Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az USA titkosszolgálata provokálhatta ki Magyarország német
  2014-08-19 19:34:28, kedd
 
  Az USA titkosszolgálata provokálhatta ki Magyarország német megszállását


1944. március 19-én a német csapatok megszállták Magyarországot.

Egy új kutatás szerint az amerikai titkosszolgálat provokálhatta ki az akciót, ami a szélsőjobboldal előretörését is magával hozta. A történteket elemző vizsgálatok számos, a váratlanságot megkérdőjelező momentumot tártak fel. Ezek némelyike alapján nagyon valószínű, hogy a honvédség irányítói az eseményt hónapokkal megelőzően sejthették, hetekkel korábban pedig szinte bizonyosan tudhatták a megszállás bekövetkeztét.

Hitler ugyanis már 1943 késő nyarán az olasz fasiszta rendszer bukása és a kapituláció következtében attól tartott, hogy Magyarország követi az olasz példát. Már egy július 26-i megbeszélésen kijelentette: "Ügyelnünk kell arra, nehogy Magyarországon még valami disznóság történjék". A német véderő főparancsnokságának vezetési törzse 1943. szeptember 30-án készítette el javaslatát Magyarország megszállására, amelynek terve a "Margarethe" fedőnevet kapta. A végrehajtás időpontját ekkor még nem döntötték el.

Hitler 1944. február 28-án adott utasítást a hadművelet végső változatának kimunkálására. A döntő lépést a német vezetés számára sürgőssé tette, hogy a szovjet csapatok a Kárpátok közelébe érkeztek, és Magyarország stratégiai jelentősége növekedett. A Führer 1944. március 12-én adta ki a hadműveleti parancsot, amely közölte, hogy a délkeleti főparancsnokság (Von Weichs vezértábornagy) irányítása alatt német csapatok négy irányból, Budapestre összpontosítva bevonulnak Magyarországra, és a Tisza vonaláig megszállják.

A magyar politikai és katonai vezetés több forrásból is értesült az ország határai mentén, különösen a Burgenlandban és a Muraközben folyamatban lévő német csapatösszevonásokról, azonban tétlen maradt; nem számolt a megszállást eshetőségével. A március 18-i klessheimi Hitler-Horthy-találkozón eldőlt, hogy a németeknek semmiféle katonai ellenállással nem kell számolniuk. A Wehrmacht csapatai március 19-én hajnali 4 órakor lépték át a magyar határt. Délről - Belgrád térségből - 3, délnyugatról - Zágráb felől - 2, nyugatról - Bécs térségből - 1 páncélos és 1 páncélgránátos, északi irányból - Krakkó környékéről - 1 gépesített hadosztály nyomult be az ország területére. A repülőtereket ejtőernyősök foglalták el.

Március 21-én a német csapatok lezárták a még nyitott Tisza-átjárókat, amelyek többségét már az előző napon birtokba vették, és ezzel létrejött az összeköttetés az északi és a déli megszálló csoport között. A Margarethe hadművelet ezzel német szempontból teljes sikerrel véget ért. A Margarethe-törzset április 24-én feloszlatták, a magyarországi német katonai alakulatok e naptól nem a délkeleti főparancsnok, hanem a Wehrmacht "magyarországi meghatalmazott tábornoka" parancsnoksága alá tartoztak. A katonai erővel alátámasztott politikai akciót Edmund Veesenmayer SS-Brigadeführer, Hitler teljhatalmú megbízottja és rendkívüli követe vezette. Horthy elutasította azt a követelését, hogy Imrédy Bélát, a fasiszta Magyar Megújulás Pártja vezetőjét nevezze ki miniszterelnöknek. Többnapos vita után, március 23-án, Sztójay Döme berlini követ alakította meg a németeknek mindenben megfelelő magyar kormányt.

Mindezt azonban jóval összetettebb kérdésként kezeli Borhi László, aki nagydoktori dolgozata gondolatait egy évvel ezelőtt publikálta a HVG-ben. Ebből kiderül: az Egyesült Államoknak már 1943 őszén az állt érdekében, hogy Magyarországot megszállják a németek. Szerinte ,,mindezek fényében újra lehetne gondolni a magyar történetírás fősodrában évtizedek óta egyeduralkodó nézetet, miszerint az 1942 márciusa óta hivatalban lévő miniszterelnök, Kállay Miklós tehetetlenkedése miatt nem sikerült a kiugrás, és ezzel az ország eljátszotta a Nyugat szimpátiáját".

A történész kutatásaiból kiderül, hogy 1944. március 16-án három angol ejtőernyős ért földet Battonyánál, akik a magyar vezetésnek hoztak ajánlatot Roosevelt-től: ha a magyarok kiugranak, szövetséges csapatok szállják meg őket. Mindezt azonban az elhárítás jelentette a németeknek, és Borhi szerint ez váltotta ki a megszállás azonnali elrendelését. Vagyis az ország megszállását ugyanúgy sikerült kiprovokálni, ahogy azt egyesek a Pearl Harbor esetében gondolják, hiszen más esetben lehet hogy később, és más körülmények között került volna sor a német megszállásra.

Borhi a cikkben élesen fogalmaz: szerinte Magyarország megszállását azért akarták elérni, hogy ezzel csapatokat vonjanak el mind a nyugati, mind a keleti frontról, ezáltal megkönnyítve a közelgő partraszállás csapatainak helyzetét.

Ha így is volt, a német megszállással új korszak kezdődött az ország életében: bár az emberek barátságosan fogadták a német csapatokat, a következő hónapok eseményei, és a fokozódó bombázások, illetve az egyre közelebb érő front mindenkiben tudatosította, hogy a háború Magyarországot sem kíméli majd.

1944 június végéig mintegy négyszázezer embert deportáltak: a külföldi és hazai tiltakozások hatására, illetve a német vereségek és a normandiai partraszállás hátszelével Horthy azonban 1944 július elején leállíttatta mindezt. A hamarosan megalakuló Magyar Front ellenzéki mozgolódása mellett megkezdődött a kiugrás előkészítése is, amit Románia augusztusi sikeres akciója gyorsított fel.

Mire azonban mindezt realizálni lehetett volna, a szovjet csapatok már Magyarország területén jártak, a vezérkar és a tisztikar németbarátsága miatt a kiugrás is kudarcba fulladt, és a nyilasok vették át a hatalmat.

(mult-kor.hu nyomán)

http://harcunk.info/index.php/hirek/791-az-u-s-a-titkosszolgalat-provokalhatta-ki -magyarorszag-nemet-megszallasat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tehetetlenkedése, titkosszolgálata, főparancsnokság, titkosszolgálat, szélsőjobboldal, titkosszolgalat, meghatalmazott, parancsnoksága, páncélgránátos, vezértábornagy, magyarországra, összpontosítva, magyarországot, magyarországon, németbarátsága, miniszterelnök, megkérdőjelező, burgenlandban, megbeszélésen, megszállására, kimunkálására, következtében, magyarországi, megszállással, partraszállás, tudatosította, provokalhatta, egyeduralkodó, alátámasztott, repülőtereket, ellenállással, összeköttetés, bekövetkeztét, eshetőségével, brigadeführer, váratlanságot, német csapatok, amerikai titkosszolgálat, szélsőjobboldal előretörését, történteket elemző, váratlanságot megkérdőjelező, honvédség irányítói, eseményt hónapokkal, megszállás bekövetkeztét, olasz fasiszta, kapituláció következtében, olasz példát, július 26-i, német véderő, végrehajtás időpontját, hadművelet végső, döntő lépést, Edmund Veesenmayer SS-Brigadeführer, Imrédy Bélát, Magyar Megújulás Pártja, Sztójay Döme, Borhi László, Egyesült Államoknak, Kállay Miklós, Pearl Harbor, Magyar Front,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Szívem  Alázat  Nagyon különös  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Bertolt Brecht -től idézet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Reggel van  Sose bánj semmit  Png telefon  Png kutya  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Png cica  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Png kislány  Nem számIt  Tavaszi kép  Akarat  Facebookon kaptam  Szívem  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy hatékony szolga  Akarat  Png fotel  Fehér virág  Zilahy Lajos gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  A boldog családok mind hasonló...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nagyi telefonál  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Egy bizonyos határt  A másik dolog,  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  A másik dolog,  Varga János Veniam - Fontos sz...  Sose bánj semmit  Szép estét  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Erdőn  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Paul David Tripp Április 20  Szívem  Nevem  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Próbálj meg ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat 
Bejegyzés Címkék
német csapatok, amerikai titkosszolgálat, szélsőjobboldal előretörését, történteket elemző, váratlanságot megkérdőjelező, honvédség irányítói, eseményt hónapokkal, megszállás bekövetkeztét, olasz fasiszta, kapituláció következtében, olasz példát, július 26-i, német véderő, végrehajtás időpontját, hadművelet végső, döntő lépést, német vezetés, szovjet csapatok, hadműveleti parancsot, délkeleti főparancsnokság, magyar politikai, ország határai, megszállást eshetőségével, március 18-i, németeknek semmiféle, magyar határt, ország területére, repülőtereket ejtőernyősök, előző napon, déli megszálló, magyarországi német, délkeleti főparancsnok, katonai erővel, fasiszta Magyar, németeknek mindenben, évvel ezelőtt, állt érdekében, magyar történetírás, 1942 márciusa, ország eljátszotta, történész kutatásaiból, magyar vezetésnek, magyarok kiugranak, elhárítás jelentette, megszállás azonnali, ország megszállását, német megszállásra, cikkben élesen, keleti frontról, közelgő partraszállás, német megszállással, ország életében, emberek barátságosan, német csapatokat, következő hónapok, fokozódó bombázások, egyre közelebb, háború Magyarországot, német vereségek, normandiai partraszállás, hamarosan megalakuló, kiugrás előkészítése, tisztikar németbarátsága, nyilasok vették, tehetetlenkedése, titkosszolgálata, főparancsnokság, titkosszolgálat, szélsőjobboldal, titkosszolgalat, meghatalmazott, parancsnoksága, páncélgránátos, vezértábornagy, magyarországra, összpontosítva, magyarországot, magyarországon, németbarátsága, miniszterelnök, megkérdőjelező, burgenlandban, megbeszélésen, megszállására, kimunkálására, következtében, magyarországi, megszállással, partraszállás, tudatosította, provokalhatta, egyeduralkodó, alátámasztott, repülőtereket, ellenállással, összeköttetés, bekövetkeztét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3999
  • e Hét: 9731
  • e Hónap: 20842
  • e Év: 174338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.