Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Meine Ehre heißt Treue: Még az 50-es években is szervezkedte
  2014-06-29 20:13:23, vasárnap
 
 
Meine Ehre heißt Treue: Még az 50-es években is szervezkedtek a szovjet ellen a Waffen-SS veteránjai


A második világháború után a Wehrmacht és a Waffen-SS egykori tagjai a berlini kormány tudta nélkül illegális hadsereget hoztak létre.

Céljuk az volt, hogy megvédjék az országot egy esetleges szovjet inváziótól - derült ki a német külföldi hírszerző szolgálat, a BND archívumában lapuló, újonnan felfedezett 321 oldalas dokumentumgyűjteményből. A nagyjából kétezer fős titkos hadsereget a Wehrmacht veteránjaiból és egykori Waffen SS-tagokból verbuválták 1949-ben, mindezt a nyugatnémet kormány tudta és jóváhagyása nélkül.

A cél az volt, hogy megvédjék a születőfélben levő Németországi Szövetségi Köztársaságot (NSZK) a Szovjetuniótól; működésükhöz baloldali politikusoktól - például az SPD megreformálásában kulcsszerepet játszó szociáldemokrata képviselőtől, Fritz Erlertől - szereztek információkat és diákok után kémkedtek, így került célkeresztjükbe többek között Joachim Pecker, a moszkvai nyugatnémet nagykövetség egykori magas rangú diplomatája.

A dokumentumokra Agilolf Kesselring történész bukkant rá, aki a Független Történelmi Bizottság megbízásából a BND elődje, az úgynevezett Gehlen-szervezet történetét kutatja. A dokumentumok szerint Konrad Adenauer német kancellár csak 1951-ben értesült a titkos alakulat létezéséről, ám akkor úgy határozott, nem tiltja be a nyilvánvalóan illegálisan működő hadsereget, amelynek létszáma - a források tanúsága szerint - háború esetén 40 ezerre duzzadt volna.

A németországi fegyveres erők későbbi vezetőinek szerepvállalása azt jelzi, hogy az árnyékhadsereget nem lehetett félvállról venni. A történet legfontosabb szereplője Albert Schnez volt. Schnez 1911-ben született, a második világháborúban ezredesi rangig vitte, majd végigjárta az 1955-ben létrehozott Bundeswehr szamárlétráját is. Az ötvenes években előbb Franz Josef Strauss kereszténydemokrata párti védelmi miniszter mellett dolgozott, majd Willy Brandt kancellársága idején a német hadsereg főparancsnoka volt. Schnez elmondása szerint a titkos hadsereg létrejöttét Hans Speidel német tábornok, a NATO szárazföldi erőinek későbbi közép-európai főparancsnoka és Adolf Heusinger, a Bundeswher első főfelügyelője is támogatta.

A titkos hadsereg ötlete Schnez fejéből pattant ki: az akkoriban fa, gyapjú és háztartási eszközök kereskedelmével foglalkozó férfi számos összejövetelt szervezett a német 25. gyaloghadosztály veteránjai számára, egyrészt hogy támogassák a harcokban elesettek özvegyeit és árváit, valamint hogy felelevenítsék a háborús emlékeket. Ezen beszélgetések alkalmával mindig felmerült a kérdés: mi történne, ha a Szovjetunió vagy kelet-európai szövetségesei lerohannák a fiatal, védtelen Németországot?

A Schnez köré gyűlt csoport szentül hitte: hagyni kell, hogy az NSZK-t megszállják az agresszorok, az egyedüli megoldás, ha partizánháborút folytatnak az ellenség ellen és az országhatárokon kívül szervezik újra a hadsereget. A lehetséges fenyegetésre válaszul Schnez hamarosan úgy döntött - megszegve ezzel a Németországot megszállási övezetekre osztó négy győztes nagyhatalom katonai szervezetek felállítását tiltó rendelkezéseit -, hadsereget szerez.

Schnez üzletemberektől és német veteránoktól kapott támogatásokat, kapcsolatba lépett néhány veteránszervezettel, egyes szállítmányozással foglalkozó német vállalatnál pedig az után érdeklődött, hogy milyen járműveket tudnak felajánlani abban az esetben, ha Németország háborúba sodródik. Az árnyékhadsereg felfegyverzésének ügyét Anton Grasser, egykori gyalogsági tábornok intézte, aki 1950-ben a bonni szövetségi belügyminisztériumban kezdte meg háború utáni karrierjét.

A Schnez-Truppe egykori tisztekből, a Wehrmacht elitegységeinek teljes katonai vezetéséből, s olyan gyorsreagálású erőkből állt volna, amelyeket rövid idő alatt lehetett volna a keleti határokhoz vezényelni. Schnez listája végül biztonsági okokból csak kétezer tiszt nevét tartalmazta, de akár 40 ezer ember is csatlakozott volna, ha beáll a hadiállapot az NSZK és a Szovjetunió között. Az az egyelőre hiányos dokumentumokból nem derül ki, hogy a német erőket hol tudták volna háború esetén megszervezni; a források szerint Schnez svájci helyszínekről tárgyalt, illetve felmerült Spanyolország is.

A kortárs beszámolók Schnezt energikus szervezőnek, ugyanakkor beképzelt és tartózkodó személyiségnek festik fel. Schnez fenntartotta kapcsolatait a különböző szélsőjobboldali szervezetekkel, s tárgyalt Otto Skorzeny SS Obersturmbannführerrel is, aki a második világháború alatt több kommandós akciót irányított, többek között Benito Mussolini kiszabadítását, valamint Horthy Miklós kormányzó fiának elrablását is. Az egykori SS-tiszt hasonló terveket szövögetett, mint Schnez; a két férfi között 1951 februárjában együttműködés körvonalazódott, de azt nem tudni, hogy ebből mi lett.

Az illegális hadsereg működtetésére Schnez a nyugatnémet titkosszolgálattól remélt anyagi segítséget. 1951. július 24-én felajánlotta árnyékhadseregét Reinhard Gehlennek, a BND jogelődjének számító Gehlen-szervezet vezetőjének. A dokumentumokból kiderül, hogy a Gehlen-szervezet 1951 tavaszán értesült a Schnez-Truppe létezéséről, a források Schnezt "különleges kapcsolatként" emlegetik, neve mellett pedig a kevésbé hízelgő "Schnepfe" (szalonka) név szerepel.

Valószínűleg Gehlen lelkesedése nagyobb lett volna, ha Schnez egy évvel korábban, a koreai háború (1950-1953) kirobbanásakor ajánlja fel szolgálatait. Akkor Bonn és Washington is fontolóra vette az egykori német elitegységek felfegyverzését és a szövetségesek érdekeinek való alárendelését, Adenauer azonban visszakozott, s inkább az NSZK mélyebb nyugati integrációján, illetve a Bundeswehr felállításán dolgozott.

A Schnez-Truppe ezt a törekvését veszélyeztette, s ha kiderül létezése, az nemzetközi bonyodalmakkal járt volna. Ennek ellenére a német kancellár nem tett lépéseket az illegális hadsereg megszüntetése felé, ami érdekes kérdéseket vet fel: vajon nem arról volt-e szó, hogy Adenauer nem akart konfliktusba keveredni a Wehrmacht és a Waffen-SS befolyásos veteránjaival?

Adenauer reálpolitikusként tisztán látta 1951-ben, hogy még éveket kell várni a Bundeswehr felállítására, így Schnez és bajtársainak lojalitása elemi érdeke, ha a legrosszabb bekövetkezik. Ezért is bízták meg a Gehlen-szervezetet a Schnez-Truppe tagjainak megfigyelésével. A két csoport szoros kapcsolatban maradt, megosztották hírszerzési információikat, ám a Gehlen-szervezettől várt (nagyobb) anyagi támogatás elmaradt, így a hadsereg 1953 őszére teljesen felélte pénzügyi forrásait. Azt nem tudni, hogy az árnyékhadsereg pontosan mikor oszlott fel, a 2007-ben elhunyt Schnez soha nem beszélt akkori tevékenységéről.

(mult-kor.hu nyomán)


http://harcunk.info/index.php/archiv/572-meg-az-50-es-evekben-is-szervezkedtek-a- szovjet-ellen-a-waffen-ss-veteranjai
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, árnyékhadseregét, gyaloghadosztály, szélsőjobboldali, árnyékhadsereget, felfegyverzését, elitegységeinek, országhatárokon, szerepvállalása, üzletemberektől, partizánháborút, dokumentumokból, tevékenységéről, kereskedelmével, körvonalazódott, célkeresztjükbe, megfigyelésével, árnyékhadsereg, veszélyeztette, szervezetekkel, világháborúban, politikusoktól, dokumentumokra, gyorsreagálású, személyiségnek, felelevenítsék, információikat, rendelkezéseit, kirobbanásakor, szovjetuniótól, bonyodalmakkal, kiszabadítását, szamárlétráját, információkat, alárendelését, főparancsnoka, 50-es években, szovjet ellen, második világháború, berlini kormány, esetleges szovjet, német külföldi, nagyjából kétezer, nyugatnémet kormány, születőfélben levő, moszkvai nyugatnémet, dokumentumokra Agilolf, úgynevezett Gehlen-szervezet, dokumentumok szerint, titkos alakulat, nyilvánvalóan illegálisan, források tanúsága, Meine Ehre, Waffen SS-tagokból, Németországi Szövetségi Köztársaságot, Fritz Erlertől, Joachim Pecker, Agilolf Kesselring, Független Történelmi Bizottság, Konrad Adenauer, Albert Schnez, Franz Josef Strauss, Willy Brandt, Hans Speidel, Adolf Heusinger, Anton Grasser, Otto Skorzeny SS Obersturmbannführerrel, Benito Mussolini, Horthy Miklós, Reinhard Gehlennek, Valószínűleg Gehlen, Akkor Bonn,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png lepke  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Kövesd a cowboyt!  Erdőn  Ágai Ágnes – Csendélet  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Örülök, hogy látlak!  Akik bántanak téged  Akarat  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Őrizkednünk kell...  Ágai Ágnes – Csendélet  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Facebookon kaptam  A sors  Alvó cicák  Erdőn  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png ház  Png telefon  Tavaszi kép  Mi lenne ha  Adakozás  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Nevem  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Neked tudnod kell  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Adakozás  Esti kép  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Régi emberek, akikre máig büsz...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Bounty krémes  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét  Png virág  Még csak most kezdődik a nap  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tavaszi kép  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png csokor  A kételkedés kezelése  Png lepke  Szabolcska Mihály – Ákác... 
Bejegyzés Címkék
50-es években, szovjet ellen, második világháború, berlini kormány, esetleges szovjet, német külföldi, nagyjából kétezer, nyugatnémet kormány, születőfélben levő, moszkvai nyugatnémet, dokumentumokra Agilolf, úgynevezett Gehlen-szervezet, dokumentumok szerint, titkos alakulat, nyilvánvalóan illegálisan, források tanúsága, németországi fegyveres, történet legfontosabb, második világháborúban, 1955-ben létrehozott, ötvenes években, német hadsereg, titkos hadsereg, harcokban elesettek, háborús emlékeket, egyedüli megoldás, ellenség ellen, országhatárokon kívül, lehetséges fenyegetésre, után érdeklődött, árnyékhadsereg felfegyverzésének, bonni szövetségi, keleti határokhoz, német erőket, források szerint, kortárs beszámolók, különböző szélsőjobboldali, egykori SS-tiszt, illegális hadsereg, dokumentumokból kiderül, források Schnezt, kevésbé hízelgő, évvel korábban, koreai háború, egykori német, szövetségesek érdekeinek, törekvését veszélyeztette, nemzetközi bonyodalmakkal, német kancellár, legrosszabb bekövetkezik, hadsereg 1953, árnyékhadsereg pontosan, 2007-ben elhunyt, szociáldemokrata, árnyékhadseregét, gyaloghadosztály, szélsőjobboldali, árnyékhadsereget, felfegyverzését, elitegységeinek, országhatárokon, szerepvállalása, üzletemberektől, partizánháborút, dokumentumokból, tevékenységéről, kereskedelmével, körvonalazódott, célkeresztjükbe, megfigyelésével, árnyékhadsereg, veszélyeztette, szervezetekkel, világháborúban, politikusoktól, dokumentumokra, gyorsreagálású, személyiségnek, felelevenítsék, információikat, rendelkezéseit, kirobbanásakor, szovjetuniótól, bonyodalmakkal, kiszabadítását, szamárlétráját, információkat, alárendelését, főparancsnoka, veteránjaival, integrációján, működtetésére, felállítására, születőfélben, kancellársága, veteránjaiból, beszélgetések, szövetségesek, szervezkedtek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3789
  • e Hét: 9521
  • e Hónap: 20632
  • e Év: 174128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.