harmat György, Nagy Zoltán, Pelle János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog születésnapot a ma ünne...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Reménység és erő Krisztustól e...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét kedves látogatóimna...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png cica  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  Bounty krémes  Szép napot kívánok  Png virág  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png ház  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Éretlen vers  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Adakozás  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Radikális szeretet  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png nő  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  A másik dolog,  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Png virág  Egy hatékony szolga  Reménység és erő Krisztustól e...  Sokan azt tartják  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mindig jusson idő nevetni  Szívem  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Alázat  Paul David Tripp Április 21  69 éve hunyt el Albert Einstei...  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete István - Akác  Idő  Facebookon kaptam  Png virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Őrizkednünk kell...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kaffka_Margit  Szívem  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Adakozás  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gyalázatos tettet, nagy Gyurcsány, nagyra nőtt, területet tetemes, 2008-ban felvett, kormányzati negyedből, kormányzati negyednél, értékes berendezéseket, betegek közül, pszichiáterek szétszéledtek, pszichiátriai betegek, jelentést novemberben, bolondok napján, másikra végrehajtani, épületet több, felszámolás előtti, célra létrejött, értékes gépeket, stroke-központ drága, radioaktív izotópokkal, felhalmozódó tartozásról, betegek sorsa, helyzet azokkal, betegek másik, javulás bizonyos, megfelelő kezelésre, egészségügyi politikával, pszichiátriai kezelések, állam állítólag, állam számára, lehető leggyorsabban, titokzatos befektetőcsoport, szcientológiai egyházzal, budai oldal, épület pedig, ország második, óriási terület, alsó rész, épületek rendbehozatalára, eredeti funkció, épület kiürítésével, egész területre, tilalom állítólag, bezárás előtt, szakmai központnak, kormányzati negyeddel, utóbbi kórházakra, különböző fővárosi, pénz bőven, óriási összeget, egyes intézmények, pszichiátria szinte, fontos kivételről, épület felújításával, közeljövőben megnyíló, kétszáz millióhoz, pályázaton nyert, betegek sínylették, kiemelkedő szakmai, száznál több, minisztérium listáján, szakmában legföljebb, pszichiáterek kötelező, kollégáim több, hatvan százaléka, szakorvosok visszautasítják, egészségügyi kormányzat, másik telephelyen, munkájuk folytatásához, idős betegek, neuromuszkuláris betegeket, fertőző osztály, hiányzó milliárdokat, műemlék épületegyüttest, telek eladásából, megjelölt célra, ilyen döntést, közvélemény nyomása, kormánynak kell, befektetőcsoport, költségvetéséből, neuromuszkuláris, pszichiáterekkel, rendbehozatalára, felszámolásakor, pszichiátereket, felszereléseket, felszámolásának, utódintézmények, tevékenységüket, magyarországról, memóriaklinikát, következményeit, épületegyüttest, visszautasítják, restauráltatott, belgyógyászatot, önkormányzatok, szcientológiai, kétmilliárdért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2630
  • e Hét: 5732
  • e Hónap: 16843
  • e Év: 170339
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.