Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Első ránézésre nincs nagy gond a magyar versenyképességgel,
  2014-09-14 10:46:12, vasárnap
 
   
 
Első ránézésre nincs nagy gond a magyar versenyképességgel, másodikra annál több


sarkadizs
gazdaság
szeptember 11., csütörtök 13:21
179 195

Első ránézésre a magyar gazdasággal nincsenek nagy problémák. Az ipar részesedése a GDP-ből az uniós átlag felett van, növekszik az export, az utóbbi években egyre több külföldi tőke áramlott be az országba, egyre több olyan cég nyílik, amik kutatás-fejlesztéssel is foglalkoznak. Csökkentek az energiaárak, és az úthálózat állapota is javult.

Viszont közelebbről szemlélve a magyar mutatókat, látszik, hogy komoly strukturális gondokkal küzd az ország. Az Európai Unió legfrissebb versenyképességi jelentésében sorra is veszi ezeket.

Magyarország az átlagolt mutatók alapján pontosan ugyanolyan, mint a többi, 2004-ben csatlakozott EU-tagállam. Ennek megfelelően, amikor a jelentés négy csoportra bontja a tagállamokat, Magyarország Csehországgal, Szlovákiával, a balti államokkal és Lengyelországgal együtt a harmadik csoportba kerül. Ebben vannak a mérsékelt, de javuló versenyképességű államok. A 2004-ben csatlakozottakon túl ide tartozik még Románia, Spanyolország, Portugália és Görögország is. A csoportok így néznek ki:

Erős és javuló versenyképességű államok: Dánia, Írország, Németország, Hollandia.

Erős, de csökkenő versenyképességű államok: Belgium, Franciaország, Luxemburg, Olaszország, Ausztria, Finnország, Svédország, Egyesült Királyság.

Mérsékelt, de növekvő: Magyarország, Csehország, Szlovákia, a balti államok, Lengyelország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Románia.

Mérsékelt és csökkentő: Szlovénia, Ciprus, Málta, Bulgária, Horvátország.

Eszerint tehát Magyarország abban a csoportban van, ahol a 2004-ben felvett 10 tagállam szerencsésebbik fele.

Közelebbről látszanak csak a problémák. Ezeket megpróbálom itt röviden összeszedni.
1. A növekedés és az iparunk súlya megfelelő, de ezt csak pár külföldi multinak köszönhetjük

Az EU célja, hogy 2020-ra az unióban 20 százalék felett legyen az ipar részesedése a GDP-ből. Ennek a követelménynek jelenleg kevés állam felel meg, de Magyarország köztük van. A baj az, hogy a magyar ipar jelentőségének növekedését lényegében két autógyár idetelepítése hozta el, a magyar kis- és középvállalkozások nem vagy alig részesei a változásnak.
Micsoda ipar dübörög itt! (Forrás: az EU jelentése)Micsoda ipar dübörög itt! (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)

Sőt, a magyar kkv-k részesedése az ipari kibocsátásból

messze az EU-s átlag alatti,

még annak ellenére is, hogy a nagy gyáraknál sokkal több embert foglalkoztatnak.

A kimagaslóan jó magyar GDP-növekedés motorjai is a külföldi gyárak, a kkv-k nem tudtak felépülni a válságból, a számuk még mindig nem éri el a 2008-as szintet. Kivétel ez alól a számítástechnika, ahol magyar vállalkozások komoly sikereket értek el az elmúlt években.
2. Egyre innovatívabb az ország! Ja, nem, ezek is csak a külföldi cégek

Magyarország innovációs mutatói is javulnak, de ez is a - jórészt külföldi - nagyvállalatok - hatása, a magyar kkv-k alacsony fejlettsége azt mutatja, hogy a technológia nagyon lassan, vagy egyáltalán nem vándorol a nagy külföldi gyáraktól a magyar kisvállalkozások felé. Emellett a magyar kkv-k csak 13 százaléka foglalkozik innovációval, holott az EU-s átlag e téren 30 százalék.
Innovációban statisztikailag a felzárkózók közé kerültünk (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)Innovációban statisztikailag a felzárkózók közé kerültünk (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)

Az sem jó, hogy a magyar innovációs vállalkozások többsége a fővárosba tömörül, hatalmasak a területi egyenlőtlenségek.
3. Képzetlen munkaerő

A magyar iparosítás abban is különbözik az EU más államaitól, hogy itthon a gyáripar nagy szerepe ellenére is jóval az EU-s átlag alatt van a felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozók száma a szektorban. Emellett továbbra sincs elég reáldiplomás az országban, bár az arányuk nő, még mindig nem értük el az EU-átleg felét sem.
Még Bulgáriában is könnyebb megfelelő munkaerőt találni (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)Még Bulgáriában is könnyebb megfelelő munkaerőt találni (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)

A jelenlegi magyar iparosítás tehát nem pont az, amit az EU elképzel (hogy magasan képzett belföldi munkaerő magas hozzáadott értékű termelést végez), itt inkább összeszerelésről van szó. A jelentés megjegyzi azt is, hogy Magyarországon új szakmai képzési rendszer indult 2013 őszén, de ennek hatásait még nem értékelhetőek.
4. Több ember csinál kevesebb dolgot

Csökkent a magyar munkaerő termelékenysége. Ez EU-s szinten is ritka, Magyarország mellett csak Ciprus és Olaszország járt így.
5. Nincs pénz

A magyar vállalkozások finanszírozása még mindig nehézkes, hitelhez jutni nagyon problémás, bár 2011-ben még nehezebb volt. A jelentés szerint ezen talán segíthet a Növekedési Hitelprogram.
Még mindig az átlag alatt, de javul a helyzet (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)Még mindig az átlag alatt, de javul a helyzet (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)
6. Szennyezünk

Zöldgazdaság terén nagyon rosszul teljesít az ország, a szemétnek csak nagyon kis részét hasznosítják újra. És a kkv-k sem foglalkoznak környezetkímélő szolgáltatásokkal, hiszen az ilyesmire nincs Magyarországon kereslet sem.
7. Pazaroljuk az energiát

Nagyon rossz állapotú a magyar épületállomány. Az épületek 70 százaléka felújításra szorul. Az itthon felhasznált energia 40 százaléka ezek fűtésére vagy hűtésére megy el, így ez felel a legnagyobb CO2 kibocsátásért is. Egyszerűen muszáj minél hamarabb leszigetelni a magyar lakóházakat, nemcsak az energiahatékonyság növelése miatt, hanem azért is, mert ezzel lökést kaphatna a válságban padlóra küldött magyar építőipar is. A jelentés itt is megjegyzi, hogy a magyar kormánynak van erre stratégiája, de még e téren sem történ előrelépés.
8. Rezsicsökkentés

A Európai Bizottság a rezsicsökkentést is újra elítéli a jelentésben. Azt mondják, hogy az energiaárak hatósági csökkentésével a szolgáltatók nem tudják fedezni a költségeiket, így instabillá válik a rendszer. Ha pedig a nagyfogyasztókra terhelik a veszteséget, az a magyar gazdaság versenyképességét rontja. A rezsicsökkentés emellett az épületfelújítási programot is ellehetetlenítheti, hiszen az energiaárak csökkentésével a fogyasztók nem érzik, mennyire súlyos probléma a magyar házak megfelelő szigetelésének hiánya.
9. Az állam

A legnagyobb probléma viszont még így is az állam működésével van. A befektetői hangulat a különadók és az államosítások miatt bizonytalan. A cégek előtt álló adminisztrációs akadályok nagyok, és növekednek, és Magyarország a korrupciós kutatásokban sem szerepel jól. A jogalkotás egyre kiszámíthatatlanabb, ezen a téren összességében Magyarország rontott a legtöbbet. Emellett az elektronikus közigazgatás sem felhasználóbarát.
Nem hatékony.Nem hatékony. (Forrás: az Európai Bizottság jelentése)
De hogy ne csak a rosszat írjuk:

Az Európai Bizottság pozitív fejleményekről is beszámolt. A külföldi tőke kedvezően hathat a magyar gazdaságra, és az ipar bővülése is hosszú távú hasznot hozhat, még annak ellenére is, hogy külföldi cégek hajtják a növekedést. Idővel felnőhetnek hozzájuk a magyar beszállítók is. A magyar exportmutatók is javulnak, és az útjaink is egyre jobbak.

Örömteli fejlemény, hogy kockázatitőke-felhasználás szempontjából Magyarország az EU-átlag alatti szintről enyhén az átlag fölé zárkózott, főleg a JEREMIE-alapokból lehívott forrásokkal.
Az EU sem áll jól

A versenyképességi kilátások uniós szinten is romlottak az elmúlt években. Az EU-ban ugyan a 1-2 százalék körüli éves GDP-növekedésre van kilátás, de ez a szám is lemaradást jelent az Egyesült Államokhoz, Japánhoz, Ausztráliához, Koreához és Kínához képest. Az EU gazdasága még mindig nem érte el a válság előtti méretet, az EGyesült Államok viszont már 2010-ben meghaladta azt.

Az EU nagyívű újraiparosítási céljai ellenére uniós szinten csökkentek a gyáripari befektetések. 2008 óta az unióban 3,5 millió ipari munkahely veszett el, ezt így nem fogjuk hamar pótolni.


http://444.hu/2014/09/11/elso-ranezesre-nincs-nagy-gond-a-magyar-versenykepessegg el-masodikra-annal-tobb/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: egyenlőtlenségek, összeszerelésről, számítástechnika, lengyelországgal, versenyképességű, felhasználóbarát, versenyképességi, épületfelújítási, nagyfogyasztókra, kisvállalkozások, csatlakozottakon, rezsicsökkentést, statisztikailag, rezsicsökkentés, újraiparosítási, környezetkímélő, adminisztrációs, szerencsésebbik, foglalkoztatnak, termelékenysége, szigetelésének, nagyvállalatok, magyarországon, épületállomány, csökkentésével, jelentőségének, finanszírozása, követelménynek, fejleményekről, szempontjából, lengyelország, kockázatitőke, vállalkozások, végzettséggel, államosítások, spanyolország, magyar gazdasággal, ipar részesedése, uniós átlag, utóbbi években, úthálózat állapota, magyar mutatókat, átlagolt mutatók, jelentés négy, balti államokkal, harmadik csoportba, 2004-ben csatlakozottakon, balti államok, 2004-ben felvett, iparunk súlya, követelménynek jelenleg, magyar ipar, Európai Unió, Magyarország Csehországgal, Egyesült Királyság, Európai Bizottság, Növekedési Hitelprogram, Egyesült Államokhoz, EGyesült Államok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.17. 23:52 Fehér Ház: Donald Trump egészségi állapota "nagyon jó"
11.17. 23:42 Brazil Nagydíj - Módosított végeredmény, a vb-pontversenyek állása
11.17. 23:02 Női kosárlabda Eb-selejtező - Győzelem Szlovákia ellen
11.17. 22:22 Curling Eb - A magyar férfi csapat legyőzte Észtországot
11.17. 21:21 A várakozásokat felülmúlva kelt el több kép a Virág Judit Galéria árverésén
11.17. 21:02 Férfi kézilabda BL - Egy góllal nyert idegenben a Szeged
11.17. 21:01 Jégkorong Erste Liga - Legyőzte a Hokiklubot a Csíkszereda
11.17. 20:51 Brazil Nagydíj - Végeredmény, a vb-pontversenyek állása
11.17. 20:42 Alkotmányjogász: törvényben kellene előírni a politikusok számára a nemzeti...
11.17. 20:32 Brazil Nagydíj - Verstappen nyert, Gasly a második
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Esik a hó  Újjászületés  Az én barátom  Posertube  Vidám, szép napot  Jó éjszakát  Mikulás  Posertube  Mírjam barátnőmtól kaptam  Facebookon kaptam  Útravaló – 2019. novembe...  Bálványimádás  Szép estét  Facebookon kaptam  Test és lélek , formába hozása  Test és lélek , formába hozása  Hitetlenség  Kellemes napot kívánok!  Facebookon kaptam  Keresztyénség  Szív az ablakomon  Az én kertem  Büszkeség  Állati szeretet..................  Kellemes kikapcsolódást  Azt mondják, a ruha teszi az e...  Facebookon kaptam  Az én kertem  Facebookon kaptam  Van, kinek gyereket nem ad az ...  Őszi levelek  Büszkeség  Mikulás  Csokor vázában  Őszi kép  Őszi este  Őszi csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tánc-versenyen  Őszi este  Png virág  Virágos csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ürgéék  Jó reggelt , szép napot  Nem vagyok én költő  Orchidea  Csokor vázában  Nyisd meg előttem Istenem . ....  Nő virág csokorral  Megalázkodás  Függetlenül attól...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Ronamtikus pár  Facebookon kaptam  Kávéra van szükségem  Aranyosi Ervin: Mi a dolga az ...  Őszi kép  A legjobbat  Kandalló  A feltámadott Krisztus  Kellemes délutánt kívánok!  Ősz színei  Kellemes hétvégét  Őszi levelek  Facebookon kaptam  Pihenő jégmadár Hűvös, párás ...  Hit  Jó reggelt , szép napot Roman...  Facebookon kaptam  Hit  Nem karcolhatom fel a szívet  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Csodaszép pillanatot mindenkin...  Gomba  Megosztott szív  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Kellemes teázást  Romantikus szép estét  Balatonfüredi csodás ősz  Facebookon kaptam  Táncosok  Facebookon kaptam  Függetlenül attól...  Szép estét  Van, kinek gyereket nem ad az ...  Almák kosárban  Feszítem a határt, hogy lépjem...  Kellemes kikapcsolódást  Nyisd meg előttem Istenem . ....  Velence vízben áll..:Dáma Lova...  Őszi levelek  Csokor vázában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar gazdasággal, ipar részesedése, uniós átlag, utóbbi években, úthálózat állapota, magyar mutatókat, átlagolt mutatók, jelentés négy, balti államokkal, harmadik csoportba, 2004-ben csatlakozottakon, balti államok, 2004-ben felvett, iparunk súlya, követelménynek jelenleg, magyar ipar, magyar kis-, magyar kkv-k, ipari kibocsátásból, nagy gyáraknál, külföldi gyárak, 2008-as szintet, elmúlt években, külföldi cégek, technológia nagyon, nagy külföldi, magyar kisvállalkozások, felzárkózók közé, magyar innovációs, fővárosba tömörül, területi egyenlőtlenségek, magyar iparosítás, gyáripar nagy, felsőfokú végzettséggel, jelenlegi magyar, jelentés megjegyzi, magyar munkaerő, magyar vállalkozások, jelentés szerint, átlag alatt, szemétnek csak, ilyesmire nincs, magyar épületállomány, itthon felhasznált, magyar lakóházakat, válságban padlóra, magyar kormánynak, energiaárak hatósági, nagyfogyasztókra terhelik, rezsicsökkentés emellett, épületfelújítási programot, energiaárak csökkentésével, magyar házak, legnagyobb probléma, állam működésével, befektetői hangulat, államosítások miatt, cégek előtt, korrupciós kutatásokban, jogalkotás egyre, téren összességében, elektronikus közigazgatás, rosszat írjuk, külföldi tőke, magyar gazdaságra, ipar bővülése, magyar beszállítók, magyar exportmutatók, átlag fölé, versenyképességi kilátások, válság előtti, gyáripari befektetések, egyenlőtlenségek, összeszerelésről, számítástechnika, lengyelországgal, versenyképességű, felhasználóbarát, versenyképességi, épületfelújítási, nagyfogyasztókra, kisvállalkozások, csatlakozottakon, rezsicsökkentést, statisztikailag, rezsicsökkentés, újraiparosítási, környezetkímélő, adminisztrációs, szerencsésebbik, foglalkoztatnak, termelékenysége, szigetelésének, nagyvállalatok, magyarországon, épületállomány, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 491
  • e Hét: 2463
  • e Hónap: 28735
  • e Év: 426671
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.