Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kellemetlen hírt kaptak a gazdálkodók - Katasztrófa lehet a
  2014-07-23 20:11:13, szerda
 
   
  Kellemetlen hírt kaptak a gazdálkodók - Katasztrófa lehet a vége


A kormány mai döntése alapján az összes támogatást elveszik a nagy szántóföldek művelőitől. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) "támogatott pusztításnak" titulálta a döntést és véleményük szerint a kormány hangoztatott szándékaival pont az ellenkezőjét fogják elérni.
Indul az XTB Forex Demo Verseny, Nyeremény: 500.000 HUF! Csatlakozzon ingyen, kereskedjen virtuális pénzzel a valós piacon, és legyen a 3 bajnok egyike! Nyerjen valós pénzt, kockázat nélkül.

A kormány hétfőn döntött a következő hét évre vonatkozó agrártámogatási rendszer átalakításáról, amelynek értelmében a nagybirtokok - azaz az 1200 hektár feletti területen gazdálkodók - elvesztik az automatikus támogatásokat. A döntést már Orbán Viktor miniszterelnök már a múlt héten belengette. A 444.hu szerint viszont a múlt heti tervekhez képest enyhült a szigor: az állattartók ugyanis egy új támogatási rendszerrel vígasztalódhatnak.


Eddig minden megművelt föld után a terület nagysága alapján egyformán járt az EU-tól érkező támogatás. Minél nagyobb birtokon gazdálkodott valaki, annál több pénzt kapott. Most ez úgy változik meg, hogy 1037 hektárig mindenki annyit kap, mint eddig, az 1037-1200 hektár közötti birtokon gazdálkodók támogatása 5 százalékkal csökken, míg az 1200 hektár feletti bírtokon gazdálkodóktól teljes mértékben megvonják a támogatásokat. Magyarországon 525 olyan gazdálkodó van, aki 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodik (a hazai sertésállománynak 74, a marhának 82 és a baromfinak 60 százalékát 1200 hektár feletti birtokon tenyésztik). Azért 1037 hektár a határ, mert innentől enged az EU vágni a támogatásokból (150 ezer euró feletti támogatásból lehet vágni, minimum 5 százalékot az új szabályozás szerint) - jegyzi meg a 444.hu.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a döntést követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vidékfejlesztésre fordítható uniós forrásoknak kifejezetten a munkahely- és a lehetőségteremtés lesz a célja a következő hét évben, a kormány ennek jegyében rendezi át a korábbi uniós támogatási gyakorlatot és rendszert. A mostani program a nagy gazdaságok helyett a kis és közepes - családi - gazdaságokat támogatja egyértelműen - hangoztatta Lázár, aki azt is hozzátette: a magyar kormány célkitűzése, hogy ne kevesebb, hanem több munkahelyet, több támogatást kapjanak a vidéken élők. Ezt a földforgalmi törvény megalkotásával, az ehhez igazított agrártámogatási rendszerrel, valamint adópolitikai döntésekkel is kívánják segíteni.

"Marad az extraprofitból"

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az agrártámogatási rendszer részleteit ismertetve elmondta: a magyar mezőgazdaság célja, hogy megélhetést nyújtson a vidéken élő embereknek, továbbá biztosítsa az ország élelmiszer-ellátását, valamint minél több magyar élelmiszer legyen a bel- és külföldi piacokon. Különösen az állattenyésztés, a kézimunka-igényes növénytermesztés, vetőmagtermesztés esetében növekednek az agrártámogatások, azért, hogy minél több fejlesztésre nyíljon lehetőség - tette hozzá. Ennek alapján megduplázódnak az állattartók kiemelt támogatásai: 212 milliárd forint többlettámogatást kapnak a következő hat évben.

A finanszírozás nemzeti forrásból történik, ez jövőre 33 milliárd forintot jelent. A további munkaerő-igényes ágazatok támogatására teremtette meg a kormány korábban azt a mozgásteret, amely lehetővé teszi, hogy a nagybirtokok területalapú támogatásából 20 milliárd forintot kapjanak az állattartók - közölte a miniszter. Ez azt jelenti, hogy 1200 hektár terület felett 100 százalékos lesz a területalapú támogatás elvonása. Ezt a forrást többek között az állatjólét támogatására, a koca, a baromfi és a hízott bika tartásának segítésére fordítják; mindez 50-70 ezer új munkahely létesítését jelenti.

Fazekas az MTI kérdésére elmondta: a mostani uniós költségvetési időszakban a területalapú támogatásra várhatóan mintegy 350 milliárd forint jut évente, vidékfejlesztésre mintegy 1100 milliárd forint költhető 2020 végéig, és nemzeti forrásból mintegy 220 milliárd forint többletforrása lesz a mezőgazdaságnak.

Lázár az új rendszer bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón a 444.hu szerint azt mondta, nem azt nézik majd, hogy ki a tulajdonos, hanem hogy mit termel. Az új támogatásból kaphatnak a zöldség-, gyümölcs- és vetőmagtermelők is. Vagyis azok kaphatnak pénzt, akik sok embert foglalkoztatnak, mert az állattartás mellett ezek a sok munkaerőt igénylő termelési formák. Akik viszont szántókat művelnek, azok elesnek minden támogatástól - a kormány szerint ezekben a gazdaságokban összesen hatezer ember dolgozik. Fazekas szerint nem fogják elveszteni az állásukat, maradt elég extraprofit e nagy gazdaságokban, hogy kibírják az EU-s pénzek nélkül is.

A célzott támogatásokat ezentúl a Miniszterelnökség osztja el, vagyis az állattartók kompenzációja esetén elvben lesz lehetőség politikai mérlegelésre, hogy ki kapjon pénzt. Az 1200 hektár alattiak területalapú, vagyis automatikus támogatásának kifizetése marad a vidékfejlesztési minisztériumnál.
Távozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK) a testület főigazgatója, valamint tag- és partnernyilvántartási igazgatója - derül ki a NAK honlapján hétfőn közzétett közleményből.

Zöldréti Attila, a NAK főigazgatója munkaviszonyának megszüntetését kérte Győrffy Balázstól, a köztestület elnökétől. Badinszky Péter tag- és partnernyilvántartási igazgató munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg - olvasható a közleményben.

A NAK azt írja: "a két kiváló szakember munkájával meghatározó mértékben hozzájárult a kamara elmúlt időszakban elért eredményeihez".

A NAK-nak tetszik

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt emelte ki: mivel az elmúlt hét évben az állatállomány drasztikusan csökkent, az állatok számát növelni kell, főként a kis gazdaságokban, hogy erősödjön a vidék népességmegtartó ereje. Ez utóbbit segítheti még a munkaintenzív ágazatok - például az öntözés, a kertészet - fejlesztése, ezért a NAK támogatja a kormány által elfogadott programot.

Visszafordíthatatlan kár

A MOSZ szerint azonban ez a döntés "hosszú távú, visszafordíthatatlan, jóvátehetetlen és katasztrófális károkat okoz a mezőgazdságban". A szövetség közleményében felhívja a figyelmet, hogy olyan jelentős agráriummal bíró uniós tagállamok, mint Németország vagy Románia, semmilyen támogatáselvonást nem alkalmaz. (Lázár újságírói kérdésre ezzel szemben azzal érvelt, hogy vannak olyan országok, ahol már mintegy 30 hektár felett támogatást vonnak el a gazdálkodóktól.)

A MOSZ szerint ez a döntés azokat a gazdálkodókat - többnyire kis- és közepes vállalkozásokat - küldi padlóra, akik a magyar mezőgazdaság kibocsátásának negyedét adják, döntő szerepet töltenek be az állattartásban és sok tízezer embert foglalkoztatnak legálisan. A szervezet szerint félő, hogy ezek a munkahelyek is elvesznek ennek a döntésnek a következtében.

A MOSZ úgy látja, hogy a döntés rontja az agrártermelés versenyképességét is, miután szerintük "illúzió azt hinni, hogy ettől majd bővül az állatállomány", sőt a MOSZ szerint ez a döntés fog végső csapást mérni az állattenyésztésre. A szervezet álságosnak tartja azt a bejelentést, hogy az állattartókat évi 30-50 milliiárd forintos kompenzálásban részesülnek, miután a felsorolt támogatások nagy része már most is létezik, a többletforrás pedig kevesebb mint 10 milliárd forintot tesz ki, aminek a jelentős részét nem azok az állattartók kapják, akiktől elvonják a területalapú támogatást.

A MOSZ úgy véli, sok földtulajdonos csapdahelyzetbe fog kerülni (vagy maguknak kell megművelni a földjeiket, vagy áron alul továbbadni), ráadásul azok a földtulajdonosok is elveszítik a földtulajdonuk után járó jövedelmüket, ahol a bérleti díjakat a támogatás százalékában állapították meg - mutat rá a közlemény.

A MOSZ meggyőződése, hogy a mostani kormánydöntés éles ellentétben áll a kormány foglalkoztatás növelésére és az állattenyésztés fejlesztésére irányuló törekvéseivel, a döntés a vidék leépülésével az agrártermelés visszaesésével, valamint falvak további leépülésével jár.
Lázár emlékeztetett: hamarosan lezárul az Európai Bizottság és a magyar kormány között az uniós források felhasználására vonatkozó megállapodás megtárgyalása. Ennek része a vidék- és agrárfejlesztési program meghatározása is. Lázár úgy vélekedett, nincs akadálya annak, hogy a partnerségi megállapodás a következő egy hónapban aláírják. Így nem lesz akadálya annak, hogy a kormány ez év őszén az új uniós pénzügyi időszak forrásaihoz hozzáférjenek a magyar pályázók, várhatóan az első pályázati felhívások már szeptemberben megjelennek - fűzte hozzá. A következő hét évben a kohéziós alapokban - a humán- és reálinfrastruktúra fejlesztésére - 7200 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a vidékfejlesztési célok megvalósítását 1100 milliárd forint szolgálja.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kellemetlen_hirt_kaptak_a_gazdalkodok_katasztr ofa_lehet_a_vege.584207.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkaviszonyának, földtulajdonosok, növénytermesztés, agrártámogatások, agrárfejlesztési, népességmegtartó, vidékfejlesztési, foglalkoztatnak, felhasználására, agrártámogatási, minisztériumnál, állattenyésztés, földművelésügyi, csapdahelyzetbe, vetőmagtermelők, vállalkozásokat, mezőgazdaságnak, földtulajdonos, foglalkoztatás, többletforrása, magyarországon, kibocsátásának, kompenzálásban, állattartásban, agrárgazdasági, visszaesésével, gazdálkodóktól, miniszterelnök, megvalósítását, jóvátehetetlen, támogatásokból, földtulajdonuk, extraprofitból, mezőgazdságban, megduplázódnak, katasztrófális, összes támogatást, nagy szántóföldek, kormány hangoztatott, ellenkezőjét fogják, valós piacon, kormány hétfőn, 1200 hektár, automatikus támogatásokat, múlt héten, múlt heti, állattartók ugyanis, terület nagysága, 1037-1200 hektár, hazai sertésállománynak, döntést követő, vidékfejlesztésre fordítható, Mezőgazdasági Szövetkezők, Termelők Országos Szövetsége, Forex Demo Verseny, Orbán Viktor, Lázár János Miniszterelnökséget, Fazekas Sándor, Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, Zöldréti Attila, Győrffy Balázstól, Badinszky Péter, Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Európai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Lehet, hogy csak egy vidéki lá...  Facebookon kaptam  Madárvilág......  Tisztázták a szakemberek: itt ...  Igaz ügyért való szenvedés  Himalája ( Nepál )  Himalája ( Nepál )  Harmónia......  Naplemente  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Az emberiség legősibb gyógymód...  Szeretet nem lesz többé áru  Engedd, hogy a hited nagyobb l...  Facebookon kaptam  Szép mai napot.........  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Imádom, hogy itt a tavasz  Jézus szeretete  Szenvedés  a koronavírus járvány margójár...  A könny  Kislány cicával  Kislány virágkosárral  Szép estét kedves látogatóimna...  Szárnyalhatunk.  Png virág  Png csokor  Kellemes délutánt kívánok  Van egy óriási dolog az életbe...  Ha úgy érzed, sínen van az éle...  Ősi és érett kultúrákban  Aranyosi Ervin: Szeretnél?  Isten szeretete  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép tavaszi napot!  Konikalcit  Kislány cicával  Kereszthordozás  Ha pofon ér bennünket  Azur andara kristály  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Látogatóimnak szeretettel ! .....  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Megismerni egy gyönyörű nőt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  G.Hajnóczy Rózsa tollából  Facebookon kaptam  A sikeres és a sikertelen  Facebookon kaptam  További szép napot  Jézus hív, bár zúg, morajlik ...  Ha minden ember adna magából  Facebookon kaptam  Szép tavaszi napot!  Kellemes délutánt kívánok  Voltál-e már úgy  Png rózsa csokor  Kapkodjuk a fejünket!  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Ősi és érett kultúrákban  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Macikák......  Próbálok pozitív maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Látogatóimnak szeretettel ! .....  Tulipànok  Facebookon kaptam  Gondolat.....  A könny  Gondolat........  Facebookon kaptam  Szívapály  Időjárás jelentés........  Facebookon kaptam  Szárnyalhatunk.  Jézus szeretete  Jó éjszakát!  Helyettesítés  Jézus szeretete  Igen, itt a félelem  Png nő  Harmónia......  Egy -szép jó reggelt !...........  Kellemes ébredést, derűs napot 
Bejegyzés Címkék
összes támogatást, nagy szántóföldek, kormány hangoztatott, ellenkezőjét fogják, valós piacon, kormány hétfőn, 1200 hektár, automatikus támogatásokat, múlt héten, múlt heti, állattartók ugyanis, terület nagysága, 1037-1200 hektár, hazai sertésállománynak, döntést követő, vidékfejlesztésre fordítható, lehetőségteremtés lesz, kormány ennek, korábbi uniós, mostani program, nagy gazdaságok, magyar kormány, vidéken élők, földforgalmi törvény, ehhez igazított, agrártámogatási rendszer, magyar mezőgazdaság, kézimunka-igényes növénytermesztés, állattartók kiemelt, finanszírozás nemzeti, további munkaerő-igényes, kormány korábban, nagybirtokok területalapú, területalapú támogatás, forrást többek, állatjólét támogatására, hízott bika, mostani uniós, területalapú támogatásra, állattartás mellett, kormány szerint, gazdaságokban összesen, célzott támogatásokat, állattartók kompenzációja, vidékfejlesztési minisztériumnál, testület főigazgatója, köztestület elnökétől, kamara elmúlt, állatállomány drasztikusan, állatok számát, vidék népességmegtartó, munkaintenzív ágazatok, kormány által, szövetség közleményében, döntés azokat, szervezet szerint, döntés rontja, agrártermelés versenyképességét, szervezet álságosnak, felsorolt támogatások, többletforrás pedig, jelentős részét, állattartók kapják, területalapú támogatást, földtulajdonuk után, bérleti díjakat, támogatás százalékában, mostani kormánydöntés, kormány foglalkoztatás, állattenyésztés fejlesztésére, vidék leépülésével, agrártermelés visszaesésével, uniós források, partnerségi megállapodás, hónapban aláírják, magyar pályázók, első pályázati, kohéziós alapokban, vidékfejlesztési célok, munkaviszonyának, földtulajdonosok, növénytermesztés, agrártámogatások, agrárfejlesztési, népességmegtartó, vidékfejlesztési, foglalkoztatnak, felhasználására, agrártámogatási, minisztériumnál, állattenyésztés, földművelésügyi, csapdahelyzetbe, vetőmagtermelők, vállalkozásokat, mezőgazdaságnak, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1650
  • e Hét: 3368
  • e Hónap: 13796
  • e Év: 189158
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.