Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
De miért kell az MKB a magyar kormánynak?
  2014-07-29 09:50:37, kedd
 
 
De miért kell az MKB a magyar kormánynak?

gazdaság
ma 9:16


Csütörtökön kiderült (bonbaként robbant a hír!), hogy meglepetésre nem az OTP, hanem a magyar állam vásárolja meg a német BayernLB-től (aka. Bayerische Landesbank) a negyedik legnagyobb hazai kereskedelmi bankot, az 1994 óta bajor tulajdonban lévő MKB-t. Az MKB hatalmas veszteségeket halmozott föl az elmúlt négy évben, és a rövidtávú jövője sem túl vidám: hatalmas, nem teljesítő ingatlanprojekt-hitelek üszkösödnek a banknál. Rossz minőségű hitelportfoliónak mondják ezt a szakemberek. A lényeg: a válság előtt az MKB volt a nagyvállalati ingatlanprojektek egyik legaktívabb finanaszírozója, dőlt a hitel plázákra, ipari parkokra, irodaházakra, miegyebekre. Aztán a válság szépen bedöntögette ezeket a projekteket, az MKB-nál egyre szaporodtak a nem teljesítő hitelek,

tavaly már a teljes hitelállomány 31 százaléka volt bukó.

Az MKB lett az utóbbi tíz év legveszteségesebb magyar bankja: csak 2010-től 2013-ig több mint 400 milliárd forint mínuszt hozott össze. A magyar állam most 17 milliárd forintot fizet a bankért a bajoroknak, de úgy, hogy BayernLB még az eladás előtt betol 84 milliárdot. Tehát tulajdonképpen a német tulajdonos fizet 67 milliárdot azért, hogy elvigye valaki ezt a csődtömeget. Sőt, nem is 84 milliárdot, hanem inkább 284-et, mert egy éven belül már 200 milliárddal kisegítették a német tulajdonosok a magyar bankot.

Tehát: miért éri meg a magyar államnak megvenni ezt a veszteséggyárat?

Egyrészt ott van Orbán Viktor álma a legalább fele részben magyar tulajdonú bankrendszerről. Ez önmagában elég érv lenne bármilyen ügyben, mert ha a kormányfő valamit kitalál, akkor nem érdekes, hogy van-e értelme vagy nincs, annak úgy kell lennie. Akkor lesz jó. Mindenkinek.
Mert a kormányfő eleve olyan dolgokat szokott kitalálni, ami találkozik a nép zsigeri akaratával, még akkor is, ha a nép maga nem képes a saját akaratát fölismerni. Például egy egészen kicsi kis ösztönös, normális xenofóbia, egy kis nemzeti romantikus nekibuzdulás elég, hogy mindenki számára világos legyen: sokkal jobb, ha egy bank magyar, mintha külföldi. A mi vérünk.

Olyasmikkel csak az eleve idegenszerű közgazdászok próbálnak érvelgetni, hogy egy külföldi bank tőkét hoz be ebbe a tőkeszegény országba, esetleges veszteségeit (például ha a kormány adókba fojtja) a külföldi tulajdonos fizeti, satöbbi. Persze, a nyereséget is kiviszi, kiviheti, ha van neki. Nagyon bonyolult dolgok ezek. Annyi legyen elég, hogy ami magyar, az jobb, mint a külföldi.

Büszkén, hazafiasan fizethetjük a veszteségeit.

Van tehát gyönyörű hivatalos magyarázat, egyszerű, mint a faék, mindenki megérti belőle, hogy miért jobb az összmagyarságnak, ha az állam megveszi a szuperveszteséges MKB-t. Aki ezzel a kristálytiszta érveléssel vitatkozni merne, vagy ütköztetné a valósággal, az minimum gyurcsányistagyanús. A magyarázat előadója a Varga gazdasági miniszter:

,,A külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős pénzügyi forrásokat vontak ki az országból, ami erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, ugyanakkor a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt. Vagyis egy döntően külföldi tulajdonú bankrendszer nemcsak a válságból történő kilábalást nehezíti, hanem a forráskivonások következtében tovább mélyíti azt. A folyamatok felismerése és megértése egy felelős kormányt új stratégia kidolgozására kötelez, ezért a kormány célja, hogy a hazai tulajdon aránya növekedjen, a külföldi tulajdonrész pedig csökkenjen a magyarországi bankokban."

Világos nem? Az. Csak nem igaz. A külföldi tulajdonú bankok nem hogy nem vontak ki tőkét a válságban, de fizettek, mint a katonatiszt. Csengették befelé a tőkevisszapótlásokat a nagy veszteségek után. Az MKB tulajdonosa, a BayernLB például 251 milliárd forint értékben emelt tőkét 2009 óta. (De még ennél is többel emelt a CIB, kicsit kevesebbet az Erste, kábé fele ennyit a Raiffeisen.)

Forrásokat később kezdtek kivonni. (És egyébként azért tudtak forrásokat kivonni, mert előtte baromi sok forrást hoztak ide. Hahó!)

A forráskivonás meg teljesen természetes egy súlyos válságban, amikor a hitelezés leáll. És nem, nem azért áll le, amit a miniszter sugall, hogy a bankok szemetek, és önző módon egyszercsak nem adnak, hanem például azért, mert senki sem akar hitelt fölvenni. Épp hogy szabadulna mindenki minden hiteltől. Hitelválságnak hívtuk a 2008-ast, tetszenek emlékezni, nem? Mert mindenki túladósodott. A vállalatok, a családok, az állam, az önkormányzatok, mindenki. Beütött a ménkű, a forint elszállt, a hiteleket egyre nehezebben fizette mindenki. Ki akart hitelt fölvenni? Senki.

Ja, és mintha még mindenféle politikusok és néptribunok szónokolnának azóta szinte egyfolytában, hogy a hitel csapda, a bankok becsapják az emberek és satöbbi. (Tessenek már eldönteni, hogy akkor adjanak-e hitelt vagy sem!)

A hitelezést nem a bankok fagyasztották be tehát.

Amikor pedig óvatosan újraindulhatott volna, akkor jött a fékezhetelen agyvelejű magyar kormány, és a banki különadókkal elvonta a maradék forrásokat. Még annak is fizetnie kellett, amelyik eleve veszteséges volt (például az MKB). Amikor a régióban már újra éledezett a hitelpiac, Magyarországon az állam elszívott minden pénzt a rendszerből.

És még azt is jegyezzük meg, hogy a bankszektorban a tulajdonosi forráskivonás sokkal kisebb mértékű volt, mint más ágazatoknál. És: a magyarországi bankoknál kisebb volt (a brutális különadók és előtörlesztés ellenére), mint a régióban. A külföldi tulajdonú magyar bankok annyira lojálisak voltak a magyar állammal, amennyire csak lehetett.

Hogy a külföldi bankok tevékenysége nyomást gyakorolt volna a forint árfolyamára? Valamilyen nyomást biztos gyakorolt, de hogy nem akkorát, mint amennyit Matolcsy miniszter úr ötletei vagy Kósa és Szíjjártó urak szereplései, az biztos. Őket mégsem akarja államosítani senki.

A kormány által sugallt kép, miszerint a külföldi tulajdonosok gennyesre keresték már magukat a bankbizniszben, és itt volt az ideje megfejni őket, nem nagyon húzható rá az MKB-ra. A vezető konzervatív német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint

a bajor adófizetőknek kétmilliárd euróba került az MKB-kaland.

1994 óta volt a bajor tartományi bank (BayernLB) tulajdonában az MKB, de 2010 óta, az Orbán kormány intézkedései miatt fordult durva veszteségbe.

Na, de miért kell az MKB a kormánynak?

Azt mégsem mondhatta a Varga miniszter, hogy ,,nem hagyhattuk, hogy Csányiéké legyen". Pedig ez fontos motiváció volt, szinte biztos. Nem nagyon magyarázható másként, miért ígért rá az OTP-re az állam az utolsó pillanatban.

Az állam megszabadíthatja az MKB-t a lehúzó hitelportfoliótól. Valakinek a végén persze fizetni kell, de ha okosan becsomagolják, az adófizetők nem veszik észre, hogy ők állják a költségeket.

És még a lényeg, a bónusz, a Jackpot: a banknál bedőlt hitelekből keletkezett hatalmas és kaotikus ingatlanportfolióból könnyű áron alul, sőt, szinte ingyen ki-kinyúlni néhány ígéretesebb darabot. Ugyan, ki veszi észre, hogy az állami bank egy kis vagyonvesztést szenved? Ki mondja meg, hogy a piacinál kicsit olcsóbban került ki a könyvekből ez vagy az? Elég lesz majd egy-két év múlva bejelenteni, hogy ja, bocs, a költségvetésből pár milliárddal több kell az MKB konszolidálására, mert ezek a szemét bajorok eltitkoltak néhány számot, és nagyobb a veszteség, mint amire számítottunk.

Tessék majd figyelni, amikor kábé két év múlva odaáll valaki a gazdasági minisztériumból, és azzal kezdi magyarázni az MKB veszteségét, hogy

csontvázak estek ki a szekrényből!

http://444.hu/2014/07/29/de-miert-kell-az-mkb-a-magyar-kormanynak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megszabadíthatja, összmagyarságnak, konszolidálására, bankrendszerről, veszteséggyárat, ingatlanprojekt, újraindulhatott, finanaszírozója, minisztériumból, forráskivonások, költségvetésből, hitelválságnak, bankszektorban, kristálytiszta, önkormányzatok, tulajdonképpen, magyarországon, vagyonvesztést, bankbizniszben, hitelállomány, adófizetőknek, stabilitására, szónokolnának, magyarországi, következtében, kidolgozására, forráskivonás, becsomagolják, veszteségeket, előtörlesztés, fagyasztották, nagyvállalati, különadókkal, túladósodott, bedöntögette, tulajdonrész, magyar kormánynak, magyar állam, német BayernLB-től, negyedik legnagyobb, elmúlt négy, rövidtávú jövője, válság előtt, nagyvállalati ingatlanprojektek, hitel plázákra, válság szépen, teljes hitelállomány, eladás előtt, német tulajdonos, éven belül, német tulajdonosok, magyar bankot, Bayerische Landesbank, Orbán Viktor, Frankfurter Allgemeine Zeitung,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Julian Brass gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png fotel  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szívem tiéd  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kövesd a cowboyt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  képre írva  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  Egy bizonyos határt  Png fotel  Bounty krémes  Az igazi szeretetért rendszeri...  Garai Gábor - Takarítás  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nem számIt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Mindig jusson idő nevetni  Fehér virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Nagyi telefonál  Elköszönt  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy lelki imádság  Png cica  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Adakozás  Png ház  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Neked tudnod kell  Az igazi szeretetért rendszeri...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogy lehet megtartani  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Alázat  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
magyar kormánynak, magyar állam, német BayernLB-től, negyedik legnagyobb, elmúlt négy, rövidtávú jövője, válság előtt, nagyvállalati ingatlanprojektek, hitel plázákra, válság szépen, teljes hitelállomány, eladás előtt, német tulajdonos, éven belül, német tulajdonosok, magyar bankot, magyar államnak, legalább fele, kormányfő valamit, kormányfő eleve, saját akaratát, egészen kicsi, bank magyar, eleve idegenszerű, külföldi bank, tőkeszegény országba, kormány adókba, külföldi tulajdonos, állam megveszi, szuperveszteséges MKB-t, kristálytiszta érveléssel, magyarázat előadója, külföldi tulajdonú, válság idején, forint stabilitására, hazai vállalatok, döntően külföldi, válságból történő, forráskivonások következtében, folyamatok felismerése, felelős kormányt, kormány célja, hazai tulajdon, külföldi tulajdonrész, magyarországi bankokban, nagy veszteségek, súlyos válságban, hitelezés leáll, miniszter sugall, bankok szemetek, forint elszállt, hiteleket egyre, hitel csapda, bankok becsapják, bankok fagyasztották, fékezhetelen agyvelejű, banki különadókkal, maradék forrásokat, állam elszívott, tulajdonosi forráskivonás, magyarországi bankoknál, brutális különadók, magyar állammal, külföldi bankok, forint árfolyamára, kormány által, külföldi tulajdonosok, ideje megfejni, vezető konzervatív, bajor adófizetőknek, bajor tartományi, utolsó pillanatban, állam megszabadíthatja, lehúzó hitelportfoliótól, végén persze, banknál bedőlt, állami bank, piacinál kicsit, szemét bajorok, gazdasági minisztériumból, megszabadíthatja, összmagyarságnak, konszolidálására, bankrendszerről, veszteséggyárat, ingatlanprojekt, újraindulhatott, finanaszírozója, minisztériumból, forráskivonások, költségvetésből, hitelválságnak, bankszektorban, kristálytiszta, önkormányzatok, tulajdonképpen, magyarországon, vagyonvesztést, bankbizniszben, hitelállomány, adófizetőknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 955
  • e Hét: 2442
  • e Hónap: 13553
  • e Év: 167049
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.