Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tömegsírba temetik a péceli idősotthon halottjait
  2014-07-16 09:43:52, szerda
 
   
 
Tömegsírba temetik a péceli idősotthon halottjait

Csonka Anna
2014. 07. 16. 07:52

,,Az Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai" - mindössze ennyi jelzi egy félig a földbe süllyedt márványtáblán a péceli református temetőben, hogy éppen 20-25 ember sírján állunk. A magukra hagyott, demens, sokszor pszichiátriai betegségekkel küzdő öregeket köztemetéssel temették el, külön fejfával kis sírokba, de egy temetkezési vállalkozó szerint túl sok helyet foglaltak, ezért felszámolta a parcellájukat, és egy sírba rakott mindenkit. A rokonok és az ápolónők csak a fejüket kapkodják.

Irma néni lassan, öregesen szedelőzködött össze, megfésülte a haját, felkötötte a kendőjét. Nem gyakran járt már ki a péceli Idősek Otthonából, főként csak akkor - mint most is -, ha egy régi ismerősét szerette volna meglátogatni a református temetőben. Seres bácsi éppen egy évvel azelőtt halt meg. Ő is az idősotthonban lakott, nem nagyon volt hozzátartozója, ezért Irma néni különösen fontosnak tartotta, hogy néha gyújtson neki egy gyertyát.
02
Fotó: Vály Eszter / Index

Legszívesebben sétált volna a temetőig, de azok az idők már elmúltak, inkább buszra ült. A temetőben azért szép nyugodtan felkaptatott az emelkedőn, egészen a régi ravatalozóig, aminek a tövében, a kerítésig volt az idősotthon parcellája. Amikor legutóbb itt járt, még egymás mellett sorakoztak a kis dombok a jobbra-balra dőlő egyen fa fejfákkal, amit soha senki nem cserélt ki márvány sírtáblákra. Most viszont csak a fű volt a sírok helyén. Irma néni elsétált oda, ahol - emlékei szerint - egykor Seres bácsi sírja állt, de annak a helyén, szinte teljesen a földbe süllyesztve csak egy márványtáblát talált. Annyi volt ráírva, hogy ,,Az Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai". Se egy név, se egy évszám sehol.

Irma néni nem nagyon értette, mi történhetett a sírral. Teljesen megzavarodva és kissé ijedten buszozott vissza az otthonba: a sírok nem szoktak csak úgy eltűnni, vagy legalábbis nem ilyen gyorsan, néhány évig azért még emlékeztetni szoktak arra, aki alattuk fekszik. Az otthonban elpanaszolta a főnővérnek, hogy eltűnt a Seres bácsi sírja. Azt a választ kapta, hogy dehogy tűnt el, csak nem vette észre. Aztán jó sokáig nem engedték el többet a temetőbe, azt mondták neki, nincs elég jól a kimenőhöz.

Túl sok helyet foglaltak

Pedig Irma nénin nem az időskori elbutulás lett úrrá, Seres bácsi sírja tényleg nincs már a helyén. Helyette, Seres bácsi maradványait, az idősotthonban 1998 és 2011 között elhunyt és köztemetéssel eltemetett többi öreg ember maradványaival együtt átrakták egy tömegsírba, amelyen egyikük neve sem szerepel. Az ember szinte át is lépi a földből alig kiemelkedő márványtáblát, ami a nyughelyüket jelzi. A rajta lévő egyetlen felirat még hibás is: ezt a bizonyos idősotthont soha nem hívták Ady Endre Szociális Otthonnak, a neve egyszerűen Idősek Otthona, bár tény, hogy az Ady Endre utcában van.

Az otthont közelről ismerő forrásunk szerint legalább 20-25 ember sírját számolták fel így, de az áthelyezést végző temetkezési vállalat szerint eddig 14 ember urnája került csak a sírba. Akiket 2011 óta köztemetéssel temettek az idősotthonban, mindannyian rögtön a közös sírba kerültek, bármiféle jelölés nélkül. A jelenlegi szabályozás szerint egyébként egy urnasírba vagy urnakriptába legfeljebb négy urna helyezhető el.

A változásról, a korábbi sírok felszámolásáról az otthon vezetői - akik tudtak arról, hogy mi történt - nem értesítették sem az otthonban dolgozó nővéreket, sem az elhunytak esetleges hozzátartozóit. A nővérek csak azt vették észre, hogy most már nem értesítik őket a temetésekről, amelyekre korábban azért rendszeresen kijártak, és az is feltűnt nekik, hogy a fel-felbukkanó rokonok keresik a felszántott sírokat.

Seres bácsi sírjának a nyomában járva először a temetőt fenntartó péceli református egyházközséggel beszéltem, mint a bácsi egy távoli rokona. A hölgy, aki felvette a telefont, elmagyarázta, hogy hol van az idősotthon parcellája.

- Egy márványtábla jelzi, hogy onnan kezdődnek a sírok.

- De akkor nem a márványtábla alá, együtt vannak eltemetve a halottak?

- Az kizárt dolog, az csak egy emléktábla. De érdeklődjön a pontos helyről az Idősek Otthonában!

Így is tettünk. Meglepő módon az otthonban, elsőre nem tudták, hogy hol lehet a sír, noha az áthelyezésről a vezetésnek biztosan volt tudomása. Azt mondták, kérdezzük meg a köztemetéseket végző, az idősotthon vezetésével egyébként évek óta jó viszonyt ápoló péceli temetkezési vállalatot. Velük ez a beszélgetés zajlott le:

- Egy távoli rokonom, Seres Géza sírját kerestem a péceli temetőben, de nem találtam. Ő a halála előtt az Idősek Otthonában élt, azt mondták, Önök tudni fogják, hová temették.

- Mikor halt meg?

- 2-3 évvel ezelőtt.

- Ja, akkor keresse az ,,Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai" feliratot, ott lesz. 14 évre visszamenően mindenkit oda raktunk át.

- Egy közös sírba?

- Igen, túl sok helyet foglaltak, ezért összeszedtük őket egy helyre.

Néhány perc múlva az otthonból is visszahívtak. Ők csak annyit mondtak, keressem azt a bizonyos feliratot.
Nincs ebben semmi törvénybe ütköző?
20140709 153242
Fotó: Csonka Anna / Index

A péceli intézmény lakóinak többsége súlyosan demens - vagy az öregségtől, vagy az alkoholizmustól -, esetleg skizofréniás vagy paranoid tünetekkel küzdő, teljesen kiszolgáltatott öregember. Sokuk korábban hajléktalan volt, vagy kunyhókban élt Budapest peremén. A nem hajléktalanok közül is csak kevés olyan lakójuk van, akiket rendszeresen látogat valamelyik hozzátartozójuk. Ezért aztán, amikor meghalnak, a többségüket köztemetéssel temetik el, tehát a költségeket az önkormányzat állja, és ő is rendelkezik a sírhelyek sorsáról.

Egy urnás sírt alapesetben 10 évente kell újra megváltani, azaz a temettető legalább 10 évig rendelkezik a sírhellyel. Ha a sír kezelője úgy dönt, hogy még a használati idő lejárta előtt áthelyezné a maradványokat máshova, akkor ezt a temető üzemeltetőjével egyeztetve megteheti. Fejfát, egyéni sírjelet pedig senki nem köteles egy sírra tenni a törvények szerint, ilyen szempontból tehát teljesen szabályosan helyezték át a korábban elhunytak urnáit és temetik el az újakat.

Vannak azért a történetnek jogilag és persze etikailag sokkal kifogásolhatóbb részei is. Nem valószínű például, hogy a temetkezési vállalat egyeztetett volna a tömegsír kialakításáról a temető tulajdonosával, a református egyházzal, hiszen ők többszöri érdeklődésünkre is teljes értetlenségüket fejezték ki az üggyel kapcsolatban. Sem a jelenlegi, sem a 2013-ig éveken át Pécelen szolgáló lelkész nem tudott arról, hogy a felszámolták az idősotthon parcelláját.

A maradványok áthelyezéséről, illetve a különös köztemetésekről a sírok tulajdonosa, az önkormányzat sem tudott. ,,Ha valóban így van, ahogy mondja, az felháborítónak tartom. Minden embernek kijár a rendes végtisztesség" - mondta az Indexnek Szöllősi Ferenc polgármester. Szöllősi elmondta, hogy az önkormányzat csak finanszírozza a köztemetéseket, azaz megbízást ad a temetések elvégzésére és kifizeti a költségeket, de azt nem követik nyomon, hogy pontosan mi történik egy ilyen temetésen. ,,Egy köztemetésre információim szerint 110-140 ezer forint közötti összeget költünk" - tette hozzá.

Egy köztemetésnek törvényileg meghatározott elemei vannak, és ezeket a megszabott ár mind fedezi. Benne van az árban például a holttest hűtése, szállítása, a sír kiásása és behantolása is. Mivel a péceli tömegsírnak csak a tetejét, a márványtáblát kell elmozdítani egy új urna behelyezéséhez, és nem kell új sírt kiásni, a temetkezési vállalkozó a sírásást is megspórolja, ahogy a fejfát is. Egy sír kiásásáért egyébként a szolgáltatók 18-41 ezer forint körüli összeget is elkérhetnek akár.

A holttesteket, illetve urnákat ráadásul nem lehet csak úgy exhumálni, ehhez a helyi ÁNTSZ engedélye kell. A polgármester nem tud arról, hogy bárki kapott volna ilyen engedélyt sírnyitásra az elmúlt években. Az ügyről az ÁNTSZ-t is megkérdeztük, ők későbbre ígértek választ.
Ez így most klassz

,,A temetés hamar meglesz, nem akarom sokáig feleslegesen hűteni, meg azt sem akarom, hogy sokáig a polcon álljon" - mondta a köztemetéseket végző temetkezési vállalat vezetője, amikor egy másik álnéven bejelentkezve egy nemrég az otthonban elhunyt idős, hajléktalan néni temetésének az időpontjáról érdeklődtem nála. ,,Lesz majd egy másik temetés valamikor a jövő héten, és akkor ahhoz fogjuk ezt is hozzácsapni, előtte vagy utána lesz, hogy ne kelljen kétszer kimenni. Oda fogjuk tenni az Ady Endre Szociális Otthon feliratú kő alá."
01
Fotó: Vály Eszter

,,Nagy volt ott az idősotthon parcellájában a gaz, ki-be dőltek a fejfák, elmosódtak a feliratok, csúnya volt az egész. Nem járt ki senki gondozni a sírokat. Ezért gondoltam, hogy jó lenne őket összeszedni egybe. A név meg az évszám elhagyása az egy nagy kérdés volt, de hát ki faragná azt mindig rá egy márványtáblára? Így viszont van márvány, most klasszul néz, ki lehet oda járni. És megmondom őszintén, rögtön el is adtunk három sírhelyet a régiek helyén" - válaszolta, amikor kissé értetlenkedtem a közös sír koncepcióján.

Ez a bizonyos temetkezési vállalat egyébként régóta együttműködik az Ady Endre utcai idősotthonnal, bevett gyakorlat, hogy az idős emberektől előre beszednek pénzt a temettetésükre. Forrásaink egy olyan temetési szerződést is mutattak, amelyben egy idős nénivel aláírattatták, hogy nem kéri majd a saját kórboncolását. Ez ugyanis jóval megnövelné a hűtés költségeit.
De hová tűnt Bende bácsi pénze?

Nem mindenkinek sikerült azonban a temetésére fordítania a félretett pénzét az otthonban. A súlyosan leépült, demens Bende bácsi például 121 ezer forinttal érkezett az otthonba 2012-ben, ennyit spórolt össze a nyugdíjából. Az összeget sosem vezették fel arra a kis kartonjára, amely minden lakónak van, és amelyen a lakók anyagi helyzetét dokumentálják. A pénz viszont egyszer csak elfogyott, és Bende bácsit néhány hónapja köztemetéssel a közös sírba tették.

Az otthonban azonban nemrég több pénzügyi ellenőrzést is tartottak, ekkor előkerült egyrészt a bizonylat Bende bácsi félretett pénzéről, másrészt az is kiderült, hogy a járni sem nagyon tudó, beteg öregúr elvileg 60 ezer forint értékben vásárolt különböző ruhaneműket - például öt törülközőt, négy köntöst és öt tréningalsót -, és hatvanezerért édességekből is beraktározott. Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint a számlákon szereplő ruhák és élelmiszerek soha nem jelentek meg az otthon raktárkészletében vagy Bende bácsi szobájában.

(A cikkben szereplő neveket kegyeleti okokból megváltoztattuk. A cikk bevezetője egy megtörtént esetet dolgoz fel, így derült ki az otthonban több ápolónővér számára, hogy valami baj van a sírokkal.)

http://index.hu/belfold/2014/07/16/horror_egy_peceli_idosotthonban_tomegsirba_tem etik_a_halottakat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiszolgáltatott, alkoholizmustól, egyházközséggel, köztemetésekről, értetlenségüket, üzemeltetőjével, érdeklődésünkre, kifogásolhatóbb, hozzátartozójuk, felszámolásáról, megváltoztattuk, maradványaival, felháborítónak, hozzátartozóit, márványtáblára, hozzátartozója, behelyezéséhez, köztemetéseket, értetlenkedtem, legszívesebben, tulajdonosával, kialakításáról, szedelőzködött, temettetésükre, áthelyezéséről, maradványokat, idosotthonban, köztemetésnek, márványtáblát, meghatározott, áthelyezésről, finanszírozza, elhallgatását, beraktározott, köztemetéssel, végtisztesség, péceli idősotthon, földbe süllyedt, péceli református, magukra hagyott, temetkezési vállalkozó, sírba rakott, ápolónők csak, fejüket kapkodják, péceli Idősek, régi ismerősét, református temetőben, évvel azelőtt, idősotthonban lakott, temetőben azért, régi ravatalozóig, kerítésig volt, Csonka Anna, Endre Szociális Otthon Elhunytjai”, Idősek Otthonából, Vály Eszter, Pedig Irma, Endre Szociális Otthonnak, Idősek Otthona, Idősek Otthonában, Seres Géza, Indexnek Szöllősi Ferenc, Endre Szociális Otthon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.07. 22:09 Koronavírus - Záhonyi polgármester: folyamatosan érkeznek a hazafelé tartó ...
04.07. 22:08 Krónika 13. rész (területfejlesztés, napirend után)
04.07. 22:05 Nem folytatódik az olasz kosárlabda-bajnokság
04.07. 22:04 Koronavírus - Trump felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét
04.07. 22:04 Koronvírus - Az amerikai elnök az Egészségügyi Világszervezetet bírálja
04.07. 22:04 Ifj. Lomnici Zoltán: külső támadás érte a forintot
04.07. 22:04 Koronavírus - AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelm...
04.07. 22:04 Koronavírus - ITM-államtitkár: a kormány segítséget ad, hogy a vállalkozáso...
04.07. 22:03 Koronavírus - Inforádió - Palkovics: az akcióterv végrehajtása közös ügyünk
04.07. 21:53 Koronavírus - Tízezer fölött a halottak száma Franciaországban, lassult, de...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
„Ellenszél volt”  Facebookon kaptam  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Nyuszi csokorral  Tulipán csokor  Facebookon kaptam  Nő sárkányt ereget  Facebookon kaptam  Fekete István: Nincs az a viha...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Mai humor 2020.04.07  Facebookon kaptam  Imádkozzunk együtt a járvány ...  Felfújom  Facebookon kaptam  Döntsünk a szeretet mellett!  De la Salle Szent János áldozó...  Miért jó Istennel kapcsolatba ...  De la Salle Szent János áldozó...  02. Nagyheti-húsvéti szereplők...  Facebookon kaptam  Két kutya beszélget  Facebookon kaptam  Isten békessége  Moson Megyei Életrajzi Lexikon  Nyuszi tojást fest  „Ellenszél volt”  Húsvét  A mi Getszemánink  Lúd ás a kutyus  Imádkozzunk együtt a járvány ...  Facebookon kaptam  02. Nagyheti-húsvéti szereplők...  100 éves a magyar gyász  Imádkozzunk együtt a járvány ...  Biztonság  Aktuális 8.  Bozsó Imre - A bezártság  Aranyosi Ervin: Felfénylő vilá...  Nagykedd 04.07 - Utolsó vacsor...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha látnád kimennél??????  Facebookon kaptam  Png kislány  Reménység  Húsvéti csokor  Rózsa csokrok  Döntsünk a szeretet mellett!  Bízzunk a szeretet világformál...  Nyuszi és a kiscsibe  Imádság  Tavaszi kép  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  Facebook  Tavaszi fények Enyhe fénnyel ...  Facebookon kaptam  Ferenc pápa: A szegényekhez va...  Jó éjszakát  744 főre nőtt a beazonosított ...  Kellemes délutánt kívánok  Bízzunk a szeretet világformál...  Húsvéti tojások  Ingyenes lesz a közterületi pa...  Facebookon kaptam  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Happy easter  Fekete István: Nincs az a viha...  Aranyosi Ervin: Felfénylő vilá...  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  Vízcseppes rózsa  Sokba került Istennek a megvál...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Minden a javunkra van  Döntsünk a szeretet mellett!  Tavaszi kép  Egészségügyi Világnap  Kellemes kávézást!  Világvége  Döntsünk a szeretet mellett!  Facebookon kaptam  Imádság  Két kutya beszélget  Reménység  Kis GIF képek  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Új terv de csak jövőre  Moson Megyei Életrajzi Lexikon  Újdonságokkal bővül az ÉletMen...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Santa Marta Mass, Pope Francis...  Aktuális 8.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsa csokrok 
Bejegyzés Címkék
péceli idősotthon, földbe süllyedt, péceli református, magukra hagyott, temetkezési vállalkozó, sírba rakott, ápolónők csak, fejüket kapkodják, péceli Idősek, régi ismerősét, református temetőben, évvel azelőtt, idősotthonban lakott, temetőben azért, régi ravatalozóig, kerítésig volt, idősotthon parcellája, jobbra-balra dőlő, sírok helyén, földbe süllyesztve, márványtáblát talált, évszám sehol, otthonban elpanaszolta, választ kapta, időskori elbutulás, idősotthonban 1998, ember szinte, földből alig, nyughelyüket jelzi, rajta lévő, bizonyos idősotthont, neve egyszerűen, otthont közelről, áthelyezést végző, közös sírba, jelenlegi szabályozás, urnasírba vagy, korábbi sírok, otthon vezetői, otthonban dolgozó, elhunytak esetleges, nővérek csak, fel-felbukkanó rokonok, felszántott sírokat, nyomában járva, temetőt fenntartó, távoli rokona, márványtábla jelzi, kizárt dolog, pontos helyről, vezetésnek biztosan, köztemetéseket végző, idősotthon vezetésével, beszélgetés zajlott, távoli rokonom, péceli temetőben, halála előtt, bizonyos feliratot, péceli intézmény, alkoholizmustól &#8211, többségüket köztemetéssel, önkormányzat állja, sírhelyek sorsáról, urnás sírt, temettető legalább, maradványokat máshova, temető üzemeltetőjével, sírra tenni, törvények szerint, korábban elhunytak, történetnek jogilag, temetkezési vállalat, tömegsír kialakításáról, temető tulajdonosával, református egyházzal, üggyel kapcsolatban, 2013-ig éveken, idősotthon parcelláját, maradványok áthelyezéséről, különös köztemetésekről, sírok tulajdonosa, felháborítónak tartom, önkormányzat csak, temetések elvégzésére, ilyen temetésen, köztemetésre információim, köztemetésnek törvényileg, árban például, holttest hűtése, péceli tömegsírnak, márványtáblát kell, szolgáltatók 18&#8211, helyi ÁNTSZ, elmúlt években, temetés hamar, polcon álljon&#8221, másik álnéven, otthonban elhunyt, időpontjáról érdeklődtem, másik temetés, jövő héten, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 4718
  • e Hónap: 11950
  • e Év: 242968
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.