Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nincs pénz, vagy átvert a kormány 1600 fiatal vállalkozót?
  2014-08-26 20:06:43, kedd
 
   
  Nincs pénz, vagy átvert a kormány 1600 fiatal vállalkozót?

2014. augusztus 25., hétfő, 06:30 Utolsó frissítés: tegnap

Szerző: M. László Ferenc


Többmilliós ,,ingyenpénzt" ígért a kampányban a Fidesz a fiatal vállalakozóknak, de a már két éve futó program a választások után megtorpant. A felhívásra jelentkező 1600 vállalkozó hónapok óta arra vár, hogy a kormány végre eldöntse, kinek a pályázatát támogatja. A minisztériumnál ,,kilincselő" fiataloknak eddig be kellett érniük egy automatikus rendszerüzenettel: köszönik a türelmüket.

,,Fiatal házasok vagyunk, így végiggondoltuk, hogyan tovább: külföldre menjünk dolgozni, vagy idehaza vágjunk bele egy vállalkozásba. Ötletünk volt, a híradásokból pedig hallottunk erről a lehetőségről, ezért beadtuk a pályázatunkat, de úgy tűnik, hoppon maradtunk" - mondta a hvg.hu-nak egy fiatal Bács-Kiskun megyei vállalkozó, milyen helyzetbe kerültek az uniós támogatások csúszása miatt. A férfi arra panaszkodott, hogy több mint 100 napja semmilyen információjuk nincs a pályázat sorsáról. A cégét kénytelen volt elindítani, de egyelőre fogalma sincs arról, hogy a beígért 6 millió forintot megkapja-e valamikor.

A dél-alföldi régióban május 8-án nyílt meg az a lehetőség, melyet a kormány az európai uniós támogatásokat felhasználva a 18-35 közötti, illetve kisgyermeket nevelő 18-40 év közötti fiatalok számára teremtett. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kiírt pályázat célja, hogy a fiatalokat új vállalkozások alapítására ösztönözze, ezzel is növelve az elmaradott régiókban a munkahelyek számát. A kormány által működtetett pályázatfigyelő honlap szerint túljelentkezés van: eredetileg 1500 pályázatra számítottak, de eddig már 1643-an jelentkeztek, ráadásul a közép-dunántúli régióban még ki se tűzték a beadási határidőt. A fiatal vállalkozók legfeljebb 3 milliós, a társas vállalkozások 6 milliós támogatást igényelhettek.

,,A döntések közzétételének időpontjáról nem áll módunkban tájékoztatást nyújtani, azonban amint rendelkezésre állnak a döntések, minden pályázót haladéktalanul értesítünk. Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük!" - az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mindössze ezt az automatikus rendszerüzenetet küldte a pályázóknak, akik levélben érdeklődnek, hol tart az elbírálás, mikor látnak már pénzt. (A türelmet kérő minisztériumi levelet két pályázó küldte tovább a hvg.hu-nak.)

Ahogy a pályázóknak, úgy a hvg.hu-nak sem magyarázta meg az Emmi a csúszás okát. Az egy hete levélben feltett kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Marad a téli fagyi?

,,Sokan már feladták, nem számítanak rá, hogy még lesz belőle valami" - magyarázta a Bács-Kiskun megyei vállalkozó, aki azért is kérte, hogy a cikkben ne szerepeljen névvel, mert tart attól, hogy ez hátrányba hozhatja a tenderen. Szerinte a legnagyobb gond, hogy több pályázó már a nyáron bevételre számított a frissen alapított vállalkozásából.

A vállalkozó tervez, a kormány (nem) végez

Fotó: Stiller Ákos

Egy másik dél-alföldi fiatal cukrászdát akart nyitni, a támogatás egy részét fagyigépbe fektette volna, de az önerejét - részben a szigorú előírások miatt - nem tudta egy az egyben erre átcsoportosítani. Eddig csak arról kapott értesítés, hogy a pályázata formailag rendben van, tehát befogadták, a támogatásról viszont még nincs határozat. Ha meg is születik napokon belül a döntés, még ki kell értesíteni a vállalkozókat, majd meg kötni a szerződéseket: a pályázati útmutató szerint ez akár újabb 50 napos ügyintézést is jelenthet. A cukrásznak álló fiatal már biztosan lemarad az idei fagyiszezonról, ám azt nem tudja, hogy az elfogadott üzleti tervét így miként tudja majd teljesíteni.

,,Nagyon várjuk a döntést, aggódunk mi is, hiszen vállaltuk az induló vállalkozások mentorálását, támogatását" - mondta a hvg.hu-nak Rutai Gábor. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) projektfelelőse szerint többen nem várták meg a döntést, saját felelősségükre elindították a vállalkozásukat, igaz, ezt csak azok engedhették meg maguknak, akiknek volt valamennyi saját tőkéjük a 10 százalékos önrészen felül. A FIVOSZ Vállalkozz Itthon! programja keretében négy régióban vett részt a program szervezésében és előkészítésében, ami 2012 óta folyik. Rutai szerint azért sem jó a csúszás, mert a program célja épp a vállalkozásalapítás, a felzárkózó régiók gazdaságának felpörgetése.

,,Nem az utcáról estek be"

A pályázók azért is bosszúsak a csúszás miatt, mert - mint egyikük fogalmazott - ,,nem az utcáról estek be az ötletükkel", egyszer már zsűrizték, kielemezték az üzleti terveiket.

Ugyanis a TÁMOP-projekt első szakaszában kaptak egy 100 órás képzést, majd ki kellett dolgozniuk az üzleti tervüket, amit külön elbíráltak - ez volt az előfeltétele a pályázat beadásának. Ennek a szakasznak a lebonyolításában vett részt - a lehetőséget szintén pályázaton elnyerve - FIVOSZ, a Közép-Dunántúlon a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, illetve a dél-alföldi régióban a Budapesti Politechnikum Alapítvány, ám az ő feladatuk az első szakasz zárása után a vállalkozások mentorálása lesz, a támogatásokról már az Emmi irányító hatósága dönt. A FIVOSZ-hoz tartozó 4 régióban július elejétől lehet beadni a pályázatókat, de a kormány által fenntartott honlap szerint ezekben sem hoztak még döntést, nem utaltak egyetlen forintot sem.

Ráadásul a Bács-Kiskun megyei vállalkozó azt sem érti, ha őket kötik az előírások, ha ennyire szigorúak a feltételek, akkor a kormány miért nem tartja be a saját rendeletét. A pályázó arra a 2011-es rendeletre hivatkozott, mely szerint a pályázatot legkésőbb a beérkezésétől számított harmincadik napon el kell bírálni. Amikor ezt szóvá tette az ügyfélszolgálaton, akkor közölték vele, jogában áll kifogást tenni. ,,Panasszal azért nem éltünk még, mert félünk, hogy akkor negatív elbírálásban részesül a pályázatunk" - magyarázta, miért nem tett eddig lépéseket.

,,A fiatalok megbecsülése"

,,Magyarország jobban teljesít a fiatalok megbecsülésében" - ezt Selmeczi Gabriella mondta, amikor az országgyűlési választások előtti kampányban bejelentette, hogy a kormány 830 millió forinttal kiegészítette az uniós projektet. A bejelentést nagy érdeklődés kísérte, a Fidesz honlapján több mint kétezren lájkolták, a hvg.hu hírét eddig 31 ezren töltötték le.

Selmeczi Gabriella - ügyes kampányfogás

Fotó: Túry Gergely

A kabinet akkor úgy döntött, hogy a közép-magyarországi régióban is elindítja a programot hazai forrásból. Ugyanis az uniós előírások szerint EU-s pénzből csak a felzárkózó régiókban lehet ilyen vállalkozásokat támogatni. A kormány első perctől nagy jelentőséget tulajdonított ennek a projektnek, a pályázati útmutatóban kihangsúlyozták: ,,az a törekvés vezérli a gazdaság- és társadalomfejlesztő programot, hogy tíz év alatt egymillió új és adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon. A foglalkoztatási problémák valódi és tartós megoldásához a vállalkozókon keresztül vezet az út." ,,A Fidesz célja továbbra is az, hogy egyre több fiatal találja meg a számítását a munkaerőpiacon" - magyarázta Selmeczi márciusban, miért van szükség a program kiterjesztésére.

A pályázatra az észak- és a dél-alföldi régióban jelentkeztek a legtöbben: 450-en, illetve 386-an. 2014 második negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal szerint az előbbiben volt a legmagasabb (13%) a munkanélküliségi ráta, míg a harmadik legrosszabb mutató (9%) Dél-Alföldé. A pályakezdők aránya a két régióba tartozó megyékben 13-15 százalék körül mozog, a beruházások egy lakosra jutó teljesítményértéke pedig 100-200 ezer forinttal van az országos átlag alatt (a két régió megyéi közül a legrosszabb helyzetben Békés van: itt 169 ezer forint, míg Budapesten ez a szám közel 800 ezer forint).

Ezért rá is szorulna a két régió az uniós támogatásra. Észak-Alföldön 1,1 milliárd forintot, Dél-Alföldön 889 millió forintot terveztek szétosztani a fiatal induló vállalkozások körében (összesen 4,9 milliárd uniós támogatás jut erre a TÁMOP-programra).
Mi lehet a csúszás oka?

,,Úgy tűnik, az uniós pályázatoknál csak a pályázóknak vannak kötelességei, az államnak nincsenek" - mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő pályázatíró. A szakember hangsúlyozta, a TÁMOP-pénzeknél nem ez az első eset, 2011-ben már találkozott olyan esettel, ahol több mint egy évet vártak a pályázók a pénzükre.

A részben döntéshozatal és a kifizetések felgyorsítására hivatkozva alakította át a kormány 2013 és 2014 fordulóján az uniós pénzeket kezelő rendszert. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség január 1-én beolvadt a Miniszterelnökségbe, az irányító hatóságok a minisztériumokhoz kerültek. Ráadásul áprilistól a közreműködő szervezetek feladatait is szétdobták a minisztériumok között, így megszűnt a TÁMOP-ot kezelő Európai Szociális Alap Nonprofit Kft. is.

Mivel a kormány a hétéves uniós költségvetési ciklus közben alakította át a rendszert, ezért az EU tavasszal felfüggesztette a beérkezett számlák kifizetését, és további információkat kért az átszervezésekről - számolt be a kifizetések befagyasztásáról áprilisban a 444.hu. Az Európai Bizottság azt kérte, hogy amíg Brüsszelben ellenőrzik az új rendszert, addig Magyarország ne küldjön új számlákat, ám ezt augusztus 18-án végül feloldotta az EU.

Egy, a TÁMOP-döntéshozatalra rálátó forrás szerint elvi szinten kizárható, hogy ez a befagyasztás okozta volna a csúszást. Ugyanis a kormány folyamatosan azt kommunikálta, amíg nincs uniós jóváhagyás, addig költségvetési pénzből utal, ráadásul a fiatal vállalkozókat támogató projektnél még a támogatói szerződéseket sem írták alá, tehát ott még nem is érkezhettek be számlák. Egy pályázatíró viszont nem tartotta kizártnak, hogy a kormány taktikázott: mivel nem akarta megterhelni a költségvetést, ezért elodázta a döntést, hogy ne érkezhessenek be újabb számlák.

http://hvg.hu/enesacegem/20140825_fiatal_vallalkozok_befagyott_penzek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: átszervezésekről, munkanélküliségi, rendszerüzenetet, lebonyolításában, átcsoportosítani, befagyasztásáról, vállalakozóknak, pályázatfigyelő, előkészítésében, vállalkozásukat, projektfelelőse, minisztériumnál, felgyorsítására, felfüggesztette, foglalkoztatási, vállalkozásokat, megbecsülésében, kihangsúlyozták, döntéshozatalra, kiterjesztésére, vállalkozásából, minisztériumok, végiggondoltuk, haladéktalanul, felelősségükre, fagyiszezonról, támogatásokról, magyarországon, munkaerőpiacon, túljelentkezés, közzétételének, érkezhessenek, vállalkozókat, döntéshozatal, elhallgatását, pályázatoknál, kormány 1600, fiatal vállalakozóknak, választások után, felhívásra jelentkező, kormány végre, pályázatát támogatja, minisztériumnál „, automatikus rendszerüzenettel, híradásokból pedig, fiatal Bács-Kiskun, uniós támogatások, férfi arra, pályázat sorsáról, cégét kénytelen, dél-alföldi régióban, európai uniós, László Ferenc, Társadalmi Megújulás Operatív Program, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Stiller Ákos, Rutai Gábor, Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének, FIVOSZ Vállalkozz Itthon, Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Budapesti Politechnikum Alapítvány, Selmeczi Gabriella, Túry Gergely, Központi Statisztikai Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Európai Szociális Alap Nonprofit Kft, Európai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hálátlanság  4 gyógytea, amely áldásos lehe...  Hála  A haj, a bőr és a köröm erősít...  Nagy László - Ki viszi át a Sz...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hála  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Úgy szeretnék....  Madarak világa.....  125 éve szereztük meg az első ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Zöld zafír  Tavaszi kép  Fohász  Facebookon kaptam  Április 11  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Boldog születésnapot a ma ünne...  Parányai vagyunk  Facebookon kaptam  Hála  Az élet velem statuált  Hála  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hallgatás  Facebookon kaptam  Tulipànok  Fluorit és klorit ásvány  Ozmium  Facebookon kaptam  Png nő  Hallgatás  Facebookon kaptam  A fekete ribizli az egyik legc...  Hallgatás  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Április 11 A magyar költészet...  Zsoltárok  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hála  Keresztyén ima  Ametiszt kristály  Hála  Hála  Április  Kökényvirágtea gyógyhatásairól  Megvédhetnek a bőrráktól, de a...  Aranyosi Ervin: Úgy szeretnék....  Április 11 A magyar költészet...  Facebookon kaptam  Hála  Hála  KÖLTÉSZET NAPJÁN, 2021 ÁPRILIS...  József Attila  Facebookon kaptam  Ametiszt kristály  Április 11 A költészet napja  Miközben kétségbeesetten hajsz...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hallgatás  Jó reggelt szép napot  Facebookon kaptam  Tóth Árpád költő  Ozmium  Hallgatás  Facebookon kaptam  József Attila  Kökényvirágtea gyógyhatásairól  Változás és megújulás  József Attila - Mama  Nő tulipán csokorral  4 gyógytea, amely áldásos lehe...  Facebookon kaptam  Hashajtók a konyhából és a kam...  Tavaszi kép  Zöld zafír  Isten miért rendel el próbákat...  Ametiszt kristály  Hallgatás  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kellemes délutáni pihenést  Én nem tudom,  Hálátlanság  Kellemes kávézást  Fluorit és klorit ásvány 
Bejegyzés Címkék
kormány 1600, fiatal vállalakozóknak, választások után, felhívásra jelentkező, kormány végre, pályázatát támogatja, minisztériumnál &#8222, automatikus rendszerüzenettel, híradásokból pedig, fiatal Bács-Kiskun, uniós támogatások, férfi arra, pályázat sorsáról, cégét kénytelen, dél-alföldi régióban, európai uniós, 18-35 közötti, elmaradott régiókban, munkahelyek számát, kormány által, közép-dunántúli régióban, beadási határidőt, fiatal vállalkozók, társas vállalkozások, döntések közzétételének, automatikus rendszerüzenetet, türelmet kérő, csúszás okát, téli fagyi, legnagyobb gond, nyáron bevételre, frissen alapított, vállalkozó tervez, másik dél-alföldi, részét fagyigépbe, önerejét &#8211, szigorú előírások, pályázata formailag, támogatásról viszont, pályázati útmutató, cukrásznak álló, idei fagyiszezonról, elfogadott üzleti, induló vállalkozások, program szervezésében, program célja, felzárkózó régiók, utcáról estek, pályázók azért, csúszás miatt, üzleti terveiket, üzleti tervüket, pályázat beadásának, lebonyolításában vett, lehetőséget szintén, első szakasz, vállalkozások mentorálása, kormány miért, saját rendeletét, pályázó arra, 2011-es rendeletre, pályázatot legkésőbb, beérkezésétől számított, országgyűlési választások, uniós projektet, bejelentést nagy, kabinet akkor, programot hazai, uniós előírások, felzárkózó régiókban, kormány első, pályázati útmutatóban, foglalkoztatási problémák, vállalkozókon keresztül, program kiterjesztésére, előbbiben volt, munkanélküliségi ráta, harmadik legrosszabb, pályakezdők aránya, lakosra jutó, országos átlag, legrosszabb helyzetben, szám közel, uniós támogatásra, fiatal induló, uniós pályázatoknál, pályázóknak vannak, államnak nincsenek&#8221, neve elhallgatását, szakember hangsúlyozta, első eset, évet vártak, részben döntéshozatal, kifizetések felgyorsítására, kormány 2013, uniós pénzeket, irányító hatóságok, minisztériumokhoz kerültek, közreműködő szervezetek, minisztériumok között, hétéves uniós, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 1038
  • e Hónap: 5696
  • e Év: 181058
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.