Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megbukott a Klik élén Marekné Pintér Aranka
  2014-07-04 14:38:09, péntek
 
   
  Megbukott a Klik élén Marekné Pintér Aranka

2014. július 04., péntek, 12:10 Utolsó frissítés: 2 órája

Szerző: MLF


Alig egy hónap telt el a harmadik Orbán-kormány megalakulása óta, máris távozik a 120 ezer pedagógusért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője. A Klik másfél éves működése alatt botrányt botrányra halmozott, idén év elején már a kormányon belül is keményen bírálták. A korábban Hoffmann Rózsa által kiválasztott Marekné Pintér Aranka helyét információnk szerint Hoffmann utódjának egy volt munkatársa veheti át.

Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről - értesült az Index.hu.

A hvg.hu pénteken úgy értesült, hogy Hoffmann Rózsa utódja, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár hamarosan megnevezi a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) új vezetőjét is, aki meg nem erősített információink szerint Hanesz József lesz. Hanesz a korábban Komárom megyei kormánymegbízottként dolgozó államtitkár egykori munkatársa, egészen pontosan gazdasági főtanácsadója volt. Hanesz Józsefet telefonon értünk el, információinkra azzal reagált, hogy "erre vonatkozó döntés még nem született".

Korábban az Index arról írt, hogy Pölöskei Gáborné, Áder János húga fogja a Kliket vezetni, de szerdán kiderült, még ennél is magasabb posztot kapott: úgy tudni, hogy a köznevelésért felelős államtitkárságon fog dolgozni, Czunyiné Bertalan Judit beosztottja lesz, ő készítheti elő az iskolákat felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakítását, és a személyi változásokra is ő tesz majd javaslatokat.

Nem Marekné az egyetlen, akinek az új Orbán-kormány megalakulásával távoznia kell az oktatásügyből. Május 15-i hatállyal távozott az Educatio vezetője. Kerékgyártó Sándor 2010 júliusa óta irányította az állami céget, amely a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik.

Házon belül is kritizálták

Az iskolák államosítása után az intézmények irányítására, ellenőrzésére létrehozott a Kliknek számos botránya volt. Nemcsak a pedagógus szakszervezetek, a tanárok, a diákok, az ellenzéki pártok bírálták, de kemény kritikát kapott a kormányon belül is.

Marekné Pintér Aranka

Fotó: MTI / Soós Lajos

,,Nem képes hatékonyan működtetni a szervezetet" - így fogalmazott a Klik vizsgálatára tavaly szeptemberben felkért Szabó Balázs miniszteri biztos, a szervezetet vezető Marekné Pintér Aranka tevékenységéről. Az Indexen januárban kiszivárgott jelentés személyesen az elnököt hibáztatta a 2013-as gazdálkodás szakszerűtlenségéért és a szervezet 2014-es költségvetésébe kódolt, az év végére akár 50 milliárdosra duzzadó hiányáért is. Mint arról a hvg.hu beszámolt, még a miniszterelnök is elégedetlen volt a Klik működésével, ezért kérték fel a Magyar Közút Zrt. 2009 és 2011 közötti informatikai igazgatóját, Szabót az intézmény átvilágítására.

Maga Pölöskei Gáborné is komolyan bírálta a Kliket, azt mondta, hogy az intézményt túlközpontosították. ,,Nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök. (...) Egy ilyen nagy rendszernél, amely közvetlenül 120 ezer pedagógus munkáját kell, hogy támogassa, valamint a tanulók mindennapjaira hatással van, fontos a pontos feladat meghatározása, a felelősségi, feladatszintek jó elhelyezése" - olvasható az Index által márciusban nyilvánosságra hozott tanulmányban. Pölöskeiné nemcsak a Kliket, hanem az Emmi többi háttérintézményét, így az Educatiót is bírálta a tanulmányában, kifogásolta, hogy a pályázati pénzek lehívása és felhasználása folyamatos csúszásban van, az egyes programok nem épülnek egymásra. És - mint látjuk - az Ediucatio vezetője is távozott.

A Szabó-féle jelentés nyilvánosságra kerülése után a minisztérium még megvédte Mareknét és a Kliket, közleményükben akkor azt írták, ,,a kormány oktatáspolitikai célkitűzéseit az intézmény maradéktalanul teljesítette", az elnök pedig ,,változatlanul élvezi" Balog Zoltán bizalmát. Pár hónappal később viszont a miniszteri poszton újrázó Balog parlamenti meghallgatásán már azt mondta, ,,tőlem azt biztosan nem hallották, hogy sikeres", majd hozzátette, kormányon belül sok kritika érte a Kliket, de a kommunikációs szakemberek arra kérték, ezeket ne hangoztassák a nyilvánosság előtt. A problémákat végül a leköszönő államtitkár, Hoffmann Rózsa is elismerte a Magyar Narancsnak adott májusi interjújában: ,,magunk is tapasztaltunk hiányokat, de azóta sok területen javult a Klik teljesítménye".

Barátok közt

A Kliket a közoktatás teljes átalakítása, az új köznevelési törvény megalkotása után hozták létre 2012 szeptemberében, majd négy hónappal később, 2013. január 1-jén formailag és jogilag is átvette az ország iskoláinak a fenntartását. Mint ahogy a HVG-nek adott interjújában Marekné elismerte: személyesen Hoffmann kérte fel az elnöki teendők ellátására, akivel 1999-ben együtt dolgozott az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontban.

Hoffmann Rózsa

Fotó: Stiller Ákos

A Klik létrejötte óta folyamatosan működési zavarokkal küszködik. Így az induláskor az iskoláktól elvett bútorokkal rendezték be a tankerületi irodákat, sok intézményben még kréta sem volt, számlázási gondok miatt volt, ahol kikapcsolták a telefont, frissen kinevezett tankerületi vezetők távoztak.

Problémát okozott 2013-ban a tankönyvellátás is. Az állam ugyanis központosította a könyvkiszállítást, amit a korábbi - éveken keresztül ezzel foglalkozó - cégek helyett a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-re (Kello) bízott. Mivel az intézmények államosítása óta az iskolák nem önálló gazdálkodók, a vásárlások pénzügyeit a Kliken keresztül intézték. Számos iskolában csúszott a könyvek kiszállítása, a diákok gyakran nem azt kapták, amit rendeltek, akadt olyan tanuló, aki még késő ősszel sem kapta meg az összes tankönyvét, pedig a szülők még nyáron befizették a vételárat. Mint arról az Index még februárban beszámolt, idén a választások utánra csúsztatták a könyvbeszerzést, ami várhatóan idén is gondokat fog okozni.

Tavaly egy kormány által kidolgozott törvény államosította a teljes tankönyvpiacot, és a főszabály az lett, hogy az iskolák évfolyamonként és tantárgyanként a tankönyvjegyzéken szereplő két tankönyvből választhatnak. Hoffmann akkor azt nyilatkozta, nem igaz, hogy csak két könyv közül lehet választani, szerinte a törvény lehetővé teszi, hogy akár nőjön is a tankönyvek száma egy-egy évfolyam és tantárgy esetében. Négy hónappal később a Mareknéval közösen írt levelében viszont már arra figyelmeztette az állami iskolákat, hogy nem a hivatalos tankönyvjegyzékről válasszanak tankönyveket, hanem csak egy - évfolyamonként 1-2 könyvre - leszűkített listáról. Ráadásul ezen a listán szerepelt egy olyan tankönyv is, ami nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A Klik a szeptemberi tanévkezdés idejére 12 ezer forintban maximálta az egy diákra eső átlagos tankönyvcsomag-támogatást. Az új plafon komoly csökkenést jelent a korábbi évek gyakorlatához képest, amikor 16-18 ezer körül mozgott a normatíva összege. Mint arról beszámoltunk, a döntés ellen az iskolák és a szülők is zúgolódtak, mert így a jobb minőségű könyvek már nem fértek be a keretbe, ráadásul technikai nehézségek miatt az önkormányzatok sem egészíthették ki a saját pénzükből az állami támogatást.

Hiányzó vezetők

Hasonló nehézségeket okozott a Kliknek az iskolaigazgatók kiválasztása is. Sok iskolában a pályáztatással akadt gond, másutt a Klik nem tudta elfogadni az indulókat. Jogsértő módon neveztek ki új igazgatót Szigetváron, miután nem vették figyelembe, hogy az egyetértési joggal rendelkező nemzetiségi önkormányzatok nem adták hozzájárulásukat a döntéshez - végül egy utóvizsgálat keretében érvénytelenítették a pályázatot.

A tankönyvellátás is zűrös

Fotó: Túry Gergely

Tavaly októberben több mint egy hónappal a kérésünk után az Emmi kiadta azon iskolák listáját, ahol nem sikerült állandó vezetőt találni. Az akkor kiadott listán 192 intézmény szerepelt. Számításaink szerint 23 fővárosi intézmény működött kinevezett vezető nélkül, de egészen kis települések is megtalálhatók voltak a listán.

Mindegyiknél feltüntették azt is, mi az oka az igazgatónélküliségnek. Harminckét helyen ,,átszervezés miatt kellett helyettesítés", ami a minisztérium szerint a megyei fejlesztési tervek alapján történő intézményátalakításokat fedi. A többi helyen viszont valamilyen pályáztatással összefüggő ok miatt nem volt ősszel végleges szakmai vezető, így 66 helyen az a megjegyzés szerepel, hogy ,,munkáltatói döntés alapján eredménytelen", vagyis a központilag irányító Kliknek merült fel valamilyen - nem pontosított - kifogása az indulókkal szemben. Több mint harminc suliban még pályázó sem volt, míg több mint ötven intézményben ,,nem megfelelő végzettség" miatt nem tudtak győztest hirdetni.

Még a legvégére is jutott lebőgés: három hete Marekné egy verssel köszöntötte a pedagógusnap alkalmából a Klik honlapján a tanárokat. Ám, miközben a költemény szerzőjeként Nagy Lászlót jelölték meg, kiderült, hogy a költő ilyen verset soha nem írt. Az négy sort a rendszerváltás előtt alkotó B. Radó Lili ,,Az őrsvezető" című verséből vették. Több internetes oldalon a verset tévesen Nagy nevéhez kötik, tehát nem zárható ki, hogy a Klik egy egyszerű internetes kereséssel talált verset a pedagógusnapra.


http://hvg.hu/itthon/20140704_Marekne_Klik_czunyine
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vizsgaközpontban, oktatáspolitikai, hozzájárulásukat, államtitkárságon, tankönyvellátás, központosította, könyvbeszerzést, információinkra, megalakulásával, szakszervezetek, üzemeltetésével, iskolaigazgatók, tevékenységéről, költségvetésébe, pályáztatással, mindennapjaira, rendszerváltás, nyilvánosságra, tantárgyanként, tankönyvpiacot, önkormányzatok, könyvtárellátó, középiskolákat, szeptemberében, átvilágítására, miniszterelnök, feladatszintek, évfolyamonként, pedagógusnapra, közleményükben, tankönyvcsomag, figyelmeztette, maradéktalanul, meghallgatásán, szolgáltatások, fejlesztésével, hónap telt, harmadik Orbán-kormány, kormányon belül, korábban Hoffmann, volt munkatársa, korábban Komárom, köznevelésért felelős, iskolákat felügyelő, személyi változásokra, állami céget, magyar köz-, iskolák államosítása, intézmények irányítására, pedagógus szakszervezetek, ellenzéki pártok, szervezetet vezető, Marekné Pintér Aranka, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Hoffmann Rózsa, Czunyiné Bertalan Judit, Hanesz József, Hanesz Józsefet, Pölöskei Gáborné, Áder János, Kerékgyártó Sándor, Soós Lajos, Szabó Balázs, Magyar Közút Zrt, Maga Pölöskei Gáborné, Balog Zoltán, Magyar Narancsnak, Országos Közoktatási Értékelési, Stiller Ákos, Könyvtárellátó Nonprofit Kft, Túry Gergely, Nagy Lászlót, Radó Lili,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.11. 22:32 Illegális bevándorlás - Az európai migrációs probléma szélesebb körű megold...
11.11. 21:42 Szakértő: rövid távon nem látszik a kiút Bolíviában
11.11. 21:42 Átadták a megújult kaposvári Csiky Gergely Színházat
11.11. 21:22 Júniusban úszik legközelebb Mányoki Attila, akiről dokumentumfilm készült
11.11. 21:11 Katalán válság - Függetlenségpárti tüntetők alkotnak útzárat a határ franci...
11.11. 20:52 Jövőre Sopron rendezi az U20-as női kosárlabda Eb-t
11.11. 20:22 Német képviselők: a Fidesznek a Néppártban a helye
11.11. 20:22 Emmi: a kormány továbbra is a párbeszéd híve, nyitott a szakmai egyeztetésr...
11.11. 20:12 Szörnyetegnek nevezte az általa feldarabolt lányt a szentpétervári történés...
11.11. 19:51 Daróczi Csaba: a nagy fotópályázatokon rendre jól szerepelnek a magyar term...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Megváltás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  De az aztán ember legyen  Rózsa csokor vázában  Hit  Vízcseppes rózsák  Kellemes estét  Facebookon kaptam  Harmónia......  Őszi levelek  Kellemes kávézást!  Png rózsa  Png virág  Ady Endre: Szent Margit LEGEND...  Png rózsa  Vízcseppes rózsák  Facebookon kaptam  Őszi kép  Rózsa kosár  Nők őszi öltözékben  Zűrzavar  Nem kértük - nem kaptuk  Pihenő nő  Magyar nyelv napja November 1...  Ady Endre: Szent Margit LEGEND...  A magyar nyelv napja 11.13  Jó éjszakát  Én csak munkás vagyok...  Facebookon kaptam  Őszi levelek  Őszi kép  Őszi levelek  Téli kép  Ne siess. Pihenj.  Kellemes délutáni pihenést  A keresztény ember nem fakír  Bővült a család  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Életének 72. évében elhunyt Sz...  Facebookon kaptam  Pihenő nő  Téli kép  Szèp napot kívánok kedves...  32. évközi hét szerda 11.13  Rózsa csokor vázában  Esti kép  Facebookon kaptam  Isten kijelentései igazak  Nők őszi öltözékben  Facebookon kaptam  Őszi kép  Napraforgó csokor  Őszi csokor  Jó éjszakát , szép álmokat  Én csak munkás vagyok...  Vízcseppes rózsa  Hazafelé . . .  Kislány esernyővel  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Harmónia......  Az élet 6 alapszabálya  Png nő  Facebookon kaptam  Ha vissza nézek most a múltra  Facebookon kaptam  Szülinapra  Itt van a finom reggeli, jó re...  Őszi kép  Magyar nyelv napja November 1...  Szèp estét kedves látogat...  Esti kép  Őszi kép  Őszi csendélet  Jó éjszakát , szép álmokat  Könyv az avarban  Áprily Lajos: A csavargó halá...  De az aztán ember legyen  Ha vissza nézek most a múltra  Kislány esernyővel  Őszi levelek  Téli kép  Az Úr munkája tökéletes  Nasi délutánra  Facebookon kaptam  Étel hordó  Őszi csendélet  Hazafelé . . .  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Virágok ládában  Őszi csokor  Étel hordó  Jó reggelt kávéval  Könyv az avarban  Ferenc pápa: Az ördög elpusztí...  Én mindent megtettem Nem bánt... 
Bejegyzés Címkék
hónap telt, harmadik Orbán-kormány, kormányon belül, korábban Hoffmann, volt munkatársa, korábban Komárom, köznevelésért felelős, iskolákat felügyelő, személyi változásokra, állami céget, magyar köz-, iskolák államosítása, intézmények irányítására, pedagógus szakszervezetek, ellenzéki pártok, szervezetet vezető, elnököt hibáztatta, 2013-as gazdálkodás, szervezet 2014-es, intézmény átvilágítására, ilyen nagy, tanulók mindennapjaira, pontos feladat, pályázati pénzek, egyes programok, kormány oktatáspolitikai, intézmény maradéktalanul, elnök pedig, miniszteri poszton, kommunikációs szakemberek, nyilvánosság előtt, problémákat végül, leköszönő államtitkár, közoktatás teljes, ország iskoláinak, elnöki teendők, iskoláktól elvett, tankerületi irodákat, állam ugyanis, korábbi &#8211, intézmények államosítása, vásárlások pénzügyeit, könyvek kiszállítása, diákok gyakran, összes tankönyvét, választások utánra, kormány által, teljes tankönyvpiacot, iskolák évfolyamonként, tankönyvjegyzéken szereplő, törvény lehetővé, tankönyvek száma, állami iskolákat, listán szerepelt, olyan tankönyv, jogszabályi előírásoknak, szeptemberi tanévkezdés, korábbi évek, normatíva összege, döntés ellen, jobb minőségű, saját pénzükből, állami támogatást, iskolaigazgatók kiválasztása, pályáztatással akadt, egyetértési joggal, döntéshez &#8211, utóvizsgálat keretében, kérésünk után, akkor kiadott, minisztérium szerint, megyei fejlesztési, többi helyen, központilag irányító, indulókkal szemben, verssel köszöntötte, pedagógusnap alkalmából, költemény szerzőjeként, költő ilyen, négy sort, rendszerváltás előtt, verset tévesen, egyszerű internetes, vizsgaközpontban, oktatáspolitikai, hozzájárulásukat, államtitkárságon, tankönyvellátás, központosította, könyvbeszerzést, információinkra, megalakulásával, szakszervezetek, üzemeltetésével, iskolaigazgatók, tevékenységéről, költségvetésébe, pályáztatással, mindennapjaira, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 938
  • e Hét: 7804
  • e Hónap: 22165
  • e Év: 420101
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.