Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Még durvább pofon Tokajban – Orbán fő ideológusa kipak
  2014-08-18 16:35:14, hétfő
 
  Még durvább pofon Tokajban - Orbán fő ideológusa kipakolt

szerző
- urfi -
publikálva
2014. aug. 18., 08:20

A tusványosi beszéd ihletője, Tellér Gyula feltárta a szörnyű igazságot: a kommunista rendszerben egy kis csoport előre látta a jövőt, és később az ő gyerekeikből lettek a liberálisok. Vajon kik lehetnek e titokzatos társaság tagjai?

Tellér Gyula még mindig nem számít igazán ismert figurának a magyar politikában, pedig valószínűleg az egyetlen társadalomtudós, akinek kutatásai, vagy inkább tanai közvetlen és erőteljes hatással vannak az ország sorsának alakulására. Ez sokak számára akkor vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy Orbán korszakos szózata, a tusványfürdői beszéd gondolatmenete nagyban épít Tellér márciusban megjelent tanulmányára, több helyen pedig szó szerinti, jelöletlen idézeteket is átemel belőle. A Népszabadság szerint Orbán a kormánytagoknak mint kötelező olvasmányt írta elő Tellér munkáját.
Balján az azeri diktátor, jobbján Tellér

Az ember Orbán Viktor mögött (Baku, 2012)

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Két évvel ezelőtti portrécikkünkben egész pályáját áttekintettük, és innen az is kiderül, hogy korántsem csak a filozofálgatással volt elfoglalva, amíg az elmúlt négy évben a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott. Az alaptörvény, a médiatörvény, a közoktatás ideológiai átalakítása és az új munka törvénykönyve is magán viseli a keze nyomát. Befolyásos emberről van szó tehát, aki viszont kerüli a nyilvánosságot. (Interjúkérésünket, akárcsak a Népszabadságét, azzal hárította el, hogy a vele igaztalanul bánó baloldali lapoknak nem nyilatkozik.)

Ezért is vártuk fokozott érdeklődéssel fellépését a Tokaji Írótáborban. (A kormánnyal szívélyes viszonyt ápoló írók találkozójáról a jövő heti lapszámban számolunk be.) Tellér egy szekció vezetőjeként volt feltüntetve (ebben a szekcióban szerepelt volna amúgy Kukorelly Endre is, de a sors és Cs. Levente nem így akarta), azonban szerencsénkre nem a többiek mondandóját koordinálta vagy kommentálta, hanem elkezdett beszélni, és másfél óráig abba sem hagyta. Bár voltak előtte jegyzetek, de szabadon, fejből beszélt, és bármerre csalinkáztak is gondolatai, mindenre kész válaszai, sőt, rendszerszerű elméletei voltak.
Tellér Gyula és Vasy Géza

Tellér Gyula és Vasy Géza

Fotó: A szerző felvételei

Előadásának fő tétele, ha lehet ilyenről beszélni egyáltalán a vég nélkül hömpölygő gondolatfolyamban, hogy a rendszerváltás már 1955-ben elkezdődött. Az abszurd állítás mögött saját bevallása szerint sincsenek források, történeti dokumentumok, de véleménye szerint ezt ki lehet következtetni. Most átadom a szót, részben azért is, hogy láthatóvá váljon Tellér sajátos gondolkodás- és beszédmódja.

,,Az történt ugyanis, hogy '55-re a tervgazdaságot működtető közgazdászok, politológusok elkezdtek rájönni, hogy a Rákosi Mátyás által fölépített sztalinista-szocialista tervgazdaság nem hozza azokat az eredményeket, amelyeket remélt a magyar politika. Ezért elhatározták a párt Központi Bizottságában, főleg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesének, Péter Györgynek a javaslatára, hogy a szocialista tervgazdaságban néhány olyan elemet kell bevezetni, amelyek a tőkés piacgazdaságokra jellemzőek. Hát, így indult a rendszerváltás 1955-ben."

Kis kitérő után így folytatta: ,,A mindenkori pártvezetés megpróbálta valahogy megmenteni a szocializmust. Ez hosszú folyamat volt, ha nem iróniával és távolságtartással nézzük, akkor igazi dráma, ahol a lehetetlennel próbálkozott a párt. (...) Az a társaság pedig, amelyiknek jól informált tagjai úgy látták, hogy a szocializmusnak vége, népes utódokkal rendelkezett. Ezek az utódok is megtudták a papáktól és mamáktól, hogy a szocializmusnak annyi. Elindult egy nagyon érdekes folyamat, amelynek a legtöbb mozzanatát csak kikövetkeztetni lehet utólag, mert olyan memoárt, dokumentumkötetet, amelyben ez részletesen le volna írva, nem találtam. Az első következtetésem, hogy azok a fiatalok, akik bukni látták a papák sztalinista kísérletét, először abba ütköztek bele, hogy a papák rosszul építették a szocializmust. Ezért nekitámadtak a papáknak, és azt mondták, hogy ezt a rossz szocializmust azonnal ki kell javítani. Méghozzá úgy, hogy a társadalommal szembeni szégyenletes kompromisszumokat fel kell rúgni, és vissza kell térni a sztalinista, sőt maoista modellhez. Az 1960-as évek táján szabályszerű maoista összeesküvést szőttek. Volt iskolatársam, bizonyos Kemény Csaba volt szereplője ennek az összeesküvésnek, bizonyos Haraszti György, Demszky Gábor és mások, közülük egy-kettőt be is börtönöztek, hogy kijózanítsák őket. A második lépése a fiaknak az volt, hogy nem a sztalinista-maoista modellhez kell ragaszkodni, hanem új mércét kell választani. Ez a mérce a fiatal Marx volt, a Grundrisse der Kritik der Politischen Ökonomie című műve emberközpontú, humánus gondolkodása, amely a szocializmus megjavításához szükséges tudást tartalmazta. A Grundrisse-mánia után jött az áttérés a liberalizmusra. Ez számomra szintén számos komikus mozzanatot tartalmaz. Ugyanis egyszerre, egy egész társaság, akiknek közismert neveit nem akarom most felsorolni, állt rá hirtelen egy bizonyos eszmére és tanra, és ezek követésére. Mi volt ez az eszme és mi volt ez a tan? Ez utólagos megállapításom szerint a frankfurti iskola filozófiája volt."
Tellér előadása, jobbra Ferdinándy György

Tellér előadása, jobbra Ferdinándy György



Itt röviden ismertette a frankfurti iskola ,,lényegét", amelyet Lukács Györgytől eredeztet. Ezekből azok a bizonyos magyar fiatalok azt a következtetést vonták le Tellér szerint, hogy ,,nem elég a szocialista rendszert megdönteni, hanem az egész civilizációt, az egész kultúrát kell kiiktatni. A morált, a történelemtudatot, az államhoz való viszonyt és így tovább, mindent ki kell iktatni. (...) Ez a felfogás, amit itt elmondtam, ez vált ennek a közgazdász-, pénzügyes, újságírócsoportnak a második generációja számára fő ideológiává. Ők hozták létre a Szabad Demokraták Szövetségét. Ez volt a liberális demokrácia, a nyitott társadalom ideológiája". Ennek az ideológiának az összefoglalására Kis János 1992-es cikkét idézi, amely Tellér szerint napjaink vitáira is rávilágít, mármint ami a liberális és az illiberális demokráciát illeti. Kis János szerint - legalábbis Tellér összefoglalásában - az értéksemleges alkotmány és a liberális jogrend, illetve a piac teremti meg a nyitott társadalom keretét, amiben e kettőn kívül minden más magánügy (tehát az erkölcs, a vallás stb.). A liberális demokráciának gazdasági következményei is vannak Tellér szerint, például az a vélekedés, hogy ,,nem kell nemzeti vagyon". Tellér szerint az egész privatizáció az SZDSZ ideológiája szerint zajlott, még az MDF-kormányt is ők befolyásolták.

Nem idézzük tovább a fékevesztett eszmefuttatást, még az '56-os forradalom mögötti puccskísérletről alkotott összeesküvés-elméletét sem, pedig az szórakoztató. Így is képet alkothatunk róla, mit gondol Tellér Gyula a liberalizmus, sőt, a magyarországi liberális demokrácia eredetéről és természetéről. Ezek után nincs más hátra, mint hogy feltegyük a kérdést, amit egy gyanútlan néző is feltett, de válasznak ugyanazt a homályos leírást kapta, ami az előadásban elhangzott. Hogy tudniillik kikből is állna ez a titkos csoport? Kik ezek a sztálinisták, akik már 1955-ben mindent tudtak? Akiknek a gyerekeik maoisták lettek, aztán marxisták, aztán az egész civilizációt lebontani akaró liberálisok, eszdéeszesek? Nyilván nem a szó szoros értelmében vett szülő-gyerek viszonyról van szó minden liberális vagy SZDSZ-alapító esetében. De akkor mi ez a kötelék, mi ez a csoport? Mivel mégiscsak Magyarország egyszemélyi vezetőjének legfőbb ideológusáról, ha tetszik, az ország gyakorlati értelemben legbefolyásosabb gondolkodójáról van szó, ezért nem vágnánk rá a kézenfekvő választ. Csak idézzük egyik tanulmánya részletét egy 2009-es Nagyvilágból, amelyet a kuruc.info előzékenyen és teljesen érthető módon utánközölt. A válaszadást pedig az olvasóra bízzuk.

Belpol

Még durvább pofon Tokajban - Orbán fő ideológusa kipakolt

A tusványosi beszéd ihletője, Tellér Gyula feltárta a...
Még durvább pofon Tokajban - Orbán fő ideológusa kipakolt
Útkeresők - Új vezetők a Mazsihisz és a BZSH élén

Miután Zoltai Gusztáv lemondott az országos és a...
Útkeresők - Új vezetők a Mazsihisz és a BZSH élén
Létharc - Ellenzéki egyeztetések Budapestért

Komoly ellentétek feszülnek az önkormányzati...
Létharc - Ellenzéki egyeztetések Budapestért

,,Nem hagyható figyelmen kívül a formálódó szembenállásnak a zsidó-nemzsidó összefüggése sem. A Rákosi-rendszer politikai, tudományos, kulturális és gazdasági vezető posztjain, sajtójában feltűnően sok volt a zsidó származású ember (Rákosi Mátyás, Gerő Ernő, Révai József, Farkas Mihály, Péter Gábor, Vas Zoltán, Gyáros László, Betlen Oszkár, Vásárhelyi Miklós, Eörsi Gyula stb.). Ezek az emberek - közülük a vezetők - a kötelező sztálinista tisztogatást a '40-es évek végén, az '50-es évek elején elsősorban a párt nemzsidó része ellen hajtották végre (Rajktól Nagy Imréig). Kádár - feltételezve, hogy a zsidó származású politikusok egy részének a magyar társadalom problémái iránti érzéketlensége vagy a magyar polgársággal és parasztsággal szembeni ellenszenve és kegyetlenkedései (Farkas, Princz, Bauer, Földes, Szinetár stb.) '56-ban erősen közrejátszottak a rendszer elleni indulatok kitörésében -, saját csapatát túlnyomórészt nem zsidókból válogatta össze s az '50-es évek végén, a '60-as évek elején a zsidó származásúak, sőt, a zsidós nevűek közül sokakat 'visszavont' a politika első vonalából. A Kádár-rendszer ellen a '70-es és '80-as években felvonuló, imént említett 'reformer' csoportok tagjai között viszont megint nagy többségben voltak s meghatározóak voltak a zsidó származásúak (erre az egyik érintett, aki egyébként a Rákosi-rendszer rettegett - s később liberálissá vedlett - helyi pártfunkcionáriusa volt, magánbeszélgetésben büszkén fel is hívta a figyelmemet; később ugyanerre hivatkozott Szabó Miklós egy magánbeszélgetésben az 1990. év végi szombathelyi SZDSZ-küldöttértekezleten; a beszélgetésen harmadikként jelen lévő, zsidó származású Gadó György élénken helyeselt). A Társadalmi szerződés című irat, melynek szerzője az imént elemzett csoportokhoz tartozott, kijelenti: Kádárnak mennie kell! Ebben az iratban ezzel szemben sehol sem olvashatjuk, hogy a felső pártvezetésben szinte egyedül maradt zsidó Aczélnak mennie kell, vagy hogy az irat szerzői őt is az eltávolítandó 'múmiák' közé számítanák! Aczélt később - 1989-ben - az ellenoldal: a népi oldal szólította fel pécsi országgyűlési képviselőségéről való lemondásra, sikerrel. Kérdés, hogy ebben a versengésben és konfrontációban mennyi volt a spontán és mennyi a tudatosan szervezett elem. Volt-e, létezett-e valahol - akár az országhatárokon belül, akár rajtuk kívül - az ős-SZDSZ oldaláról az egész folyamatot áttekintő, elemző, szervező és irányító agytröszt. Csurka István annak idején párizsi, New York-i és tel-avivi sugallatokról beszélt. Forrásait és bizonyítékait azonban sohasem tárta fel. Így hát az a nem mellékes kérdés is megválaszolatlan marad, vajon az ős-SZDSZ-nek Kádár és az őt körülvevő 'múmiák' elleni, bizonnyal Aczél által is támogatott fellépése értelmezhető-e és értelmezendő-e az '57-58-as Aczél-Kádár, zsidó-nemzsidó politikai kiszorítósdi visszavágójának."

http://magyarnarancs.hu/belpol/orban-fo-ideologusa-kipakolt-tokajban-91366
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: piacgazdaságokra, puccskísérletről, legbefolyásosabb, képviselőségéről, összefoglalására, megválaszolatlan, portrécikkünkben, kegyetlenkedései, kormánytagoknak, szocializmusnak, tervgazdaságban, országhatárokon, visszavágójának, összeesküvésnek, szembenállásnak, tanácsadójaként, közrejátszottak, konfrontációban, gondolkodójáról, kikövetkeztetni, következtetésem, társadalomtudós, nyilvánosságot, gondolatmenete, találkozójáról, megjavításához, következményei, megállapításom, pártvezetésben, rendszerváltás, miniszterelnök, liberalizmusra, következtetést, tervgazdaságot, eszmefuttatást, érzéketlensége, tusványosi beszéd, szörnyű igazságot, kommunista rendszerben, magyar politikában, egyetlen társadalomtudós, ország sorsának, tusványfürdői beszéd, kormánytagoknak mint, azeri diktátor, ember Orbán, filozofálgatással volt, elmúlt négy, miniszterelnök tanácsadójaként, közoktatás ideológiai, keze nyomát, vele igaztalanul, Tellér Gyula, Orbán Viktor, Tokaji Írótáborban, Kukorelly Endre, Vasy Géza, Rákosi Mátyás, Központi Bizottságában, Központi Statisztikai Hivatal, Péter Györgynek, Kemény Csaba, Haraszti György, Demszky Gábor, Politischen Ökonomie, Ferdinándy György, Lukács Györgytől, Szabad Demokraták Szövetségét, Miután Zoltai Gusztáv, Gerő Ernő, Révai József, Farkas Mihály, Péter Gábor, Gyáros László, Betlen Oszkár, Vásárhelyi Miklós, Eörsi Gyula, Rajktól Nagy Imréig, Szabó Miklós, Gadó György, Csurka István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 15  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  40 felett  Erdei gyöngyvirág  Gebhardt Nóra versei II.  Csend  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Az ember emlékekből áll  Nevelőszülőkhöz adták,  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Jázmin  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Paul David Tripp Április 14  James Allen  Szép estét  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Különleges  Alvó cica  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Tanácsok egy pszichológustól  Baranyi Ferenc - N i n c s  Otthon  Előnyök, amelyeket a meditáció...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Alvó cicák  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Paul Éluard - És egy mosoly  Különleges  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Vannak emberek  Hamvas Béla  "Ez egy csoda"  különleges  Robin Wight pitypang szobra  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Latinovits Zoltán tollából  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Vidámság  Tanmese  Szép álmokat!  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Kertem  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét  Dóró Sándor: Embernek maradni  Zilahy Lajos mondta  A felvilágosodás...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét kedves látogatóimn...  Különleges  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Ady Endre - Mindegy átka 
Bejegyzés Címkék
tusványosi beszéd, szörnyű igazságot, kommunista rendszerben, magyar politikában, egyetlen társadalomtudós, ország sorsának, tusványfürdői beszéd, kormánytagoknak mint, azeri diktátor, ember Orbán, filozofálgatással volt, elmúlt négy, miniszterelnök tanácsadójaként, közoktatás ideológiai, keze nyomát, vele igaztalanul, kormánnyal szívélyes, jövő heti, szekció vezetőjeként, szekcióban szerepelt, többiek mondandóját, szerző felvételei, abszurd állítás, történt ugyanis, tervgazdaságot működtető, magyar politika, párt Központi, szocialista tervgazdaságban, tőkés piacgazdaságokra, rendszerváltás 1955-ben, mindenkori pártvezetés, lehetetlennel próbálkozott, szocializmusnak vége, szocializmusnak annyi, nagyon érdekes, legtöbb mozzanatát, első következtetésem, papák sztalinista, papák rosszul, rossz szocializmust, társadalommal szembeni, 1960-as évek, második lépése, fiatal Marx, szocializmus megjavításához, egész társaság, bizonyos eszmére, frankfurti iskola, bizonyos magyar, következtetést vonták, szocialista rendszert, egész civilizációt, egész kultúrát, államhoz való, második generációja, liberális demokrácia, nyitott társadalom, illiberális demokráciát, értéksemleges alkotmány, liberális jogrend, piac teremti, liberális demokráciának, egész privatizáció, fékevesztett eszmefuttatást, magyarországi liberális, gyanútlan néző, homályos leírást, előadásban elhangzott, titkos csoport, gyerekeik maoisták, ország gyakorlati, kézenfekvő választ, 2009-es Nagyvilágból, válaszadást pedig, olvasóra bízzuk, formálódó szembenállásnak, zsidó-nemzsidó összefüggése, zsidó származású, emberek &#8211, vezetők &#8211, kötelező sztálinista, párt nemzsidó, magyar társadalom, magyar polgársággal, rendszer elleni, zsidó származásúak, zsidós nevűek, politika első, egyik érintett, beszélgetésen harmadikként, imént elemzett, iratban ezzel, felső pártvezetésben, irat szerzői, eltávolítandó &#8217, népi oldal, tudatosan szervezett, országhatárokon belül, ős-SZDSZ oldaláról, egész folyamatot, ős-SZDSZ-nek Kádár, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 174
  • e Hét: 5926
  • e Hónap: 9671
  • e Év: 163167
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.